стрічка

Окупанти обстріляли Оріхів: ситуація щодо російського вторгнення в Україну 25 квітня

25 Квітня 2023, 21:01
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 25 квітня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3310
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 25 квітня

Хроніка 426 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Ворог збільшив корабельне угруповання у Чорному морі

Джерело: ОК Південь

В Чорному морі корабельне угруповання ворога збільшено до 13 кораблів, а кількість ракетоносіїв – удвічі. Наразі на бойовому чергуванні 2 надводних і 2 підводних ракетоносії, загальний залп «Калібрів» може сягати 24.
 
Рівень ракетної загрози дуже високий.
 
На тлі активізації бойових подій ворог посилює атаки на цивільний сектор.
Протягом дня завдав черговий авіаційний бомбовий удар та застосовував ударні дрони типу «Ланцет» по Херсонському району. Зруйновано церкву та крамницю, пошкоджено близько 20 житлових будинків.
 
5 разів ворог гатив з артилерії по обласному центру Херсонщини, вів вогонь і по Бериславському району, де також зазнали руйнувань та пошкоджень житлові будинки, поранено 1 цивільну особу.
 
Нашою авіацією і ракетно-артилерійськими підрозділами продовжується бойова робота по ворожих районах зосередження живої сили та техніки, вогневих позиціях та системах ППО.
 
Як результат – вороже військо «схудло» на 10 росіян, комплекс відеоспостереження «Муром», станцію радіоелектронної боротьби, крупнокаліберну гармату «Гіацинт», ЗРК «Тор-М2» та 5 одиниць авто-бронетанкової техніки. Ще один спостережний пункт ворога знищено.
 
За попередню бойову добу (24.04.) втрати противника склали: в особовому складі – 18, в техніці – 21. Серед них 2 ЗРК «Тор-М2», 2 танки Т-72/Т-62, крупнокаліберна гармата «Гіацинт», самохідна артилерійська установка «Нона-С», 10 одиниць авто-бронетанкової техніки, 5 БпЛА (типу“Ланцет” і “Мавік-3”)
 
Також було знищено польовий пункт боєпостачання і 2 спостережних пункти.
 
Небезпека застосування ворогом ракетних ударів залишається, імовірність дронових атак виключати не можна, нанесення авіаційних бомбових ударів у прифронтові регіони ворог, очевидно, продовжить, як і артилерійські обстріли.

На Херсонщині заборонили вихід і перебування суден та інших плавзасобів на водних обʼєктах

Джерело: Херсонська ОВА

Таке рішення прийнято з метою забезпечення безпеки судноплавства та громадян на водних об’єктах, мінімізації ризиків диверсій і терористичних загроз у внутрішніх водах України.

Заборона поширюється на всі види плавзасобів – спортивні судна, рибацькі, розважальні тощо. Виняток – судна Сил оборони України та фахівців, котрі здійснюють охорону водних біоресурсів.

Відповідний спільний Наказ підписали начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін та бригадний генерал, командувач оперативного угрупування військ “Херсон” Михайло Драпатий. 

 

Обмеження діятиме до скасування воєнного стану або окремого розпорядження.

Прифронтовий Оріхів знову під прицілом терористів

Джерело: Запорізька ОВА

Приватне домоволодіння стало черговою мішенню російського снаряда. На щастя, обійшлося без жертв.

Ситуація в Україні станом на 18:00

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом доби російські окцпанти завдали 2 ракетних ударів із ЗРК С-300 по центру мирного міста Куп’янськ Харківської області. Внаслідок цього є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновано будівлю краєзнавчого музею, поруч якого немає жодного військового об’єкту та пошкоджено іншу цивільну інфраструктуру. Окрім того ворог завдав 6 авіаційних ударів та здійснив понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню в інших локаціях.
 
Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається досить високою.
 
Основні зусилля противник зосереджує на веденні наступальних дій на Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Підрозділами сил оборони України протягом доби було відбито 36 атак противника на зазначених ділянках фронту. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку.
 
На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування вопржих наступальних угруповань не виявлено.
 
На Сіверському та Слобожанському напрямках противник протягом доби здійснив артилерійські та мінометні обстріли населених пунктів Леонівка Чернігівської області; Кореньок, Іскрисківщина та Волфине Сумської області, а також Ветеринарне, Зелене, Нескучне, Стрілеча, Огірцеве, Гатище, Амбарне на Харківщині.
 
На Куп’янському напрямку артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Тополі, Кам’янка, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна та Куп’янськ Харківської області.
 
На Лиманському напрямку противник наступальних дій не проводив. Артилерійських обстрілів зазнали Новоселівське, Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області та Торське, Ямпіль, Верхньокам’янське і Переїзне Донецької області.
 
На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за місто Бахмут. До того ж, протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Богданівка, Хромове та Кліщіївка. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Маркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Біла Гора, Північне та Нью-Йорк Донецької області.
 
На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії неподалік Сєверного та Первомайського Донецької області, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів Новобахмутівка, Новокалинове, Авдіївка, Ласточкине, Водяне, Первомайське, Карлівка та Невельське Донецької області.
 
На Мар’їнському напрямку протягом доби нашими захисниками були відбиті числені атаки противника в районі населеного пункту Мар’їнка. Ворожих обстрілів зазнали Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка та Парасковіївка Донецької області.
 
На Шахтарському напрямку протягом поточної доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Єгорівка, Пречистівка, Золота Нива, Шахтарське та Велика Новосілка Донецької області.
 
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Обстріляв понад 30 населених пунктів. Серед них – Затишшя, Гуляйполе, Залізничне, Гірке, Білогір’я Запорізької області та Дудчани, Берислав, Веселе, Висунці, Інженерне, Кізомис, а також місто Херсон. Внаслідок влучання двох керованих авіаційних бомб по населеному пункту Кізомис пошкоджено понад 10 житлових будинків мирних громадян, 2 з них повністю зруйновані. Також руйнувань зазнала місцева церква та інша цивільна інфраструктура.
 
Противник продовжує використовувати дитячі освітні заклади тимчасово окупованих та захоплених територій у власних цілях. Облаштовує в них свої військові об’єкти, прикриваючись “живим щитом” із дітей та викладацького складу.
 
Так, в населеному пункті Урзуф Маріупольського району Донецької області, на території одного з дитячих таборів відзначено розміщення до 200 військовослужбовців російських окупаційних військ з числа мобілізованих.
 
Російські загарбники продовжують чинити мародерство на території України. Зокрема, в населеному пункті Кардашинка Скадовського району Херсонської області, військовослужбовці російських окупаційних військ вночі обшукують будинки, викрадають побутову техніку та легкові автомобілі у мирних громадян.
 
Авіація Сил оборони за добу завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також 1 удару по зенітно-ракетному комплексу.
 
Підрозділи ракетних військ і артилерії, у свою чергу, уразили зенітно-ракетний комплекс, район зосередження особового складу та військової техніки та радіолокаційну станцію російських агресорів.

СБУ викрила ще 11 освітян-колаборантів, які займались русифікацією захоплених шкіл у Маріуполі

Джерело: СБУ

Служба безпеки системно викриває колаборантів, що допомагають агресору запроваджувати російські програми «освіти» в тимчасово окупованих районах України.

У результаті комплексних заходів ще 11 педагогам повідомлено про підозру у добровільній співпраці з окупантами.

Серед них – очільники захоплених українських шкіл та відділів освіти.

Так, на Донеччині ідентифіковано «директорку» одного із середніх навчальних закладів Новоазовського району.

Вона закликала випускників вступати до російських вишів і в подальшому «присвятити себе» праці на користь країни-агресора.

Крім цього, у Маріуполі викрито колишню вчительку, яка після захоплення міста підтримала загарбників і запропонувала їм свою допомогу у поширенні кремлівського режиму.

За це її призначили «заступником директора» школи № 26.

Одним з перших її рішень на «посаді» – знищення всіх українських підручників, що були у бібліотеці освітньої установи.

Також задокументовано злочинну діяльність очільниці створеного агресором «відділу освіти Маріуполя».

За даними слідства, вона приймала «звіти» від керівників місцевих навчальних закладів щодо організації освітнього процесу за російськими «стандартами».

Наразі цим та іншим фігурантам повідомлено про підозру за ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Стосовно чотирьох з них – слідчі Служби безпеки завершили досудове розслідування і планують направити обвинувальні вироки до суду.

За всіма викритими фактами тривають комплексні заходи для притягнення винних до відповідальності за злочини проти нашої держави.

Росіяни перетворили курортні селища Азовського узбережжя на військові бази

Джерело: мер Мелітополя Іван Федоров

На окупованому узбережжі Азовського моря загарбники влаштували місця концентраціїї військових і техніки. 

У Кирилівці захоплено близько 250 баз відпочинку та готелів, частина розмародерена, в частині живуть окупанти. 

У Приморському посаді місця відпочинку використовують для перекидання  вантажів та озброєння.

При цьому окупанти цинічно анонсують підготовку до курортного сезону.  

Окупанти незаконно утримують іспанського волонтера в СІЗО Сімферополя, де його піддавали тортурам

Джерело: Омбудсман Дмитро Лубінець

Підданий Королівства Іспанії, який понад 8 років проживав в Україні, зник 19 березня 2022 року в тимчасово окупованому Херсоні після участі в акції «За єдність України». 

У жовтні 2022 року правозахисникам стало відомо, що Маріо тримають у СІЗО Сімферополя, проте офіційне підтвердження з’явилося лише зараз від воєнної прокуратури Чорноморського флоту РФ, яка вказує на нібито його «причетність до дій, спрямованих на заподіяння шкоди безпеці Росії». 

За словами колишнього співкамерника іспанського волонтера, 75-річний Маріо піддається в СІЗО тортурам з боку російських силовиків: у нього синці від ударів по ногах, він втратив частину зубів і зазнав жорстокого поводження з боку тюремної охорони. Його тіло вкрите шрамами. 

До нього досі не пускають ані іспанського консула, якому навіть не повідомили про затримання Мар’яно Гарсіа Калатаюда, ані адвоката, який має на це ордер. 

«Звертаю увагу світової спільноти на кричущі порушення Російською Федерацією норм міжнародного гуманітарного права. Вимагаю негайного звільнення цивільної особи підданого Королівства Іспанії Мар’яно Гарсіа Калатаюда, а також усіх цивільних громадян України, які відповідно до Женевської конвенції, не мають утримуватися за фейковими звинуваченнями в місцях несвободи на непідконтрольній території України або в РФ», – зазначив Лубінець.

 

 Росіяни використовують смартфони із застосунком, де є координати українських позицій

Джерело: командувач східного угруповання ЗСУ генерал Олександр Сирський в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна»

Командувач східного угруповання ЗСУ генерал Олександр Сирський повідомив, що командири російських штурмових груп використовують смартфони зі спеціальним програмним забезпеченням «Alpine Quest GPS». 

«Командири штурмових груп використовують смартфони зі спеціальним програмним забезпеченням «Alpine Quest GPS», в якій нанесені координати позицій наших вогневих засобів, об'єкти атаки, маршрути висування до них, а також завдання сусідніх підрозділів», – зазначив Сирський.

За його словами, у кожній російській бригаді на основі мотострілецьких рот, посилених танками, вогнеметними, мінометними та протитанковими підрозділами, сформовано окремі штурмові загони «Шторм», призначені для відновлення втрачених позицій.

Так, ворог активно застосовує танкові та артилерійські підрозділи, завдає потужного вогневого ураження нашим військам, руйнує позиції, після чого переходять в атаку штурмові підрозділи.

Під час штурмових дій окупанти обов'язково застосовують БпЛА, завдяки чому противник коригує вогонь артилерії, а командир групи має можливість ефективно керувати підлеглим особовим складом.

У міських умовах, зазначив Сирський, противник застосовує тривалі артобстріли.

Ситуація на Сумщині та Чернігівщині станом на 14:00

Джерело: ОК «Північ»

Станом на 14:00 російські війська двічі обстріляли прикордоння Сумської та Чернігівської областей з мінометів.

З 10:30 до 10:45 зафіксували чотири приходи, ймовірно з міномету 120 мм, в районі неселеного пункту Кореньок. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

З 11:00 до 11:10 зафіксували три приходи, ймовірно з міномету 120 мм, в районі неселеного пункту Кореньок. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

З 10:15 до 10:51 зафіксували п’ять приходів, ймовірно з міномету 120 мм, в районі неселеного пункту Леонівка. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

СБУ затримала шістьох інтернет-агентів рф

Джерело: СБУ

Служба безпеки нейтралізувала розгалужену міжрегіональну мережу проросійських інтернет-агентів. До її складу входило шість ворожих поплічників. У месенджерах та заборонених соцмережах вони поширювали дезінформацію та кремлівські наративи про війну в Україні.

Більшу частину деструктивного контенту зловмисники брали з інтернет-ресурсів країни-агресора.

Так, у Києві:

викрили 37-річного мешканця столиці, який у російській соцмережі «Вконтакте» закликав до масових убивств українців.

Також він агітував щодо застосування міжконтинентальних балістичних ракет «Сатана» проти західних країн-партнерів нашої держави.

Крім цього, зловмисник намагався дискредитувати українських військових, у тому числі захисників Азовсталі.

В Одеській області:

заблокували інформаційно-підривну діяльність мешканки регіону, яка адмініструвала декілька прокремлівських Телеграм-каналів.

На цих ресурсах вона розміщувала публікації із закликами до обстрілів українських міст та поширювала фейки про кількість загиблих оборонців України.

На Миколаївщині:

повідомили про підозру дружині настоятеля одного із храмів УПЦ (МП). У листуваннях з мешканцями громади жінка схвалювала воєнні злочини окупантів, а також репостила антиукраїнські матеріали росмедіа.

У Харкові:

кіберфахівці СБУ задокументували злочинну діяльність жительки міста, яка в «Одноклассниках» закликала до співпраці з бойовиками та окупаційною адміністрацією у захоплених районах на сході України.

У Черкаській області:

викрили двох мешканців регіону, що популяризували учасників окупаційних угруповань рф та «героїзували» їхні злочини.

Росіяни ще далекі від захоплення Бахмута

Джерело: речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий

Російські окупаційні війська завдають по Бахмуту нищівних ударів, але незважаючи на це, вони все ще далекі від захоплення міста.

За його словами, через колосальні втрати, зокрема серед вагнерівців, росіяни не можуть обійтися без залучення мобілізованих до боїв на фронті.

У Куп’янську знайшли тіло другої загиблої в руїнах музею

Джерело: Суспільне

Рятувальники знайшли тіло другої загиблої в руїнах Краєзнавчого музею у Куп’янську, повідомляє кореспондент «Суспільного» з місця події. Раніше на удар відреагував президент Зеленський. Він повідомив, що там загинула працівниця музею.

Противник продовжує обстрілювати Сумщину та Чернігівщину з артилерії

Джерело: ОК «Північ»

Командувач Командування Об'єднаних Сил ЗС України генерал-лейтенант Сергій Наєв розповів про ситуацію на північних рубежах держави:

«Ситуація на цій ділянці контрольована. Водночас, противник продовжує систематично обстріли з артилерії прикордоння Сумської та Чернігівської областей, веде повітряну розвідку з метою завдати вогневе ураження по об’єктах критичної цивільної інфраструктури та викриття нашої системи ППО.

Ворожі авіаудари завдаються переважно по військових об’єктах та інфраструктурі. Але, на превеликий жаль, унаслідок цих ударів є чисельні випадки руйнування цивільних об’єктів та жертв серед місцевого населення.

До дій на північному напрямку противник залучає два угруповання прикриття державного кордону, які розгорнуті у південній частині білорусі та на територіях Брянської і Курської областей росії, загальною чисельністю близько 17 тисяч осіб.

Крім того, на полігонах білорусі зберігається присутність російського контингенту регіонального угруповання військ загальною чисельністю близько 2800 осіб. На білоруських військових аеродромах продовжують перебувати літаки та гелікоптери повітряно-космічних сил зс рф.

Але, незважаючи на це, ми продовжуємо підсилювати Північне угруповання військ, готуємо резерви. Здійснюємо моніторинг обстановки, переозброюємося на більш сучасні іноземні зразки, вдосконалюємо тривалі фортифікаційні споруди, підвищуємо щільність мінування території прикордонних смуг, навчаємо людей».

СБУ затримала коригувальника, який «наводив» артудари рф по військових об'єктах на Донеччині

Джерело: СБУ

Служба безпеки викрила ще одного поплічника рф під час контрдиверсійних заходів у прифронтових районах Донецької області.

Зловмисником виявився мешканець Білозерського району, який у липні минулого року дистанційно вийшов на окупантів і запропонував їм свою допомогу у війні проти України. Він збирав для загарбників інформацію про місця дислокації та переміщення підрозділів Сил оборони на Бахмутському напрямку.

Особливо ворога цікавили розвіддані щодо розташування радіолокаційних станцій українських військ. Крім того, фігурант передавав загарбникам координати базування українських військових на території регіону.

Потім за його «наводкою» рашисти здійснювали артилерійські обстріли військових об'єктів. Співробітники СБУ затримали фігуранта під час виконання ворожого розвідувального завдання. Як встановили кіберфахівці Служби безпеки, комунікацію з агресором він підтримував через «зв’язкового» – представника створеної окупантами «міліції лнр».

За його вказівками колаборант виходив на місцевість і збирав розвіддані, які потім передавав ворогу з детальним описом розташування військових об’єктів та прилеглої території, нанесенням точок геолокації, через месенджер в одній із популярних соцмереж.

Під час обшуку за місцем проживання затриманого виявили мобільний телефон і ноутбук, які він використовував для листування з окупантами. На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили йому про підозру за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Наразі він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує до 15 років ув’язнення.

На Запорізькій АЕС ворог застосовує примусову паспортизацію

Джерело: голова Запорізької ОВА Юрій Малашко

В етері всеукраїнського інформаційного телемарафону «Єдині новини» керівник Запорізької ОВА розповів про поточну ситуацію в Запорізькій області:

«Ніч минула гаряче: ворог 111 разів обстріляв населені пункти регіону, зокрема Гуляйполе, Оріхів, Залізничне з авіаційних керованих ракет та артилерії. Відомо про поранену жінку. Крім цього, поцілив з РСЗВ «Град» у дитячий садочок в Степногірську. Зруйновані будівлі консервуються, а для їх відновлення створено обласний матеріальний резерв.

На Запорізькій АЕС ворог застосовує примусову паспортизацію, створює фейкові профсоюзи, пропонує дотації тощо. Наразі станція використовується, як склад боєприпасів, де зберігають техніку та проводять навчання. 

Окупанти намагаються евакуювати мешканців тимчасово захоплених територій, водночас з цим всі виїзди на українську сторону закриті. Рекомендуємо виїжджати на вільні землі через треті країни. 

Запорізький район забезпечений усім необхідним та готовий приймати вимушених переселенців. Крім цього, у 30-ти кілометровій зоні триває розмінування: наразі на 1200 га землі знешкоджено вибухонебезпечні об’єкти».

У Чорному морі на чергуванні – сім ворожих кораблів

Джерело: Військово-морські сили

Станом на 10:30 25 квітня:

  • в Чорному морі на бойовому чергуванні знаходиться сім ворожих кораблів, з них –  два носії крилатих ракет «Калібр», загальний залп до восьми ракет;
  • в Азовському морі – один ворожий корабель;
  • в Середземному морі до чотирьох ворожих кораблів, з них три носії крилатих ракет «Калібр», загальний залп до 28 ракет;
  • за добу, в інтересах рф, прохід Керч-Єнікальською протокою здійснили: до Азовського моря – 33 судна, з них 9 суден продовжили рух у напрямку протоки Босфор;
  • до Чорного моря – 21 судна, з них чотири судна продовжили рух у напрямку протоки Босфор;
  • рф продовжує порушувати Міжнародну конвенцію з охорони людського життя на морі 1974 року (SOLAS), вимикаючи системи автоматичної ідентифікації (AIS), на цивільних суднах в акваторії Азовського моря.

Арештували активи Оксани Марченко у металургійному гіганті України на понад 1 мільярд гривень

Джерело: СБУ

За матеріалами Служби безпеки суд арештував корпоративні права Оксани Марченко в АТ «Запорізький завод феросплавів». Загальна вартість заблокованих активів становить понад 1 мільярд гривень.

Рішення суду стосується 13,7% акцій підприємства, якими дружина Медведчука володіє через чотири офшорні компанії.

Запорізький завод феросплавів є монопольним виробником металевого мангану в Україні і входить до списку найбільших металургійних компаній в Європі.

Арешт активів убезпечить їх від продажу чи перереєстрації на підставних осіб і в подальшому дозволить передати на користь нашої держави.

Нагадаємо, раніше завдяки СБУ було арештували майно Оксани Марченко на загальну суму більше ніж 6 мільярдів гривень.

Заходи проводили у межах кримінального провадження за підозрою дружини Медведчука у фінансуванні російських окупаційних угруповань.

У лютому цього року слідчі Служби безпеки повідомили фігурантці про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Наразі тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

У Куп’янську 10 людей отримали поранення

Джерело: Харківська ОВА

Внаслідок російського удару ракетою С-300 по самому центру Куп'янська 10 цивільних людей отримали поранення. Троє з них госпіталізовані, семеро – мають легкі ушкодження та отримали допомогу на місці, двоє людей залишаються під завалами.

Всі підрозділи ДСНС та медики екстреної медичної служби працюють на місці, щоб якнайшвидше розібрати завали та допомогти людям.

Імовірність нових ракетних ударів по м. Харкову та населених пунктах області залишається досить високою. Не ігноруйте сигнали тривоги та перебувайте в укриттях.

Ворог обстріляв краєзнавчий музей у Куп’янську

Джерело: Харківська ОВА

Ворог завдав удару по центру міста Куп'янськ. Зафіксували влучання в будівлю краєзнавчого музею.

За попередньою інформацією, п’ятеро цивільних людей отримали поранення, ще щонайменше двоє людей перебувають під завалами.

На місці працюють всі екстрені служби. Інформація уточнюється.

На Донеччині за добу росіяни поранили 13 людей

Джерело: Донецька ОВА

 На Волноваському напрямку росіяни п’ять разів обстріляли Новоукраїнку і три рази — Пречистівку. Ніхто не постраждав.

На Донецькому напрямку відбулося 6 обстрілів Курахівської громади — пошкоджено школу, 2-поверхівку та 15 приватних будинків. У Новобахмутівці Очеретинської громади пошкоджено будинок. Авдіївка протягом вечора зазнала обстрілів з артилерії та Градів — пошкоджено будинки на 5 вулицях.

На Горлівському напрямку трьох людей поранено у Нью-Йорку, пошкоджено школу у Часовоярській громаді. Під обстріли потрапили околиці Іллінівської громади.

На Лисичанському напрямку пошкоджено два будинки у Лиманській громаді: у Ямполі та Торському.

Всього за добу росіяни вбили двох  жителів Донеччини, поранили ще 13. 

На Сумщині ніч минула без обстрілів

Джерело: Сумська ОВА

На прикордонні станом на 9:00 25 квітня – спокійно. Ніч минула без обстрілів. 

Окупанти розгорнули військовий шпиталь на території міської лікарні на Луганщині

Джерело: голова Луганської ОВА Артем Лисогор

Противник будує фортифікаційні споруди та продовжує розгортання військових шпиталів на окупованій території. У звільнені Невське та Новолюбівку доставили гуманітарну допомогу.

У Невському залишається найбільша кількість мешканців, якщо брати до уваги усі звільнені села. Продуктів та засобів першої необхідності завозять туди в достатній кількості – вистачає кожному. Цього разу посприяла обласна організація товариства Червоного Хреста України. Допомогу отримали жителі Невського та сусідньої Новолюбівки.

Слід зазначити, що на Лиманському напрямку минулої доби противник наступальних дій не проводив, а на Куп’янському – продовжує заходи з фортифікаційного обладнання позицій на окремих ділянках.

Артилерійських та мінометних обстрілів з боку росіян зазнали Новоселівське, Макіївка, Невське, Діброва та Білогорівка.

Для надання медичної допомоги своїм пораненим, російські загарбники продовжують активно використовувати медичні заклади окупованої Луганщини.

Зокрема, у Хрустальному вони розгорнули військовий шпиталь на території міської лікарні. А в Голубівці використовують одну із шкіл як медичний пункт.

До речі, поранених росіян сотнями щодня доставляють на сортувальний пункт у Луганську. Там їм надають першу допомогу, намагаються стабілізувати і вже потім направляють в інші медзаклади тих, хто виживає.

На Харківщині росіяни обстріляли 18 населених пунктів

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Протягом минулої доби під вогнем окупантів перебувало щонайменше 18 населених пунктів Харківщини. Зокрема, Тополі, Кам’янка, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Кіндрашівка, Масютівка та інші.

Після 11:30 ворог бив по смт Дворічна Куп’янського району. Під час артилерійського обстрілу, на жаль, загинула 60-річна жінка.

О 18:00 під мінометним вогнем ворога перебувало м. Вовчанськ Чугуївського району. Там обійшлось без постраждалих та серйозних руйнувань.

Триває гуманітарне розмінування області. За минулу добу піротехніки ДСНС знешкодили 87 вибухонебезпечних предметів.

На лінії зіткнення наші захисники надійно утримують свої рубежі та нищать живу силу і техніку ворога. 

На території Херсонщини зруйновано 6093 цивільні об’єкти

Джерело: голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін

«Через російські обстріли в області зруйновано зараз 6093 цивільні об’єкти. З них 4210 житлових будинків, 203 освітні заклади та 158 медичних закладів», – таку інформацію під час брифінгу в Медіацентрі Україна озвучив журналістам очільник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

Крім того, він зазначив, що на деокупованих територіях Херсонщини зараз активно ведуть роботи з відновлення комунікацій. Відновлення критичної інфраструктури відбувається щодня.

«Фахівці працюють над тим, аби в оселях жителів області було світло, вода та газ. Нині маємо вже результат. Завдяки підтримці керівництва держави й інших областей зараз у 154 населених пунктах з 228 є світло. Хоча на перший день деокупації це був 0.

Загалом зараз до мережі під’єднали майже 189 тисяч абонентів, це 85% від загальної кількості людей. Централізоване газопостачання – це 92% від загальної кількості підключено. Централізоване водопостачання – 174 населених пункти з 228 вже з водою», – пояснив він.

Водночас за словами начальника Херсонської ОВА, наразі розмінували 10% території Херсонщини, що становить 32 тисячі гектарів.

У Криму окупанти провели рейди в пошуках партизанів

Джерело: Центр національного спротиву

На тимчасово окупованому півострові Крим ворог продовжує посилювати заходи щодо виявлення членів українського підпілля.

Зокрема на півострові провели обшуки квартир в тих, кого вони підозрюють «нелояльності». Обшуки проводили в тому числі без присутності господарів. Також на вулицях почастішали випадки вибіркових  перевірок.

Зауважимо, в Криму зростає невдоволення населення через проведення представниками окупаційних адміністрацій активної мобілізаційної кампанії.

Окупанти обстріляли сім громад на Сумщині

Джерело: Сумська ОВА

Протягом минулого дня, 24 квітня, росіяни здійснили обстріли семи прикордонних громад – Есманської, Миропільської, Зноб-Новгородської, Білопільської, Шалигинської, Середино-Будської, Юнаківської. Зафіксували 83 прильоти з мінометів та артилерії. На жаль, є руйнування.

Миропільська громада: зафіксували шість прильотів. Внаслідок одного із обстрілів території Миропільскої громади пошкоджено три приватні будинки та приватний магазин.

Есманська громада: був мінометний обстріл – один прильот. Також росіяни били з артилерії – 9 прильотів. У результаті артобстрілу пошкоджено складське приміщення, пожежа пошкодила житловий будинок.

  • Шалигинська громада: ворог вдарив по території громади з артилерії – вісім прильотів.
  • Білопільська громада: 32 вибухи з міномета випустили росіяни по території громади.
  • Зноб-новогородська громада: було 15 прильотів міномета.
  • Юнаківська громада: три міни скинули росіяни на територію громади.
  • Середино-Будська громада: зафіксовано артобстріл – 9 прильотів.

Росіяни вбили двох жителів Донеччини

Джерело: Донецька ОВА

За 24 квітня росіяни вбили двох жителів Донеччини у Шахтарському.  Ще 13 людей в області отримали поранення.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Ворог обстріляв Миколаївщину з артилерії

Джерело: голова Миколаївської ОВА Віталій Кім

Як повідомляє повітряне командування «Південь», 24 квітня на Миколаївщині силами та засобами протиповітряної оборони збили один російський БпЛА оперативно-тактичного рівня.

У Миколаївському районі 24 квітня о 19:50 ворог здійснив артилерійський обстріл з напрямку Кінбурнської коси по акваторії Очаківської громади. Постраждалих та руйнувань немає.

У місті Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 25.04.23

Джерело: Генштаб ЗСУ

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 25 квітня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася чотириста двадцять шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.

Минулої доби противник завдав 6 ракетних та 62 авіаційних ударів, здійснив 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Основні зусилля ворог і далі зосереджує на веденні наступальних дій на Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Підрозділами сил оборони України протягом минулої доби було відбито 43 атаки противника на зазначених ділянках фронту. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах Брянської, Курської та Бєлгородської областей. Протягом минулої доби здійснив обстріли населених пунктів Клюси, Грем’яч Чернігівської області; Нововасилівка, Кучерівка, Шалигіне, Стукалівка, Іскрисківщина, Волфине, Могриця, Попівка Сумської області, а також Окіп, Малі Проходи, Стрілеча, Нескучне, Гатище, Бударки та Чугунівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог продовжує заходи з фортифікаційного обладнання позицій на окремих ділянках. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Тополі, Кам’янка, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Кіндрашівка, Масютівка, Кислівка Харківської області та Новоселівське - Луганської.

На Лиманському напрямку противник наступальних дій не проводив. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське, Спірне і Переїзне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за місто Бахмут. До того ж протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Новомаркове та Хромове. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Маркове, Григорівка, Хромове, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Ступочки, Північне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії неподалік населених пунктів Новокалинове, Степове, Сєверне та Первомайське Донецької області, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів. Це, зокрема, Новокалинове, Авдіївка, Сєверне, Тоненьке, Ласточкине, Первомайське, Карлівка та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом минулої доби нашими захисниками були відбиті атаки противника в районі населеного пункту Мар’їнка, а також поблизу Новомихайлівки. Ворожих обстрілів зазнали Красногорівка, Гостре, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка та Парасковіївка Донецької області.

На Шахтарському напрямку минулої доби ворог наступальних дій не проводив. Обстріляв Вугледар, Пречистівку, Велику Новосілку та Комар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Водночас здійснив обстріли населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Серед них – Новосілка, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Червоне, Гуляйпільське, Чарівне, Оріхів Запорізької області; Іванівка, Антонівка Херсонської області та місто Херсон.

Для надання медичної допомоги своїм пораненим, російські загарбники продовжують активно використовувати медичні заклади населених пунктів тимчасово окупованої Луганської області. Зокрема, у місті Хрустальний, окупанти розгорнули військовий шпиталь на території міської лікарні.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу і військової техніки окупантів, а також 3 ударів по зенітно-ракетних комплексах. Окрім того, наші захисники збили 10 ворожих БпЛА різних типів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили зенітно-ракетний комплекс та 2 станції радіоелектронної боротьби противника.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024