стрічка

У Мелітополі окупанти «націоналізують» житло цивільних: ситуація щодо російського вторгнення в Україну 17 квітня

17 Квітня 2023, 21:21
Ситуація в Україні ОНОВЛЮЄТЬСЯ 1588
Ситуація в Україні

Хроніка 418 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Розвідці відоме ім'я російського військового, який стратив українського полоненого

Джерело: Radio NV з посиланням на очільника ГУР Буданова

Він зазначив, що випадки подібних злочинів є «поодинокими».

 

У той же час очільник ГУР відмовився назвати хто це і де він: «Де він і чому я вам кажу, що не можу вам відповісти. Є трошки інша статистика, що якось так склалося, що майже вже всі з тих, хто робив подібні речі, де це було нам чітко відомо, вони більше не існують. Тому не думаю, що ця людина стане виключенням», — додав Буданов.

У Мелітополі окупанти «націоналізують» житло цивільних

Джерело: мер Іван Федоров

У тимчасово окупованому Мелітополі на Запоріжжі росіяни «націоналізовують», тобто крадуть житло цивільних, які виїхали на підконтрольну Україні територію.

На Великдень прикордонники до ночі відбивали атаки росіян у Бахмуті

Джерело: Держприкордонслужба

На Великдень у Бахмуті Донецької області прикордонники відбили кілька атак російських окупантів: вбито 6 і поранено 5 загарбників.

Зазначається, що 16 квітня противник двічі атакував опорний пункт прикордонників. Першу спробу прориву російські зайди здійснили після обіду. У ході тривалого бою бійці Держприкордонслужби штурмову групу відкинули.

За кілька годин ворог відновив наступ, залучивши додаткову піхоту та посиливши артилерійський обстріл. Дві ворожі групи атакувальників намагались оточити позицію. Прикордонники викрили намір загарбників, здійснили маневр та вступили в стрілецький бій.

У ДПСУ повідомляють, що бойові сутички на коротких дистанціях тривали до ночі, окупантів зупинили на рубежі оборони.

За підсумками дня орієнтовні втрати противника склали 11 осіб: 6 вбито та 5 поранено.

Ворог вдарив по Нікополю на Дніпропетровщині

Джерело: міський голова Олександр Саюк

Наразі відомо про одного пораненого, загиблих немає. Пошкоджено п'ять житлових будинків, господарчі споруди, будівлі гуртожитку, спортивного клубу, приватного підприємства та автостоянки. 

Російське вторгнення: ситуація станом на 18:00 17 квітня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває чотириста вісімнадцята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.

Протягом доби противник завдав 34 авіаційних удари, здійснив 31 обстріл з реактивних систем залпового вогню. Є поранені серед цивільного населення.

Російський агресор і надалі використовує тактику терору, ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник зазнає чималих втрат та зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби, на зазначених ділянках фронту, нашими захисниками відбито понад 50 атак противника. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Триває комплексна перевірка бойової готовності збройних сил республіки білорусь.

Протягом доби противник здійснив обстріли населених пунктів Соснівка, Попівка та Іскрисківщина Сумської області, а також населених пунктів Окіп, Байрак, Вовчанськ, Охрімівка та Нестерне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії поблизу населеного пункту Синьківка. Ворожих обстрілів зазнали Тополі, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна та Западне Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів наступальні дії поблизу населеного пункту Спірне, успіху не мав. Артилерійських обстрілів зазнали Стельмахівка, Невське, Білогорівка Луганської області та Іванівка і Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку не припиняються бої за місто Бахмут. В районі населених пунктів Іванівське та Предтечине противник вів безуспішні наступальні дії. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Новодмитрівка та Торецьк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районах Новокалинового, Сєверного та Первомайського Донецької області, успіху не мав. Обстріляв Керамік, Новокалинове, Бердичі, Авдіївку, Тоненьке, Нетайлове, Первомайське та Карлівку.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили численні ворожі атаки в районі населеного пункту Мар’їнка Донецької області. В той же час, ворожих обстрілів зазнали населені пункти Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку поточної доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Шахтарське, Новоукраїнка, Велика Новосілка, Нескучне, Золота Нива, Пречистівка та Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Протягом доби здійснив обстріли населених пунктів. Серед них – Времівка, Новопіль Донецької області; Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Оріхів Запорізької області; Нікополь Дніпропетровської області; Золота Балка, Берислав, Львове, Іванівка, Микільське, Антонівка Херсонської області та місто Херсон.

Для поповнення власних втрат у живій силі, зі складу резерву російських окупаційних військ, до Зайцевого Донецької області, прибули близько 200 нещодавно мобілізованих російських військовослужбовців. Встановлено, що, через відсутність чітких вказівок щодо їх подальшого застосування, малий термін індивідуальної і колективної підготовки та незадовільний рівень укомплектованості речовим майном, дані військовослужбовці мають низький рівень морально-психологічного стану. Тому новоявлені окупанти всіляко шукають приводу уникнути участі у бойових діях.

Авіація Сил оборони за добу завдала 12 ударів по районах зосередження окупантів. Також, збито ворожий розвідувальний БпЛА типу «Мерлін».

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили два райони зосередження живої сили противника, а також одну ворожу станцію радіоелектронної боротьби.

Окупанти готові вбивати жінок і дітей: перехоплення СБУ

Джерело: СБУ

Російські військові готові вбивати дітей і жінок. Про це свідчить нове перехоплення, яке нещодавно зробила СБУ на сході України.

«Нам надо убивать несовершеннолетних, женщин, всех. Прикинь? Уничтожение полное сразу, вообще просто: «стреляйте, нах*й». Я готов, но я, если честно, подох*ел. Нам все объяснили: четырнадцати, восемнадцати, девушка, пох*й – просто наповал. Идем в зачистку», – розповідає своїй дружині російський військовий, якого відправили в Україну у грудні 2022 року.

На його дружину кремлівська пропаганда впливає ще ефективніше. Вона зовсім не дивується новині про звірячі вбивства, скоєні чоловіком, і навпаки, виправдовує дії рашистів: «Мы когда дома были, смотрели новости, с тобой говорили на эту тему. Кто был мирный – все уехали».

Зі свого боку українські захисники докладуть максимум зусиль, аби росіяни «уєхалі» додому якомога швидше і виключно в чорних пакетах. 

У Криму російські окупанти встановлюють камери відеонагляду

Джерело: Центр національного спротиву

У тимчасово окупованому Криму російські окупанти встановлюють додаткові камери відеоспостереження вздовж залізниці для «боротьби з партизанами».

Зокрема, камери стеження монтують вздовж залізниці, щоб протидіяти диверсіям. Спротив підкреслює, що так окупанти реагують на успішні дії місцевих партизан, зокрема з руху «Атеш».

Також загарбники посилили перевірки «нелояльного населення». Тому ЦНС закликає людей чистити телефони й бути обережними. 

Повідомили про підозру заступниці головреда «Вечірньої москви»

Джерело: СБУ

Служба безпеки зібрала доказову базу на колишню вінницьку журналістку Юлію Тарапату, яка наразі є заступницею головного редактора видання «Вечірня москва».

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили фігурантці про підозру за ч. 6 ст.111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність у формі здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та її окупаційною адміністрацією).

За матеріали слідства, після захоплення Криму та частини східних регіонів України у 2014 році вона переїхала до країни-агресора, де влаштувалася до редакції прокремлівської газети «Вечірня москва».

Згодом за публічну підтримку російських окупантів та підготовку антиукраїнських публікацій її призначили заступником головного редактора московського видання.

На цій посаді вона також координує редакційний відділ «московська влада» та веде авторський блог на інтернет-ресурсі газети.

З 24 лютого 2022 року вона виконує вказівки кремля щодо поширення публікацій, де виправдовує збройну агресію рф і заперечує причетність окупантів до масових вбивств мирних жителів на Київщині.

Встановлено, що колаборантка називає «постановочними» катівні та масові захоронення в Бучі та Ірпіні.

За це Тарапата регулярно отримує нагороди від кремля та міської адміністрації москви.

Ініційовані СБУ експертизи підтвердили факти підривної діяльності зловмисниці проти України.

Наразі підозрювана перебуває на території росії. Тривають заходи щодо її притягнення до відповідальності за злочини проти нашої держави.

Зловмисниці загрожує покарання до 12 років ув’язнення.

СБУ викрила мережу ворожих інтернет-агітаторів: серед них – посадовець «Антонова»

Джерело: Служба безпеки України

Служба безпеки нейтралізувала міжрегіональну мережу прокремлівських інтернет-агітаторів. До її складу входило шість пропагандистів, які проводили інформаційно-підривну діяльність на користь окупантів.

Зловмисники публічно підтримували російську збройну агресію проти України та закликали до зміни кордонів нашої держави.

Для цього вони створили декілька акаунтів у соцмережах, у тому числі заборонених в Україні.

Більшу частину деструктивного контенту «підхоплювали» з інтернет-ресурсів країни-агресора.

Так, у Києві:

затримано провідного інженера підрозділу авіаційної безпеки держпідприємства «Антонов».

На російських інтернет-платформах «Вконтакте» та «Одноклассники» він періодично поширював відео з виступами Кадирова, який закликав до «приєднання» захоплених районів України до складу рф.

В Івано-Франківській області:

до 5 років 6 місяців тюрми засуджено мешканку Калуша, яка виправдовувала російську агресію та пропонувала видати російським загарбникам «головних бандерівців».

На Закарпатті:

затримано мешканця Берегівського району, який виправдовував псевдореферендуми в захоплених районах на півдні та сході нашої держави.

Крім цього, на території області викрито двох ворожих агітаторів з білорусі, що мали посвідки на проживання в Україні.

За даними слідства, вони створили декілька пропагандистських акаунтів у соцмережах, які використовували для дискредитації Сил оборони та розпалювання антисемітських настроїв в регіоні.

У Запоріжжі:

повідомлено про підозру місцевому жителю, який у своїх репостах та інтернет-публікаціях вихваляв російських окупантів та виправдовував їхні злочини проти мирних жителів.

За всіма викритими фактами тривають слідчі дії у межах кримінальних проваджень за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками);
  • 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Заходи із викриття злочинів проводили співробітники СБУ у м. Києві та Київській області, Волинській, Закарпатській, Запорізькій та Івано-Франківській областях спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва органів прокуратури.

У ворожому корабельному угрупованні в Чорному морі збільшено кількість ракетоносіїв

Джерело: ОК Південь

До двох підводних додався один надводний, таким чином загальний залп ракет типу "Калібр" може сягати 16.
 
«Не нехтуйте власною безпекою, дослухайтеся до сигналів повітряної тривоги, дотримуйтесь норм та обмежень правового режиму воєнного стану, тримайтесь від узбережжя на відстані не менше 200 м», - закликають в оперативному командуванні.

СБУ затримала колишнього «начальника вокзалу Херсон», який допомагав рф перекидати військові ешелони в Україну

Джерело: Служба безпеки України

Служба безпеки затримала ще одного пособника агресора під час стабілізаційних заходів у звільненому Херсоні.

Зловмисником виявився місцевий житель, який на початку повномасштабного вторгнення підтримав російських загарбників.

Після захоплення обласного центру він добровільно пішов на співпрацю з ворогом і вступив до лав місцевої окупаційної адміністрації рф.

Там його призначили очільником вокзалу міської станції, яка входила до складу створеного агресором «унітарного підприємства Херсонська залізниця».

На цій «посаді» допомагав загарбникам налагодити залізничне сполучення для потреб окупаційних угруповань на південному фронті.

Він брав участь в організації безперешкодного транспортування військової техніки, озброєння та боєприпасів з території рф до захопленого на той час Херсона.

Для цього віддавав злочинні розпорядження своїм підлеглим. У разі відмови або невиконання незаконних вказівок – погрожував «здати» людей каральним органам рашистів.

Після звільнення південного міста фігурант намагався «залягти на дно» та уникнути правосуддя.

Однак, співробітники СБУ встановили його місцезнаходження і затримали.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили зловмиснику про підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору).

Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу – тримання під вартою. Тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин злочину.

Зранку росіяни обстріляли прикордоння Чернігівщини

Джерело: ОК Північ

Станом на 09:00 російські війська двічі обстріляли прикордоння Чернігівської області.
 
З 06:45 до 07:15 зафіксовано 6 вибухів приходів, ймовірно з міномету 120 мм, в район н.п. Карповичі. 
 
З 06:50 до 06:52 зафіксовано 2 приходи, ймовірно з міномету 120 мм, в н.п. Леонівка. 
 
Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

Оперативна ситуація на Донеччині

Джерело: Донецька ОВА

На Волноваському напрямку пошкоджено 5 будинків у Новоукраїнці, під обстрілами Пречистівка та Богоявленка.

На Донецькому напрямку пошкоджено 2 будинки у Соловйовому Очеретинської громади, зафіксовано 3 обстріли Курахового та поодинокі обстріли Авдіївки.

На Горлівському напрямку напередодні Костянтинівка зазнала двох ракетних ударів — ворог поцілив на територію підприємства, пошкодив 3 будівлі та автівку. Гучно було у Часовоярській громаді.

На Лисичанському напрямку під вогнем Званівка і Переїзне, також росіяни впродовж доби обстрілювали Сіверськ.

Всього за добу кількість жертв росіян на Донеччині зросла на 4 загиблих. 

Внаслідок ворожих обстрілів у Запорізькій області постраждала людина

Джерело: Запорізька ОВА

Протягом минулої доби ворог здійснив 56 обстрілів по 16 мирних населених пунктах області: 46 артилерійські удари, 4 авіаційні, 4 із застосуванням БПЛА та 2 атаки з РСЗВ. Наразі зафіксовано 52 повідомлення про руйнування об'єктів соціальної інфраструктури,  квартир, приватних будинків, автівок та іншого майна.

У Преображенці постраждав 61-річний чоловік, якого вже доставлено до лікарні.

Оперативна ситуація на Луганщині

Джерело: Луганська ОВА

Ворожих обстрілів зазнали Стельмахівка, Невське та Білогорівка, окупаційні адміністрації передають списки власників паспортів рф до військкоматів, до Лисичанська можуть потрапити тільки місцеві або їхні родичі - місто закрите

16 квітня артилерійських обстрілів з боку армії рф зазнали Стельмахівка, Невське і Білогорівка.  

«Наші військові намагаються зменшити бойову активність ворога. Щодоби в противника спостерігаються відчутні втрати. Бо, незважаючи на перевагу росіян в особовому складі і в техніці, захисники України вправно розпоряджаються наявним озброєнням», - наголосив Артем Лисогор, начальник Луганської обласної військової адміністрації.

Слід зауважити, що вихідними армія рф на Лиманському та Куп’янському відтинках фронту втратила щонайменше три танки Т-72, БТР-80, БМП-2, БРЕМ-1 та штурмовий літак СУ-25.

Вздовж усієї лінії фронту авіація Сил оборони України за минулу добу завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та зенітно-ракетному комплексу окупантів. 

Також збито чотири ворожих БпЛА  (два типу “Орлан-10”,  розвідувальний “Елерон” та дрон-камікадзе “Ланцет”).

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, зенітно-ракетний комплекс, район зосередження живої сили, склад пально-мастильних матеріалів та два склади боєприпасів окупантів.

Так звані районні адміністрації окупантів на тимчасово захоплених територіях отримали вказівку передати списки власників російських паспортів до місцевих «військкоматів». 

Відповідний наказ розіслало міністерство оборони рф. Його необхідно виконати до 18 квітня.

Списки вимагають в електронному форматі. Також потрібно зібрати копії документів усіх працівників окупаційних адміністрацій та передати їх до місцевих “військкоматів”.

Тим часом, важко відшукати період, коли до Лисичанська можна заїхати без перевірки.

У місто, як і раніше, пропускають лише при наявності реєстрації або документів, що засвідчують право власності на нерухомість. 

 

При ретельній перевірці - якщо наявні родичі у цьому населеному пункті.

За минулу добу окупанти випустили по Херсонщині 170 снарядів

Джерело: Херсонська ОВА

Російські окупанти 46 разів обстріляли мирні населені пункти Херсонщини. Випустили 170 снарядів з важкої артилерії, безпілотників та авіації. 

Житлові квартали Херсона армія рф атакувала тричі.

За минулу добу постраждалих серед цивільного населення немає.

Росіяни обстріляли дачні будинки на Запоріжжі

Джерело: Запорізька ОВА

Окупанти продовжують тероризувати мирних жителів Запорізької області

Вчора ввечері ворог підступно атакував дачні будинки. Вибиті шибки, потрощені фасади, автівки, але головне - без постраждалих.

Профільні служби працювали на місці прильоту: ліквідовували наслідки атаки та фіксували черговий воєнний злочин.

 

У Великдень ворог продовжував обстрілювати мирне населення Харківщини

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Під вогнем ворога перебували населені пункти Харківського, Куп'янського, Чугуївського та Ізюмського районів.

Внаслідок обстрілів Вовчанська Чугуївського району пошкоджено щонайменше 11 приватних житлових будинків, сталися пожежі.

У с. Курилівка Куп'янського району внаслідок мінометних обстрілів пошкоджено приватне домоволодіння.

Приватний житловий будинок також зазнав руйнувань через обстріл с. Першотравневе Ізюмського району. На щастя, обійшлося без постраждалих.

На лінії зіткнення тривають бойові дії. 

Втрати росіян від початку повномасштабної війни

Джерело: Генштаб ЗСУ

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 17 квітня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася чотириста вісімнадцята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.
Протягом минулої доби російські окупанти завдали 25 ракетних ударів із ЗРК С-300 по мирних містах Запоріжжя, Комишуваха Запорізької області та Снігурівка на Миколаївщині; а також 42 авіаційних удари. Ворог здійснив 46 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та інфраструктурі населених пунктів. Є загиблі та поранені серед мирного населення, зруйновано і пошкоджено багатоповерхові та приватні житлові будинки, цивільні навчальні заклади, лікарні, церкви та інша цивільна інфраструктура.
 
Російський агресор і надалі використовує тактику терору, ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
 
Противник зазнає чималих втрат, проте продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Активно застосовує оперативно-тактичну та армійську авіацію на зазначених напрямках. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка. Протягом доби, на зазначених ділянках фронту, наші воїни відбили понад 60 атак противника.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.
 
Триває комплексна перевірка бойової готовності збройних сил республіки білорусь.
 
Протягом минулої доби російські загарбники обстріляли населені пункти Свеса, Шалигине, Бунякине, Білопілля, Іскрисківщина, Шпиль, Волфине, Юнаківка, Басівка і Велика Писарівка Сумської області, а також Ветеринарне, Нескучне, Огірцеве, Вовчанськ, Бочкове, Мала Вовча, Землянки та Тополі на Харківщині.
 
На Куп’янському напрямку ворог здійснив обстріли населених пунктів Новомлинськ, Дворічна, Западне та Кіндрашівка Харківської області.
 
На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі північніше населеного пункту Григорівка та неподалік Спірного. Артилерійських обстрілів зазнали Стельмахівка, Невське і Білогорівка Луганської області та Іванівка, Спірне і Торське на Донеччині.
 
На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії.
 
Не припиняються бої за місто Бахмут. Противник провів безуспішні атаки в районах Хромового та Іванівського. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Новодмитрівка, Північне, Плещіївка та Щербинівка Донецької області.
 
На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районах Новокалинового, Сєверного, Водяного, Первомайського та Невельського, успіху не мав. Здійснив обстріли більш як 15 населених пунктів. Серед них - Новокалинове, Авдіївка, Тоненьке, Водяне, Первомайське та Нетайлове.
 
На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили численні ворожі атаки в районі населеного пункту Мар’їнка Донецької області. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Красногорівка, Мар’їнка, Георгіївка, Максимільянівка, Побєда та Новомихайлівка.
 
На Шахтарському напрямку поточної доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Пречистівка, Новоукраїнка, Велика Новосілка та Времівка на Донеччині.
 
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Протягом доби обстріляв понад 40 населених пунктів. Серед них – Времівка і Новопіль Донецької області; Червоне, Чарівне, Оріхів, Новопавлівка та Степове Запорізької області; Золота Балка, Козацьке, Львове і Микільське Херсонської області, а також місто Херсон.
 
Авіація Сил оборони України за минулу добу завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та зенітно-ракетному комплексу окупантів.
 
Також збито 4 ворожих БпЛА (2 - типу “Орлан-10”, 1 розвідувальний “Елерон” та 1 дрон-камікадзе “Ланцет”.

 

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, зенітно-ракетний комплекс, район зосередження живої сили, склад пально-мастильних матеріалів та 2 склади боєприпасів окупантів.
Коментар