стрічка

Вечірнє зведення Генштабу: ситуація щодо російського вторгнення в Україну 15 квітня

15 Квітня 2023, 21:41
Ситуація в Україні ОНОВЛЮЄТЬСЯ 1705
Ситуація в Україні

Хроніка 416 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 416-го дня війни

Оперативна інформація станом на 18 годину 15 квітня щодо російського вторгнення

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Триває чотириста шістнадцята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави. 

Російська федерація продовжує вести загарбницьку війну, повністю ігнорує Міжнародне гуманітарне право, завдає ударів, здійснює обстріли невійськових об’єктів. 

Протягом доби противник завдав 19 авіаційних та 4 ракетних ударів, здійснив понад 15 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів. 

Російський агресор і надалі використовує тактику терору, ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник зазнає чималих втрат, проте не відмовляється від своїх планів щодо окупації нашої території. Продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка. Протягом доби, на зазначених ділянках фронту, нашими захисниками було  відбито 40 атак противника. 

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Триває комплексна перевірка бойової готовності збройних сил республіки білорусь. На території цієї країни і далі перебувають деякі підрозділи територіальних військ збройних сил російської федерації. 

У прикордонних з Україною районах Брянської, Курської та Бєлгородської областей утримуються визначені підрозділи противника.

Протягом доби ворог здійснив обстріли населених пунктів Бунякине, Іскрисківщина, Волфине, Шпиль, Юнаківка, Сумської області, а також Козача Лопань, Гатище, Вовчанськ та Вовчанські Хутори на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог провів мінування місцевості в районах чотирьох населених пунктів. Здійснив обстріли населених пунктів Новомлинськ, Дворічна та Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії поблизу населеного пункту Діброва. Артилерійських обстрілів зазнали Стельмахівка, Невське, Білогорівка Луганської області та Іванівка і Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Не припиняються бої за місто Бахмут. Противник провів атаку в районі населеного пункту Хромове, проте успіху не мав. Від ворожих обстрілів постраждали Міньківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Ступочки, Диліївка та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районах Сєверного та Первомайського, успіху не мав. Здійснив обстріли понад 10 населених пунктів, що знаходяться неподалік лінії зіткнення. Зокрема це - Керамік, Бердичі, Авдіївка, Первомайське, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили численні ворожі атаки в районі населеного пункту Мар’їнка Донецької області. В той же час, ворожих обстрілів зазнали населені пункти Георгіївка, Мар’їнка, Курахове, Побєда, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку поточної доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести  оборонні дії. Протягом доби здійснив обстріли населених пунктів. Серед них – Времівка, Новопіль Донецької області; Малинівка, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів Запорізької області, а також місто Херсон.

Для поповнення втрат в живій силі, російська федерація поводить кампанію з підтримки мобілізації. Щоб популяризувати військову службу, використовуються усі доступні методи. Своїм громадянам російське керівництво обіцяє високе грошове утримання та соціальний пакет. Окрім ЗМІ, пропагандисти застосовують агітаційні листівки відповідного змісту у громадських місцях. Останнім часом відзначається активізація агітації у Воронежі. 

Авіація Сил оборони за добу завдала 5 ударів по районах зосередження окупантів. А підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження живої сили, а також район зосередження артилерії, радіолокаційну станцію, зенітно-ракетний комплекс та склад боєприпасів.

Дві жінки загинули внаслідок обстрілу Херсона росіянами 

Джерело: голова ОП Андрій Єрмак 

Внаслідок обстрілу Херсона росіянами сьогодні загинуло двоє жінок. Вони отримали мінно-вибухові травми несумісні з життям.

ЗСУ знищили новітній російський танк Т-90 "Прорив" на Лимано-Куп'янському напрямку

Джерело: Луганська ОВА

За минулу добу ворог 307 разів обстріляв там наші позиції з реактивної та ствольної артилерії.

У результаті боєзіткнень 12 окупантів було вбито, 44 зазнали поранень.

Крім танка Т-90, на цій ділянці фронту знищено БМП-1 ворога, які були зняті з озброєння, а також артилерійський тягач, - поінформував речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

У Маріуполі пролунали вибухи

Джерело: радник мера Маріуполя Петро Андрющенко

В окупованому Маріуполі Донецької області пролунали два потужні вибухи. Про деталі не повідомляється.

Оперативна ситуація на Донеччині 

Джерело: Донецька ОВА

Напередодні ввечері росіяни завдали ракетних ударів по Слов’янську – убили 9 людей, у тому числі 2-річну дитину, поранили ще 21 людину. Пошкоджено 34 багатоповерхівки, 20 приватних будинків, школу, адмінбудівлю, базу відпочинку, крамницю та господарський центр.

На Волноваському напрямку під обстрілами Вугледар і Пречистівка – без жертв.

На Донецькому напрямку вдалося встановити інформацію щодо 1 пораненого у Мар’їнці.

На Горлівському напрямку 2 ракети поцілили у територію неробочої психлікарні в Костянтинівці – пошкоджено 2 корпуси. Під обстрілами промзона у Часовоярській громаді та околиці Торецької громади. У Соледарській громаді пошкоджено 3 будинки у Федорівці.

На Лисичанському напрямку зафіксовано 2 обстріли Торського і 2 обстріли Зарічного Лиманської громади – ніхто не постраждав.

Всього за добу росіяни вбили 9 людей на Донеччині, поранили ще 22. 

Коригувальник, який наводив «Калібри» на Миколаїв, отримав тюремний строк

Джерело: СБУ

Служба безпеки зібрала беззаперечні докази вини ще одного інформатора фсб, який діяв у прифронтових районах на півдні України.

Зловмисник коригував ракетні удари по Миколаєву російськими крилатими ракетами «Калібр».

Крім того, він збирав розвідані про місця базування та переміщення підрозділів Сил оборони на території регіону.

Насамперед ворожий поплічник намагався виявити бойові позиції артилерії та системи протиповітряної оборони ЗСУ.

Співробітники Служби безпеки затримали зловмисника на початку серпня минулого року у ході контрдиверсійних заходів на Миколаївщині.

За матеріалами СБУ суд призначив йому одинадцять з половиною років позбавлення волі.

Як встановили слідчі, ворожим інформатором виявився мешканець обласного центру. На початку літа минулого року російська спецслужба залучила його до негласної співпраці через представника «мдб днр».

У поле зору ворога він потрапив на одному із прокремлівських Телеграм-каналів, де регулярно виправдовував російську збройну агресію проти України.

Під час обшуку у зловмисника виявлено мобільний телефон, який він використовував для комунікації з окупантами.

На підставі зібраних доказів суд визнав його винним за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану);
  • ч. 2 та ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Служба безпеки наголошує на невідворотності покарання за злочини проти нашої держави.

Окупанти вдарили по Нікопольщині

Джерело: Дніпропетровська ОВА

Вночi агресор вдарив по Нікопольському району - Мирiвськiй громадi. З важкої артилерiї туди прилетiло 10 снарядiв. Минулося без загиблих та поранених.

Нинi рятувальники обстежують територію i з'ясовують наслiдки обстрілу.

Кількість загиблих внаслідок обстрілу Слов'янська зросла до дев'яти

Джерело: начальник Слов'янської МВА Вадим Лях

На цей час відомо про 30 постраждалих:
 
21 - поранений
9 - загиблі.
 
На жаль, за ніч кількість загиблих збільшилася - вночі з-під завалів рятувальники дістали мертву жінку.
 
Рятувальні роботи продовжуються. До них залучений спецзагін альпіністів ДСНС.
Під завалами будинку у пров. Парковому залишається ще п‘ятеро людей. Їхні особи встановлені.
 
Крім того, немає відомостей про мешканців ще трьох квартир.

Через російські обстріли вісім людей на Херсонщині отримали поранення

Джерело: Херсонська ОВА

Російські окупанти 96 разів обстріляли мирні населені пункти Херсонщини. Випустили 447 снарядів з важкої артилерії, РСЗВ, мінометів, танків та безпілотників.

Житлові квартали Херсона армія рф атакувала 9 разів. Поцілили у територію річкового порту.

Минулої доби через російські обстріли вісім людей дістали поранення різного ступеня тяжкості.

Ворог продовжувє тероризувати обстрілами цивільне населення прикордоння Харківщини

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Внаслідок обстрілів Вовчанська пошкоджено медичний заклад. 62-річна працівниця закладу отримала поранення та була госпіталізована в стані середньої тяжкості. Будівля закладу зазнала суттєвих руйнувань. Крім того, у Вовчанську обстрілами пошкоджено 5 приватних житлових будинків. 

Також під ворожими обстрілами вчора перебували Стариця, Стрілеча, Дворічна, Красне перше та інші населені пункти.

В області залишається високою мінна небезпека. В Ізюмському районі під час відновлювальних робіт підірвався та отримав поранення 44-річний електромонтер Борівської РЕС. Госпіталізований в стані середньої тяжкості.

В Ізюмі на ворожому вибуховому пристрої на ринку підірвалася 29-річна жінка. Госпіталізована в стані середньої тяжкості.

Триває розмінування. За минулу добу піротехніки ДСНС знешкодили 167 вибухонебезпечних предметів.

За минулу добу під ворожий вогонь потрапили 15 сіл та містечок Запорізької області

Джерело: Запорізька ОВА

Окупант здійснив 55 артилерійських обстрілів, чотири авіаційні удари, одну атаку з БПЛА та одну з РСЗВ.

Ворог бив по житловому сектору: знову трощив приватні будинки, квартири, автівки, об'єкти соціальної інфраструктури. Наразі зафіксовано 16 повідомлень про руйнування.  На щастя, люди не постраждали.

 

Внаслідок обстрілів на Миколаївщині є пошкодження об'єктів інфраструктури

Джерело: Миколаївська ОВА

Вчора, 14 квітня, о 08:28, 12:35, 14:31, 15:17, 17:12 ворог здійснював артилерійські обстріли із застосуванням РСЗВ та важкої артилерії по м. Очаків, акваторії та узбережжю Очаківської громаді. Є пошкодження об'єктів інфраструктури. Постраждалих немає.

У м. Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

Обстріли, міна на узбережжі Одещини та корабельне угруповання ворога: ситуація на півдні України 

Джерело: ОК Південь

Змін у стані, складі та положенні військ противника, ознак формування ним наступальних угруповань не виявлено.
Ворог здійснив понад 60 обстрілів протягом дня.
 
П’ятьма винищувачами Су-35 атакував Бериславський район керованими авіаційними бомбами. Продовжуючи нищити економічний потенціал регіону, влучив по території і виробничих потужностях промислового підприємства, зруйновано будівлю зерносховища на сільськогосподарському. Без людських втрат.
 
Використовуючи безпілотні розвідники, ворог продовжує атакувати мирні населені пункти розривними гранатами, обстрілює з артилерії і мінометів. Поранення отримали 8 людей. Пошкоджено приватні та багатоквартирні будинки, автівки, лінії електропередач.
Нашою авіацією нанесено 2 удари по районах зосередження живої сили та техніки противника в Каховському районі.
 
Внаслідок влучного виконання вогневих завдань нашими ракетно-артилерійськими підрозділами, вороже військо недорахувалося 10 рашистів, 3 безпілотників, станції радіоелектронної боротьби, переобладнаного під ДРГ човна, танка і ще 5 одиниць авто-бронетехніки.
 
На одному з островів знищено польовий пункт боєпостачання та спостережний пункт.
 
В Чорному морі корабельне угруповання збільшено до 12 кораблів, у тому числі подвоєно кількість підводних ракетоносіїв – на 2 човнах 8 ракет типу «Калібр».
 
В напрямку одного з пляжів Одещини з відкритого моря хвилями несло чергову морську міну. Завдяки вчасному виявленню і оперативному реагуванню, її вдалось контрольовано знищити на достатній відстані від берега.
 
Напередодні Великодніх свят ворог підвищив активність обстрілів прифронтових територій, наростив присутність в морі та намагається активізувати авіацію. Імовірне продовження застосування керованих авіаційних бомб по прифронтових територіях, не виключено і використання дронів-камікадзе по об’єктах критичної і стратегічної інфраструктури.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.2022 по 15.04.2023

Джерело: Генштаб ЗСУ

 

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 15 квітня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася чотириста шістнадцята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.
Російська федерація продовжує ігнорувати Міжнародне гуманітарне право, завдає ударів, здійснює обстріли не лише по позиціях наших військ, а й цивільній інфраструктурі населених пунктів.
 
Протягом минулої доби противник завдав 9 авіаційних та 19 ракетних ударів, 13 з них - із ЗРК С-300 по мирних містах Слов’янськ та Краматорськ, здійснив 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів. Є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновано та пошкоджено багатоповерхові та приватні житлові будинки, а також іншу цивільну інфраструктуру.
 
Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
 
Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку. Протягом минулої доби було відбито 56 атак ворога.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено. На території республіки білорусь продовжують перебувати деякі підрозділи територіальних військ збройних сил російської федерації. Триває комплексна перевірка бойової готовності збройних сил республіки білорусь.
Зберігається військова присутність противника у прикордонних з Україною районах Курської та Бєлгородської областей.
 
Протягом минулої доби противник здійснив обстріли населених пунктів Галаганівка Чернігівської області; Студенок, Рівне, Іскрисківщина, Волфине Сумської області, а також Козача Лопань, Токарівка, Малі Проходи, Стрілеча, Лук'янці, Нескучне, Стариця, Вовчанськ, Нестерне та Землянки на Харківщині.
 
На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали Строївка, Дворічанське, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Лиман Перший, Кіндрашівка, Масютівка, Табаївка та Берестове Харківської області.
 
На Лиманському напрямку протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії поблизу населених пунктів Діброва та Білогорівка. Артилерійських обстрілів зазнали Новоселівське, Стельмахівка, Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Діброва і Спірне Донецької області.
 
На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за місто Бахмут. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Ступочки, Диліївка, Торецьк та Нью-Йорк Донецької області.
 
На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Новокалинового та Первомайського Донецької області, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів Новокалинове, Авдіївка, Первомайське та Карлівка.
 
На Мар’їнському напрямку за минулу добу наші захисники відбили численні ворожі атаки в районі населеного пункту Мар’їнка Донецької області. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Побєда і Новомихайлівка.
 
На Шахтарському напрямку минулої доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Богоявленка, Шахтарське, Новоукраїнка, Велика Новосілка, Нескучне, Золота Нива, Вугледар Донецької області.
 
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Протягом минулої доби здійснив обстріли понад 40 населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Серед них – Времівка, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Оріхів Запорізької області; Золота Балка, Новоберислав, Козацьке, Бургунка, Іванівка, Микільське, Антонівка, Білозерка, Дніпровське Херсонської області та місто Херсон.
 
Російські загарбники продовжують чинити мародерство на тимчасово захопленій території України. Зокрема, у Новокаховському районі Херсонської області, відзначені випадки зливу мастила з електротрансформаторів, що, в свою чергу, призводить до знеструмлення окремо взятих вулиць населених пунктів району.
 
Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

 

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 1 пункт управління, 3 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, а також 1 станцію радіоелектронної боротьби противника.
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024