стрічка

Депутати Волинської обласної ради одноголосно підтримали заборону УПЦ МП

11 Квітня 2023, 16:00
Депутати Волинської обласної ради виконують Гімн України 10309
Депутати Волинської обласної ради виконують Гімн України

На засіданні позачергової 21 сесії Волинської обласної ради восьмого скликання депутати ухвалили кілька рішень, зокрема про заборону діяльності Української православної церкви Московського патріархату на території Волинської області.

На засідання обранці громад зібралися у вівторок, 11 квітня, повідомляє кореспондентка Район.in.ua.  

На порядку денному першим питанням була заборона діяльності УПЦ МП на території області.

З інформацією щодо цього виступив депутат обласної ради Юрій Поліщук.

«Сьогодні ми вкотре порушуємо питання законності роботи Української православної церкви Московського патріархату у Волинській області. Встановлено безліч доказів того, що ця структура працює на ворога. Адже СБУ лише в 2022 році відкрила 52 кримінальні справи проти 55 священників Московського патріархату. Жодна держава не може допустити агентурної діяльності на своїй території. Ми повинні вкотре показати своє ставлення до цієї структури. Маємо звернутись до президента, до органів влади для проведення ними певних дій. Необхідно змінити УПЦ МП на Православну церкву України», – звернувся до присутніх Юрій Поліщук.

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл у своїй промові підкреслив, що питання заборони УПЦ МП – не є питанням боротьби з церквою.

«Церков в особі своїй є свята і непорочна. Це не є боротьба з церквою, з вірянами. Адже це боротьба з релігійною організацією. Релігійною організацією, яка своєю діяльністю ставить загрозу нашій державі. Є речі, які нас об’єднують поза всіх конфесій – це любов і захист нашої Батьківщини. Ми не маємо розділятись, наша задача – об’єднатися. Нас об’єднує Волинь, віра і бажання бути щасливими на своїй землі. В Україні має бути один президент, одна влада і одна церква. Тож ми всі маємо об’єднатися і скинути з себе російське ярмо заради перемоги, заради України, заради Волині», – сказав Михаїл.


Так, за рішення «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату на території Волинської області» висловилися одноголосно – 54 «за».

Однак, поки що в Україні немає правового механізму виконання такого та подібних рішень у частині заборони діяльності.


Окрім того, обласна рада рекомендувала Волинській обласній військовій адміністрації розірвати договір оренди (користування) на комплекс споруд з релігійною організацією «Святогорський успенський зимненський ставропігіальний жіночий монастир Волинської області» та відповідні договори з іншими релігійними громадами УПЦ МП, що користуються храмами, які є пам’ятками архітектури. 

Також цим рішенням обранці громад порадили органам місцевого самоврядування Волинської області:

  • сприяти зміні підлеглості релігійних громад Української православної церкви московського  патріархату в канонічних й організаційних питаннях шляхом організації та проведення загальних зборів релігійних громад і внесення відповідних змін та доповнень до статутів релігійних громад;
  • здійснити заходи з проведення інвентаризації земельних ділянок, що перебувають в користуванні Української православної церкви московського патріархату, з подальшим припиненням права користування на такі земельні ділянки шляхом прийняття відповідних рішень.

Позачергову 21 сесію завершили виконанням Гімну України.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024