стрічка

Окупанти «промивають» мізки дітям на тимчасово окупованих територіях: ситуація щодо російського вторгнення в Україну 11 квітня

11 Квітня 2023, 20:43
Ситуація в Україні ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3629
Ситуація в Україні

Хроніка 412 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Окупанти «промивають» мізки дітям на тимчасово окупованих територіях

Джерело: Центр національного спротиву

 Окупаційна адміністрація й надалі проводить політику геноциду української нації на тимчасово захоплених землях.

Для цього росіяни активно промивають мізки дітям на ТОТ, що є ознакою геноциду, адже така політика спрямована на зміну самоідентифікації цілого покоління.

Так, напередодні ворог запустив додаткові фонди, які будуть займатись вивезенням дітей з регіону до рф на «освітні програми». Одним з таких фондів є «Дєті донбаса», куратором якого є сенатор ради федерації дар’я лантратова.

Також до вивезення дітей й подальшої промивки мізків долучились фонди «Моя родословная» та «фонд помощи детям имени примакова». Перший саме й був створений для ідеологічної обробки й просування російської пропаганди.

 Під час окупації Київської області загинуло 38 дітей

Джерело: начальник ГУНП Київщини Андрій Нєбитов на брифінгу.

«Під час окупації та активних бойових дій на території Київської області поранення отримали 43 дитини, з них 18 дівчаток віком від 1 до 17 років та 25 хлопчиків у віці від 3 до 17 років», – зазначив правоохоронець.

Зі слів Андрія Нєбитова, на сьогодні зниклими безвісти вважають чотирьох неповнолітніх, троє з них – з однієї родини.

Довічне ув’язнення загрожує суддям конституційного суду рф, які «узаконили» окупацію України

Джерело: СБУ

Служба безпеки завершила спеціальне досудове розслідування щодо 10 суддів конституційного суду рф, які причетні до «легітимізації» кремлівського режиму у тимчасово захоплених районах України.

Наразі обвинувальний акт скерували до суду.

За даними слідства, 2 жовтня 2022 року російські судді підписали постанови про прийняття до складу країни-агресора так званих «донецької та луганської народних республік», а також частини Херсонської та Запорізької областей.

Тим самим вони визнали «законними» кремлівські договори про «приєднання» до рф тимчасово окупованих територій України.

На той момент конституційний суд росії складався з 10 чинних суддів, включаючи голову цієї установи. Таким чином, за злочини проти України відповідатиме повний склад кс рф, який підтримав це рішення.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили російським суддям про підозру за ч. 5 ст. 27 та ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу України (пособництво у посяганні на територіальну цілісність та недоторканність України).

Зловмисникам загрожує покарання до 15 років ув’язнення або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Російське вторгнення: ситуація станом на 18:00 11 квітня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває чотириста дванадцята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.

Протягом доби противник завдав одного ракетного та 10 авіаційних ударів, здійснив понад 18 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів і надалі залишається високою по всій території України.

Попри численні втрати в техніці та живій силі, противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках - протягом доби було відбито понад 50 ворожих атак.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Визначені підрозділи територіальних військ збройних сил російської федерації продовжують перебувати на території республіки білорусь. Також противник і надалі утримує визначені підрозділи у прикордонних з Україною районах Курської та Бєлгородської областей, продовжує інженерне обладнання місцевості. Протягом доби окупанти обстріляли населені пункти Блешня, Кам'янська Слобода і Грем’яч Чернігівської області; Волфине і Катеринівка Сумської області, а також Ветеринарне, Глибоке, Гатище, Вовчанськ, Зибине, Волохівка, Охрімівка, Черняків, Комісарове, Бударки та Довжанка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали населені пункти Колодязне, Кам'янка, Тополі, Красне Перше, Рідкодуб, Новомлинськ, Дворічна, Кіндрашівка, Піщане та Берестове Харківської області та Новоселівське на Луганщині.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі південніше Білогорівки та Спірного. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Торське і Спірне - Донецької.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії, намагається взяти під повний контроль місто Бахмут, тривають жорстокі бої. Протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі населеного пункту Богданівка. Підрозділи сил оборони відбили близько 20 атак противника на зазначеній ділянці фронту. Від ворожих обстрілів постраждали Никифорівка, Васюківка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Маркове, Бахмут, Хромове, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Олександро-Шультине, Курдюмівка, Озарянівка, Дружба, Торецьк та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в районах Авдіївки, Первомайського, Невельського та Мар’їнки, успіху не мав. Найзапекліші бої на зазначеній ділянці фронту тривають за Мар’їнку, де було відбито понад 15 ворожих атак. В той же час, ворожих обстрілів зазнали населені пункти Новокалинове, Орлівка, Авдіївка, Тоненьке, Сєверне, Первомайське, Нетайлове, Карлівка, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Новомихайлівка, Шахтарське, Новоукраїнка, Велика Новосілка, Вугледар та Пречистівка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Здійснив обстріли населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Серед них – Времівка, Новопіль Донецької області; Новосілка, Ольгівське, Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Оріхів Запорізької області; Золота Балка, Качкарівка, Берислав, Козацьке, Бургунка, Іванівка, Микільське, Дніпровське Херсонської області та місто Херсон.

Противник продовжує використовувати медичні заклади тимчасово захоплених територій у власних цілях. Так, будівлю центру первинної медико-санітарної допомоги у Новопскові та фельдшерсько-акушерський пункт Кряківки, що на Луганщині, окупанти використовують, як військовий шпиталь. Водночас, у Кряківці, з метою збільшення кількості ліжкомісць, загарбники додатково розгорнули наметове містечко. Отримати медичну допомогу у цих цивільних медичних закладах можуть виключно представники російських окупаційних військ.

Авіація Сил оборони за добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Також збито 2 ворожих БпЛА типу «Орлан - 10».

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 4 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, а також 2 станції радіоелектронної боротьби противника.

Засудили ще вісьмох бойовиків, які штурмували Бахмут

Джерело: СБУ

За матеріалами СБУ тюремні строки отримали ще восьмеро бойовиків, які штурмували Бахмут та розвідували позиції ЗСУ на Херсонщині.

Служба безпеки зібрала обґрунтовані докази вини ще вісьмох учасників окупаційних угруповань країни-агресора. Зловмисники потрапили у полон українських захисників під час бойових зіткнень на східному та південному фронтах. За матеріалами СБУ суд призначив загарбникам від 8 до 15 років ув’язнення.

Серед засуджених – помічник гранатометника так званого «батальйону прізрак».З 2014 року він воював проти сил АТО, а після повномасштабного вторгнення штурмував міста в Донецькій та Луганській областях. Під час однієї з ворожих наступальних операцій зловмисник потрапив у полон поблизу Бахмута.

Також тюремні строки отримали двоє бойовиків зі складу 7-ї окремої мотострілецької бригади 2-го армійського корпусу зс рф. Разом із іншими окупантами вони чергували на російських блокпостах у захоплених містах Донеччини, проводили артобстріли позицій українських військ на території регіону.

Ще один зловмисник – мав завдання виявляти безпілотні літальні апарати Сил оборони на тимчасово окупованій території Луганщини.

До 15 років ув’язнення також засуджено бойовика, який на початку повномасштабного вторгнення перебував у тюрмі на території тимчасово захопленої частини Донеччини.

Згодом загарбники запропонували йому «амністію» за умови вступу до 100-ї окремої мотострілецької бригади зс рф. Упродовж 20 днів колишній в’язень брав участь у штурмі Бахмута і потрапив там у полон.

Крім того, реальний термін ув’язнення отримав мешканець Херсонщини, який у перший день повномасштабного вторгнення добровільно перейшов на бік ворога. Спільно з російськими військовими з 56-го полку вдв (повітряно-десантних військ рф) він збирав розвіддані про переміщенням підрозділів ЗСУ на південному напрямку.

Також на Полтавщині за матеріалами СБУ до 15 років тюрми засуджено двох мешканців Горлівки, які напередодні 24 лютого минулого року добровільно вступили до лав окупантів. Потім вони брали участь у штурмі населених пунктів Донеччини. На підставі зібраних доказів цих та інших зловмисників суд визнав винними за п’ятьма статтями Кримінального кодексу України.

Російського військового судитимуть за вбивство жителів Ірпеня

Джерело: Офіс генерального прокурора, Українська правда

Російського військовослужбовця судитимуть за жорстоке вбивство мирних мешканців Ірпеня, які намагалися евакуюватися.

За процесуального керівництва прокурорів Офісу генерального прокурора скеровано до суду обвинувальний акт стосовно командира роти 173-го окремого розвідувального батальйону 106-ї дивізії зс рф за фактом жорстокого поводження з цивільним населенням, поєднаним з умисним вбивством та інших порушень законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України)».

Правоохоронці не називають ім’я підозрюваного, але за даними джерела Української правди, це 35-річний громадянин РФ Станіслав Стенін.

Розслідуванням встановлено, що 5 березня 2022 року російські військові 173-го окремого розвідувального батальйону та 137-го гвардійського парашутно-десантного полку захопили будівлю в м. Ірпіні по вул. Федора Кричевського. Вони перевіряли людей на блокпосту на виїзді з міста.

Захопивши об’єкти, окупанти встановили вогневий контроль над проїжджою частиною вул Олега Кошового. На той час це була єдина дорога, якою можна було евакуюватися на транспорті з міста.

Наступного дня, 6 березня 2022 року, о 07:30 цивільні жителі м. Ірпінь спробували евакуюватися з міста на власних автомобілях. Люди наклеїли на них листи з написами «ДІТИ» та «ЕВАКУАЦІЯ», щоб позначити, що це саме цивільні транспортні засоби.

Колона рухалася по вулиці Незалежності та повернула на вулицю Кошового у напрямку Житомирської траси. Коли автомобілі доїхали до ЖК «Кошовий» по них із гранатометів та стрілецької зброї відкрили вогонь російські військові.

В результаті обстрілу шести автівок загинуло п’ять осіб та ще сім, у тому числі малолітня дитина, отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Окупанти жорстоко ставилися до поранених та не давали можливості надати їм допомогу.

На Миколаївщині відновили зруйнований окупантами міст

Джерело: Миколаївська ОВА

Відновили у селі Виноградівка тимчасовий міст, який був зруйнований окупаційними військами рф.

Він поєднує між собою населені пункти Виноградівка, Інгулка та Костичі. Його протяжність 12 м, а ширина – 4,4 м.

Відновленням мосту займалася частина ТО300 Державної спеціальної служби транспорту.

Також на замовлення Миколаївської обласної військової адміністрації свою допомогу надало ПП «Миколаївмагістраль», влаштувавши під’їзди до мосту.

На Миколаївщині відновили зруйнований окупантами міст
На Миколаївщині відновили зруйнований окупантами міст

Цим ранком ворог здійснив масований удар по лінії розмежування в Запорізькій області

Джерело: Запорізька ОВА

По дві керовані ракети запущено російською авіацією по цивільному сектору в Оріхові та Гуляйполю, а також атакували артилерійськими снарядами Степногірськ. На щастя, без постраждалих.

Армія рф атакувала Берислав з авіації

Джерело: Херсонська ОВА

Вчора ввечері ворожа авіація вкрила вогнем місто. Поцілили в одне з промислових підприємств – будівля зазнала серйозних руйнувань. 

Також через російську атаку пошкоджено чимало будинків мирних жителів, деякі з них зруйновані вщент. 

Обійшлося без постраждалих серед цивільних.

Армія рф атакувала Берислав з авіації
Армія рф атакувала Берислав з авіації

Оперативна ситуація на Донеччині 

Джерело: Донецька ОВА

На Волноваському напрямку 3 будинки пошкоджено у Шахтарському Великоновосілківської ТГ.

На Донецькому напрямку 1 людина поранена в Очеретиному — внаслідок ракетного удару пошкоджено господарчі споруди. Протягом доби росіяни 5 разів обстріляли Курахове — без жертв.

На Горлівському напрямку Костянтинівка зазнала артобстрілу та ракетних ударів — поранено 1 людину, пошкоджено 16 приватних будинків, 7 багатоповерхівок і газопровід. На території громади також пошкоджено будинок у Марковому. Три будинки пошкоджено у Торецькій громаді, зафіксовано обстріли Соледарської громади.

На Лисичанському напрямку зруйновано господарські будівлі у Ямполі Лиманської громади, пошкоджено будинки у Сіверську.

Всього за добу росіяни поранили 5 жителів Донеччини. 

Наслідки обстрілів Донеччини
Наслідки обстрілів Донеччини

Напередодні Пасхи російська армія обстріляла церкву у Херсоні

Джерело: Херсонська ОВА

Сьогодні вночі російська артилерія вдарила по Храму Різдва Пресвятої Богородиці. Через обстріл вибило вікна, а також пошкоджено дах та стіни. 

На щастя, мирні люди не постраждали. 

Про наслідки обстрілу розповів протоієрей Віталій Маланій – у відео.

 

Росіяни обстріляли Миколаївську область

Джерело: голова Миколаївської ОВА Віталій Кім

Вчора, 10 квітня, о 11:30, 12:44 та о 15:26 ворог завдавав мінометних та артилерійських обстрілів по акваторії Очаківської громади. Постраждалих немає.

Також вчора, 10 квітня, о 13:47 ворог обстрілював з РСЗВ населені пункти Куцурубської громади. Влучання зафіксовано по відкритій території. Постраждалих та руйнувань немає.

Окрім того, зранку, 11 квітня, о 05:48 здійснено обстріл із БМ -21 «Град» у напрямку населеного пункту Куцурубской громади. Постраждалих немає.

У м. Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

СБУ викрила двох інформаторів на Харківщині, які розвідували українські оборонні рубежі на кордоні з рф

Джерело: СБУ

Контррозвідка Служби безпеки нейтралізувала групу інформаторів фсб під час спецоперації у звільнених районах Харківської області.

Фігурантами виявились двоє мешканців деокупованого Вовчанська, яких ворог залучив до проведення розвідувально-підривної діяльності на сході регіону.

Зловмисники збирали для окупантів розвіддані про місця базування та переміщення Сил оборони на території Вовчанської громади.

Насамперед їх цікавили відомості щодо облаштування оборонних ліній уздовж кордону з рф та пункти тимчасової дислокації підрозділів Служби безпеки та Національної поліції.

Також агресор розшукував інформація про поточну суспільно-політичну обстановку у прикордонному регіоні, пункти видачі гуманітарної допомоги мирним мешканцям.

Розвіддані потрібні були окупантам для підготовки диверсій та здійснення ракетно-артилерійських обстрілів українських об’єктів.

За даними слідства, одним із учасників ворожої групи є місцевий житель, який відразу після захоплення частини регіону пішов на добровільну співпрацю з агресором.

При цьому до виконання ворожих розвідувальних завдань він приступив лише на початку цього року.

Згодом до підривної діяльності фігурант залучив свою знайому, яку потім вивів на прямий зв’язок з фсб.

Для комунікації з російською спецслужбою фігуранти використовували месенджер Телеграм із дотриманням заходів конспірації.

При обшуках за місцями проживання зловмисників виявлено мобільні телефони, які вони використовували для листування з фсб.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманим про підозру.

Наразі їм обрано запобіжний захід – тримання під вартою без права внесення застави.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

СБУ викрила двох інформаторів на Харківщині
СБУ викрила двох інформаторів на Харківщині

Росіяни обстріляли Нікопольщину з важкої артилерії

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

Сьогодні вночi ворог знову спрямував важку артилерiю на Нiкопольщину. З десяток снарядiв прилетiло до Марганецької громади. 

Минулося без загиблих та постраждалих.

Нинi рятувальники обстежують мiсце "прильотів". З'ясовують наслiдки атаки.

У Запорізькій області – 45 нових повідомлень про руйнування

Джерело: Запорізька ОВА

Ворог продовжує бити по лінії розмежування. За минулу добу російські війська здійснили 66 артилерійських обстрілів, 4 авіаудари, 7 атак із застосуванням БПЛА,  2 з РСЗВ.

У Кам'янському, Чарівному, Привільному, Оріхові, Гуляйполі та ще 12 населених пунктах зафіксовано нові руйнування - 45 нових повідомлень лише за добу.

За добу російські окупанти 56 разів атакували Херсонщину 

Джерело: Херсонська ОВА

Випустили 285 снарядів з РСЗВ, мінометів, артилерії, танків, ПТРК, безпілотників та авіації. 

У Херсоні ворог поцілив у територію медзакладу, музей та адмінбудівлю. 

Минулої доби через російські обстріли 2 жителі Херсонщини дістали поранення.

Ворог продовжує обстрілювати прикордонні населені пункти Харківщини

Джерело: Харківська ОВА

Внаслідок вчорашніх обстрілів с. Кучерівка Куп'янського району зруйновано цивільне підприємство. 

Протягом дня ворог щонайменше тричі обстріляв з артилерії м. Вовчанськ Чугуївського району. Внаслідок обстрілу Куп'янська пошкоджено будинок. На щастя, обійшлося без постраждалих.

В області триває гуманітарне розмінування. За минулу добу піротехнічні підрозділи ДСНС знешкодили 172 вибухонебезпечні предмети.

Обстріл Харківщини
Обстріл Харківщини

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 11.04.23

Джерело: Генштаб ЗСУ

Втрати росіян
Втрати росіян

 

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 11 квітня

 

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася чотириста дванадцята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої країни.
Протягом минулої доби противник завдав 39 авіаційних та 7 ракетних ударів, 4 з яких - із ЗРК С-300 по мирному місту Краматорськ. Здійснив 47 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів.
Російська федерація продовжує нехтувати законами та звичаями війни, тому ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів і надалі залишається високою по всій території України.
 
Не зважаючи на численні втрати в техніці та живій силі, противник не відмовляється від ведення загарбницької війни. Продовжує зосереджувати основні зусилля на ведені наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Минулої доби, нашими захисниками було відбито 52 атаки противника на зазначених напрямках.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Визначені підрозділи територіальних військ збройних сил російської федерації продовжують перебувати на території республіки білорусь.
Ворог і надалі зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах Курської та Бєлгородської областей, продовжує здійснювати інженерне обладнання місцевості.
 
Протягом минулої доби противник здійснив обстріли населених пунктів Грем’яч та Кам’янська Слобода Чернігівської області; Катеринівка, Волфине, Андріївка та Попівка Сумської області, а також Ветеринарне, Стрілеча, Стариця, Гатище, Вовчанські Хутори, Охрімівка, Мала Вовча та Вільхуватка на Харківщині.
 
На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали населені пункти Кам’янка, Колодязне, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Вільшана, Кіндрашівка, Кислівка та Берестове Харківської області.
 
На Лиманському напрямку протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії поблизу населених пунктів Макіївка, Червонопопівка та Білогорівка. Артилерійських обстрілів зазнали Новоєгорівка, Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області, а також Торське, Спірне і Берестове Донецької області.
 
На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії, намагається взяти під повний контроль місто Бахмут, бої тривають. Протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії неподалік населених пунктів Григорівка та Хромове. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Залізнянське, Міньківка, Оріхово-Василівка, Бахмут, Хромове, Іванівське, Предтечине, Часів Яр, Озарянівка, Дружба та Нью-Йорк Донецької області.
 
На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в районах населених пунктів Авдіївка, Сєверне, Невельське та Мар’їнка Донецької області, успіху не мав. Найзапекліші бої тривають за Авдіївку та Мар’їнку. В той же час, ворожих обстрілів зазнали населені пункти Новокалинове, Авдіївка, Первомайське, Красногорівка, Гостре, Георгіївка, Мар’їнка та Побєда Донецької області.
 
На Шахтарському напрямку, протягом доби, що минула, ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Новомихайлівка, Вугледар, Богоявленка та Велика Новосілка на Донеччині.
 
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує оборонятися. Протягом минулої доби здійснив обстріли населених пунктів, що неподалік з лінією бойового зіткнення. Серед них – Времівка Донецької області; Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка та Кам’янське Запорізької області.
 
Російські окупанти продовжують посилювати тиск на громадян України на тимчасово захоплених територіях. Нещодавно, у Сніжному Донецької області, було звільнено працівників міської лікарні, які не отримали російські паспорти.
 
У місті Енергодар Запорізької області, місцеві жителі повинні отримувати дозвіл на пересування територією області. Ті, хто подав заявки на отримання перепусток, піддаються посиленій перевірці з боку окупантів на предмет причетності до сил оборони України. Подекуди загарбники обшукують навіть людські помешкання.

 

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також удару по зенітно-ракетному комплексу противника.
 
Протягом минулої доби збито ворожий гелікоптер Мі-24, а також 9 БпЛА різних типів.
Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили район зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, а також склад боєприпасів противника.
Коментарі
13 Квітня 2023, 01:16
Цікаво, цікаво. А коли ж вкачають нарешті вирок Зєлєнскому ,Єрмаку та Коломойскому? Ну хоча б ж.и.дівському крадію Рєзніку? А, забув - то ж 73 відсоткам виборців треба тоді вирок вкачувати. Ну хай там уже. Всі могилізовуємося і в стрій на Бахмут зі стрілецькою зброєю проти танків - Сирскій має почепити собі на пузо ще одну медаль.
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024