стрічка

Фейки та маніпуляції з президентом України Зеленським на обкладинках західних видань

10 Квітня 2023, 22:49
Фейки та маніпуляції з президентом України Зеленським на обкладинках західних видань 2824
Фейки та маніпуляції з президентом України Зеленським на обкладинках західних видань

Роспропаганда не припиняє свої спроби дискредитувати Україну та її президента Володимира Зеленського перед світовою спільнотою, використовуючи добре знайомий метод – підробку обкладинок відомих західних видань. Останніми днями з’явилися декілька чергових «вкидів», у яких висміюють Зеленського.

Зокрема, це фейк з обкладинкою французької сатиричної газети Charlie Hebdo, а також маніпуляція на основі справжньої обкладинки польського видання, де розповідають, на якому поїзді Зеленський їздив нещодавно до Польщі. Далі – про це у матеріалі фактчекерів проєкту «Без Брехні».

ФЕЙК / МАНІПУЛЯЦІЯ

ФЕЙКОВА ОБКЛАДИНКА CHARLIE HEBDO

На днях російські, проросійські медіа та телеграм-сміттярки поширили так звану обкладинку сатиричної газети Charlie Hebdo. Там зображений злий Ісус та президент росії владімір путін, який його стримує. А перед ними – зляканий Володимир Зеленський з пов’язкою всім відомого полку «Азов», який робить крок назад. Це все – на криваво червоному тлі.

Фейк поширювали з таким меседжем: «Все в порядке! Мы справимся»: Иисус, Путин и месть за преступления украинских сатанистов».

Фейкова обкладинка

Звісно ж, ця обкладинка – фейкова. Газети з такою обкладинкою ніколи не випускали. І в цьому можна пересвідчитися, перейшовши на офіційний сайт видання.

Про фейковість зображення свідчить і те, що 5 квітня 2023 року у світ вийшов №1602, а не №1603, як вказано на картинці, яку поширила роспропаганда.

Як ми повідомляли раніше, це не перша підробка пропагандистами обкладинок відомого іноземного видання. Фейкороби вже «пакували» різні дискредитаційні меседжі на «обкладинки» відомих західних журналів і поширювали зокрема в телеграм-сміттярках.

Це роблять для того, аби дискредитувати Україну та її президента Зеленського перед світом. Меседж конкретно цієї обкладинки напряму пов’язаний з тим, що українська влада бореться з УПЦ МП, яка підпорядковується ворогу і поширює серед прихожан пропаганду.

МАНІПУЛЯЦІЯ ПРО ПОЇЗД, НА ЯКОМУ ЗЕЛЕНСЬКИЙ ЇХАВ ДО ПОЛЬЩІ

Ще одним приводом для пропагандистських вкидів стала поїздка 5 квітня президента Володимира Зеленського до Варшави на зустріч з президентом Польщі Анджеєм Дудою. Зокрема, російські та проросійські телеграм-сміттярки запостили обкладинку польської щоденної газети Fakt, де зображений президент України з дружиною на фоні розкішного вагона поїзда.

Картинку поширили з меседжем: «Польские СМИ были крайне удивлены роскошью поезда, на котором Зеленский приехал в Варшаву. Лидер Украины, которая за прошедший год превратилась в профессионального попрошайку, выклянчивая деньги у кого только можно, ездит с роскошью арабских нефтяных шейхов».

Маніпуляція на основі обкладинки польського бульварного видання

Почнемо з того, що обкладинка – справжня, проте тут варто прояснити два важливі моменти. Перший: видання Fakt – бульварна газета, яку неодноразово звинувачували у брехні та зловживаннях.

Відомим прикладом є серія статей про кита, який нібито пливе Віслою. Ще один приклад – у 2015 році видання Fakt опублікувало фото обличчя 10-річної вмираючої дівчинки, яку вбили сокирою. Публікація викликала хвилю критики та обурення з боку інших ЗМІ. До того ж газета за своє існування неодноразово виплачувала компенсації різним відомим особам, які подавали судові позови на Fakt.

Тому те, що газета акцентувала не на меті візиту Зеленського до Польщі, а на тому, на якому розкішному поїзді він приїхав, зовсім не дивує. Звичайна практика для «жовтого» видання з поганою репутацією.

Другий момент, що стосується самого поїзда, що викликав хвилю хейту. Так, президент України справді використав для поїздки розкішний потяг, який зовні нічим не відрізняється від інших, однак всередині це – справжній готель для VIP-персон.

Але є одне «але». Такими потягами можуть користуватися НЕ лише привілейовані особи. Послугу перевезення у вагоні-салоні може замовити кожен українець. Для цього потрібно не пізніше ніж за 5 робочих днів до відправлення поїзда подати письмову заявку.

За кожен такий вагон сплачується вартість проїзду 11 дорослих пасажирів за тарифом м’якого вагона з двомісними купе «СВ» відповідної категорії поїзда. І це приблизно 14 тисяч гривень. Детально про вагони-салони Укрзалізниці можна прочитати на її офіційному сайті.

Тому польське видання й телеграм-сміттярки зманіпулювали, коли акцентували на тому, що президент України дозволяє собі надмірну розкіш. Послуга доступна не тільки для привілейованих осіб.

Коментар