стрічка

Окупанти на Херсонщині скинули гранату на човен з цивільними: ситуація щодо російського вторгнення в Україну 10 квітня

10 Квітня 2023, 21:07
Ситуація в Україні ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3492
Ситуація в Україні

Хроніка 411 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Окупанти на Херсонщині скинули гранату на човен з цивільними

Джерело: голова Херсонської ОВА Прокудін

 На Херсонщині окупанти скинули з безпілотника гранату на човен, в якому перебували 20-річні хлопець та дівчина.

Обоє дістали важкі поранення та були госпіталізовані в лікарню.

Росіяни обстріляли Чернігівщину з артилерії

Джерело: оперативне командування «Північ»

Російські війська вчергове обстріляли з артилерії прикордоння Чернігівської області.  З 11:05 до 11:40 зафіксували 5 приходів, зі ствольної артилерії, в районі населеного пункту Кам’янська Слобода. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

Російське вторгнення: ситуація станом на 18:00 10 квітня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває чотириста одинадцята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.

Протягом доби противник завдав 21 авіаційний та 5 ракетних ударів, 4 з яких - із ЗРК С-300 по мирному місту Краматорськ. Також окупанти здійснили близько 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів.

Російська федерація продовжує нехтувати законами та звичаями війни, тому ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів і надалі залишається високою по всій території України.

Не зважаючи на численні втрати в техніці та живій силі, противник не відмовляється від ведення загарбницької війни. Продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках - цієї доби було відбито понад 20 атак противника.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Визначені підрозділи територіальних військ збройних сил російської федерації продовжують перебувати на території республіки білорусь, проте ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

Ворог і надалі зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах Курської та Бєлгородської областей, продовжує здійснювати інженерне обладнання місцевості.

Протягом доби противник здійснив обстріли населених пунктів Грем’яч та Кам’янська Слобода Чернігівської області; Волфине, Андріївка та Попівка Сумської області, а також Ветеринарне, Стрілеча, Гатище, Вовчанські Хутори, Охрімівка та Вільхуватка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали Кам’янка, Колодязне, Красне Перше, Дворічна, Вільшана, Кіндрашівка, Кислівка та Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії поблизу населених пунктів Макіївка, Червонопопівка та Білогорівка. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське і Білогорівка Луганської області, а також Торське, Спірне і Берестове на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії, намагається взяти під повний контроль місто Бахмут, бої тривають. Протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії неподалік Богданівки та Хромового. Від ворожих обстрілів постраждали Залізнянське, Міньківка, Оріхово-Василівка, Бахмут, Хромове, Іванівське, Предтечине, Часів Яр, Озарянівка, Дружба та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в районах населених пунктів Авдіївка, Сєверне, Невельське та Мар’їнка Донецької області, успіху не мав. Найзапекліші бої тривають за Авдіївку та Мар’їнку. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Авдіївка, Первомайське, Красногорівка, Гостре, Георгіївка, Мар’їнка та Побєда.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Новомихайлівка, Вугледар, Богоявленка та Велика Новосілка на Донеччині.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Обстріляв, зокрема, Времівку Донецької області та Новоданилівку, Оріхів, Новоандріївку і Кам’янське Запорізької області.

Російські окупанти продовжують посилювати контррозвідувальний режим на тимчасово захоплених територіях. У Старобільську Луганської області, та навколо міста, збільшилась кількість блокпостів та патрулів.

Дещо схожа ситуація у місті Токмак Запорізької області. Побоюючись витоку інформації про місця розташування підрозділів окупантів, загарбники стали обмежувати певні маршрути руху місцевим таксистам.

Авіація Сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Також було збито ворожий гелікоптер Мі-24 і 6 БпЛА різних типів (2 з них ударні, 4 – розвідувальні).

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили район зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, а також склад боєприпасів противника.

Судитимуть ще 56 депутатів держдуми рф, які голосували за визнання «л/днр»

Джерело: СБУ

Служба безпеки зібрала беззаперечні докази вини ще 56 депутатів державної думи рф, які сприяли захопленню частини східних регіонів України.

15 лютого 2022 року вони підтримали постанову щодо звернення до президента росії з проханням визнати «незалежність» тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей.

А вже 22 лютого проголосували за ратифікацію «договору про дружбу, співробітництво та взаємодопомогу» між країною-агресором і терористичними організаціями «л/днр».

Наступного дня на підставі ухвалених «договорів» ватажки терористів звернулися до президента рф з проханням надати їм «збройну допомогу».

Таким чином кремль використав ці рішення як формальний привід для початку повномасштабного вторгнення в Україну та виправдовування збройної агресії.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили російським депутатам про підозру за ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України).

Наразі Служба безпеки завершила розслідування і направила до суду обвинувальні акти.

Посадовцям загрожує покарання до 15 років ув’язнення або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Тривають комплексні заходи для притягнення винних до відповідальності за злочини проти України.

Розслідування проводили співробітники СБУ у Тернопільській, Хмельницькій, Івано-Франківській та Вінницькій областях за процесуального керівництва органів прокуратури.

 

Повний список вищезазначених депутатів – за посиланням

СБУ затримала зрадника, який «полював» на HIMARS та розвідував склади з боєприпасами ЗСУ на Одещині 

Джерело: СБУ

Служба безпеки викрила ще одного агента російських спецслужб у результаті агентурно-оперативної роботи на Одещині.

Фігурантом виявився строковик однієї з бригад Військово-морських сил ЗСУ, який був завербований ворогом після початку повномасштабної агресії.

Встановлено, що окупанти обрали йому псевдонім «Кримчанин» та відпрацювали завдання щодо збору інформації про оборону Одеської області.

За вказівкою російської спецслужби їхній агент приховано фіксував місця дислокації штабу, бойової техніки та складів з ракетно-артилерійським озброєнням однієї з військових частин регіону.

Крім того, він намагався виявити позиції реактивної артилерійської системи HIMARS.

Отримані відомості зрадник намагався передати своєму російському «куратору» через анонімний месенджер у вигляді позначок на електронних картах.

Втім, співробітники СБУ спрацювали на випередження – своєчасно викрили зловмисника, задокументували його злочинні дії і затримали під час виконання ним розвідувального завдання.

Встановлено, що для маскування злочинних дій фігурант часто змінював сім-картки на власному мобільному телефоні, який використовував для комунікації з агресором.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Йому обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

СБУ затримала зрадника, який «полював» на HIMARS
СБУ затримала зрадника, який «полював» на HIMARS

Росіяни перетворили Авдіївку на суцільні руїни

Джерело: Донецька ОВА

Сьогодні місто зазнало чергового авіаудару — знищено ще одну багатоповерхівку. На щастя, обійшлося без жертв, оскільки всі мешканці будинку своєчасно евакуювалися.

Всього в Авдіївці зараз залишається близько 1800 людей — усі вони щодня ризикують власним життям.

«Усі цивільні повинні покинути прифронтові населені пункти — допомогу з евакуацією ми надаємо», - зазначили в ОВА.

Авдіївка зазнала чергового авіаудару
Авдіївка зазнала чергового авіаудару

Росіяни обстріляли Оріхів та Гуляйполе у Запорізькій області

Джерело: Запорізька ОВА
 
Чергова "повітряна тривога" принесла вороже "вітання" для Гуляйполя та Оріхова - по містах нанесено авіаудари. 
 
Ворог поцілив по території фермерського господарства та підприємства харчової промисловості.
 
На щастя, інформація щодо загиблих та поранених не надходила.

Росіяни обстріляли Оріхів у Запорізькій області
Росіяни обстріляли Оріхів у Запорізькій області

Окупанти виселяють ціле село Маріупольського району заради розміщення військових

Джерело: радник мера Маріуполя Петро Андрющенко

Поруч з смт. Нікольське прямо посеред лісу знаходиться село Лісне - посеред лісу та далеко від зайвих очей. 
За сприяння місцевої колаборантки окупанти почали виселення мешканців на вулицію з “націоналізацією” будинків. 
 
«Формально-вигаданий привід - відсутність підтвердження права влстності та особистості. Тому що відсутні домові книги згоріли у конторі лісгоспу у Маріуполі», - зазначив Андрющенко.

Там залишилось 7 родин.

Колаборантці, яка допомогла рф депортувати понад тисячу українських дітей, повідомили про підозру

Джерело: СБУ

У ході слідчих дій задокументовано факти насильницького вивезення рашистами більше 1 тис. українських дітей з тимчасово окупованих районів на півдні та сході України.

Неповнолітніх вивозили до Севастополя протягом вересня-жовтня минулого року під виглядом «добровільної евакуації».

Серед потерпілих – сироти і сотні дітей, батьки яких були незаконно затримані окупантами на спробі виїхати із зони бойових дій.

Для забезпечення депортації неповнолітніх російські загарбники залучили власницю однієї з кримських туристичних агенцій.

Саме вона добровільно погодилася допомогти окупантам примусово вивезти дітей з Херсона, Мелітополя, Донецька, Луганська та Макіївки на територію тимчасово окупованого півострова.

Для цього виділила автобуси і забезпечила подальше розміщення депортованих дітей на базі соціальних об’єктів у Криму.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили власниці турфірми про підозру за ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Наразі вона переховується на тимчасово окупованій території півдня України.

Тривають комплексні заходи для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

Розслідування проводять співробітники Служби безпеки за процесуального керівництва прокуратури АР Крим та міста Севастополь.

Оперативна обстановка на Донеччині 

Джерело: Донецька ОВА

Напередодні росіяни завдали удару зі Смерчів по Дружківці — поранено 2 людини, пошкоджено 10 будинків. Також дві ракети С-300 ворог випустив по Краматорську — без жертв. 

На Волноваському напрямку під обстрілами Вугледар та Богоявленка — ніхто не постраждав.

На Донецькому напрямку 1 людина поранена у Кураховому — місто зазнало удару з Ураганів, пошкоджено 7 двоквартирних будинків та територію підприємства. Ще 11 будинків пошкоджено у Дачному. Протягом доби відбувалися артобстріли Мар'їнки, Красногорівки та Максимільянівки. Під ранок росіяни обстріляли Очеретине та Авдіївку — пошкоджено будинок.

Всього за добу росіяни поранили 4 жителів Донеччини.

Ситуація на Донеччині
Ситуація на Донеччині

Росіяни обстріляли лікарню у Херсоні

Джерело: Херсонська ОВА

Сьогодні зранку окупанти здійснили атаку по лікарні у Суворовському районі Херсона. Через вибухи пошкоджені кілька вікон. 

На щастя, серйозних руйнувань та постраждалих немає.

Росіяни обстріляли лікарню у Херсоні
Росіяни обстріляли лікарню у Херсоні

СБУ затримала ворожого інформатора, який збирав розвіддані про оборону Південноукраїнської АЕС

Джерело: СБУ

Служба безпеки викрила ще одного інформатора російської спецслужби у ході контрдиверсійних заходів на Миколаївщині.

Зловмисник збирав розвіддані про місця базування та чисельність підрозділів Сил оборони, які охороняють Південноукраїнську атомну електростанцію.

Закриті відомості потрібні були окупантам для підготовки прицільних ракетних ударів по українських енергооб’єктах.

За виконання завдань інформатор отримував гроші від своїх російських «кураторів».

Задокументовано, що фігурант одержав від агресора на власну банківську картку 2 тис. грн «авансу».

Співробітники СБУ затримали зловмисника під час фотофіксації одного з об’єктів критичної інфраструктури. У затриманого вилучено мобільний телефон з доказами злочинної діяльності.

За даними слідства, поплічником агресора виявився мешканець Южноукраїнська, якого російська спецслужба дистанційно залучила до негласної співпраці у лютому цього року.

У поле зору ворога він потрапив через свої прокремлівські дописи в одному з російських Телеграм-каналів.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру.

Йому обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

СБУ затримала ворожого інформатора
СБУ затримала ворожого інформатора

На Харківщині знищили російські дрони

Джерело: Повітряне командування "Схід"

Вночі нашою ППО в Харківській області знищено 2 ворожих БПЛА, ймовірно Шахед-136 та Гранат-4.

Вночі Сумщина зазнала обстрілу окупантів

Джерело: Сумська ОВА

Вночі росіяни здійснили мінометний обстріл (20 прильотів) по території Середино-Будської громади. Попередньо – без наслідків.

Росіяни за добу 78 разів обстріляли мирні населені пункти Херсонщини

Джерело: Херсонська ОВА

Випустили 360 снарядів з РСЗВ, мінометів, артилерії, танків, ПТРК, безпілотників та авіації. 

Житлові квартали Херсона армія рф атакувала 5 разів. Через обстріли у місті пошкоджено гаражний кооператив. 

За минулу добу постраждалих серед цивільного населення немає.

На Луганщині окупанти крадуть котельні та пам'ятники з могил

Джерело: Луганська ОВА

«Ворог продовжує підключати піхоту, коли намагається знайти щілини в нашій обороні. Цього разу окупанти спробували вести безуспішні наступальні південніше Діброви, – поінформував Олексій Смирнов, виконуючий обов’язки начальника обласної військової адміністрації. – Втрати, які кадровим військам рф наносись українська армія, росіяни поповнюють за рахунок мобілізованих».

За минулу добу артилерійських обстрілів з боку загарбників зазнали Новоселівське, Макіївка, Невське та Білогорівка.

Олексій Смирнов також додав, що противник все ще має суттєву перевагу в кількості артилерійських снарядів.

Втім, вихідними на Лиманському та Куп’янському напрямках були знищені два склади з боєкомплектом росіян.

Авіація Сил оборони, у свою чергу, за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Також збито 6 ворожих БпЛА: 3 – типу «Ланцет», 2 – «Зала» та 1 – «Суперкам».

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 4 зенітно-ракетних комплекси, 11 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, склад боєприпасів та 5 станцій радіоелектронної боротьби ворога.

Не припиняються випадки насильницького викрадення цивільного населення російськими загарбниками.

Зокрема, у Старобільську вони проводять обшуки місць проживання громадян, яких підозрюють у підтримці України та вивозять людей у невідомому напрямку – без повернення.

А поряд, у Чмирівці, в дитячому садочку загарбники демонтували котельню, елементи якої зникли в невідомому напрямку.

На Попаснянщині окупанти знімають кам'яні пам'ятники з могил на кладовищах, везуть їх в Кадіївку, де перешліфовують надписи.

Потім на крадені з цвинтарів плитах наносять прізвища та ім'я вбитих загарбників. Рішення обумовлене тим, що це більш ніж в три рази дешевше, ніж замовляти новий пам'ятник.

Росіяни атакували Харківщину, пошкоджено щонайменше 15 приватних будинків

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Протягом минулої доби ворог обстрілював прикордонні та прифронтові населені пункти Харківського, Чугуївського та Куп'янського районів області.

У с. Курилівка Куп'янського району обстрілами пошкоджено щонайменше 15 приватних будинків. Також є руйнування житлового будинку в с. Петропавлівка. 

Внаслідок мінометного обстрілу с. Караїчне Вовчанської громади Чугуївського району поранення зазнав 36-річний цивільний чоловік. Госпіталізований у важкому стані.

У районі с. Подоли Куп'янського району через влучання з РСЗВ "Град" по території лісу сталася лісова пожежа. 

В області залишається високою мінна небезпека. У с. Сніжківка Ізюмського району 38-річний цивільний чоловік на власному городі наступив на протипіхотну міну "Пелюстка". Госпіталізований з осколковими пораненнями.

За минулу добу піротехнічні підрозділи ДСНС обстежили більше 4 га території та знешкодили 99 вибухонебезпечних предметів.

 

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 10.04.23

Джерело: Генштаб ЗСУ

Втрати росіян
Втрати росіян

 

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 10 квітня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася чотириста одинадцята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої країни.
Протягом минулої доби противник завдав 26 авіаційних та 4 ракетних удари. 2 російські ракети, випущені із ЗРК С-300, влучили в об’єкти цивільної інфраструктури Запоріжжя, є загиблі і поранені серед цивільних громадян, зруйновано та пошкоджено житлові будівлі. Також 2 ракети із ЗРК С-300 російські окупанти випустили по об’єкту цивільної інфраструктури Костянтинівки, що на Донеччині. Окрім того ворог здійснив 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів. Внаслідок влучання постраждали об’єкти цивільної інфраструктури міст Куп’янськ на Харківщині та Дружківка на Донеччині. Є поранені серед цивільних громадян, пошкоджено житлові будівлі.
 
Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів і надалі залишається високою по всій території України.
 
Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. За минулу добу, завдяки мужності кожного воїна, було відбито 58 атак противника на зазначених напрямках.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.
 
Ворог надалі зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах Курської та Бєлгородської областей. У прикордонних районах Курської області противник продовжує інженерне обладнання місцевості.
Протягом минулої доби ворог здійснив обстріли населених пунктів Ясна Поляна та Грем’яч Чернігівської області; Баранівка, Волфине, Запсілля та Попівка Сумської області, а також Ветеринарне, Козача Лопань, Мала Данилівка, Гатище, Устинівка, Мілове, Великий Бурлук та Тополі на Харківщині.
 
На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали населені пункти Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Западне та Першотравневе Харківської області.
 
На Лиманському напрямку минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі південніше Діброви. Артилерійських обстрілів зазнали Новоселівське, Чернещина, Макіївка, Невське, Ямполівка, Білогорівка Луганської області, а також Колодязі, Торське, Сіверськ, Спірне і Берестове Донецької області.
 
На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії, намагається взяти під повний контроль місто Бахмут, тривають запеклі бої. Протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі східніше населеного пункту Богданівка та біля Хромового. Підрозділи сил оборони відбили понад 30 ворожих атак на зазначеній ділянці фронту. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Залізнянське, Міньківка, Оріхово-Василівка, Маркове, Бахмут, Хромове, Іванівське, Часів Яр, Біла Гора, Озарянівка, Дружба та Залізне Донецької області.
 
На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в районах Новокалинового, Бердичі, Авдіївки, Сєверного, Водяного та Мар’їнки, успіху не мав. Найзапекліші бої на зазначеній ділянці фронту тривають за Авдіївку та Мар’їнку, де було відбито понад 20 ворожих атак. В той же час, ворожих обстрілів зазнали населені пункти Новокалинове, Бердичі, Степове, Авдіївка, Ласточкине, Сєверне, Первомайське, Красногорівка, Гостре, Георгіївка та Мар’їнка Донецької області.
 
На Шахтарському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Побєда, Новомихайлівка, Богоявленка, Шахтарське, Новоукраїнка, Велика Новосілка, Пречистівка та Золота Нива на Донеччині.
 
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує нарощувати у фортифікаційному відношенні оборонні рубежі та позиції. Здійснив обстріли понад 45 населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Серед них – Времівка, Новопіль Донецької області; Запорізьке, Ольгівське, Мала Токмачка, Новоандріївка та Кам’янське Запорізької області; Качкарівка, Миколаївка, Львове, Микільське та Інженерне Херсонської області, а також Херсон.
 
Російські окупанти продовжують примусову паспортизацію населення тимчасово зайнятої території Запорізької області. Зокрема, в місті Токмак російська окупаційна так звана “влада” повідомила, що для отримання російського паспорта потрібно подати паспорт громадянина України, свідоцтво про народження та зробити відбитки пальців рук. При цьому зазначається, що начебто будуть повертати назад власникам оригінал паспорта громадянина України та свідоцтва про народження.
 
Авіація Сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Також було збито 6 ворожих БпЛА: 3 – типу “Ланцет”, 2 – “Зала” та 1 – “Суперкам”.
 
Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 4 зенітно-ракетних комплекси, 11 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, склад боєприпасів та 5 станцій радіоелектронної боротьби ворога.
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024