стрічка

Як не стати жертвою шахраїв: поради від волинських кіберфахівців

06 Квітня 2023, 13:03
Як не стати жертвою шахраїв: поради від волинських кіберфахівців 857
Як не стати жертвою шахраїв: поради від волинських кіберфахівців

Щоденно громадяни потерпають від шахраїв здійснюючи різні операції через мережу Інтернет. Однією із найпоширеніших форм шахрайств є обдурювання людей за допомогою так званих «фішингових», тобто фальшивих сайтів. 

Відділ протидії кіберзлочинам у Волинській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України закликає громадян бути уважними, не переходити за підозрілими посиланнями.

Фішингові сайти повністю копіюють дизайн маркетплейсів, банків, платформ оголошень, сервісів обміну валют, служб доставки, загалом будь-яких сайтів, де користувачі вводять свої конфіденційні дані.

За допомогою фішингових, тобто шахрайських ресурсів, аферисти отримують цінні дані громадян: інформацію банківських карток, логіни та паролі до акаунтів на різних вебресурсах, у тому числі інтернет банкінгів.

Як виглядає типове шахрайство за допомогою фішингових сайтів:

1. Ви купуєте/продаєте щось на онлайн-платформах оголошень, до прикладу OLX.

2. З Вами зв’язується покупець/продавець та просить продовжити спілкування у месенджерах, зазвичай це Viber,Telegram абоWhatsApp.

3. Під час спілкування особа надсилає Вам посилання на сайт для «нібито» отримання оплати за товар.

4. Ви переходите за шахрайським посиланням, вводите дані своєї картки, а саме: номер, дату та CVV/CVC-код. Після введення цих даних шахрай отримує доступ до вашого карткового рахунку та здійснює проплати за допомогою Вашої картки.

Аби застерегти себе від неприємних ситуацій та вберегти свої гроші рекомендуємо ставити ліміт на зняття коштів та здійснення оплати через мережу Інтернет. Коли необхідно зняти кошти або оплатити за замовлення – ліміт збільшуєте, а після даних операцій повертаєте назад на мінімальний рівень.

Зверніть увагу! Фішингові сайти відрізняються від справжніх URL-адресою (посиланням), інколи зовнішнім виглядом, а також інформацією, яка необхідна для реєстрації (зазвичай додатково необхідно вказувати CVV/CVС-код картки для авторизації на сайтах банків). Будь-які неточності можуть означати, що Ви потрапили на фішинговий сайт.

Для того, щоб захистити себе від шахраїв-фішерів:

- заведіть собі декілька поштових адрес, одну з яких використовуйте лише для особистого спілкування, іншу – для публічного доступу;

- ніколи не відповідайте на спам;

- користуйтеся спам-фільтрами;

- своєчасно оновлюйте свій інтернет-браузер;

- купуйте та розраховуйтесь лише через перевірені сайти;

- нікому і ніколи не повідомляйте дані карти, паролі та інші дані, що можуть використовуватися для підтвердження платежів, навіть якщо працівники банку просять у вас здійснити будь-які дії для захисту 

Вашого рахунку, наприклад перерахувати кошти на власний номер телефону – не робіть цього, можливо шахраї заволоділи Вашою сім-карткою!

Якщо у Вас виникла підозра, що Ви стали жертвою інтернет-шахрайства:

- змініть паролі на всіх акаунтах, які могли стати метою шахраїв;

- зверніться в банк з повідомленням, що Вашими даними можуть скористуватися шахраї, заблокуйте рахунки;

- ведіть моніторинг банківських виписок і звітів про операції з кредитною карткою;

- якщо кошти було списано – негайно телефонуйте на лінію «102» та блокуйте рахунки.

Коментар