стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 20 березня

20 Березня 2023, 21:32
Ситуація в Україні ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3673
Ситуація в Україні

Хроніка 390 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Підсумкове звернення Зеленського

Сапери знешкодили 45 тисяч вибухонебезпечних предметів за рік 

Джерело: Мінооборони

З початком широкомасштабного вторгнення рф проблема забруднення мінами, боєприпасами, вибухонебезпечними предметами територій України набула загальнодержавного масштабу. За попередніми оцінками, на даний час вибухонебезпечними предметами забруднені понад 130 тисяч км2 території України. Це майже третина території нашої держави.

За інформацією управління інженерних військ Командування Сил підтримки ЗСУ, наразі до виконання завдань з розмінування деокупованих територій залучено понад 20 груп розмінування Командування Сил підтримки ЗСУ.

Інженерно-саперні підрозділи наразі працюють у Київській, Харківській, Херсонській областях. Частково на території Чернігівської та Черкаської громад, на об’єктах військових частин.

З лютого минулого року наші сапери перевірили на наявність вибухонебезпечних предметів понад 1747,5 гектарів місцевості, майже 170,5 кілометрів ліній електропередач, 40 кілометрів газопроводів, 190,6 кілометра доріг, 317 143 м2 будівель. Виявили та знешкодили понад 45 тисяч одиниць вибухонебезпечних предметів.

На Донеччині та Луганщині прикордонники відбили атаки окупантів та ліквідували ворожу групу 

Джерело: ДПСУ

Ворог не полишає спроб прорвати рубіж захисників на Бахмутському напрямку.

На Донецькому напрямку прикордонники-мінометники «розсіяли» десяток штурмовиків. А на Луганщині гранатометний розрахунок вразив групу ворожої піхоти. В результаті ворог втратив 17 осіб: шістьох вбиті, 11 – поранені.

Ситуація на фронті

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом доби противник завдав 13 авіаційних та чотири ракетні удари, а також здійснив сім обстрілів з реактивних систем залпового вогню. 

Високим залишається рівень ракетної загрози по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

Протягом доби ворог обстріляв райони населених пунктів Середина-Буда, Сопич, Старикове, Атинське, Костянтинівка, Кіндратівка, Волфине, Олександрівка та Попівка Сумської області; Кам’янська Слобода та Хрінівка Чернігівської області, а також  Глибоке, Мороховець, Вовчанськ, Землянки, Красне Перше, Дворічна, Западне, Кам’янка та Красне на Харківщині. 

На Куп’янському та Лиманському напрямках вчергове артилерійських обстрілів зазнали, зокрема, Куп’янськ, Крохмальне та Берестове Харківської області; Невське, Піщане, Білогорівка та Діброва на Луганщині, а також Спірне, Торське та Новоселівка Донецької області. Ворог вів безуспішні наступальні дії у напрямку Новоселівського. 

На Бахмутському напрямку окупанти не полишають спроб захопити місто Бахмут. Там тривають постійні позиційні бої. В той же час наші захисники відбили атаки противника в районах Богданівки та Іванівського. Ворожих обстрілів зазнали Міньківка, Васюківка, Залізнянське, Бахмут, Григорівка, Іванівське, Олександро-Шультине, Диліївка та Нью- Йорк Донецької області.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Бердичі, Авдіївка та Сєверне. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Новобахмутівка, Кам’янка, Авдіївка, Ласточкине, Красногорівка, Гостре, Георгіївка, Мар’їнка, Вугледар та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде оборону. Обстрілів зазнали райони низки населених пунктів. Серед них - Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Гуляйпільське, Білогір’я, Мала Токмачка, Оріхів, Новоданилівка, Новоандріївка і  Кам’янське Запорізької області; Времівка, Новопіль і Новосілка - Донецької, а також Дудчани, Зміївка, Козацьке, Іванівка, Антонівка, Зеленівка, Благовіщенське, Дніпровське, Білозерка та Берегове Херсонської області.

Продовжуючи зазнавати величезних втрат, російські загарбники облаштовують все більше своїх шпиталів вздовж лінії зіткнення. Так, в населеному пункті Розівка тимчасово окупованої території Запорізької області, в будівлі місцевої лікарні розташували один з таких закладів окупантів. За минулу добу туди привезли близько 50 важкопоранених військовослужбовців армії рф. Також, в населеному пункті Високе Запорізької області, окупанти облаштували шпиталь в будівлі місцевої школи. Туди протягом 19 березня завезли велику кількість важкопоранених. Для цього ворог використовував чотири медичні вантажівки на базі автомобіля КАМАЗ.

Авіація Сил оборони за добу завдала дев′ять ударів по районах зосередження окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили три райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки противника.

Житель Чорнобаївки обійняв посаду у захопленому окупантами підприємстві

Джерело: Херсонська ОВА

За інформацією слідства, у червні 2022 року підозрюваний добровільно пішов на співпрацю з ворогом та обійняв посаду так званого заступника директора захопленого окупантами КП «Агрофірма радгосп Білозерський».

Чоловік змушував працівників підприємства брати участь у фейковому референдумі. Також робив публічні заклики у підтримку дій РФ.

Нині йому заочно повідомили про підозру у колабораціонізмі.

Ворожі війська обстріляли з мінометів Чернігівщину

Джерело: ОК «Північ»

Ворожі війська обстріляли прикордоння Чернігівської області.

З 15:20 до 15:25 зафіксовані п′ять приходів, ймовірно з міномету, біля Тимонович.

Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

Активи аграрної компанії резидента РФ на 5,4 мільярда гривень передали АРМА

Джерело: Офіс Генпрокурора

За клопотанням прокурорів Кіровоградської обласної прокуратури в управління АРМА передали корпоративні права агропідприємства, бенефіціарним власником яких є громадянин РФ. Загальна сума арештованих активів становить 5,4 мільярда гривень.

За даними слідства, бенефіціарним власником та вигодонабувачем від фінансово-господарської діяльності ТОВ «Спільне українсько-російське підприємство Алтай», яке займається вирощуванням сільськогосподарської продукції, є громадянин РФ.

На Запоріжжі до 15 років ув’язнення засудили псевдомера окупованого Бердянська

Джерело: Офіс Генпрокурора

Представник забороненої в Україні політичної партії «Союз лівих сил» перейшов на бік ворога та добровільно надав згоду на допомогу в проведенні підривної діяльності проти України. 

У березні 2022 року він проголосив себе «виконувачем обов’язків мера Бердянська», про що публічно повідомив жителям окупованого міста в інтернеті через відеозвернення. 

Потім псевдопосадовець видав наказ про створення так званої «мерії міста Бердянска», на яку поклав функцію органу виконавчої влади. 

Псевдомер забезпечує діяльність окупаційної адміністрації держави-агресора на території Бердянська, здійснює пропаганду та створює серед місцевого населення позитивний образ «русского мира».

За публічного обвинувачення Запорізької обласної прокуратури в порядку спеціального судового провадження чоловіка визнали винним у державній зраді та колабораціонізмі. Його засудили до 15 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади в органах влади та установах незалежно від форми власності строком на десять років та з конфіскацією всього належного майна.

Над Київщиною збили ворожий безпілотник

Джерело: Сергій Попко, начальник КМВА

Під час крайньої повітряної тривоги в повітряному просторі північніше Києва сили ППО виявили та знищили ворожий БПЛА.

Росіяни обстріляли села на Херсонщині: є постраждалі

Джерело: керівник Офісу президента Андрій Єрмак

Росія продовжує обстріли. Постраждали люди в селі Микільське.

У селі Велетенське постраждала жінка. 

У селі Львово постраждали двоє чоловіків.

Армія рф обстріляла Антонівку на Херсонщині

Джерело: Херсонська ОВА

Ворожі снаряди понівечили церкву, двері будинків та мікроавтобус. Це сталося пообіді. За попередньою інформацією, обійшлося без жертв.

В Одесі затримали агента фсб, який збирав розвіддані про нові підрозділи Сил оборони 

Джерело: СБУ

Служба безпеки викрила ще одного російського агента у ході спецоперації на Одещині.

Ним виявився колишній правоохоронець, якого після початку повномасштабного вторгнення завербував кадровий співробітник фсб.

За вказівкою агресора його поплічник збирав відомості про місця базування підрозділів Збройних Сил України і Держприкордонслужби в Одеській та Миколаївській областях.

У «зоні особливої уваги» ворога була інформація про новостворений добровольчий батальйон ЗСУ під назвою «Чорноморська січ».

Для збору розвідданих російський агент записався на співбесіду до керівництва добробату начебто для вступу до лав підрозділу.

«Під прикриттям» цієї легенди він проводив приховану фотофіксацію місця дислокації військового формування та вивчав психотип командира для спроби його подальшого вербування.

Співробітники Служби безпеки поетапно задокументували злочинну діяльність агента фсб і затримали під час виконання ним розвідувального завдання.

За даними слідства, зрадник з власної ініціативи вийшов на російську спецслужбу і запропонував свою допомогу у війні проти України. Для цього надав фсб письмове зобов’язання про негласну співпрацю на користь країни-агресора.

Одночасно він написав заяву на ім’я міністра мвс рф, в якій просить розглянути його кандидатуру на керівну посаду в «управлінні економічної безпеки та протидії корупції в Одеській області», у разі захоплення регіону.

Крім того, встановлено, що після ракетних ударів по обласному центру російський агент виходив на місцевість для фіксації наслідків та коригування повторних повітряних атак.

Під час обшуку у фігуранта виявлено мобільний телефон із доказами комунікації з агресором.

Наразі слідчі СБУ повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Суд обрав міру запобіжного заходу – тримання під вартою.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Служба безпеки викрила ще одного російського агента у ході спецоперації на Одещині
Служба безпеки викрила ще одного російського агента у ході спецоперації на Одещині

На тимчасово окупованій території ліквідовано зрадника України Сергія Москаленка

Джерело: ГУР МО

Організатора катівень на Херсонщині Сергія Москаленка ліквідовано днями на тимчасово окупованій території.

Зрадник 1978 р.н., був мешканцем Нової Каховки та власником місцевої охоронної фірми. Під час окупації пішов на співпрацю з росіянами та отримав посаду так званого начальника СІЗО, де над полоненими українцями вчиняли нелюдські тортури.

Організатора катівень на Херсонщині Сергія Москаленка ліквідовано
Організатора катівень на Херсонщині Сергія Москаленка ліквідовано

Російські війська вкрили вогнем село Микільське Дар'ївської тергромади, - є поранені

Джерело: Херсонська ОВА

Снаряди влучали прямо у помешкання мирних жителів – пошкоджені щонайменше п'ять будинків. 

Наразі відомо, що 33-річна місцева мешканка через уламкову травму втратила руку, також дістав поранення 39-річний чоловік. Кількість постраждалих ще встановлюється. 

Медики вже надають допомогу людям, що травмовані через російський удар по мирному селу Херсонщини.

Боєць Луганської тероборони збив два російських дрони за п'ять хвилин

Джерело: Луганська ОВА

21-річний боєць Луганської окремої бригади територіальної оборони з позивним «Бусінка» розповів, як він за 5 хвилин збив з автомата два ворожих розвідувальних дрони.

«Коли вони літають низько, їх збити просто. Головне знати, як пристріляна ваша зброя», - упевнений тероборонець.

 

На Херсонщині чоловік підірвався на російській міні

Джерело: Херсонська ОВА

Це сталося вранці поблизу села Мала Олександрівка. 35-річний чоловік натрапив на ворожу вибухівку у лісі. 

Постраждалий отримав важку травму - втратив ліву гомілку. Наразі лікарі його оперують.

 

СБУ знешкодила в Україні підпільні осередки «компартії більшовиків»

Джерело: Служба безпеки України

Служба безпеки запобігла новим спробам російських спецслужб дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в Україні в умовах війни.

У результаті спецоперації у Києві та ще шістьох регіонах нашої держави нейтралізовано підпільні осередки так званої «комуністичної партії радянського союзу».

Це підконтрольна фсб російська організація, яка бере активну участь у проведенні підривної діяльності проти України.

Після повномасштабного вторгнення організатори об’єднання намагались створити в нашій державі розгалужену мережу власних «обкомів».

Їхні «активісти» мали закликати до масової підтримки російських окупантів та облаштовувати «комендатури» для збору розвідданих та підготовки ворожих диверсій.

До власних осередків агітували приєднуватись місцевих жителів, у тому числі колишніх та діючих військових, які розпочинали службу за часів срср.

Встановлено, що прокремлівську організацію очолює Юрій Щіпков – керівник «центрального комітету більшовиків», який перебуває у Москві.

Саме за його вказівкою було створено підпільні «філії» об’єднання у Києві, а також Харківській, Львівській, Дніпропетровській, Запорізькій, Вінницькій та Чернігівській областях.

До їх функціонування ворог залучив більше ніж 45 осіб, які використовували власні оселі для конспіративних зустрічей учасників ворожого підпілля та планування підривних заходів.

Вказівки на проведення злочинних дій отримували безпосередньо від очільника московського «цк» через спеціально створений анонімний Телеграм-канал.

Завдяки оперативному втручанню СБУ жоден із ворожих планів щодо підривної діяльності не був втілений у життя.

Під час обшуків за місцями проживання фігурантів правоохоронці виявили:

  • російські паспорти;
  • незареєстровану зброю та боєприпаси;
  • мобільні телефони із доказами листування з російським «куратором»;
  • прокремлівські агітаційні матеріали.

За матеріалами СБУ одному з організаторів об’єднання повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 109 (розповсюдження матеріалів із публічними закликами до насильницького захоплення державної влади);
  • ст. 436 (публічні заклики до розв’язання воєнного конфлікту).

Тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності інших причетних.

СБУ знешкодила в Україні підпільні осередки «компартії більшовиків»
СБУ знешкодила в Україні підпільні осередки «компартії більшовиків»

СБУ знешкодила в Україні підпільні осередки «компартії більшовиків»
СБУ знешкодила в Україні підпільні осередки «компартії більшовиків»

ДБР порушило кримінальне провадження щодо загибелі солдатів у військовій частині на Чернігівщині

Джерело: Державне бюро розслідувань

Працівники ДБР розслідують кримінальне провадження за фактом порушення правил поводження зі зброєю (ст. 414 КК України).

ДБР попередньо встановило, що 18 березня під час штатних стрільб у військовій частині на Чернігівщині здетонував снаряд. Внаслідок вибуху загинуло чотири солдати.

Працівники ДБР одразу виїхали на місце події, провели огляд, вилучили речові докази.

Тіла чотирьох військовослужбовців направлено до Чернігівського обласного бюро судово-медичної експертизи для проведення відповідних досліджень.

Процесуальне керівництво здійснює Деснянська спеціалізована прокуратура у сфері оборони.

Серед ночі росіяни завдали ракетного удару по Краматорську

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

Є пошкоджені будинки, за попередньою інформацією, без жертв.

На Волноваському напрямку зруйновано будинок у Богоявленці Вугледарської громади.

На Донецькому напрямку ворог стріляв по околицях Курахівської громади — пошкоджено лінії електропередач. В Очеретинській громаді під вогнем Тоненьке та Сєверне. У Мар'їнській ТГ потерпають Мар'їнка, Красногорівка та Новомихайлівка. Зранку під обстріли з артилерії і Градів потрапила Авдіївка — є пошкодження на двох вулицях та на території АКХЗ.

На Горлівському напрямку 1 людина поранена у Костянтинівці, у місті пошкоджено 3 багатоповерхівки та 3 приватні будинки. Відомо про 1 пораненого та 3 пошкоджені багатоповерхівки у Бахмуті. Гучно було на околицях Часовоярської і Соледарської громад.

Зафіксовано обстріли у Сіверську та Серебрянці Сіверської громади, у Торському і Зарічному Лиманської громади.

Удар по Краматорську
Удар по Краматорську

За добу ворог атакував Херсонщину понад 80 разів

Джерело: Херсонська ОВА

Російські загарбники 86 разів атакували мирні населені пункти Херсонщини. Випустили 385 снарядів з мінометів, РСЗВ, артилерії, танків, безпілотників, БМП та АГС. 

Житлові квартали Херсона російські військові обстріляли тричі. У місті пошкоджено приватні та багатоквартирні будинки. 

Минулої доби на Херсонщині через російські обстріли шестеро людей дістали поранення різного ступеня тяжкості.

На донецькому напрямку оператори ССО України відправили до пекла чергову партію росіян

Джерело: Командування Сил спеціальних операцій ЗС України

Ворожі вогневі засоби такі як ПЗРК "ІГЛА" , 2-х видів ПТУРів (Корнет і Фагот), дрон-пушки та СПГ, не врятували їх від знищення.

 

Окупанти вели обстріл цивільної інфраструктури у Запорізькій області

Джерело: Запорізька ОВА

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Протягом минулої доби ворог здійснив 114 обстрілів позицій українських захисників застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення. 

За минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру у районі населених пунктів Гуляйполе, Гуляйпільське, Оріхів, Червоне, Степове, Залізничне, Ольгівське, Новоданилівка, Мала Токмачка, Малинівка, Новоандріївка, Чарівне, Білогір'я, Преображенка, Полтавка, Кам'янське, Малі Щербаки.

Надійшло 3 повідомлення про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями рф.

 

У навчальному центрі на Чернігівщині загинули четверо військових

Джерело: Навчальний центр ім. князя Ярослава Мудрого

18 березня у 169-му навчальному центрі "Десна" імені князя Ярослава Мудрого на Чернігівщині сталася надзвичайна подія, внаслідок якої загинуло 4 військовослужбовці.
 
За даним фактом проводиться службове розслідування для встановлення причин та обставин загибелі військовослужбовців.
 

Росіяни продовжують обстрілювати прикордонні населені пункти Харківщини

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Минулої доби під вогнем окупантів були Вовчанськ, Куп'янськ, Дворічна, Стариця, Берестове та інші міста і села Харківщини. 

Більше 10 ударів з міноментів окупанти здійснили по с.Олександрівка та с.Тимофіївка Богодухівського району. Там пошкоджено щонайменше 5 приватних житлових будинків. 

Об 11:00 під ударом було м.Куп’янськ. Ввечері, після 20:00, ворог бив по м.Вовчанськ. Обійшлося без постраждалих 

Триває гуманітарне розмінування області. Піротехнічними підрозділами ДСНС протягом доби обстежено більше 2 га тиротирій, де вилучено та знешкоджено 10 одиниць вибухонебезпечних предметів.

Наші військові на лінії зіткнення продовжують вести бої з російськими окупантами.

Втрати ворога від початку повномасштабної війни

Джерело: Генштаб ЗСУ

Втрати росіян
Втрати росіян

 

Оперативна інформація щодо російського вторгнення станом ранок 20 березня 

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Розпочалася триста дев’яноста доба російського широкомасштабного вторгнення.
Російська федерація продовжує вести наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Протягом минулої доби наші відбили 69 атак противника на зазначених напрямках. Епіцентром бойових дій залишається Бахмут.
 
Минулої доби російська федерація продовжувала застосовувати тактику терору проти цивільного населення України. Обстрілюючи населені пункти, об’єкти критичної інфраструктури, противник повністю ігнорує закони і звичаї війни.
 
Російські окупанти завдали 6 ракетних та 13 авіаційних ударів, здійснил 56 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільній інфраструктурі Донецької та Запорізької областей. Є загиблі та поранені мирні громадяни, пошкоджено об’єкти цивільної інфраструктури.
Високою залишається вірогідність ударів по всій території України.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. На полігонах республіки білорусь триває підготовка підрозділів територіальних військ збройних сил російської федерації. Протягом доби ворог здійснив обстріли районів населених пунктів Хрінівка, Клюси, Олександрівка і Кам’янська Слобода Чернігівської області; Сопич, Харківка, Старикове, Волфине і Степок на Сумщині та Червона Зоря, Стрілеча, Глибоке, Красне, Стариця, Вовчанськ, Колодязне, Кам’янка, Новомлинськ, Красне Перше, Дворічна, Западне і Кіндрашівка Харківської області.
 
На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог вів безуспішні наступальні дії у районі населених пунктів Новоселівське, Кремінна та Білогорівка. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Веселе, Куп’янськ, Крохмальне, Піщане та Берестове Харківської області та Новоселівське, Невське, Білогорівка, Сіверськ і Спірне на Луганщині.
 
На Бахмутському напрямку наші захисники відбили атаки противника в районах населених пунктів Бахмут, Іванівське, Богданівка та Григорівка. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Васюківка, Оріхово-Василівка, Бахмут, Григорівка, Іванівське, Костянтинівка, Майорськ, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.
 
На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в районах Кам’янки, Авдіївки, Сєверного, Водяного, Бердичів та Мар’їнки. Ворожих обстрілів зазнали Кам’янка, Авдіївка, Бердичі, Орлівка, Тоненьке, Сєверне, Первомайське, Невельське, Побєда, Новомихайлівка, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Вугледар, Велика Новосілка та Нескучне.
 
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Обстрілів зазнали райони 27 населених пунктів. Серед них: Ольгівське, Чарівне, Новоданилівка та Оріхів Запорізької області, а також Тамарине, Одрадокам’янка, Тягинка, Новотягинка, Понятівка, Садове, Розлив та місто Херсон.
 
На Херсонщині російські окупанти погрожують мирним громадянам каральними діями за відсутність російського паспорта. Зокрема, на блокпостах тимчасово зайнятої території Херсонської області окупанти погрожують місцевому населенню незаконним позбавленням волі та насильницькими діями у разі відсутності російських паспортів при наступній перевірці документів.
 
Протягом минулої доби Авіація Сил оборони України завдала удару по трьох зенітних ракетних комплексах “Бук-М1-2”, 7 ударів - по районах зосередження особового складу окупантів та знищила склад боєприпасів ворога.
У той же час, наші захисники знищили російський БПЛА типу “Зала”.

 

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили російський зенітний ракетний комплекс “Тор”, 3 райони зосередження особового складу та військової техніки противника та 3 засоби радіоелектронної боротьби окупантів.
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024