стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 15 березня

15 Березня 2023, 21:25
Ситуація в Україні 15 березня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3442
Ситуація в Україні 15 березня

Хроніка 385 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Україна перемогла росіян у Верховному суді 

Джерело: керівник Офісу президента Андрій Єрмак

Справа стосується єврооблігацій на суму $3 мільярди. За рішенням суду, захист на підставі фактів погроз агресії рф має отримати повну процедуру.

Наші воїни приземлили ворожий БПЛА

Джерело: ОК «Північ»

Бійці 58 окремої мотопіхотної бригади імені гетьмана Івана Виговського «приземлили» ворожий БПЛА ZALA 421-16E2. Це той, про який на росії вихвалялися, що він невразливий та невидимий. 

Ця модель призначена для ведення повітряної розвідки та спостереження. Оснащена камерою та тепловізійним модулем. Тривалість польоту до чотирьох годин, висота до 3600 метрів, відстань до 35 кілометрів, вага 7,5 кілограма, розмах крила 2,8 метра. Виконаний за схемою «літаюче крило», може працювати в звичайному та безшумному режимі. 

Окупанти поранили сімох людей на Донеччині

Джерело: Офіс Генпрокурора

Окупаційні війська РФ обстріляли з реактивних систем залпового вогню «Ураган» і «Торнадо-С» місто Костянтинівка та село Іллінівка Костянтинівського району. 

У Костянтинівці поранили двох чоловіків та жінку. Ще четверо цивільних дістали тілесні ушкодження внаслідок влучань окупантів по житловій забудові Іллінівки.

Вибухи пошкодили багато приватних будинків, автотранспорт, господарські споруди.

На Миколаївщині відбудували два мости зруйновані російськими окупантами 

Джерело: голова Миколаївської ОВА Віталій Кім

На Миколаївщині відбудували мости через річку Інгул у Воскресенській громаді та через річку Інгулець у Снігурівській громаді. 

Відбудова обох мостів стала можлива за сприяння фандрейзингової платформи UNITED24.

Ситуація на фронті

Джерело: Генштаб ЗСУ

Російська федерація не відмовляється від своїх намірів щодо окупації України, продовжує наступальні дії, не рахуючись із втратами. Основні зусилля противник зосереджує на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках.

Через неспроможність здолати Сили оборони України, російська федерація застосовує тактику терору. Здійснює обстріли населених пунктів, тим самим грубо порушує норми Міжнародного гуманітарного права.

За добу противник завдав три ракетні удари, зокрема, і по об’єкту цивільної інфраструктури міста Харків. Також ворог завдав 26 авіаційних ударів та здійснив понад 23 обстріли з реактивних систем залпового вогню.

Високою залишається вірогідність подальших ударів по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, формування наступальних угруповань ворога не виявлено. На полігонах республіки білорусь триває підготовка підрозділів російських окупаційних військ. Противник зберігає військову присутність у прикордонних районах.

Протягом доби ворог здійснив обстріли районів населених пунктів Хрінівка Чернігівської області; Атинське, Волфине, Степне, Кіндратівка, Покровка та Грабовське Сумської області та Стрілеча, Красне, Стариця, Вовчанськ, Бочкове, Бударки, Амбарне і Колодязне на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник не полишає спроб прорвати оборону наших військ. Вів безуспішні наступальні дії у районах населених пунктів Білогорівка та Спірне. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Дворічна, Гряниківка, Куп’янськ і Крохмальне Харківської області; Новоселівське, Невське, Діброва і Білогорівка - Луганської, а також Колодязі, Сіверськ, Спірне та Федорівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує штурмувати місто Бахмут. Наші захисники відбили атаки противника в районах населених пунктів Оріхово-Василівка та Богданівка. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Привілля, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Часів Яр, Предтечине, Олександро-Шультине, Курдюмівка, Озарянівка та Шуми Донецької області.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Степове, Кам’янка, Сєверне, Мар’їнка та Вугледар. Ворожих обстрілів зазнали Кам’янка, Ласточкине, Авдіївка, Тоненьке, Георгіївка, Невельське, Побєда, Вугледар, Времівіка, Велика Новосілка та ще декілька населених пунктів Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде обороні дії. Обстрілів зазнали райони населених пунктів, що неподалік лінії зіткнення, зокрема, Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка, Кам’янське Запорізької області та Токарівка, Антонівка та саме місто Херсон.

Через власне безсилля окупанти ведуть боротьбу із цивільним населенням на тимчасово захопленій території Херсонської області. Після ефективного вогневого ураження 12-13 березня районів зосередження противника, і як наслідок великих втрат, загарбники посилюють режимні заходи у окремих населених пунктах. Російські окупанти, зазвичай, переміщуються на цивільних автомобілях, відібраних у місцевих жителів. Також помічені 14 березня рух колони окупантів у бік Криму, разом із награбованим майном. 

У іншому населеному пункті Херсонщини противник проводить контрдиверсійні заходи. Виправдовуючи свої дії, звинувачують мешканців села у вбивстві російського військового.

Протягом доби Авіація Сил оборони України завдала вісім ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Також наші воїни збили ворожий літак Су-25.

Підрозділи ракетних військ і артилерії за добу уразили пункт управління, три райони зосередження особового складу та військової техніки противника, а також дві радіолокаційні станції, станцію радіоелектронної боротьби та зенітно-ракетний комплекс на вогневій позиції.

Колишньому заступнику головного інженера Запорізької АЕС Юрію Чернічуку повідомили про підозру у пособництві агресору

Джерело: Енергоатом

Колаборант і зрадник Юрій Чернічук отримав повідомлення про підозру у вчиненні пособництва державі-агресору, а саме вчинення умисних дій, спрямованих на допомогу державі-агресору, з метою завдання шкоди Україні шляхом реалізації рішень та дій загарбників.

Зрадник добровільно погодився на співпрацю з окупантами й допомагав їм в реалізації злочинних наказів та роздавав інтерв’ю російським пропагандистським ЗМІ, називаючи окуповану Запорізьку атомну електростанцію суб'єктом рф. 

Крім того, поплічник рашистів змушував працівників станції збирати інформацію про її роботу, щоб надати ці дані окупантам. Також чернічук прислуговував «росатому», примушуючи українських атомників підписувати контракти із фейковим АО «Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС».

 

Рашисти вдарили по Марганцю: є загиблі та поранені

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

Рашисти вбили двох жінок – 62 та 57 років. Попередньо, ще чотири жінки та один чоловік – постраждали.

Пошкоджені сім багатоповерхових та чотири приватні будинки, господарська споруда. 

У Бахмуті прикордонники розправилися з двома десятками окупантів

Джерело: ДПСУ

Бійці відбили два ворожих штурми. Мінометні розрахунки вразили скупчення піхоти противника біля лінії зіткнення. А снайпери-прикордонники ліквідували трьох загарбників, які розгортали кулемет на позиції. Ворог відступив.

Загалом упродовж дня стражі рубежу вбили п′ятьох окупантів, 16 – поранили

Російські війська обстріляли прикордоння Чернігівщини з мінометів

Джерело: ОК «Північ»

З 14:45 до 14:55 було п′ять приходів у районі Берилівки. 

З 15:30 до 16:15 було дев′ять приходів у районі Єліного.

Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

CБУ розслідує 34 провадження щодо воєнних злочинів росіян проти журналістів

Джерело: НСЖУ

Слідчі Служби безпеки України займаються з’ясуванням обставин загибелі, отримання тілесних ушкоджень, а також незаконного позбавлення волі журналістів. 

«Вживаємо комплексних заходів щодо встановлення винних, ідентифіковані підрозділи зс рф, які перебували в районах, де загинули журналісти і, незважаючи на те, що збір доказів ускладнений тим, що деякі райони тимчасово окуповані, ми наголошуємо, що воєнні злочини не мають строку давності. Тому винуватці – від людей, які давали вказівки, до тих, хто тиснув на спусковий гачок, будуть притягнуті до відповідальності», – сказав речник СБУ Артем Дехтяренко під час круглого столу «Актуальний стан розслідування воєнних злочинів Росії проти журналістів», організованого сьогодні Національною спілкою журналістів України. 

Зокрема, відомство розслідує вбивство українського фотожурналіста Максима Левіна, литовського режисера Мантаса Кведаравічюса, французького журналіста Фредеріка Леклерка-Імхоффа.

Приїхав з РФ керувати окупованою Донеччиною – так званому голові уряду ДНР повідомили про підозру

Джерело: Офіс Генпрокурора

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури заочно повідомили про підозру громадянину РФ. За даними слідства, у червні 2022 року згідно наказу фейкового голови псевдореспубліки чоловік обійняв посаду так званого «голови уряду ДНР».

Громадянин держави-агресора організовує роботу незаконно створених органів виконавчої влади на тимчасово окупованій території Донеччини. Також призначає і звільняє «заступників», так званих міністрів та керівників адміністрацій.

Підозрюваний видає та підписує документи від імені нелегітимних «органів державної влади ДНР», які відповідно до чинного законодавства України є нікчемними.

Йому інкримінують посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та участь у терористичній організації.

Перед судом постане пособник агента фсб, який сприяв планам ворога в Одесі

Джерело: ДБР

Працівники ДБР завершили досудове розслідування стосовно прихильника «русского мира», який влітку 2022 року у складі організованої групи на чолі з агентом фсб, намагався викрасти патріотично налаштованого одеського підприємця.

Разом з іншими членами злочинної групи, він допомагав облаштовувати підвал для тортур чоловіка, щоб той «погодився» віддати все своє майно та гроші. Кураторам з фсб вони розповідали, що хочуть зробити це, аби дестабілізувати ситуацію в місті, а також для того, щоб після захоплення Одеси військами агресора, обміняти українського патріота на російських полонених.

Зловмисник також допомагав розмістили прапор російської федерації з надписом: «Одесса – русский город» на житловому будинку міста 22 серпня 2022 року. Зокрема завдяки його діям, фото з російським прапором передали представникам держави-агресора для використання пропагандистськими ЗМІ у виправдовуванні агресії проти України.

Таким чином, зловмисник обвинувачується у колабораціонізмі та викраденні людини. Санкція статей передбачає позбавлення волі до 12 років з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що спецоперацію із захоплення агента фсб та його спільників, ДБР провело наприкінці вересня 2022 року. Для викрадення зловмисники переодягнулись у військову форму та найняли помічників, яких насправді «зіграли» правоохоронці у межах ретельно спланованої спецоперації. 

Агента фсб суд визнав винним у державній зраді, колабораціонізмі та викраденні людини. За ґратами він проведе 15 років.

На Херсонщині на російській вибухівці підірвалися цивільні люди

Джерело: Херсонська ОВА

Подія сталася у Станіславській громаді. Там під час проведення посівних робіт в полі здетонував касетний боєприпас. 

 

Через вибух поранення дістав мирний житель області. 

15 років за ґратами проведе зрадниця, яка «наводила» російські ракети на пункти видачі гумдопомоги у Харкові

Джерело: Служба безпеки України

Служба безпеки зібрала беззаперечні докази вини ще однієї ворожої поплічниці, яка проводила розвідувально-підривну діяльність проти України в умовах війни.

Фігуранткою є посадовиця одного з державних підприємств Харкова, яку на початку повномасштабного вторгнення завербували представники російської спецслужби.

За вказівкою агресора у період з 25 лютого до 9 березня минулого року вона збирала розвіддані про дислокацію та переміщення Сил оборони на території регіону.

Також вона передавала загарбникам координати місць масового перебування людей, у тому числі пунктів видачі гуманітарної допомоги в обласному центрі. Геолокації цивільних об’єктів потрібні були окупантам для проведення ракетно-артилерійських обстрілів по інфраструктурі. Таким чином агресор намагався залякувати громадян та поширювати панічні настрої серед мирних жителів.

Після ворожих повітряних атак зловмисниця виходила на місцевість для фіксації їхніх «результатів» та коригування повторних ударів.

Співробітники СБУ затримали зловмисницю у березні минулого року під час виконання нею розвідувального завдання.

За матеріалами Служби безпеки суд призначив зрадниці 15 років ув’язнення з конфіскацією майна.

За даними слідства, вона контактувала з російською спецслужбою через «зв’язкових». Ними виявились двоє російських військових. Одного з них вже ліквідовано українськими оборонцями на східному фронті.

Інший – мобілізований до окупаційних угруповань зс рф мешканець тимчасово окупованого Донецька. Саме їм у месенджері Телеграм зловмисниця «скидала» фото українських об’єктів з прив’язкою до місцевості та власними коментарями.

Під час обшуків у затриманої виявлено мобільний телефон, який вона використовувала для листування з агресором.

На підставі зібраних доказів суд визнав її винною за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Затримано колишнього співробітника СБУ, який закликав українських захисників до дезертирства

Джерело: Служба безпеки України

Співробітники внутрішньої безпеки СБУ затримали колишнього співробітника одного із структурних підрозділів спецслужби, який проводив підривну діяльність на користь країни-агресора.

Напередодні повномасштабного вторгнення він звільнився зі служби та виїхав до однієї з країн Євросоюзу.

Звідти він телефонував колишнім колегам і закликав їх дезертирувати з Києва, обіцяючи, що в такому разі з ними «все буде добре». А у випадку відмови – погрожував «злити» їхні персональні дані представникам російських спецслужб.

Крім того, зловмисник намагався передати ворогу відомості про хід мобілізаційних заходів та місця дислокації окремих підрозділів Сил оборони.

Для цього намагався випитати цю інформацію у співробітників СБУ.

У березні 2023 року він перетнув державний кордон України, де його одразу затримали.

На підставі зібраних доказів слідчі Головного слідчого управління СБУ повідомили йому про підозру за кількома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1.ст. 14, ч. 1 ст. 111 (державна зрада),
  • ч. 2. ст. 15, ч. 4 ст. 27, ч. 4 ст. 408 (дезертирство).

Наразі йому обрано запобіжний захід – тримання під вартою. З’ясовуються всі деталі його протиправної діяльності.

ЗСУ знищили під Бахмутом російський бомбардувальник Су-24 

Джерело: ОП

Воїнами 93-Ї бригади було знищено російський бомбардувальник Су-24 під Бахмутом. На відео помітно, що пілоту вдалося катапультуватися.

 

 

Росіяни обстріляли Харків

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

О 10:17 Синєгубов повідомив про те, що окупанти завдають ударів по Харкову та області. Він закликав мешканців регіону зплишатися в укриттях.

Доповнено: ворог вкотре вдарив по цивільній інфраструктурі міста. Попередньо, без постраждалих. На місці працюють екстрені служби. Масштаби руйнувань уточнюються.

Керівник ОП Андрій Єрмак повідомив, що було попадання в землю поряд зі школою, пошкоджено частково будівлю, вибиті вікна. Постраждалих немає.

СБУ затримала у Харкові агента фсб, який готував теракти проти українських льотчиків та спецпризначенців

Джерело: Служба безпеки України

Контррозвідка Служби безпеки викрила ще одного російського агента у ході масштабної спецоперації у Харкові.

Зловмисник займався підготовкою терактів проти військовослужбовців Сил оборони, які перебувають на території обласного центру.

Для цього він стежив за українськими захисниками – намагався встановити місця їх тимчасової дислокації та проживання, а також маршрути пересування на власних автомобілях.

У «зоні особливої уваги» ворожого агента були військові льотчики, командири спецпідрозділів ЗСУ та співробітники Служби безпеки.

Задокументовано факти прихованої фото- та відеофіксації прилеглої території місць базування українських оборонців та їхніх транспортних засобів.

Контррозвідники СБУ затримали зловмисника на спробі передачі агресору розвідувальної інформації.

Водночас, поблизу одного з будинків, де проживають українські військовослужбовці, виявлено ворожий схрон з вибухівкою, яку ворог планував застосувати для вчинення терактів.

За даними слідства, фігурантом є місцевий житель, якого у листопаді минулого року завербував кадровий співробітник оперативної групи фсб у Бєлгородській області Саліцев А.П.

Встановлено, що сприяння у контактах харків’янина з російською спецслужбою надавав його родич, що проживає на території рф.

Крім стеження за українськими захисниками зловмисник виконував ворожі завдання щодо виявлення замаскованих підприємств оборонно-промислового комплексу України.

Координати стратегічних об’єктів потрібні були окупантам для проведення прицільних ракетних ударів по місту.

Для комунікації з фсб їхній агент використовував анонімні месенджери, а передачу розвідданих супроводжував медіафайлами з прив’язкою до місцевості.

Під час обшуку за місцем проживання фігуранта правоохоронці виявили:

  • мобільний телефон із доказами листування зі співробітником фсб;
  • російський паспорт;
  • довідку про перебування на обліку в колишньому генконсульстві рф у м. Харків.

На підставі зібраних матеріалів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі він під вартою. Триває розслідування.

Контррозвідка Служби безпеки викрила ще одного російського агента
Контррозвідка Служби безпеки викрила ще одного російського агента

Російські окупанти 78 разів атакували мирні населені пункти Херсонщини

Джерело: Херсонська ОВА

Вони випустили майже 400 снарядів з мінометів, РСЗВ, артилерії, танків, БПЛА та БМП.

Херсон армія рф обстріляла 7 разів. Ворожі снаряди поцілили в обʼєкт критичної інфраструктури, територію підприємства, приватні та багатоквартирні будинки. 

Минулої доби через російську агресію 4 людини дістали поранення різного ступеня тяжкості.

Минулої доби ворог масовано обстрілював прикордонні населені пункти Харківщини: є загиблі

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Одним з найбільш обстрілюваних ворогом міст є Вовчанськ. Внаслідок вчорашніх обстрілів у місті пошкоджено будівлю пожежно-рятувальної частини, об'єкти цивільної промисловості та крамниці. Внаслідок влучання снаряду в цивільний автомобіль загинула 55-річна жінка, 47-річний водій цього авто отримав поранення та був госпіталізований.

Внаслідок обстрілу с. Колодязне Куп'янського району пошкоджені приватні житлові будинки та об'єкти інфраструктури. Загинув 42-річний цивільний чоловік, який у момент обстрілу їхав у машині.

У смт Дворічна Куп'янського району осколкове поранення зазнав 58-річний цивільний чоловік. Отримав медичну допомогу на місці.

Обстріл Харківщини
Обстріл Харківщини

Оперативна ситуація на Донеччині станом на ранок 

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

Напередодні росіяни завдали ракетного удару по Краматорську – 1 людина загинула, 9 дістали поранення.

Вночі та вранці росіяни вели вогонь по всій лінії фронту від Вугледарської до Лиманської громади. 

Наслідки обстрілів Донеччини
Наслідки обстрілів Донеччини

Минулої доби росіяни зруйнували щонайменше дев'ять цивільних помешкань у Запорізькій області

Джерело: Запорізька ОВА

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Протягом минулої доби ворог здійснив 79 обстрілів позицій українських захисників застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення. 

За минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районі населених пунктів Кам'янське, Гуляйполе, Новоандріївка, Преображенка, Ольгівське, Новоданилівка, Мала Токмачка, Запорізьке, Новоіванівка, Білогір'я, Оріхів, Степове, Малі Щербаки, Павлівка.

Надійшло 9 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями рф.

На південному напрямку ЗСУ знищили ворожі артустановки, бронетехніку та безпілотники

Джерело: ОК Південь

Протягом минулого дня ворог продовжував терор мирного населення як вздовж лінії фронту, так і по всій території України.
Здійснивши близько 60 обстрілів Херсонщини, завдав ракетний удар по Одещині і обстріляв з міномету Дніпро-Бузький лиман.
 
На Херсонщині поранено двох цивільних і двох співробітників ДСНС. В решті регіонів обійшлось без людських втрат.
 
Нашими ракетно-артилерійськими підрозділами разом із авіацією Повітряних сил нанесено ураження по районах зосередження ворога на лівобережжі Дніпра.
Підтверджено демілітарізацію 2 ворожих артустановок Д-20 та "Гіацинт-Б", 2 одиниць авто-бронетехніки, а також знищено 3 ворожих безпілотники.
 
На фоні регулярних повітряних тривог і активності ворожої авіації в Чорному морі суттєво збільшено корабельне угруповання до 17 одиниць.
Незважаючи на сильний шторм, на бойове чергування виведено 4 ракетоносії, один з яких підводний.
Загальний залп "Калібрів" може сягати 28.

Втрати росії від початку повномасштабної війни

Джерело: Генштаб ЗСУ

Втрати росіян
Втрати росіян

 

Ситуація щодо російського вторгнення станом на 15 березня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває триста вісімдесят п’ята доба російського широкомасштабного вторгнення.
Протягом доби противник завдав 40 авіаційних, 12 ракетних ударів та зробив понад 100 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Один з ракетних ударів завдано по місту Краматорськ - пошкоджено триповерхову житлову будівлю, є загиблі і поранені серед місцевого населення. Ще один ракетний удар відбувся по місту Затока Одеської області - уламками ракети пошкоджено одну з будівель дитячого навчального закладу “Золота Рибка”. Жертв та втрат серед місцевого населення немає. Також противник завдав ракетного удару по об’єкту цивільної інфраструктури населеного пункту Іванівка Херсонської області. Є постраждалі серед місцевого населення та пошкоджено як мінімум один приватний будинок.
 
Ймовірність подальших ракетних ударів по всій території України залишається досить високою.
 
Основною метою противника протягом минулої доби, як і раніше залишались спроби виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Для цього він зосереджував зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Завдяки професійним і злагодженим діям, наші захисники відбили понад 90 атак противника на зазначених напрямках.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Противник зберігає військову присутність поблизу державного кордону України, проте формування наступальних угруповань не виявлено. Водночас ворог продовжував інженерне обладнання місцевості у прикордонних районах Брянської та Курської областей. Протягом минулої доби ворог обстріляв райони Архипівки, Михальчиної Слободи, Колоса та Єліного на Чернігівщині; 9 населених пунктів Сумської області: Українське, Зноб-Новгородське, Середина-Буда, Ромашкове, Бачівськ, Старикове, Волфине, Грабовське та Порозок, а також 15 населених пунктів Харківської області. Серед них - Гур’їв Козачок, Козача Лопань, Гранів, Глибоке, Красне та Бологівка.
 
На Куп’янському та Лиманському напрямках противник зберігає свою військову присутність у прикордонних з Україною районах для недопущення перекидання наших підрозділів на інші напрямки. Також, протягом попередньої доби, ворог безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Окупанти здійснили артилерійські обстріли 4 населених пунктів вздовж лінії бойового зіткнення у Харківській області (Дворічна, Гряниківка, Масютівка і Крохмальне); 7 населених пунктів Луганської області: Новоселівське, Макіївка, Невське, Діброва, Білогорівка, Золотарівка та Червонопопівка. Також під вогневий вплив потрвпили Спірне і Федорівка на Донеччині.
 
На Бахмутському напрямку ворог не полишає спроб захопити місто Бахмут, де тривають постійні позиційні бої. В той же час, нашими захисниками відбито атаки противника в районах населених пунктів Ягідне, Хромове та Оріхово-Василівка. Ворожих обстрілів зазнали 15 населених пунктів Донецької області поблизу лінії зіткнення. Серед них - Никифорівка, Васюківка, Міньківка, Дубово-Василівка, Бахмут, Іванівське та Костянтинівка.
 
На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Кам’янка, Невельське, Новокалинове, Сєверне, Первомайське, Новомихайлівка, Побєда та Водяне Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали райони 16 населених пунктів Донецької області: Бердичі, Кам’янка, Авдіївка, Водяне, Нетайлове, Красногорівка, Невельське, Марїнка, Георгіївка, Вугледар, Парасковіївка, Очеретине, Орлівка, Побєда, Пречистівка та Нескучне.
 
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник вів обороні дії. Обстрілів зазнали 17 населених пунктів Запорізької області, поблизу яких ведуться бойові дії. Зокрема, Ольгівське, Гуляйполе, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка та Степногірськ. Вогневого впливу зазнали також Приміське Дніпропетровської області; Очаків - Миколаївської, а також 20 населених пунктів Херсонської області. Серед них - Золота Балка, Михайлівка, Качкарівка, Веселе, Іванівка, Микільське, Антонівка, Зеленівка, Дніпровське та Херсон.
 
В Горлівці, що знаходиться на території тимчасово окупованої Донецької області, близько 90 військовослужбовців армії рф, які перебувають на лікуванні в медичних установах міста будуть найближчим часом направлені до міста Урзуф для проходження ВЛК на предмет визначення придатності до подальшого проходження військової служби. Паралельно з цим окупанти в Горлівці отримали розпорядження щодо проведення чергової хвилі мобілізації в місті для поповнення складу підрозділів, які тимчасово виведені з зони ведення бойових дій у зв’язку з втратою боєздатності. Планується мобілізувати близько 500 осіб з тих категорій, які раніше отримали бронь за причин обмеженої або повної непридатності до військової служби.
 
Авіація Сил оборони за добу завдала 9 ударів по районах зосередження окупантів, 3 удари по місцях розгортання ЗРК противника та 3 удари - по інших важливих об’єктах окупантів.
Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження особового складу противника, 3 пункти управління підрозділами армії рф та розгорнуту позицію ППО противника.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024