стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 14 березня

14 Березня 2023, 21:50
Ситуація в Україні 14 березня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3310
Ситуація в Україні 14 березня

Хроніка 384 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Одна людина загинула, дев′ятеро – поранені: наслідки ранкового ракетного обстрілу Краматорська

Джерело: Донецька ОВА

Росіяни вдарили ракетою по центру міста. За оперативною інформацією, пошкодили шість багатоповерхівок.

Як наслідок – одна людина загинула, дев′ятеро – поранені.

80% мешканців будинку, куди влучила ракета, своєчасно евакуювалися — це вберегло їм життя.

Росіяни вдарили ракетою по Краматорську
Росіяни вдарили ракетою по Краматорську

Росіяни вдарили ракетою по Краматорську
Росіяни вдарили ракетою по Краматорську

У Мелітополі підірвали автомобіль колаборанта Івана Ткача

Джерело: Українська правда

Відомо, що зрадник організував перевезення найманців «Вагнера» і ЗС РФ до лінії фронту у Запорізькій області.

Колаборант загинув.

Від ранку до самого вечора Нікопольщина під ворожим обстрілом

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

Ворог атакував район важкою артилерією та БпЛА. Потерпали Покровська, Нікопольська та Марганецька громади. Минулося без постраждалих.   

У Покровській громаді через обстріл загорілися господарська споруда та авто. Пожежу рятувальники загасили. Пошкоджені магазин та приватне підприємство, 10 будинків та 5 господарських споруд, мікроавтобус. Дві автівки понівечені, ще одна – знищена. Побиті газопроводи та лінії електропередач. 

Завдали руйнувань російські снаряди і у Нікополі. Там пошкоджене приватне підприємство і шість будинків. 

У Марганецькій громаді наслідки обстрілів ще з’ясовуються.

12 років за ґратами проведе російський кілер, який планував вбивства міністра оборони та керівника розвідки

Джерело: СБУ

Печерський районний суд міста Києва призначив 12 років тюрми з конфіскацією майна організатору диверсійно-розвідувальної групи головного управління генштабу зс рф (більш відомого як ГРУ). Зловмисник займався підготовкою до фізичної ліквідації міністра оборони та керівника Головного управління розвідки нашої держави, а також відомого українського активіста. За вбивство кожного з них російські «куратори» обіцяли винагороду у розмірі від 100 до 150 тисяч доларів.

Контррозвідники Служби безпеки із залученням бійців ЦСО «А» затримали зловмисника у результаті багатоетапної спецоперації на території Волинської області у серпні 2022 року.

За даними слідства, фігурантом є мешканець тимчасово окупованого Луганська, який у складі терористичної організації «лнр» брав активну участь у бойових діях проти сил АТО на сході України.

Після повномасштабного вторгнення він був завербований кадровим співробітником російської воєнної розвідки для проведення підривної діяльності. За завданням координатора з москви він мав організувати ліквідацію українського військового, який, на думку окупантів, нібито причетний до фізичної розправи над російськими військовополоненими.

Це вбивство мало стати «тестовим випробуванням» перед виконанням замаху на керівників оборонних відомств нашої держави. Під час обшуку у зловмисника виявили докази злочинних дій, а також паспорт громадянина рф.

На підставі зібраних Службою безпеки матеріалів суд визнав фігуранта винним за декількома статтями Кримінального кодексу України:

  • державна зрада
  • готування до вчинення вбивства
  • участь у непередбачених законом збройних формуваннях
  • участь у терористичній організації

Тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності російських координаторів підривної діяльності, які наразі переховуються в рф.

Очільнику «мінтранспорту» окупованої частини Херсонщини, який причетний до депортації українських дітей в рф, повідомили про підозру

Джерело: СБУ

Служба безпеки системно викриває і документує злочини керівників окупаційних органів у тимчасово захоплених районах півня та сходу України. У результаті слідчо-оперативних дій повідомлено про підозру так званому «міністру транспорту Херсонської області рф».

Зловмисником є громадянин рф, який у травні минулого року отримав «призначення» до окупаційного органу у захопленій частині регіону. На цій «посаді» він виконував завдання москви щодо перелаштування місцевої транспортної системи під забезпечення потреб військових угруповань країни-агресора на південному фронті.

Крім цього, він є одним із організаторів депортації українських дітей з окупованої частини Херсонщини до росії під виглядом поїздок до дитячих таборів. Також під його керівництвом загарбники тоннами вивозили морськими суховантажами українське зерно до рф.

На підставі зібраної доказової бази слідчі Служби безпеки повідомили зловмиснику про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади
  • незаконне перетинання державного кордону України з метою заподіяння шкоди інтересам держави

Наразі фігурант перебуває у тимчасово окупованому Скадовську. Втім співробітники СБУ знають про місця його переміщення та проводять комплексні заходи для притягнення до відповідальності.

Ситуація на фронті

Джерело: Генштаб ЗСУ

Російський агресор основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Противник не полишає спроб щодо виходу на адміністративний кордон Донецької та Луганської областей.

Протягом доби противник завдав 30 авіаційних та вісім ракетних ударів, один з яких – по місту Краматорськ. Пошкоджена триповерхова житлова будівля, є загиблі і поранені серед місцевого населення. Ще одного ракетного удару окупанти завдали по місту Затока на Одещині – уламки ракети пошкодили одну з будівель дитячого навчального закладу «Золота Рибка». Жертв та втрат серед місцевого населення немає. 

Також окупанти здійснили понад 33 обстріли з реактивних систем залпового вогню

Високим залишається рівень ракетної загрози по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

Противник продовжує інженерне обладнання місцевості у прикордонних районах Брянської та Курської областей. А на території Бєлгородської області зс рф тримають угруповання військ для проведення демонстративних дій, щоб не допустити перекидання наших підрозділів на інші напрямки.

Протягом доби ворог здійснив обстріли районів населених пунктів Архипівка, Михальчина Слобода, Колос та Єліне Чернігівської області, Українське, Зноб-Новгородське, Середина-Буда, Ромашкове, Бачівськ, Старикове, Волфине, Грабовське та Порозок  на Сумщині, а також  Гур’їв Козачок, Козача Лопань, Гранів, Глибоке, Красне, Бологівка, Красне Перше, Дворічна та Западне Харківської області. 

На Куп’янському та Лиманському напрямках протягом доби противник безуспішно намагався прорвати оборону наших військ.

Вчергове артилерійських обстрілів зазнали низка населених пунктів вздовж лінії бойового зіткнення, а саме: Дворічна, Гряниківка, Масютівка, Крохмальне Харківської області; Новоселівське, Макіївка, Невське, Діброва, Білогорівка та Золотарівка Луганської області. Окупанти вели безуспішні наступальні дії у напрямку Білогорівки. 

На Бахмутському напрямку ворог не полишає спроб захопити місто Бахмут, де тривають постійні позиційні бої. В той же час наші захисники відбили атаки противника в районах населених пунктів Ягідне, Хромове та Оріхово-Василівка. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Никифорівка, Васюківка, Міньківка, Дубово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Костянтинівка, Курдюмівка, Озарянівка та Диліївка Донецької області.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Кам’янка, Невельське, Новокалинове та Мар’їнка. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Бердичі, Кам’янка, Авдіївка, Водяне, Нетайлове, Красногорівка, Невельське, Марїнка, Георгіївка та Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Обстрілів зазнали райони населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення, зокрема, Ольгівське, Гуляйполе, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Зарічне, Залізничне, Кам’янське, Мар’ївка та Новосілка Запорізької області; Золота Балка, Михайлівка, Качкарівка, Веселе, Іванівка, Микільське, Антонівка, Зеленівка, Дніпровське і Берегове Херсонської області та місто Херсон.

Протягом минулої доби в населеному пункті Абрикосівка тимчасово зайнятої території Херсонської області противник, за активної підтримки місцевої окупаційної так званої влади здійснював фільтраційні заходи стосовно місцевого населення. Причиною обшуків приватних будинків, огляду засобів мобільного зв’язку, особистих ноутбуків і комп’ютерів стало влучання Силами оборони України в місце базування одного з підрозділів армії рф. В результаті повністю знищені чотири одиниці броньованої техніки (БМП/САУ) та щонайменше 15 окупантів. Кількість поранених перевіряється і уточнюється.

На території прибережних турбаз і пансіонатів міста Ялта Донецької області, протягом останніх декількох діб, розміщені додатково близько тисячі військовослужбовців ворога. У зв’язку з цим повністю перекриті найближчі вулиці та вся пляжна зона, розставлені додаткові блокпости та вдвічі збільшено кількість піших патрулів.

Помітили обладнання інженерних загороджень та окопів і бліндажів на самій території баз відпочинків в безпосередній близькості до місць базування окупантів. Також зросла кількість навчальних стрільб з різних видів озброєння в напрямку моря.

Авіація Сил оборони за добу завдала дев′ять ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили два райони зосередження особового складу противника.

За оформлення документів про зняття з військового обліку затримали посадовця Міноборони України

Джерело: Офіс Генпрокурора

Заступника начальника одного з управлінь Міністерства оборони України затримали під час передачі документів про зняття військовозобов’язаного з військового обліку для безперешкодного виїзду за кордон.

За даними слідства, полковник домовився із громадянином України призовного віку про оформлення за грошові кошти документів про зняття з військового обліку для того, щоб останній не підпадав під призов за мобілізацією та мав можливість безперешкодного виїзду за кордон в період дії воєнного стану.

Вартість своїх послуг посадовець оцінив у дев′ять тисяч доларів США.

У ході обшуків, проведених за місцем проживання посадовця, вилучено документи та військові квитки третіх осіб, виписки з медичних карт, аркуші з печатками військових частин РФ, зброю та грошові кошти.

Наразі затриманому повідомлено про підозру та вирішується питання про обрання запобіжного заходу. Також вживаються заходи для встановлення інших осіб, причетних до вчинення вказаного злочину, у тому числі серед працівників районного центру комплектації та соціальної підтримки.

На Харківщині рашисти вбили селянина

Джерело: Офіс Генпрокура

Близько 12:00 окупанти з артилерії обстріляли Колодязне Куп’янського району.

Снаряд влучив в автомобіль з жителем цього села. Від отриманих травм він загинув на місці.

Також пошкоджені приватні житлові будинки.

Суд звільнив від покарання російського льотчика, який бомбардував Харківську телевежу

Джерело: Бабель

Дзержинський райсуд Харкова звільнив від покарання російського льотчика, який бомбардував Харківську телевежу й отримав за це 12 років ув’язнення. Його готують на обмін як військовополоненого.

Суд виніс ухвалу 6 березня, а вже наступного дня між Україною та росією відбувся обмін полоненими. 7 березня Україна повернула додому 126 захисників і чотирьох захисниць. У Міноборони рф заявили про повернення 90 своїх військових. Імовірно, льотчика вже обміняли.

На Ставці Верховного Головнокомандувача розглянули ситуацію на Бахмутському напрямку 

Джерело: Міноборони

Президент України Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача.

Члени Ставки заслухали доповіді Головнокомандувача Збройних сил України й командувачів оперативно-стратегічних угруповань військ про актуальну ситуацію на фронті.

Розглянувши перебіг оборонної операції на Бахмутському напрямку, усі члени Ставки висловили спільну позицію щодо подальшого утримання й захисту міста Бахмута.

На засіданні також проаналізували забезпечення озброєнням і боєприпасами підрозділів сил оборони на передовій.

Окремо обговорили темпи та обсяги надходження техніки й озброєння від партнерів України та їх розподіл по угрупованнях військ.

Військові приземлили черговий ворожий безпілотник

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

«Ймовірно, захисники повітряного командування «Схід» приземлили Орлан-10», – припускає Лисак.

В Лимані затримали чиновницю-колаборантку, яка збирала для росіян персональні дані українців, що залишилися в окупації

Джерело: Служба безпеки України

Служба безпеки викрила ще одну ворожу поплічницю у ході стабілізаційних заходів на деокупованих територіях Донеччини.

Зловмисницею виявилась колишня посадовиця одного з відділень Укрпошти на території Лиману.

Після захоплення міста вона добровільно пішла на співпрацю з ворогом та приєдналася до лав місцевої окупаційної адміністрації.

Там її призначили очільницею «відділу прийому громадян управління праці та соціального захисту населення днр».

Перебуваючи на «посаді» колаборантка збирала персональні дані громадян, які передавала російським окупантам. Примушувала пенсіонерів та пільговиків переводити соцвиплати під «російську юрисдикцію».

Після звільнення Лиману фігурантка намагалася переховуватись від правосуддя і навіть повернулась на попереднє місце роботи в Укрпошту.

Втім реалізувати свої «плани» їй так і не вдалось. Співробітники СБУ встановили факти колабораційної діяльності поплічниці ворога і затримали її.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили фігурантці про підозру за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

СБУ затримала колаборантку
СБУ затримала колаборантку

Викрили ще 8 прокремлівських агітаторів, які закликали до захоплення влади в Україні

Джерело: СБУ

Служба безпеки нейтралізувала розгалужену мережу ворожих агітаторів. Зловмисники виправдовували збройну агресію рф, закликали до захоплення державної влади та розпалювали міжконфесійну ненависть.

У ході слідчо-оперативних дій у різних регіонах України вісьмом фігурантам повідомлено про підозру у злочинах проти нашої держави.

У Києві:

заблоковано інформаційно-підривну діяльність мешканця столиці, що під видуманим ім’ям у соцмережах поширював матеріали російських та білоруських пропагандистів.

У Закарпатській області:

викрито місцевого блогера, який розповсюджував у соцмережах фейки та маніпуляції російської пропаганди щодо «церковної теми» в Україні.

Зловмисник «розганяв» ворожі наративи, в яких ображав почуття віруючих, вдавався до зневажливих висловлювань на їхню адресу.

Для підготовки своїх «публікацій» використовував матеріали з прокремлівських інтернет-ресурсів.

У Черкасах:

встановлено ще двох поплічниць агресора. Одна з них колишня посадовиця прокуратури, інша – працівниця філії одного із державних банків.

Під час листування у месенджерах вони виправдовували воєнні злочини російських окупантів та поширювали дезінформацію про підрозділи ЗСУ.

На Вінниччині:

заблоковано підривну діяльність чотирьох інтернет-агітаторів, серед яких – колишні вчитель школи та медпрацівник.

У забороненій соцмережі «Однокласники» вони закликали до насильницького захоплення державної влади та зміни меж кордонів України.

Під час обшуків за місцями перебування фігурантів виявлено мобільні телефони і комп’ютери, які використовували для розповсюдження деструктивного контенту.

Тривають розслідування у межах кримінальних проваджень, розпочатих за кількома статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками);
  • ст. 109 (публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій);
  • ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).
    Затримання ворожих агітаторів
    Затримання ворожих агітаторів

 

Ворог наніс ракетний удар по Одещині із застосуванням тактичної авіації

Джерело: ОК Південь

Зайшовши з моря, літаки Су-24 в напрямку узбережжя випустили 4 протирадіолокаційні ракети, імовірно Х-31П.
Завдяки ефективній протидії ракети знищено над морем, але уламками і вибуховою хвилею пошкоджено дитячий садок на узбережжі та кілька приватних будинків навколо. Постраждалих немає.

Ракетний обстріл Одещини
Ракетний обстріл Одещини

Ракетний обстріл Одещини
Ракетний обстріл Одещини

 

Окупаційні війська обстріляли прикордоння Сумської області

Джерело: ОК Північ
 
З 11:00 до 11:28 повідомили про 7 приходів, імовірно з САУ, в районі н.п. Старікове. Втрат серед особового складу та техніки немає. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

В окупованому Маріупольському районі дітей заставляють підіймати російський прапор та слухати гімн рф

Джерело: Маріупольська міська рада

Кожен тиждень у школах починається з так званого "патріотичного виховання". Їх змушують вишукуватися у лінійку, слухати гімн держави-терориста та підіймати її прапор. Нагадаємо, росіяни вбили у місті понад 22 тисяч людей. 

 

Крім того, у школах окупованого Маріупольського району ще й героїзують вбивць. На стендах у навчальних закладах розвісили історії окупантів з написом – "Герої днр"

 

У Харківській області російський снаряд влучив у цивільне авто: загинула жінка

Джерело: Харківська ОВА

Ворог продовжує обстрілювати мирних мешканців та цивільну інфраструктуру Вовчанська. 

Сьогодні, близько 10:00, під час обстрілу пожежно-рятувальної частини міста ворожий снаряд влучив у цивільне авто. Жінка 55 років, яка перебувала у ньому, загинула на місці.

СБУ затримала зрадника, який «зливав» ворогу позиції ЗСУ і планував вступити до лав окупантів

Джерело: СБУ

Контррозвідка Служби безпеки викрила ще одного російського агента у ході спецоперації у прифронтових районах Миколаївської області.

Фігурантом є контрактник однієї з військових частин, дислокованих на території регіону.

У лютому 2023 року він за власної ініціативи вийшов на спецслужбу рф, якій запропонував свою допомогу у війні проти України, а також висловив бажання вступити до лав окупантів.

Щоб встановити зв’язок з агресором, він «звернувся» до своєї сестри, яка проживає в росії і перебуває у близьких стосунках з посадовцем окупаційних угруповань.

Ним виявився заступник командира з військово-політичної роботи 83-го окремого ремонтно-відновлювального батальйону зс рф Володимир Снєговський.

З ворогом жінка познайомилась після тимчасового захоплення одного із селищ на Херсонщині, де проживала на початку повномасштабного вторгнення.

Під час звільнення району вона вирішила тікати разом із загарбниками, а потім оселилася в рф, де продовжила «спілкування» зі Снєговським.

Встановлено, що саме він передав інформацію про її родича кадровому співробітнику російської спецслужби, який потім вийшов на прямий зв’язок з фігурантом.

За даними слідства, ворожий агент виконував вказівки свого «куратора» щодо збору даних про дислокацію підрозділів ЗСУ у Миколаївській та Вінницькій областях.

Розвідінформація потрібна була загарбникам для підготовки прицільних ракетних ударів по українських об’єктах.

Також зрадник обговорив з представником російської спецслужби умови переходу за лінію фронту і здачу в полон.

Втім контррозвідники СБУ своєчасно викрили зловмисника, поетапно задокументували його злочинні дії і затримали в одній з адміністративних будівель під час виконання розвідувального завдання.

При обшуку у затриманого виявлено мобільний телефон зі встановленим анонімним месенджером, який він використовував для спілкування з агресором.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Суд обрав йому міру запобіжного заходу – тримання під вартою.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Затримання російського агента
Затримання російського агента

Оперативна обстановка на Донеччині станом на ранок

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

На Донецькому напрямку вночі відбувся авіаракетний удар по Авдіївці – три ракети поцілили на територію промислових підприємств, одна у житловий квартал. На ранок росіяни завдали ще одного авіаракетного удару – по Ласточкиному Очеретинської громади. Протягом дня під обстріл потрапило Курахове – пошкоджено парк і будинок.

На Горлівському напрямку 2 людини загинуло і 7 поранено у Костянтинівці. У місті пошкоджено 18 приватних будинків і 4 багатоповерхівки; ще 1 будинок пошкоджено в Іванопіллі. 1 людина поранена у Бахмуті, під обстріл потрапив Торецьк – без жертв. У Соледарській громаді поранено 1 людину в Никифорівці, пошкоджено 11 будинків.

На Лисичанському напрямку відбувалися обстріли Торського і Зарічного Лиманської громади. У Сіверській громаді пошкоджено адмінбудівлю у Сіверську, гучно було у Серебрянці.

Наслідки обстрілів Донеччини
Наслідки обстрілів Донеччини

Наслідки обстрілів Донеччини
Наслідки обстрілів Донеччини

Жертвами агресії РФ стали майже 22 тисячі цивільних українців

Джерело: ООН

Організація об'єднаних націй зафіксувала 21 965 жертв серед цивільного населення України з початку російського вторгнення. Серед них 8 231 людина вбита, 13 734 – поранені.

В ООН підтвердили загибель 3664 чоловіків, 2173 жінок, 260 хлопчиків та 203 дівчаток, стать 31 дитини та 1900 дорослих поки не встановлено.

За даними організації, 17 619 жертв (6 372 загиблих і 11 247 поранених) перебували на території, яка на момент російського вторгнення контролювалася Україною.

З 1 по 12 березня ООН зафіксувала 293 жертви серед цивільних українців – 84 загиблих і 209 поранених.

В ООН наголосили, що реальні цифри жертв є значно вищими, оскільки отримання інформації з деяких місць, де йшли інтенсивні бойові дії, затягнулося, і багато повідомлень ще не підтверджено. Це стосується, наприклад, Маріуполя, Лисичанська, Попасної та Сєвєродонецька, де є численні жертви серед цивільного населення.

В тимчасово захопленому росією місті Енергодар, на Запорізькій АЕС, катастрофічно зростає дефіцит фахових працівників

Джерело: Запорізька ОВА

Фахівці мають забезпечувати життєдіяльність атомної електростанції. Після того, як на АЕС російські окупанти працевлаштували осіб без відповідної освіти та стажу, у російських представників “росатому” закінчився термін контракту. Водночас, в підписанні нового чи продовженні діючого контракту їм відмовлено. Також відмовлено у повернені до росії, оскільки працювати на АЕС особливо нікому. 

«Все це може призвести до непередбачуваних наслідків», - зазначили у Запорізькій ОВА.

Росіяни обстріляли Харківську область, пошкоджено житлові будинки

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Ворог продовжує обстрілювати прикордонні населені пункти Куп'янського, Чугуївського та Харківського районів області.

Минулої доби під вогнем окупантів були Вовчанськ, Куп'янськ, Дворічна, Стрілеча, Крохмальне, Гряниківка та інші міста і села.

У Вовчанську внаслідок ворожих обстрілів пошкоджено щонайменше 4 приватних житлових будинки та будівля пожежно-рятувальної частини ДСНС. Знищено 2 автомобіля рятувальників. Без постраждалих.

Із с. Гряниківка Куп'янського району вивезені та госпіталізовані цивільні 41-річна жінка та 51-річний чоловік, які напередодні отримали осколкові поранення. Медики оцінюють їхній стан як середньої тяжкості.

На лінії зіткнення ворог намагався вести наступальні дії в районах Гряниківки та Дворічної але зазнав невдачі та відступив з втратами. Наші захисники надійно тримають свої позиції та продовжують нищити ворога.

За добу російські окупанти 93 рази атакували Херсонщину

Джерело: Херсонська ОВА

По області випустили 412 снарядів. Росіяни били з мінометів, РСЗВ, артилерії, танків та БПЛА.

Херсон армія рф обстріляла чотири рази. Ворожі снаряди поцілили в приватні та багатоквартирні будинки. 

Минулої доби через російську агресію одна людина загинула, 6 осіб дістали поранення різного ступеня тяжкості.

Ворог на тимчасово окупованих територіях почав підготовку до екстреної евакуації

Джерело: Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук

Росіяни на тимчасово окупованих територіях почали підготовку до екстреної евакуації певних категорій працівників окупаційних адміністрацій та членів їх сімей.
 
"Запахло жа-ре-ным", - написала Верещук на свої сторінці у ФБ.

Від російських снарядів на Донеччині за добу загинули троє людей

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

За 13 березня росіяни вбили трьох жителів Донеччини: 2 у Костянтинівці та 1 в Авдіївці.

Ще 14 людей в області зазнали поранень.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Жертви серед цивільних на Донеччині
Жертви серед цивільних на Донеччині

Втрати росії від початку повномасштабної війни

Джерело: Генштаб ЗСУ

Втрати росіян
Втрати росіян

Ситуація щодо російського вторгнення станом на 14 березня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста вісімдесят четверта доба російського широкомасштабного вторгнення.
Попри значні втрати, противник продовжує наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Минулої доби підрозділи Сил оборони відбили понад 100 ворожих атак на зазначених напрямках.
Російська федерація використовує тактику терору, невибірково обстрілює населені пункти, тим самим грубо порушує норми Міжнародного гуманітарного права.
 
За минулу добу противник завдав 5 ракетних ударів, зокрема і по об’єктах цивільної інфраструктури Сумської та Донецької областей. Є загиблі та поранені мирні громадяни. Також ворог завдав 35 авіаційних ударів та здійснив 76 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.
Високим залишається рівень ракетної загрози по всій території України.
 
На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Тривають роботи з інженерного обладнання ворожих позицій у прикордонних районах Бєлгородької області. Протягом доби ворог здійснив обстріли районів населених пунктів Михальчина Слобода Чернігівської області, Зноб-Новгородське, Середина-Буда, Бачівськ, Есмань, Старикове, Шалигине, Білопілля і Краснопілля Сумської області та Стрілеча, Глибоке, Лук’янці, Гатище , Вовчанськ, Дворічна і Кіндрашівка на Харківщині.
 
На Куп’янському та Лиманському напрямках противник намагається прорвати оборону наших військ. Вів безуспішні наступальні дії у районах населених пунктів Дворічна, Гряниківка, Невське, Червонопопівка, Кремінна, Діброва, Білогорівка та Берестове. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Гряниківка, Масютівка, Куп’янськ, Крохмальне, Новоселівське, Харківської області; Макіївка, Діброва і Білогорівка - Луганської та Спірне на Донеччині.
 
На Бахмутському напрямку ворог не полишає спроб захопити місто Бахмут. Наші воїни відбили атаки противника в районах населених пунктів Васюківка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Бахмут, Григорівка та Іванівське. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Бондарне, Васюківка, Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Предтечине, Курдюмівка, Біла Гора, Костянтинівка, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.
 
На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Кам’янка, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Невельське, Нетайлове, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка та Вугледар. Ворожих обстрілів зазнали райони понад 15 населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення. Серед них - Кам’янка, Авдіївка, Тоненьке, Сєверне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка, Георгіївка, Новомихайлівка, Вугледар та Нескучне Донецької області.
 
На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде обороні дії. Обстрілів зазнали райони понад 50 населених пунктів, що неподалік лінії зіткнення, зокрема, Ольгівське, Чарівне, Новоандріївка, Степове Запорізької області, а також Качкарівка, Новосілка, Козацьке, Іванівка, Інженерне, Херсон та Комишани Херсонської області.
 
Протягом доби наша авіація завдала 10 ударів по районах зосередження окупантів. А підрозділи ракетних військ і артилерії за добу уразили 5 районів зосередження особового складу та військової техніки противника, 3 склади боєприпасів та 4 засоби радіоелектронної боротьби загарбників.
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024