стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 11 березня

11 Березня 2023, 19:33
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 11 березня 2807
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 11 березня

Хроніка 381 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Оперативна інформація станом на 18.00 11.03.2023 щодо російського вторгнення

Триває триста вісімдесят перша доба російського широкомасштабного вторгнення.

Злочинний російський уряд не відмовляється від своїх намірів щодо окупації території України шляхом застосування як своїх власних збройних сил та ПВК, так і збройних формувань квазіреспублік, продовжуючи вести повномасштабну збройну агресію проти України.

Протягом поточної доби противник завдав 12 авіаційних та 2 ракетних удари по місту Запоріжжя. Удар із ЗРК С-300 відбувся по об’єкту цивільної інфраструктури. В результаті - зруйновано одну будівлю. Втрат та поранених серед цивільного населення немає. Також ворог здійснив 34 обстріли з реактивних систем залпового вогню. Один з них - по об’єкту цивільної інфраструктури міста Херсон. Є жертви серед цивільного населення, двоє вбитих та троє поранених. Ймовірність подальших ракетних ударів по всій території України залишається досить високою.

Основною метою противника досі залишається вихід на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Окупанти зосереджують свої зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка залишається стабільною, без суттєвих змін. Російська федерація зберігає значну військову присутність на території республіки білорусь, проте без явного формування наступальних угруповань. Водночас противник продовжує інженерне обладнання місцевості у прикордонних районах Брянської та Курської областей. Протягом доби ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли районів населених пунктів Червона Зоря, Красне, Огірцеве, Колодязне, Красне Перше, Новомлинськ та Кам’янка Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник зберігає свою суттєву військову присутність у прикордонних з Україною районах для недопущення перекидання наших підрозділів на інші напрямки. Також, протягом цієї доби противник безуспішно намагався прорвати оборону наших військ, здійснивши артилерійські обстріли районів низки населених пунктів вздовж лінії бойового зіткнення. Зокрема, Дворічної, Гряниківки, Масютівки, Кислівки і Піщаного Харківської області; Новоселівського, Невського, Кузьминого та Білогорівки Луганської області, а також Діброви та Роздолівки на Донеччині. Також противник здійснив невдалі спроби наступальних дій в районах населених пунктів Гряниківка на Харківщині та Спірне Донецької області. Зазнавши втрат в живій силі та техніці, відступив на раніше зайняті позиції.

На Бахмутському напрямку ворог не припиняє штурму міста Бахмут, проте, наші захисники дають гідну відсіч і відбивають численні атаки. Поблизу лінії зіткнення ворог обстріляв населені пункти Васюківка, Залізнянське, Дубово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Костянтинівка, Біла Гора та Залізне Донецької області.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив спроби наступальних дій в напрямку населених пунктів Кам’янка, Сєверне, Первомайське, Невельське, Красногорівка та Мар’їнка Донецької області. Не мав жодного успіху. Численних ворожих обстрілів зазнали райони населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення. Серед них - Бердичі, Ласточкине, Авдіївка, Водяне, Красногорівка, Георгіївка, Богоявленка, Вугледар, Золота Нива та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує оборонятися. Одночасно з цим, ворог і далі здійснює інтенсивні обстріли найближчих населених пунктів, а саме: Малинівки, Гуляйполя, Гуляйпільського, Білогір’я, Малої Токмачки, Новоданилівки, Новоандріївки, Малих Щербаків та Кам’янського Запорізької області, а також Новодмитрівки, Михайлівки, Дудчан, Зміївки, Веселого, Іванівки, Антонівки, Білозерки і Дніпровського Херсонської області та міста Херсон.

Російська злочинна влада продовжує заходи з примусової паспортизації населення окупованих територій Донецької та Луганської областей. Так, військове керівництво зс рф в обов’язковому порядку вимагає від всіх мобілізованих з раніше окупованих територій підписувати довготривалі контракти на проходження військової служби в армії рф. Для цього необхідно обов’язково мати серед решти документів копію паспорта громадянина рф. Таким чином окупанти намагаються примусити відмовитись від так званого «паспорту л/днр» на користь російського громадянства. В іншому випадку військовослужбовцям та членам їхніх родин погрожують у відмові всіх встановлених виплат та соціального захисту передбаченого для військовослужбовців зс рф.

Авіація Сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 4 райони зосередження особового складу противника, один склад боєприпасів та 2 місця розгортання станцій радіоелектронної боротьби загарбників.

Військові рф вкотре випустили ракети по критичній інфраструктурі Запоріжжя

Джерело: пресслужба Запорізької обласної військової адміністрації.

19:23

У Запоріжжі внаслідок обстрілу руйнувань зазнали територія та приміщення одного з промислових об’єктів, пошкоджено газопровід, уточнили в Офісі Генпрокурора. Попередньо, армія РФ застосувала дві ракети ЗРК С-300.

16:10

11 березня війська Росії вчергове випустили ракети по критичній інфраструктурі. Попередньо застосували С-300.

Ворог продовжує цілити по критичній інфраструктурі Запорізької області

"Сьогодні російські снаряди спрямували в об'єкт життєзабезпечення обласного центру", — повідомили в адміністрації.

Наразі залучені всі відповідні служби, зазначили у ЗОВА.

Російські війська знов обстріляли Костянтинівку, є загиблий та поранені

Джерело: очільник Костянтинівської міської військової адміністрації Олексій Рослов.

Зранку 11 березня російські окупаційні війська обстріляли з РСЗВ «Ураган» Костянтинівку. У результаті обстрілу загинула одна людина, двоє людей отримали поранення.

Сьогодні був масований обстріл міста. У результаті є загибла людина та двоє поранених. Об 11:00 російські війська обстріляли Миколаївку, — повідомив Рослов.

За його інформацією, російські окупаційні війська обстріляли Костянтинівку з РСЗВ «Ураган».

Наразі поранені доправлені до місцевої лікарні, їм надають необхідну медичну допомогу.

Станом на 13:00 11 березня російські війська п'ять разів обстріляли Костянтинівку. Про це повідомив очільник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко. Відомо про одного загиблого та трьох поранених мирних жителів.

Поблизу Маріуполя стався вибух на базі окупантів, загинули близько 20 російських солдатів

Джерело:радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко

Вночі 11 березня у Мангуші поблизу Маріуполя стався вибух на базі російських окупантів. Близько 20 російських солдатів загинули.

Трохи «кари небесної» завітало в розміщення окупантів. На зараз встановлені результати: біля 20 «хороших русских», біля семи ще вирішують, чи то вони будуть хороші, чи демобілізація за станом здоров’я, — написав Андрющенко.

У Херсоні обстріляли шосе, є загиблі

Джерело: Херсонська ОВА

Херсон знову під ворожим обстрілом, – загинули люди.

На Миколаївському шосе уламки російських снарядів вбили трьох людей. Двоє дістали поранення.

Через удар загорівся автомобіль. На місці працюють екстрені служби.

За чотири дні «вагнерівці» захопили більшість східної частини Бахмуту

Джерело: Міністерство оборони Об'єднаного Королівства

За останні чотири дні найманці ПВК «Вагнер» взяли під контроль більшість східної частини міста Бахмут на Донеччині, й тепер лінія фронту проходить по його центру по річці Бахмутка.

Збройні Сили України продовжують утримувати західну частину Бахмута і зруйнували ключові мости через Бахмутку, яка протікає з півночі на південь через смугу відкритої місцевості шириною 200-800 м між забудованими районами.

Оскільки українські підрозділи можуть вести вогонь з укріплених будівель на заході, ця територія перетворилася на «зону смерті», що, ймовірно, зробить її дуже складною для сил «Вагнера», які намагатимуться продовжити свій фронтальний наступ на захід.

Водночас британська розвідка зазначає, що українські сили та їхні лінії постачання на захід від Бахмута залишаються вразливими до постійних спроб сил РФ обійти захисників з півночі та півдня.

Росіяни масово обстрілюють житлові квартали на Донеччині

Джерело: Донецька ОВА

Оперативна ситуація по області станом на ранок 11 березня.

Найбільш інтенсивний вогонь росіяни вели на Донецькому напрямку — у Курахівській громаді. Курахове зазнало 2 масованих обстрілів вчора вдень і 3 вночі. Росіяни застосували артилерією і касетні боєприпаси. Під обстріли потрапили центр міста, околиці та промзона — пошкоджено 14 багатоповерхівок та лінії електропередач, за попередньою інформацією, без жертв. 

По Авдіївці ворог стріляв із Градів — влучання у житлові квартали. Вночі відбулися обстріли Мар'їнки, Катеринівки та Георгіївки.

На Харківщині місцевий житель підірвався на міні, його госпіталізували

Джерело: Харківська ОВА

В області залишається високою мінна небезпека. Вчора, біля с. Діброва Ізюмського району 32-річний місцевий мешканець у лісі підірвався на міні «Пелюстка». Госпіталізований з пораненням.

Окупанти масово обстріляли Харківщину: пошкодили центр соціально-психологічної реабілітації дітей та школу

Джерело: Харківська ОВА

Минулої доби ворог продовжував масовані обстріли прикордонних населених пунктів Харківського, Куп'янського та Чугуївського районів області. Під вогнем були щонайменше 20 населених пунктів Харківщини.

Внаслідок обстрілів с. Вільхуватка Куп’янського району пошкоджено центр соціально-психологічної реабілітації дітей та школу. Зруйновано близько 10 приватних житлових будинків. Поранення отримав 54-річний цивільний чоловік. Госпіталізований у стані середньої тяжкості.

 

У Куп'янську ворожими обстрілами пошкоджено щонайменше два приватних житлових будинки, там сталися пожежі.

Росіяни чотири рази обстріляли житлові квартали Херсона, загинули люди

Джерело: Херсонська ОВА

За інформацією Херсонської ОВА, російські загарбники 71 раз обстріляли населені пункти Херсонщини. В цілому випустили 335 снарядів. Вороги відкривали вогонь з мінометів, РСЗВ, артилерії, танків та БПЛА.

Армія рф 4 рази била по житлових кварталах Херсона. Ворожі снаряди пошкодили приватні та багатоквартирні будинки.

 

Минулої доби через удари російських військових 3 людини загинули, 5 жителів Херсонщини дістали поранення різного ступеня тяжкості.

Загальні бойові втрати окупантів

Джерело: Генштаб ЗСУ

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 11.03.23 орієнтовно склали:

  • особового складу ‒ близько 158000 (+1010) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 3458 (+10) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 6762 (+20) од,
  • артилерійських систем – 2483 (+8) од,
  • РСЗВ – 493 (+2) од,
  • засоби ППО ‒ 257 (+1) од,
  • літаків – 304 (+0) од,
  • гелікоптерів – 289 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2108 (+1),
  • крилаті ракети ‒ 907 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5344 (+7) од,
  • спеціальна техніка ‒ 242 (+2).

 

Дані уточнюються.

Окупанти обстріляли громаду на Миколаївщині, пошкодили житлові будинки

Джерело: Миколаївська ОВА

Миколаївський район:

Вчора, 10 березня, о 09:11, 09:43, 15:02 та 17:30 ворог завдавав ударів по акваторії Очаківської громади. Постраждалих немає.

Також вчора, 10 березня, орієнтовно о 21:45 та 23:52 ворожих обстрілів зазнав населений пункт Куцурубської громади. Пошкоджено адмінбудівлю, житлові будинки, господарські споруди.  Постраждалих немає.

У м. Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

За добу росіяни вбили двох цивільних жителів Донеччини

Джерело: Донецька ОВА

За 10 березня росіяни вбили двох жителів Донеччини — у селі Красногорівка.

Ще 14 людей в області дістали поранення.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 11 березня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста вісімдесят перша доба російського широкомасштабного вторгнення.

Протягом минулої доби противник завдав 29 авіаційних та 4 ракетних удари по Донецькій області. Також окупанти провели 100 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Є поранені мирні громадяни та пошкоджено цивільну інфраструктуру і житлові будинки.

Загроза завдання ракетних ударів залишається значною по всій території України.

Противник не полишає спроб щодо виходу на адміністративний кордон Донецької та Луганської областей. Основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Минулої доби наші воїни відбили понад 100 атак противника на зазначених напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Формування наступальних угруповань ворога не виявлено. Противник продовжує інженерне обладнання місцевості у прикордонних районах Брянської та Курської областей. Окупанти обстріляли з мінометів та артилерії райони населених пунктів Сеньківка, Єліне, Гай та Леонівка Чернігівської області; Зноб-Новгородське, Середина-Буда, Ходине та Атинське на Сумщині та Стрілеча, Стариця, Огірцеве, Амбарне, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне і Кам’янка Харківської області.

На Лиманському напрямку противник намагається покращити тактичне положення. Вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Гряниківка, Масютівка, Невське, Кремінна, Білогорівка, Спірне та Федорівка. Здійснив артилерійські обстріли понад 20 районів населених пунктів, зокрема, Гряниківки, Масютівки, Кислівки, Піщаного і Крохмального Харківської області та Новоселівського, Стельмахівки, Невського і Кузьминого на Луганщині.

На Бахмутському напрямку ворог не припиняє штурмові дії - наші захисники відбили численні атаки в районах населених пунктів Залізнянське, Парасковіївка, Дубово-Василівка, Бахмут, Богданівка та Іванівське. Ворожих обстрілів зазнали 19 населених пунктів, зокрема, Васюківка, Залізнянське, Міньківка, Оріхово-Василівка, Бахмут, Озарянівка, Олександро-Шультине, Костянтинівка, Майорськ та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в напрямках Кам’янки, Авдіївки, Тоненького, Сєверного, Водяного, Первомайського, Невельського, Красногорівки, Мар’їнки та Новомихайлівки на Донеччині. Ворожих обстрілів, зокрема, зазнали райони населених пунктів Красногорівка, Кам’янка, Авдіївка, Тоненьке, Сєверне, Водяне, Первомайське, Мар’їнка, Георгіївка, Новомихайлівка і Вугледар.

На Запорізькому та Херсонському напрямках ворог вів обороні дії. Обстрілів зазнали райони понад 30 населених пунктів, серед них – Золота Балка, Качкарівка, Каїри, Козацьке, Миколаївка, Іванівка, Інгулець, Молодіжне, Інженерне та Херсон.

У окремих населених пунктах тимчасово зайнятої та окупованої території Донецької області, російські окупанти продовжують чинити тиск на місцевих жителів. Так, зокрема, у Володимирівці повністю заборонено в’їзд громадянам без реєстрації. Встановлено блокпости, місцевим жителям заборонено пересування вулицями.

Українська авіація за добу завдала 11 ударів по районах зосередження окупантів та удару по позиції зенітно-ракетного комплексу противника.

Також наші захисники збили ворожий безпілотний літальний апарат типу “Орлан-10”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 5 районів зосередження особового складу противника, 1 засіб протиповітряної оборони та склад боєприпасів ворога.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024