стрічка

Володимир Зеленський проводить пресконференцію до роковин повномасштабного вторгнення РФ в Україну

24 Лютого 2023, 19:56
Володимир Зеленський проводить пресконференцію «Лютий. Рік незламності» до роковин повномасштабного вторгнення РФ в Україну. 2217
Володимир Зеленський проводить пресконференцію «Лютий. Рік незламності» до роковин повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Володимир Зеленський проводить пресконференцію «Лютий. Рік незламності» до роковин повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Журналісти Район.in.ua виділили основні тези.

Міжнародні організації стали проактивними

На думку президента, енергія українців змусили НАТО та різні міжнародні організації почати змінюватися, та стати проактивними. 

Те, що Китай почав говорити про Україну – це позитив

Зеленський зазначив, що те, що Китай почав говорити про Україну – це позитивна тенденція.

«Питання, що йде за словами. Деякі думки співпадають з нашими поглядами. Там йдеться про територіальну цілісність, про ядерну безпеку. Я вважаю, що якщо там є думки, які співпадають з міжнародними цінностями, то ми повинні з цим працювати. Зібрати всіх, щоб зупинити одних», – додав президент.

Усі країни НАТО повинні збільшити оборонні видатки

Багато країн збільшили оборонні видатки. За словами президента, це вже йде реформування НАТО, і всі країни повинні збільшити видатки на оборону, створити безпекову систему.

Нема сенсу вести переговори з путіним

Володимир Зеленський вважає, що зараз уже нема сенсу сідати за стіл переговорів з путіним. Після всього, що накоїла росія на нашій території, там уже нема з ким говорити.

Найстрашніший день за час війни

Найстрашнішим днем за час війни президент назвав деокупацію Бучі. «Ми побачили таке… побачили, що диявол – на Землі».

Що буде з росією після перемоги України

Під час пресконференції йшлося про те, що буде з росією в разі перемоги України. Зеленський зазначив, що у нас нема часу думати про майбутнє інших держав, нам потрібно думати про своє. 

«Більше тиску, більше санкцій і їхня еліта буде думати, що їм зробити всередині держави, щоб з їхньою політикою хтось хотів сісти з ними за стіл», – додав президент.

Літаки F-16 для України

Україна відкрила можливість для навчання пілотів на літаках F-16. Можливість навчання узгоджується ще з трьома країнами, окрім Польщі та Британії, яких поки не називають.

Україні потрібно більше бронемашин

Президент закликав посла Австралії повертатися в Україну на бронемашині Bushmaster, відповідаючи на питання австралійського журналіста.

Налагодження контактів з Латинською Америкою

Володимир Зеленський вважає, що зустріч із президентом Бразилії допоможе йому краще зрозуміти Україну. Також він сподівається, що це надасть майданчик для налагодження стосунків з країнами Латинської Америки.

Допомога Іспанії

За словами президента, після зустрічі з прем'єр-міністром Іспанії він упевнився, що ця країна збільшить поставки танків та іншої техніки. Також ішлося про поставки амуніції.

Ймовірність нападу росії на інші країни

Також Володимир Зеленський вважає, що ймовірність нападу росії на інші країни існує. Він думає, що путіну потрібні перемоги на полі бою, а в Україні найближчим часом їх точно не буде, принаймні доки будуть поставки зброї. Тому в небезпеці можуть бути, наприклад, ті країни, в яких був вплив Москви раніше. 

«Ви знаєте приклад Молдови. Наша розвідка перехопила документ, я передав це Санду. Там є докази, що вони хотіли змінити керівництво держави. Яким чином? Ми говоримо про атаку з Придністровʼя. Вони можуть розвивати цей напрямок», – додав Зеленський.

Повернення дітей, який росія депортувала з окупованих територій

Єдиний спосіб повернути дітей, яких росія депортувала з окупованих територій – продовжувати тиснути, вважає президент. Україна не може забрати дітей силою чи зайти на територію росії. За словами Зеленського, першим таким кроком буде саміт United for Justice у Львові, де збереться багато міжнародних організацій. Там говоритимуть про всі можливості і рішення. Також над цим питанням працює омбудсмен та Координаційний центр.

«Ми говоримо про це з лідерами, на рівні ЄС. Якщо гучніше це буде питання, ми будемо знаходити більше фактів, сімʼї, це також може допомогти. Це не магістраль вирішення питання. Магістраль — це деокупація і глобальне закінчення війни, наша перемога. Діти повинні повернутись додому», – додав президент.

На завершення пресконференції прозвучало чи не єдине критичне запитання про причини звільнення колишнього голови СБУ Івана Баканова. Також журналістка запитала, чи шкодує Зеленський, в січні 2022 переконував усіх у відсутності загрози повномасштабного вторгнення. На це президент відповів, що він – президент України, знищив олігархів і зупинив вторгнення. Тобто, на запитання не відповів, а частину про Баканова проігнорував зовсім. На запитанні про Баканова журналістку перебили і забрали мікрофон.

 

 

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024