стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 6 лютого

06 Лютого 2023, 22:01
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 6 лютого ОНОВЛЮЄТЬСЯ 2747
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 6 лютого

Хроніка 348 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Звернення Зеленського

Україна продовжує вимагати виключення офіційних делегацій росії з усіх міжнародних організацій

Джерело: Верховна Рада України

ВРУ прийняла низку постанов:

  • продовжує вимагати виключення офіційних делегацій росії з усіх міжнародних організацій. Зокрема, наголошує на категоричній неприпустимості участі депутатів від рф у роботі Парламентської Асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ПА ОБСЄ).

Закликала колег змінити правила та заборонити участь представників держави-агресора у роботі Асамблеї. А також не брати жодної участі у спільній роботі з делегаціями рф та білорусі у статутних органах Асамблеї. Окрім того не видавати віз членам цих делегацій, які знаходяться під санкціями ЄС.

  • звернулася до парламентів країн світу, Міжнародного олімпійського комітету, НОКів та міжнародних спортивних федерацій, закликавши заборонити участь російських і білоруських спортсменів в Олімпійських іграх та інших міжнародних спортивних змаганнях.
  • звернулися до ООН, Європарламенту, ПАРЄ, ПА ОБСЄ, ПА НАТО, Парламентської Асамблеї ОЧЕС, урядів і парламентів держав світу про визнання російських приватних військових компаній терористичними організаціями. Також визнали так звану «Групу Вагнера» міжнародною злочинною організацією з метою засудження її учасників спільно із міжнародною співтовариством та невідворотного покарання всіх членів групи, винних у порушенні міжнародного гуманітарного права в Україні та інших країнах світу.

У селі на Харківщині двоє цивільних підірвалися на міні

Джерело: Офіс Генпрокурора

У селі Вербівка Ізюмського району близько 15:00 двоє чоловіків, які їхали на мотоциклі, підірвались на міні. Один з чоловіків загинув, інший отримав поранення. 

На Луганщині окупанти стягують до лінії фронту техніку і десятки тисяч військових

Джерело: голова ОВА Сергій Гайдай

На сьогодні кількість атак збільшилась. Це не повномасштабний наступ, а підготовка до нього. Окупанти шукають слабкі місця та стягнули до лінії фронту чимало техніки і десятки тисяч військових.

Можливо, орки готують три наступальні операції. Це можуть бути Білогорівка, Кремінна та Сватове.

В Одесі організована злочинна група продавала зброю та боєприпаси

Джерело: МВС

Обвинувальний акт щодо двох фігурантів скеровано до суду. Третього – оголосили в державний розшук.

Оперативники Управління стратегічних розслідувань в Одеській області  спільно зі слідчими поліції встановили трьох осіб, причетних до продажу зброї з боєприпасами, та виявили місцезнаходження схрону. Один з учасників перетворив власне помешкання на місце для зберігання величезного «асортименту» такого товару. 

Поліцейські задокументували факт збуту одним з учасників угруповання двох автоматів Калашникова та набоїв за 150 тисяч гривень. Чоловік передав покупцеві один автомат та майже тисячу набоїв до нього, ще стільки ж набоїв та автомат пообіцяв надати пізніше.

Фігуранта затримали та провели низку обшуків за місцями проживання його спільників. Трьом особам повідомили про підозру. 

Ситуація на фронті станом на вечір 6 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом доби противник завдав п′ять ракетних та 12 авіаційних ударів. Здійснив 36 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільних об’єктах населених пунктів Гола Пристань та Херсон. Ворожі снаряди пошкодили житлові будинки, є жертви серед цивільного населення. 

Високою залишається загроза подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка залишається незмінною, наступальних угруповань противника не виявлено. Обстрілів зазнали райони населених пунктів Попівка і Олександрівка Сумської області та Стрілеча, Глибоке, Красне, Гатище, Вовчанськ і Дворічна на Харківщині. 

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв райони населених пунктів Іванівка, Кучерівка, Кислівка та Котлярівка Харківської області, а також Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині. 

На Лиманському напрямку противник завдав вогневого впливу по районах Тернів Донецької області та Площанки, Червонопопівки, Кремінної і Діброви на Луганщині.

На Бахмутському напрямку танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали Спірне, Берестове, Білогорівка, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка та Озарянівка.

На Авдіївському напрямку вогневого ураження зазнали Авдіївка, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда та Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку обстріляно Вугледар, Пречистівку, Золоту Ниву і Нескучне Донецької області.

На Запорізькому напрямку обстрілів з мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони понад 15 населених пунктів. Серед них Новопіль, Ольгівське, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка і Степове Запорізької області та Великомихайлівка на Дніпропетровщині.

На Херсонському напрямку мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони 12 населених пунктів. Зокрема, Гола Пристань, Золота Балка, Качкарівка, Милове, Антонівка Херсонської області та місто Херсон.

Противник продовжує заходи з примусової паспортизації населення на тимчасово окупованих територіях. Так, в місті Кремінна Луганської області працівникам так званих «державних підприємств ЛНР», які не перебувають в черзі на отримання російського паспорта, знижують зарплатню на 30%.

На тимчасово зайнятих територіях Херсонської області окупанти посилюють фільтраційні заходи. Для проведення перевірок місцевого населення з проукраїнською позицією в Новотроїцьке прибули співробітники фсб російської федерації. 

Для поповнення втрат в живій силі, крім мобілізації, окупанти також проводять пропагандистсько-агітаційну роботу серед молоді. Так, в школах Скадовського району Херсонської області створюються кадетські класи з посиленою військовою підготовкою. Російські загарбники обіцяють, що випускникам цих класів нібито будуть надаватися пільги при вступі на контрактну військову службу у вигляді призначення на сержантські посади.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала дев′ять ударів по районах зосередження окупантів та два удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів. Наші ракетники і артилеристи, в свою чергу, уразили два райони зосередження живої сили противника.

Гендиректора авіакомпанії «Сибір» підозрюють в організації незаконних перельотів до окупованого Криму 

 Джерело: Офіс Генпрокурора

За процесуального керівництва прокуратури автономії генеральному директору російської авіакомпанії повідомлено про підозру в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України до окупованого півострова Крим.

За даними слідства, підозрюваний з 2014 року обіймав посаду генерального директора підсанкційної в Україні «Авіакомпанії «Сибір». Використовуючи своє службове становище та маючи відповідний функціонал, підозрюваний організував злочинну схему. Вона полягала у незаконному переправленні осіб через державний кордон України з РФ на територію окупованого півострова Крим та у зворотному напрямку.

Регулярні рейси «Москва-Сімферополь-Москва» здійснювалися після закриття всіх повітряних пунктів пропуску через український держкордон, а також всупереч норм міжнародного права та національного законодавства України. Під керівництвом підозрюваного російська авіакомпанія з 2014 по 2019 роки здійснила щонайменше 1226 рейсів до закритого Україною аеропорту «Сімферополь» та у зворотному напрямку.

На Волині викрили зрадника, який зливав ворогу дані зі стратегічно важливої ділянки фронту

Джерело: СБУ

Військова контррозвідка Служби безпеки викрила російського агента, який інформував ворога про плани бойових операцій Сил оборони на стратегічно важливій ділянці фронту.

Завдяки оперативному реагуванню СБУ командуванню українських військ вдалося своєчасно скоригувати свої управлінські рішення для успішного виконання бойових завдань.

За даними слідства, поплічником агресора виявився посадовець однієї з військових частин ЗСУ, якого завербувала російська спецслужба після початку повномасштабного вторгнення. За вказівкою окупантів він приховано збирав інформацію про переміщення українських військ та їхнє поповнення технікою і боєприпасами.

Крім цього зрадник «зливав» своїм російським кураторам аналітичні зведення щодо ситуації на фронті.

У результаті спецоперації співробітники СБУ затримали зловмисника на спробі чергової передачі даних рашистам. Цього разу він намагався сповістити ворога про оперативну обстановку на одному з напрямків бойових дій.

Під час обшуків за місцями перебування затриманого виявлено засоби зв’язку і комп’ютерну техніку, яку він використовував для комунікації з окупантами.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру  у держзраді, вчиненій в умовах воєнного стану. Затриманий повністю визнав свою вину. Суд обрав йому міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

В Україні націоналізували майно російських олігархів на понад 2 мільярди гривень

Джерело: Офіс Генпрокурора

У дохід держави стягнули належні росіянину гірничо-збагачувальний комбінат, дві квартири, корпоративні права чотирьох підприємств, 19 транспортних засобів, грошові кошти – понад 14 мільйонів гривень, які належали російським олігархам Михайлу Шелкову та Сергію Чемезову.

Загальна вартість націоналізованих активів перевищує два мільярди гривень.

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора здійснюється досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактами планування, підготовки та розв’язування РФ агресивної війни проти України ухилення від сплати податків та інших кримінальних правопорушень.

Розслідування встановило, що на території Дніпропетровської області діє гірничо-збагачувальний комбінат, який з 2012 року належить російському олігарху.

Підприємство протягом десятиліть забезпечувало сировиною російську металургійну корпорацію, яка є найбільшим в світі виробником титану та виконавцем 40% державних оборонних замовлень країни-агресора.

З метою збереження українських активів та недопущення їх націоналізації, підсанкційний олігарх за декілька днів до початку повномасштабного вторгнення формально перереєстрував комбінат на громадянку України. Проте розслідування встановило, що перереєстрація підприємства проведена фіктивно, з порушенням законодавства України та заниженою в більше ніж 3300 разів ціною.

 

ПВК «Вагнер» визнали в Україні міжнародною злочинною організацією

Джерело: УП

Верховна Рада України визнала «Вагнер» міжнародною злочинною організацією

Внаслідок обстрілу Донеччини загинув один цивільний

Джерело: Донецька ОВА

На Донецькому напрямку без постраждалих, але є руйнування. Ракетних ударів зазнала Курахівська громада: у Гірнику пошкоджено 7 будинків, у Курахівці — будинок і крамницю. Курахове потрапило під артобстріл — пошкоджено будинок. Також пошкоджено будинок у Красногорівці Мар'їнської громади, а на ранок під масований артобстріл потрапила Авдіївка.

На Горлівському напрямку 1 людина загинула і 1 поранена у Бахмуті. Житловий будинок пошкоджено у Дружбі Торецької громади.

 

На Лисичанському напрямку гучно було у Сіверську та Серебрянці Сіверської громади, а також у Торському і Зарічному Лиманської громади — без жертв.

Росіяни за добу обстріляли Херсонщину 37 разів, 4 людини поранили

Джерело: Херсонська ОВА

За інформацією Херсонської ОВА, російські окупанти 37 разів відкривали вогонь по мирних населених пунктах Херсонщини. Гатили з артилерії, РСЗВ, мінометів та танків.

Херсон армія рф атакувала 7 разів. Ворожі снаряди пошкодили освітній заклад та житлові будинки.

Минулої доби на Херсонщині через російські обстріли 4 людини дістали поранення різного ступеня тяжкості.

Окупанти обстріляли центр Харкова, а піротехніки знешкодили 50 вибухонебезпечних предметів

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Вчора о 8:20 ворог завдав двох ракетних ударів ракетами С-300 по центру Харкова. Пошкоджено будівлю одного з вишів та житлові будинки. Поранення зазнали 5 цивільних осіб. Станом на зараз у лікарні перебуває 54-річна жінка у стані середньої тяжкості. Решта мають легкі ушкодження та лікуються амбулаторно.

Також протягом минулої доби ворог обстрілював з артилерії та мінометів розташовані поруч з лінією зіткнення населені пункти Харківського, Куп'янського та Чугуївського районів області. 

Загалом було пошкоджено, багатоквартирні будинки, приватні будинки, об’єкт інфраструктури, офісні приміщення та автомобілі.

 

Триває гуманітарне розмінування. За добу піротехнічні підрозділи ДСНС обстежили 2 тис. кв. м території та знешкодили 50 вибухонебезпечних предметів.

Росіяни тричі обстріляли акваторію Очаківської громади на Миколаївщині

Джерело: Миколаївська ОВА

Інформація щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на 08:00 ранку 6 лютого  

Миколаївський район:

Вчора, 5 лютого, о 12:01 та 16:04 та сьогодні вночі, 6 лютого, о  04:12 ворог завдавав артилерійські удари по населеному пункту та акваторії Очаківської громади. Постраждалих немає.

У місті Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

За добу росіяни вбили одного цивільного на Донеччині

Джерело: Голова Донецької ОВА Павло Кириленко

За 5 лютого росіяни вбили одного жителя Донеччини — у Бахмуті.

Ще одна людина в області дістала поранення.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 6 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста сорок восьма доба російського широкомасштабного вторгнення. 

Основні зусилля окупанти зосереджують на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. 

Під час бойових дій в районі міста Бахмут відзначається повна відсутність координації та взаємодії серед військовослужбовців російських окупаційних військ та найманців так званої пвк «вагнер».

За минулу добу наші підрозділи відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Васюківка, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське, Кам’янка, Сєверне, Первомайське, Веселе, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка, Побєда і Новомихайлівка  Донецької області.

В той же час противник завдав 4 ракетних удари по цивільній інфраструктурі Харкова і Дружківки на Доннечині та здійснив 56 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільних об’єктах Херсона. Є загиблі та поранені. 

Високою залишається загроза подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних ворожих угруповань не виявлено. Обстрілів зазнали райони населених пунктів Сеньківка Чернігівської області; Нововасилівка, Середина-Буда, Сопич, Бояро-Лежачі, Волфине і Олександрівка на Сумщині та Стрілеча, Нескучне, Тернова, Стариця, Огірцеве, Бударки і Рублене Харківської області. 

На Куп’янському напрямку ворог стріляв по районах населених пунктів Піщане, Іванівка, Кучерівка, Кислівка та Котлярівка Харківської області, а також Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині. 

На Лиманському напрямку під вогонь ворога потрапили Терни Донецької області та Макіївка, Площанка, Невське, Червонопопівка, Кремінна, Кузьмине, Діброва - Луганської.

На Бахмутському напрямку вогневого впливу зазнали понад 25 районів населених пунктів, серед них – Спірне, Білогорівка, Миколаївка, Роздолівка, Красна Гора, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Тарасівка, Курдюмівка, Озарянівка та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку під артилерійські обстріли потрапили Семенівка, Авдіївка, Сєверне, Водяне, Первомайське, Веселе, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда та Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали Вугледар, Богоявленка, Новоукраїнка, Пречистівка, Золота Нива, Велика Новосілка і Нескучне на Донеччині.

На Запорізькому напрямку під вогневий вплив потрапили більш як 30 населених пунктів. Серед них – Новопіль, Ольгівське, Полтавка, Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Новоандріївка, Степове та Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку обстрілів, зокрема, зазнали Херсон, а також Золота Балка, Гаврилівка, Качкарівка, Милове, Берислав, Веселе, Іванівка, Микільське, Чорнобаївка, Антонівка, Дніпровське та Гончарне Херсонської області. Загалом, майже 20 населених пунктів. 

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, в населеному пункті Василівка Запорізької області, окупанти облаштували місцеву дитячу лікарню під військовий шпиталь для поранених військовослужбовців збройних сил російської федерації. Прийом дітей до лікарні припинено. 

Українська авіація  протягом минулої доби завдала 9 ударів по районах зосередження ворога та удар по позиціях його зенітно-ракетних комплексів. А підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили пункт управління, 8 районів зосередження живої сили противника та склад боєприпасів.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024