стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 3 лютого

03 Лютого 2023, 22:00
Фото зі сторінки Генштабу 2958
Фото зі сторінки Генштабу

Хроніка 345 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

***

Звернення Зеленського

В Ізюмі семеро підлітків дістали поранення через вибух міни

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Близько 20:00 семеро підлітків (троє хлопців та четверо дівчат) 14-17 років знайшли фрагмент протипіхотної міни «пелюстка». Один з підлітків підняв його із землі та кинув поруч з іншими. Міна здетонувала.

Внаслідок вибуху всі діти отримали осколкові поранення. Їхній стан задовільний. Проте п′ятеро з них госпіталізовані в Ізюмську лікарню. Наразі їх життю загрози немає.

За сьогодні окупанти 18 разів обстріляли Херсон

Джерело: міськрада

Загинула одна людина. Ще одна людина – постраждала. Пошкоджені домівки місцевих жителів. 

Ведуться переговори про пошук платформи щодо надання Україні тактичної авіації

Джерело: міністр оборони Олексій Резніков

Ведуться переговори із західними партнерами.

«Що це буде — F-16, Gripеn — це питання дискусій з партнерами з країн НАТО», — підкреслив міністр, зазначивши, що з огляду на ймовірний наступ росіян, Україна веде переговори з партнерами щодо отримання далекобійних засобів ураження з дальністю від 150 км, оскільки таке озброєння, на прикладі РСЗО HIMARS, довело свою ефективність на полі бою.

«Вони бояться HIMARS, тому всі свої важливі склади з паливом, амуніцією, командні пункти винесли за 120 км від лінії фронту. Тому ми обговорюємо з партнерами засоби ураження дальністю 150 км. Тоді ми зможемо в місця концентрації ворога завдавати ураження і не дати піти їм в цей наступ легкою прогулянкою», — резюмує міністр оборони.

Ситуація на фронті станом на вечір 3 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом доби російські окупанти завдали ракетного удару по цивільній інфраструктурі міста Барвінкове Харківської області, є жертви серед цивільного населення. Окрім того, ворог здійснив понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Є велика небезпека подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Противник продовжує вести наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках, зазнає великих втрат в особовому складі та військовій техніці. 

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань противника не виявлено.

В той же час, продовжуються обстріли військами російської федерації населених пунктів поблизу державного кордону. Під вогневий вплив потрапили райони населених пунктів Тимоновичі і Грем’яч Чернігівської області; Рожковичі, Товстодубове, Студенок, Старикове, Волфине і Миколаївка на Сумщині та Ветеринарне, Глибоке, Зелене, Нескучне, Гатище і Вовчанськ Харківської області. 

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв з танків, мінометів та артилерії райони Дворічної, Западного, Голубівки, Куп’янська, Кислівки Харківської області та Стельмахівки на Луганщині. 

На Лиманському напрямку вогневого ураження зазнали Торське Донецької області та Макіївка, Червонопопівка і Діброва - Луганської.

На Бахмутському напрямку постраждали Спірне, Веселе, Білогорівка, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське та Дружба Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Тоненьке, Водяне, Георгіївка і Мар’їнка.

На Новопавлівському напрямку танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали Нескучне, Богоявленка та Вугледар.

На Запорізькому та Херсонському – під ворожий вогонь потрапили райони понад 15 населених пунктів. Серед них - Новопіль і Времівка Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Гуляйпільське, Новоданилівка і Мала Токмачка на Запоріжжі та Херсон, Качкарівка і Козацьке.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, в Біловодську Луганської області, окупанти облаштували Центральну районну лікарню під військовий шпиталь та привезли туди до 120 поранених військовослужбовців збройних сил російської федерації. 

Для поповнення своїх втрат у живій силі противник продовжує вербувальну кампанію серед ув’язнених. За останній тиждень у виправних закладах Новосибірської області російської федерації було завербовано до 1000 найманців.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала чотири удари по районах зосередження ворога та один – по позиції його ЗРК.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України в той же час уразили два райони зосередження живої сили противника.

Моряки Одеського порту незаконно перебували за кордоном, бажаючи уникнути мобілізації

Джерело: Офіс Генпрокурора

Спецслужби викрили схему виготовлення фіктивних документів посадовцями Управління (служби) капітана Одеського морського порту для продовження перебування моряків за кордоном, без їхньої присутності.

За даними слідства, посадовці вносили до офіційних документів фіктивні відомості та самостійно готували особисті справи моряків, які перебували за кордоном, бажаючи уникнути мобілізації. 

Моряки зверталися до службових осіб порту через своїх агентів, які також пересилали готові документи за кордон. Вартість таких послуг складала від 1000 до 3000 доларів США. 

За такою схемою лише упродовж лютого-травня 2022 року посадові особи видали понад 100 посвідчень морякам, які фактично знаходилися за кордоном.

Під час проведення обшуків в офісних приміщеннях Управління (служби) капітана Одеського морського порту, суб’єктів господарювання та за місцем мешкання викритих осіб вилучено документацію, особові справи моряків, яким видавалися посвідчення, печатки, чорнові записи та гроші.

Рашисти обстріляли Донеччину: одна людина загинула, дев’ятеро – поранені

Джерело: Офіс Генпрокурора

Окупаційні війська РФ з реактивних систем залпового вогню «Град» обстріляли Торецьк. Внаслідок ворожої атаки один громадянин загинув. Шестеро місцевих жителів - троє жінок і троє чоловіків зазнали поранень різного ступеню тяжкості. 

Пошкоджені будинки, автомобілі, магазин та прилеглі споруди. 

Крім того, окупанти з артилерії обстріляли Курахівку Покровського району. Поранення отримали дві жінки і чоловік.

 Наразі на місцях працюють правоохоронці та рятувальники. Усі постраждалі доставлені у лікарні.

Ексочільнику Херсонської ОВА оголосили про підозру у шахрайстві

Джерело: СБУ

За матеріалами Служби безпеки України підозру отримав колишній очільник Херсонської обласної адміністрації, який обіймав цю посаду з жовтня 2021 по липень 2022 року. Йому світить позбавлення волі на строк до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Один із епізодів, який наразі розслідує українська спецслужба, стосується незаконного заволодіння майном. Зокрема, колишній посадовець привласнив автомобіль, який під час повномасштабного вторгнення йому надали у тимчасове безоплатне користування. 

За матеріалами слідства, навесні 2022 року, у найгарячіший момент вторгнення рашистів, чиновник сам звернувся до місцевої підприємниці з проханням надати йому позашляховик у безоплатне користування «для службових цілей». З патріотичних мотивів, маючи бажання допомогти, жінка погодилася виділити йому транспортний засіб.

Втім у липні 2022 року посадовець скористався її відсутністю в Україні та вирішив приватизувати автомобіль через приватного нотаріуса. Таким чином, він отримав від нотаріуса довіреність, яка уповноважила його розпоряджатися даним авто (у тому числі продати, передати в оренду на умовах на свій розсуд). 

Далі посадовець «продав» цей автомобіль своєму підлеглому – керівнику патронатної служби Херсонської ОВА, а на наступний день той «перепродав» його своєму керівнику назад.  

Наразі на транспортний засіб накладено арешт. У ході експертизи встановлено, що на «нотаріальній довіреності» поставлено підроблений підпис підприємниці.

Досудове розслідування та встановлення інших можливих фактів протиправної діяльності триває.

На Донеччині енергетики повернули світло для ще 10 тисяч родин

Джерело: ДТЕК

У вісім населених пунктів Донецької області, які були знеструмлені через обстріли, повернули світло.

 

Армію дронів поповнили два комплекси безпілотників Raybird-3 українського виробництва 

Джерело: Мінцифри

Дрони допоможуть розвідникам під Бахмутом та морській піхоті виконувати бойові завдання у розвідувальних місіях, коригуванні вогню, спостереженні та пошуково-рятувальних роботах.

Один комплекс Raybird-3 може за будь-яких погодних умов розвідувати територію земної та водної поверхонь вдень і вночі та перебувати в польоті до 24 годин. А ще «пташка» здатна виконувати бойові задачі в умовах дії ворожих засобів радіоелектронної боротьби, завдяки чому потрапляє в тил ворога та фіксує кожну деталь. 

У Дніпрі затримали трьох агентів РФ

Джерело: СБУ

Повідомили про підозру групі осіб у держзраді та незаконному зберіганні зброї й боєприпасів.

За даними слідства, після вторгнення РФ троє проросійськи налаштованих мешканців Дніпропетровщини добровільно погодилися допомагати представникам спецслужб РФ.

Виконуючи завдання куратора з РФ, агенти підшукували та вербували громадян для збору інформації військового характеру. 

Надалі вони передавали дані представникам держави-агресора через закриті канали зв’язку. 

До 919 зросла офіційна кількість поранених на війні дітей

Джерело: Офіс Генпрокурора

Понад 1378 д6ітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Станом на ранок 3 лютого офіційне число загиблих дітей не змінилося — 459. Зросла кількість поранених — щонайменше 919.6Ці цифри не остаточні, зазначили в ОГПУ.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 442, Харківській — 270, Київській — 123, Херсонській — 86, Запорізькій — 84, Миколаївській — 83, Чернігівській — 68, Луганській — 66, Дніпропетровській — 63.

2 лютого внаслідок обстрілу військом РФ м. Херсон отримав поранення 5-річний хлопчик.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджені 3126 закладів освіти. 337 з них зруйновані повністю.

Внаслідок удару по Краматорську поранення отримали 6 людей

Джерело: Павло Кириленко

2 лютого вдень росіяни завдали ракетного удару по Краматорську – поранили шість людей, пошкодили 18 багатоповерхівок, діва медзаклади й школу. Серед ночі стався обстріл Покровська, ймовірно, зі Смерчів – пошкодили сім будинків, ніхто не постраждав.

На Горлівському напрямку одна людина загинула і двоє поранено у Бахмуті. У місті пошкоджені багатоповерхівка, приватний будинок та крамниця. 

Напружена ситуація залишається у Соледарській громаді: під вогнем Парасковіївка, Роздолівка і Васюківка – без постраждалих.

На Миколаївщині окупанти з РСЗВ обстріляли Очаківську громаду

Джерело: Миколаївська ОВА

2 лютого о 13:10 ворог здійснював обстріл з РСЗВ по населеному пункту Очаківської громади. Внаслідок чого пошкоджено житловий будинок. Постраждалих немає.

Також 2 лютого о 13:50 ворог завдавав ударів зі ствольної артилерії по Куцурубській громаді. Руйнувань та постраждалих немає.

Росіяни відключають мобільний інтернет на окупованій частині Луганщини

Джерело: Сергій Гайдай

Окупанти завчасно оголошують про взяття того чи іншого населеного пункту, але це не відповідає дійсності.

Росіяни відключають мобільний інтернет на окупованій частині Луганщини – бояться місцевих жителів, які можуть повідомити про рух техніки окупантів.

На Херсонщині внаслідок обстрілів окупантами поранило 5-річну дитину

Джерело: Херсонська ОВА

Російські окупанти 65 разів атакували мирні населені пункти Херсонщини. Гатили з артилерії, РСЗВ, мінометів та танків.

Херсон армія рф атакувала з 13 разів. Ворожі снаряди влучили в суднобудівний завод, школу та житлові будинки. 

Минулої доби на Херсонщині через російські обстріли загинули дві людини, поранення різного ступеня тяжкості дістали дев'ять жителів області. Серед поранених – 5-річний хлопчик, дитину у стані середньої важкості доставили до лікарні.

Рятувальники завершили розбирати завали будинку в Краматорську

Джерело: ДСНС України

Роботи щодо ліквідації наслідків обстрілу у м. Краматорськ Донецької області завершені.

О 22:40 2 лютого в результаті проведення аварійно-рятувальних робіт на місці ліквідації наслідків обстрілу у м. Краматорськ рятувальники дістали з-під завалів тіло загиблої жінки.

Всього під завалами знайшли тіла чотирьох загиблих, дві людини вдалось врятувати. Травми отримали 18 людей.

У Барвінковому на Харківщині окупанти поцілили у будинок – загинули двоє братів

Джерело: Олег Синєгубов

3 лютого близько 4:30 ранку ворог обстріляв м. Барвінкове Ізюмського району. 

Внаслідок влучання у приватний житловий будинок загинули 2 братів 49 та 42 років. Їхній батько 70 років отримав поранення та був госпіталізований. 

Бойові втрати росіян у війні з 24.02.22 по 01.02.23

Джерело: Генштаб ЗСУ

Ситуація на фронті станом на ранок 3 лютого

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста сорок п’ята доба російського широкомасштабного вторгнення.

Російська федерація не полишає намірів знищити критичну інфраструктуру нашої держави, продовжує завдавати ударів по цивільних об’єктах та помешканнях мирного населення.

Протягом минулої доби противник завдав чотири ракетних, два з них – по цивільній інфраструктурі міста Краматорськ Донецької області, а також п'ять авіаційних ударів. Здійснив понад 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по цивільних об’єктах Херсонщини та Миколаївщини. Від ворожих ударів загинули та отримали поранення мирні громадяни.

Високою залишається загроза подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Ворог, зазнаючи великих втрат, не припиняє наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка, Невське і Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Миколаївка, Красна Гора, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське і Курдюмівка на Донеччині.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ситуація стала, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Окупанти обстріляли райони Клюсів, Грем’яча і Єліного Чернігівської області; Муравейні, Товстодубового, Студенка, Катеринівки, Вовківки і Волфиного на Сумщині та Ветеринарного, Козачої Лопані, Стрілечої, Глибокого, Зеленого, Стариці, Огірцевого, Гатища, Вовчанська, Вовчанських Хуторів, Охрімівки і Новомлинського Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв райони населених пунктів Дворічна, Голубівка, Куп’янськ, Кучерівка, Кислівка і Котлярівка Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка – Луганської.

На Лиманському напрямку обстріляно Терни, Макіївку, Червонопопівку, Діброву та Торське на Луганщині.

На Бахмутському напрямку вогневого впливу зазнали Спірне, Білогорівка, Парасковіївка, Веселе, Бахмут та Іванівське Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Авдіївка, Тоненьке, Веселе, Сєверне, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда і Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку окупанти обстріляли Богоявленку, Вугледар, Пречистівку, Велику Новосілку та Нескучне Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках обстрілів з мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони більш як 40 населених пунктів. Серед них – Времівка Донецької області; Гуляйпільське і Кам’янське на Запоріжжі, а також Херсон, Золота Балка, Михайлівка, Гаврилівка, Милове, Бургунка, Новотягинка та Кізомис Херсонської області.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала чотири удари по районах зосередження окупантів. Також наші захисники знищили російський БПЛА типу «Мерлін». А підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, три райони зосередження живої сили та склад боєприпасів противника.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024