стрічка

Історичний фейк очільника Кремля, що Німеччина досі під окупацією США

30 Січня 2023, 23:20
Історичний фейк очільника Кремля, що Німеччина досі під окупацією США ФАКТЧЕК 2250
Історичний фейк очільника Кремля, що Німеччина досі під окупацією США

Так званий президент росії путін нещодавно висловився про те, що після Другої світової війни Німеччина була розділена на чотири сектори: американський, англійський, французький і радянський. Радянський Союз оформив припинення окупаційного статусу, а Сполучені Штати Америки - ні. 

Мовляв, зараз на території Федеративної Республіки знаходяться американські «окупаційні війська і їх там дуже багато».

Чому це – чергова брехня, читайте у матеріалі фактчекерів проєкту «Без Брехні».

ФЕЙК

По-перше, після закінчення Другої світової війни Німеччина була розділена на 12 територій (2 території відійшли до СРСР і Польщі), 1 територія (незалежний Саар), 5 територій до США (Бремен і Південна Німеччина), Великої Британії і Франції, і 4 берлінських зони.

В 1948 році три зони Великої Британії і США об'єдналися в Бізонію, до яких потім приєдналася Франція (Тризонія), і була проголошена Федеративна республіка Німеччина (ФРН), як незалежна країна. Була прийнята конституція країни, сформовані незалежні органи виконавчої влади. 

У 1949 році на території радянських зон проголошена Народна демократична республіка (НДР). Бо Радянський Союз та його сателіти на окупованих землях Німеччини відмовилися визнавати Конституцію ФРН.

У ФРН післявоєнна відбудова відбувалася дуже швидкими темпами, а НДР переживала стагнацію, адже повністю залежала від Радянського Союзу. Для того, аби зупинити потік біженців зі східної Німеччини до західної СРСР довелося навіть збудувати славнозвісний Берлінський мур. Нема чого дивитися на «загниваючий капіталізм»!

По-друге, Радянський Союз не одразу покинув територію східної Німеччини – радянський контингент був виведений лише у 1990 році, тобто через 45 років після війни.

По-третє, саме США допомогли Німеччині досягти економічного успіху і розвитку у післявоєнний час, запровадивши «план Маршала», що передбачав економічну і технічну допомогу.

Радянський Союз від участі у програмі відмовився і заборонив приймати її ще Польщі і Чехословаччині. «План Маршала» російська пропаганда називала «планом поневолення Європи» і причиною поділу світу на два табори - імперіалістичний і демократичний. 

По-четверте, до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну в Європі перебувало близько 60 тисяч американських військових. Після 24 лютого і протягом декількох місяців США збільшили угруповання до 100 тисяч військових, зміцнивши в першу чергу східний фланг НАТО. У Німеччині знаходиться 10 військових баз США. 

І одна з найбільших повітряна база ЗС США у Європі «Рамштайн», де водночас розташоване і Союзне Повітряне Командування «Рамштайн» НАТО. 

Тому в такому разі очільнику кремля треба було наголошувати на тому, що Німеччина окупована НАТО, бо на її території знаходяться і війська альянсу. Але ж і сама Німеччина входить до НАТО! Як то кажуть, бункерного трохи підкачала логіка.

По-п’яте, російська пропаганда викривлює зміст фактів і подій. Тож для всього цивілізованого світу в Україні йде війна, а у рф – це «спеціальна операція». Тому цілком зрозуміло, чому в такому разі союзницькі відносити між США і Німеччиною у рамках блоку НАТО у росії називають окупацією. Бо це їх логіка.

Окупація ж насправді означає зайняття збройними силами однієї держави частини, або всієї території іншої держави, без отримання суверенних прав на неї. США і Німеччина є суверенними держави і жодна з них не претендує зайняти чиюсь територію.

Читайте також:  Як агенти впливу у Європі за допомогою дези хочуть зірвати військову допомогу від Німеччини

 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024