стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 30 січня

30 Січня 2023, 21:30
Фото Генштаб ЗСУ ОНОВЛЮЄТЬСЯ 2892
Фото Генштаб ЗСУ

Хроніка 341 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

***

Підсумкове звернення Зеленського

Росіяни формують лінії оборони навколо аеродрому в тимчасово окупованому Бердянську

Джерело: Українська правда

Супутникові знімки Planet Labs за 27 січня свідчать, що весь аеродром по 15-кілометровому периметру отримав лінії оборони, які складаються з окопів, траншей та окремих позицій, включно з укриттями для техніки. Крім того, перед лінією окопів встановлюються протитанкові надовби.

Елементи основної лінії оборони на знімках позначені червоним, синім – протитанкові надовби, встановлення яких знаходиться у процесі, жовтим – внутрішній периметр оборони, який був створений раніше.

Defense Express вважає, що у росіян значно ширші плани на аеродром, ніж просто використовувати його у ролі передової вертолітної бази

Ситуація на фронті станом на вечір 30 січня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник продовжує вести наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. На інших напрямках – обороняється.

Російські окупанти протягом доби завдали чотири ракетні удари. Також здійснили понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по цивільній інфраструктурі міста Очаків на Миколаївщині. 

Високою залишається загроза російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено.

На полігонах Білорусі триває підготовка підрозділів ворога.

Окупанти обстріляли райони населених пунктів Хрінівка і Красний Хутір Чернігівської області; Волфине, Шпиль, Басівка, Запсілля, Мезенівка, Велика Писарівка Сумської області та Ветеринарне, Глибоке, Зелене, Нескучне, Верхня Писарівка, Вовчанськ, Бударки, Новомлинськ та Дворічна на Харківщині.

На Куп’янському напрямку від ворожого вогню постраждали Синьківка і Кислівка Харківської області та Новоселівське, Берестове та Андріївка на Луганщині.

На Лиманському напрямку обстріляні Новоєгорівка, Макіївка, Червонопопівка і Діброва Луганської області та Ямполівка і Ямпіль на Донеччині.

На Бахмутському напрямку вогневого впливу зазнали Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Веселе, Красна Гора, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське, Озарянівка, Дружба, Іванопілля та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий танковий, мінометний та артилерійський вогонь потрапили Водяне, Красногорівка і Мар’їнка.

На Новопавлівському – обстріляні Водяне, Богоявленка, Вугледар та Нескучне Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках від вогню артилерії противника постраждали райони понад 40 населених пунктів. Серед них Времівка Донецької області; Гуляйполе і Білогір’я - Запорізької; Добра Надія на Дніпропетровщині, а також Берислав, Львове, Іванівка, Антонівка, Херсон, Берегове та Велетенське Херсонської області. Є постраждалі серед мирних жителів.

За наявною інформацією, в місцевих школах населених пунктів Каховського району, російські окупанти забороняють школярам навчатись онлайн за українською програмою. Місцеві викладачі відмовляються навчати дітей за російською програмою, через це окупанти погрожують примусово вивозити дітей на так зване «навчання» вглиб тимчасово зайнятої Херсонщини, а також до росії та окупованого Криму.

У населеному пункті Таврійське Скадовського району Херсонської області, в приміщені дитячого садочка, окупанти розгорнули польовий шпиталь, де лікують російських військовослужбовців. Він переповнений важкопораненими загарбниками. 

Авіація Сил оборони України протягом доби завдала чотири удари по районах зосередження ворога, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили три пункти управління, чотири райони зосередження та два склади боєприпасів окупантів.

Росія перекинула до білорусі нових військових

Джерело: речник ДПСУ Демченко

За словами Демченка, зараз на території Білорусі знаходиться близько 9 тисяч російських вояк.

Попередні підрозділи, які пройшли навчання, повернулись до РФ. 

Ситуація на кордоні з білоруссю контрольована. Жодних переміщень техніки чи особового складу вздовж лінії кордону – немає.

 

Майно російського олігарха, найбільшого в Україні виробника металургійного глинозему та гідроксиду алюмінію, арештувала прокуратура

Джерело: Офіс Генпрокурора

За клопотанням Офісу Генерального прокурора арештовані 32 мільйони гривень найбільшого в Україні виробника металургійного глинозему та гідроксиду алюмінію. Кошти були на депозитному рахунку Держмитслужби.

Раніше за клопотаннями прокурорів було арештовано майно цього суб’єкта господарювання – 12 земельних ділянок, комплекс морського порту, квартири, адмінбудівлі, виробничі цехи, 46 транспортних засобів, 240 одиниць спеціальної техніки.

 На сьогоднішній день загальна вартість арештованих активів перевищує мільярд гривень.  

 За даними слідства, у 2000 році це українське підприємство було приватизовано холдингом, який належить російському олігарху. Наразі він знаходиться під санкціями США та ЄС. Підставами для їх застосування стало відмивання грошей в інтересах президента держави-агресора.   

Російський холдинг є одним з найбільших в світі виробників алюмінію. Група компаній, які до нього входять, продовжує забезпечувати потреби оборонно-промислового комплексу РФ, поставляючи власну продукцію для виробництва військових ракетних комплексів та іншої зброї.

Росіяни обстріляли житловий квартал у Кураховому

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

Вдень росіяни поцілили у житловий квартал — пошкоджені 5-поверхівка, 2-поверхівка та 3 приватні будинки. Поранена одна людина.

 

 В Одесі чеченське злочинне угруповання тероризувало жителів регіону

Джерело: СБУ

В Одесі нейтралізували кримінальне угруповання, яке діяло від імені чеченського «злодія в законі» на прізвисько «Омар Уфімський». Перебуваючи на території рф він намагався поширити злочинний вплив у причорноморському регіоні України. Для цього координував банду, яка тероризувала і намагалась тримати в страху місцевих жителів.

Зловмисники під надуманими приводами вимагали гроші з громадян, у тому числі, які перебувають під слідством. У разі відмови – застосовували психологічний тиск, насильство і погрожували вбивством, зокрема родичів потерпілого, яких обіцяли «знайти».

Безпосереднє керівництво угрупованням здійснював місцевий кримінальник, який перебував у міському слідчому ізоляторі (СІЗО).

Наприкінці серпня минулого року співробітники СБУ затримали в Одесі трьох активних учасників банди, які діяли на волі.

Тоді затриманим та їхньому організатору повідомили про підозри. Проте, перебуваючи в СІЗО, лідер банди все одно продовжив злочинну діяльність. Кримінальник обклав «даниною» арештованих, а отримані суми спрямовував на підтримку ув’язнених, які відбувають покарання у виправних установах за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів. Навіть у разі звільнення з ізолятора потерпілі мали сплачувати суми до кримінальної «каси».

Наразі СБУ заблокувала злочинні дії зловмисника і проводить комплексні заходи для його притягнення до відповідальності.

На підставі зібраних доказів йому додатково повідомлено про підозру у встановленні та поширенні злочинного впливу.

Зловмиснику загрожує покарання до 15 років ув’язнення.

Росія поширює фейки щодо провокацій з боку ЗСУ

Джерело: Центр протидії дезінформації

Проросійські Telegram-канали поширюють повідомлення, що нібито українські військові будуть розстрілювати мирне населення, перевдягнувшись у форму ПВК «Вагнер», щоб потім звинуватити рф у військових злочинах.

За словами ворога, розстріли плануються в містах на лінії зіткнення – Часів Яр, Лиман, Бахмут, Костянтинівка.

Міноборони уклало контракти із 16 українськими виробниками дронів

Джерело: міністр Олексій Резніков

Цього року на безпілотники витратять 20 мільярдів гривень. Ідеться про дрони широкого спектра — «повітря — земля — вода».

За словами міністра, розвиток ринку БпЛА є одним із ключових напрямів відомства.

До 10 років за ґратами проведуть російські агенти, які «зливали» позиції ЗСУ на Донеччині

Джерело: СБУ

За матеріалами СБУ до 10 років за ґратами проведуть російські агенти, які «зливали» позиції ЗСУ на Донеччині

У ході слідчо-оперативних дій зібрано неспростовні докази вини ще двох ворожих поплічників.

Зловмисники збирали для агресора розвіддані про дислокацію та переміщення підрозділів Сил оборони у прифронтових районах Донецької області. Насамперед їх цікавили позиції українських захисників у Слов’янську і Краматорську.

Крім цього, вони передавали ворогу місця розташування та інформацію про технічний стан об’єктів критичної інфраструктури регіону.

Отримані відомості російські окупанти використовували для проведення прицільних ракетних ударів по українських містах.

Після удару по будинку в Харкові евакуювали 15 мешканців

Джерело: Олег Синєгубов

Внаслідок влучання російської ракети в житловий будинок у центрі Харкова повністю зруйнований четвертий поверх та частково третій поверх будівлі. 

15 мешканців цього будинку евакуювали одразу після вибуху. Трьом людям, які постраждали, надали необхідну медичну допомогу. 

У Харкові затримали корегувальника ракетних ударів

Джерело: СБУ

СБУ затримала російського агента, який коригував ракетні удари по Харкову. Зловмисник збирав інформацію про місця базування та маршрути переміщення підрозділів ЗСУ на території міста.

Отримані відомості переправляв російським окупантам у вигляді електронних координат та відміток на карті.

Співробітники СБУ затримали російського агента поблизу міського об’єкта критичної інфраструктури на спробі чергового збору закритих даних для агресора.

На Донеччині внаслідок воєнних дій окупантів загинув цивільний

Джерело: Павло Кириленко

На Донецькому напрямку Курахове зазнало п'ять обстрілів — пошкоджено п'ять приватних будинків. Поодинокі обстріли зафіксовані в Авдіївці та Мар'їнській громаді – без жертв.

На Горлівському напрямку одна людина поранена у Часовому Яру — росіяни поцілили поблизу дитсадка та на територію підприємства. Також напередодні зранку росіяни обстріляли промзону в Костянтинівці.  У Соледарській громаді пошкоджено два будинки у Васюківці та декілька будинків у Парасковіївці – інформація про постраждалих не надходила.

На Лисичанському напрямку зафіксували два прильоти по Торському Лиманської громади, під вогнем – околиці Сіверської та Званівської громад, без жертв.

Всього за добу росіяни вбили одного жителя Донеччини, ще одного поранили.

Окупанти за добу 42 рази обстріляли територію Херсонщини

Джерело:  Херсонська ОВА

Мирні населені пункти області ворог атакував з артилерії, РСЗВ, мінометів, танків та БМП. 

Херсон армія рф обстріляла 13 разів – гатили по житлових кварталах міста. Ворожі снаряди поцілили в порт, Херсонську обласну клінічну лікарню, школу, автостанцію, поштове відділення, банк та житлові будинки. 

Минулої доби через російські обстріли загинули три людини, вісім цивільних осіб дістали поранення різного ступеня тяжкості.

У Сєвєродонецьку росіяни заселяють в людські квартири своїх військових

Джерело: Олександр Стрюк

В окупованому Сєвєродонецьку росіяни зламують квартири, куди заселяють військових. Модульні котельні, які завезли окупанти, здатні підживлювати лише декілька обраних будинків;

Пів року люди були без грошей: лише наприкінці січня окупанти почали виплачувати обіцяні пенсії і пільги – кажуть, що нарахують за декілька місяців.

На Луганщині окупанти вивозять людей в невідомому напрямку

Джерело: Луганська ОВА

Останніми днями масово вивозять людей з Попівки, що на Сватівщині. Наказали приготуватися іншим прилеглим населеним пунктам, зокрема Сватовому. 

«Про бажання виїхати у місцевого населення ніхто не запитує, куди всіх везуть і де розміщуватимуть посеред зими – теж. В принципі, росіянам байдуже. Головне – звільнити домівки для своїх вояк», – кажуть в ОВА. 

Раніше така ж ситуація була у Підгорівці поблизу Старобільська. Кілька місяців росіяни жили в будинках місцевих жителів – і тих, які через окупацію залишили домівки та виїхали, і тих, кого вивезли. А коли потрібно було їхати ближче до фронту, виявилося, що домівки спорожніли – загарбники вивезли все, що хотіли. Така сама ситуація спостерігалася й в сусідньому Половинкиному.

Загибла жінка та троє поранених: деталі ракетного удару по будинку у Харкові

Джерело: Олег Синєгубов

29 січня близько 23:00 ворог завдав по Харкову черговий ракетний удар. Попередньо з ЗРК С-300. Ракета влучила у  4-поверховий житловий будинок в Київському районі. Зруйновані верхні поверхи та дах будинку, сталася масштабна пожежа.

На жаль, загинула літня жінка. Ще троє мешканців будинку отримали поранення. О 3:20 пожежу було ліквідували. Рятувальні роботи на місці ще тривають.

Протягом минулої доби ворог обстрілював прикордонні населені пункти Куп'янського, Чугуївського та Харківського районів області. Під вогнем ворога були Куп'янськ, Вовчанськ, Стрілеча, Дворічна та інші міста і села. Пошкоджено приватні будинки, магазини, господарчі споруди. 

За інформацією Обласного центру екстреної медичної допомоги, у Куп'янську внаслідок ворожого обстрілу поранення отримав 41-річний чоловік. Його стан середньої тяжкості.

На Миколаївщині росіяни з артилерії обстріляли громаду

Джерело: Миколаївська ОВА

Вночі, 30 січня, о 00:31 ворог завдавав артилерійських ударів по населеному пункту Очаківської громади. Зруйновані та пошкоджені житлові будинки й господарські споруди. Постраждалих немає.

У містах Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

Нікопольщина знову потерпала від важкої артилерії ворога

Джерело: Микола Лукашук

Загроза артилерійського обстрілу тривала в Нікопольському районі майже 10 годин. 29 січня пізно ввечері армія рф атакувала Червоногригорівську громаду. На щастя, люди неушкоджені. 

В громаді потрощені два приватні будинки, гараж та господарська споруда, електромережі. Наразі обстеження територій триває. 

Росіяни влучили ракетою по будинку у Харкові

Джерело: ГУ ДСНС у Харківській області

Ракета влучила у чотириповерховий житловий будинок. Вибухом частково зруйновано його дах і верхній поверх. Виникла пожежа. 

На момент прибуття підрозділів ДСНС горів зруйнований дах будинку на площі біля 450 кв.м. Щоб дістатись до осередків горіння, вогнеборцям доводилось розбирати завали.  О 23:38 пожежу вдалось локалізувати.

Загинула літня жінка. Її чоловіка врятували рятувальники.

Загальні бойові втрати росіян з 24.02.22 по 30.01.23

Джерело: Генштаб ЗСУ

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 30 січня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста сорок перша доба російського широкомасштабного вторгнення.

Противник, протягом минулої доби, завдав авіаційного та 3 ракетних удари, один з яких – по Харкову. Здійснив 44 обстріли з реактивних систем залпового вогню, зокрема і по населених пунктах. Є поранені та загиблі серед мирного населення.

Високою залишається загроза російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Противник веде наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. На інших напрямках – обороняється.

Підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Роздолівка, Васюківка, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське, Кліщіївка, Курдюмівка та Озарянівка Донецької області.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено.

З мінометів та артилерії ворог обстріляв райони населених пунктів Хрінівка та Красний Хутір Чернігівської області; Волфине, Писарівка і Запсілля – Сумської та Одноробівка, Червона Зоря, Ветеринарне, Стрілеча, Глибоке, Зелене, Нескучне, Тернова, Стариця, Верхня Писарівка, Огірцеве, Вовчанськ, Бударки й Новомлинськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку обстріляно райони населених пунктів Дворічна, Вільшана, Синьківка, Петропавлівка, Піщане, Крохмальне, Берестове, Зелений Гай, Вишневе на Харківщині та Новоселівське, Стельмахівка й Андріївка Луганської області.

На Лиманському напрямку вогневого ураження зазнали Макіївка, Невське, Червонопопівка, Кремінна і Діброва Луганської області та Терни і Ямполівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку від вогневого впливу постраждали Спірне, Берестове, Білогорівка, Роздолівка, Бахмут, Диліївка, Дружба та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий артилерійський вогонь потрапили Сєверне, Водяне, Первомайське Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка і Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку обстріляні Богоявленка, Вугледар, Нескучне і Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому напрямку від вогню артилерії противника постраждали райони більш як 15 населених пунктів, зокрема, Времівка і Новопіль Донецької області; Полтавка, Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка Запорізької області та Нікополь – Дніпропетровської.

На Херсонському напрямку російські окупанти обстріляли передмістя та місто Херсон. Є постраждалі серед мирних мешканців.

Противник і далі зазнає втрат. До одного із місцевих моргів Горлівки Донецької області, лише 28 січня, привезли близько 20 тіл загиблих окупантів з районів Новобахмутівки та Майорська.

Наша авіація протягом доби завдала удару по зенітно-ракетному комплексу противника та 2 удари по районах зосередження окупантів. Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили 2 радіолокаційних станції, склад боєприпасів та один інший важливий об’єкт противника.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024