стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 29 січня

29 Січня 2023, 19:23
Війна в Україні ОНОВЛЮЄТЬСЯ 2670
Війна в Україні

Хроніка 340 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Російське вторгнення: ситуація станом на вечір 29 січня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває триста сорокова доба російського широкомасштабного вторгнення.

Противник протягом цієї доби здійснив 24 обстріли з реактивних систем залпового вогню, зокрема, і по населених пунктах, що неподалік лінії зіткнення. Є поранені та загиблі серед мирного населення.

Високою залишається загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Противник продовжує вести наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. На інших напрямках обороняється на раніше зайнятих рубежах.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін. На полігонах республіки білорусь триває підготовка підрозділів противника. Ворожих наступальних угруповань не виявлено. 

Разом з тим, противник не припиняє мінометних та артилерійських обстрілів по районах населених пунктів Хрінівка та Красний Хутір Чернігівської області; Волфине Сумської області та Одноробівка, Червона Зоря, Ветеринарне, Стрілеча, Глибоке, Зелене, Нескучне, Тернова, Стариця, Верхня Писарівка, Огірцеве і Вовчанськ на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Дворічна, Вільшана, Піщане, Крохмальне, Берестове, Зелений Гай і Вишневе Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку противник обстріляв райони Макіївки, Невського, Кремінної і Діброви Луганської області та Тернів і Ямполівки на Донеччині.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали Спірне, Берестове, Білогорівка, Роздолівка, Бахмут, Дружба та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий артилерійський вогонь потрапили райони населених пунктів Водяне, Первомайське Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка і Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку окупантами обстріляно Вугледар, Нескучне і Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому напрямку від вогню артилерії противника постраждали райони 14 населених пунктів. Серед них Времівка і Новопіль на Донеччині; Полтавка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Новоданилівка і Новоандріївка Запорізької області та Нікополь на Дніпропетровщині.

На Херсонському напрямку противник здійснив артилерійський обстріл передмістя та самого міста Херсон. Є постраждалі серед мирних жителів.

За наявною інформацією, із місцевих лікарень Каховки та Нової Каховки російські окупанти вивезли усе медичне обладнання до Новотроїцького Херсонської області. Медичні заклади у зазначених містах окупаційна влада закриває, всупереч раніше наданим обіцянкам. Персонал поставили перед фактом - переведення або звільнення.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала удару по зенітно-ракетному комплексу противника та 2 удари по районах зосередження живої сили, озброєння і військової техніки.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України в той же час уразили 2 радіолокаційних станції ворога та склад боєприпасів.

Херсон – під масованим ракетним обстрілом

Джерело: Херсонська ОВА

Херсон – під масованим ударом російської артилерії.

Ворог гатить по житлових кварталах міста. На цю хвилину відомо про багатьох постраждалих: поранених та загиблих.

Станом на 15:20 стало відомо, що обстріляли обласну клінічну лікарню. Є постраждала.

Станом на 15:40 в міськраді повідомили сьогодні перший обстріл Херсона російськими військами відбувся біля опівночі.

Унаслідок влучання було пошкоджено комунальне підприємство та 16 одиниць техніки, в тому числі евакуаційний транспорт, яким забезпечувалися жителі міста.

Другий етап залпів ворога по місту розпочався біля першої години дня.

Загалом станом на 14:00 годину було здійснено 7 обстрілів. Влучання відбулися в складські приміщення, лікарню, автостанцію, шкільний майданчик, також у місті пошкоджені будівлі та транспортні засоби.

Є інформація щодо 1 загиблої та 2 поранених, але вона наразі уточнюється.

Станом на 16:20 відомо про трьох загиблих внаслідок сьогоднішніх обстрілів Херсона, кількість поранених уточнююється.

Станом на 17:10 четверо людей отримали поранення через обстріл Херсона, їх госпіталізували. Серед трьох загиблих — двоє чоловіків та одна жінка. Точну кількість постраждалих ще уточнюють.

Станом на 18:10 через російські обстріли постраждали 9 осіб: 3 людини загинули (2 чоловіки та 1 жінка), 6 – отримали поранення. 

Під час обстрілу Херсонської обласної клінічної лікарні поранено 2 людей: медсестру та працівницю буфету. Обидві жінки дістали поранення середнього ступеня тяжкості.

Прикордонники збили дрон окупантів на Луганщині

 Джерело: Держприкордонслужба

У секторі прикриття одного з підрозділів протидії БПЛА було виявлено політ ворожого безпілотника, який шпигував за нашими позиціями. 

Оператор з антидронової рушниці поцілив у канал управління дроном, той втратив керованість і впав.

У лютому очікують на прибуття на Луганський фронт свіжомобілізованих з рф 

Джерело: голова Луганської ОВА Гайдай

За словами очільника Луганської ОВА, на території області дуже багато окупантів, проте ЗСУ тримають оборону та просуваються на Сватівському та Кремінському напрямках.

Продовжується розмінування деокупованої території, але до певних лісових ділянок поблизу Кремінної важко підібратися техніці  для розмінування.

Королевська з чоловіком написали заяви на складання мандатів нардепів

Джерело: Українська правда

Народні депутати Наталія Королевська та її чоловік Юрій Солод написали заяви на складання мандатів народних депутатів.

 

У Чорне море вийшли ворожі кораблі

Джерело: начальниця пресцентру «Південь» Наталя Гуменюк

Станом на 29 січня у Чорному морі перебувають 15 кораблів армії РФ. На чергуванні залишився один великий десантний корабель та три ракетоносії. 

Ворог продовжує обстрілювати Харківщину

Джерело: Олег Синєгубов, голова ОВА

За минулу ніч окупанти обстрілювали Куп'янськ, Вовчанськ, Стрілечу, Козачу Лопань та інші населені пункти Куп'янського, Харківського, Богодухівського та Чугуївського районів.

Внаслідок обстрілів сіл Червона Зоря та Одноробівка Богодухівського району зруйновані приватні житлові будинки. На щастя без жертв та постраждалих.

У Куп'янську пошкоджені житлові будинки та господарчі споруди. 

У Вовчанську внаслідок ворожого обстрілу пошкоджено декілька приватних будинків, автомобілі, а також будівлю одного з підприємств. Поранення отримала жінка 83 років. Госпіталізована у стані середньої тяжкості.

Президент ввів у дію санкції проти 185 осіб

Джерело: вечірнє звернення Зеленського

Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про санкції проти 185 людей та компаній, яких росія використовує, щоб перевозити залізницею військову техніку та солдатів.

Ситуація на Донеччині станом на ранок 29 січня

Джерело: Голова ОВА Павло Кириленко

Внаслідок вчорашнього удару по Костянтинівці загинули 3 людини, поранено 14. Пошкоджені 7 багатоповерхівок, 7 гаражів та готель.

На Волноваському напрямку під обстрілами Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка і Богоявленка — без жертв.

На Донецькому напрямку Курахове зазнало 4 артобстрілів — пошкоджено 7 багатоповерхівок та 10 приватних будинків, будівлі 2 медичних закладів. Також росіяни завдали ракетного удару по Костянтинопільському — поцілили у сільгосппідприємство. В Авдіївці вночі тривали хаотичні обстріли.

На Горлівському напрямку 1 людина вбита і 1 поранена у Бахмуті; пошкоджено багатоповерхівку. Ще 1 людина загинула у Парасковіївці Соледарської ТГ. Пошкоджено приватні будинки у Торецьку та 9-поверхівку у Нью-Йорку. Під періодичними обстрілами — околиці Часовоярської ТГ.

На Лисичанському напрямку під вогнем Званівка та Переїзне Званівської ТГ і Сіверськ та Серебрянка Сіверської ТГ.

Орієнтовні втрати противника

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник продовжує наступальні дії на кількох напрямках

Джерело; Генштаб ЗСУ

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено. 

На Сіверському напрямку противник обстріляв з мінометів райони населених пунктів Миколаївка Чернігівської області та Нововасилівка, Середина Буда, Муравейня, Бачівськ, Будівельне, Волківка, Волфине та Юнаківка на Сумщині.

 На Слобожанському напрямку мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Гур’їв Козачок, Красне, Стариця, Охрімівка, Глибоке, Козача Лопань, Дворічанське, Варварівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Нескучне, Тернова, Стрілеча та Куп’янськ Харківської області. 

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв позицій наших військ в районах населених пунктів Іванівка, Кислівка і Крохмальне на Харківщині, Новоселівське Луганської області та Берестове -Донецької. 

На Лиманському напрямку обстріляно Макіївку, Червонопопівку та Діброву на Луганщині.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали райони 21 населеного пункту, зокрема, Спірне, Біла Гора, Верхньокам’янське, Роздолівка, Бахмут, Нью-Йорк, Кліщіївка, Курдюмівка та Майорськ Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Бердичі, Авдіївка, Водяне, Невельське, Веселе, Красногорівка, Мар’їнка, Первомайське і Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку ворогом обстріляні Богоявленка, Вугледар та Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому напрямку вогневого впливу зазнали 19 населених пунктів. Серед них - Времівка і Новопіль на Донеччині та Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Степове, Оріхів і Новоданилівка Запорізької області.

На Херсонському напрямку під обстріли з реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів потрапили райони населених пунктів Михайлівка, Гаврилівка, Дудчани, Качкарівка, Червоний Маяк, Одрадокам’янка, Понятівка, Республіканець, Козацьке, Тягинка, Комишани та Херсон.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024