стрічка

На Волині поширюють фейк про допомогу від «Червоного Хреста»

24 Січня 2023, 16:04
На Волині поширюють фейк про допомогу від «Червоного Хреста» ФАКТЧЕК 2526
На Волині поширюють фейк про допомогу від «Червоного Хреста»

На волинян у Facebook таргетують рекламу начебто про допомогу від організації «Червоний Хрест».

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію і виявили, що це ФЕЙК.

ФЕЙК

«Важлива інформація! Для громадян України. Грошова виплата, у зв’язку з енергетичною ситуацією в країні, яка стартувала з 9 листопада. Кожен українець може отримати одноразову виплату у розмірі 2300 гривень». 

До повідомлення додають і інструкцію для отримання «виплат».

СПРОСТУВАННЯ

Рекламу фейкової допомоги начебто від «Червоного Хреста» ми знайшли у Facebook, але для того, щоб дізнатися усі деталі, потрібно натиснути кнопку «детальніше». Після цього опиняємося у чаті Telegram-каналу з назвою «Товариство «Червоного Хреста», який налічує всього 170 підписників. Як для всесвітньо відомої організації – невелика кількість, чи не так?

Це перше, що впадає в око. А далі розкладемо по поличках, чому це шахрайство.

По-перше, Telegram-канал з назвою «Товариство «Червоного Хреста» – фейковий. Офіційний Telegram організації налічує п'ять тисяч читачів. Інформації про «допомогу у зв’язку з енергетичною ситуацією в країні» на оригіналі ми не знайшли.

По-друге, посилання на сторінки українських банків, які зазначили шахраї – фейкові. Адже URL-адреси зазначених банків відрізняються від справжніх. До прикладу, посилання на справжню сторінку «Райффайзен Банку» – raiffeisen.ua, а фейкової – raf.dershoplate.com. Не відповідає правильному написанню URL-адреси й «Ощадбанку», «Приват24», «Укрсиббанку», «ПУМБ».

По-третє, на офіційних сторінках вищезазначених банків ми не знайшли інформації про те, що наразі існують такі виплати.

По-четверте, фейкороби маніпулюють часом виплат, зазначаючи, що оформлюють виплати до 22:00 та обслуговують до 02:00 і просять «поспішити залишити свої дані на отримання», аби жертва через поспіх не змогла здогадатися про обман і не мала часу все обдумати.

По-п’яте, оскільки для отримання фейкової допомоги потрібно ввести свої персональні дані (номер картки для отримання платежу), можна зробити висновок, що ошуканти займаються не тільки поширенням чергового фейку, але й фішингом (вид шахрайства, метою якого є виманювання в довірливих, або неуважних користувачів мережі персональних даних).

ВИСНОВОК

Повідомлення про допомогу від начебто від «Червоного Хреста» – ФЕЙК і ШАХРАЙСТВО. Сторінка організації – фейкова. Закликаємо вас довіряти лише офіційним джерелам інформації.

У Мінсоцполітики попереджають про те, що шахраї під виглядом іноземних партнерів пропонують отримати неіснуючі види допомоги, пропонують перейти за посиланням та ввести дані для входу в онлайн-банкінг, які зрештою потраплять до злодіїв.

При цьому зловмисники використовують фішингові сайти, які імітують популярні українські банки. Щоб не потрапити на гачок шахраїв, фахівці рекомендують:

  • довіряти тільки офіційним ресурсам (наприклад, офіційному сайту Мінсоцполітики  https://www.msp.gov.ua/  та платформи єДопомога –  https://aid.edopomoga.gov.ua);
  • не вводити реквізитів платіжних карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах;
  • у разі помилкового введення даних на шахрайському вебсайті – негайно заблокувати платіжну картку;
  • дотримуватися правил фінансової та кібергігієни.

Читайте також: Волинянам масово розсилають у Telegram фішингове посилання

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024