стрічка

Росія ініціювала Радбез ООН щодо «утисків» УПЦ (МП)

18 Січня 2023, 08:38
Засідання Ради безпеки ООН 21 листопада 2022 року, ілюстративне фото: AP 2554
Засідання Ради безпеки ООН 21 листопада 2022 року, ілюстративне фото: AP

Росія ініціювала засідання Ради безпеки ООН, заявивши, що причиною є «утиски єдиної канонічної православної церкви в Україні». В УПЦ (МП) заявили, що не уповноважували нікого з РПЦ виступати від їхнього імені в ООН. 

Засідання відбулось 18 січня. Суспільне транслювало його наживо.

Водночас в УПЦ (МП) кажуть, що дізнались про скликання зі ЗМІ і «не звертались з проханням до держави, яка вчинила віроломний збройний напад на країну».

Представник Швейцарії на засіданні Ради безпеки ООН заявив, що «свобода релігії — це принцип, який захищає громадян, а не певні церковні організації».

«Ми проти поширення мови ненависті у будь-яких формах. Закликаємо релігійні інституції та лідерів використати свій вплив для досягнення миру», – наголосив представник Швейцарії.

Своєю чергою постійний представник Франції Ніколя де Рів‘єр звернув увагу, що Росія знову намагається відвернути міжнародне товариство від нагальних питань.

«Використовуючи свободу віросповідання, вона відвертає увагу цієї ради та міжнародної громади від російської агресії, яка триває майже рік, спричиняючи величезні страждання суверенному українському народу. Ми засуджуємо російські ракетні удари по Дніпру. І сьогоднішнє засідання, ще один приклад російської дезінформаційної стратегії, яка так цинічно проводиться. Цю зустріч було скликано під приводом захисту релігійних свобод, але тим часом під час православних свят не було ніякого припинення бойових дій», – сказав на засіданні Радбезу Рів‘єр.

Представник Албанії на Радбезі заявив, що «чомусь у дискусії не вказується величезне руйнування Росією культурної спадщини в Україні»: «ЮНЕСКО підтвердило руйнування 2300 місць культурної спадщини, в тому числі і релігійних місць поклоніння».

Представник США на засіданні Ради національної безпеки та оборони ООН Річард Міллс закликав не вірити спробам РФ виправдати війну.

«За останні кілька місяців Росія пропонувала різноманітні виправдання цієї війни. Ми бачимо, що Росія прагнула, нібито, демілітаризувати, денацифікувати Україну, захистити від наркодилерів і сатаністів. Ми не повинні приймати жодних виправдань від російської делегації, що, нібито, їхні атаки є обґрунтованими, що, нібито, вбивство цивільних – це законна ціна, яку доводиться платити», – наголосив Міллс.

Водночас представник Китаю закликав сторони до мирних переговорів: 

«Китай завжди заявляв, що захист прав на вільне віросповідання має бути захищене. Це допомагає забезпечити позитивну енергію, яка сприяє розбудові миру. Переговори — це єдиний можливий спосіб вийти із кризи. Китай закликає всі сторони діяти раціонально і долучитися до діалогу».

Постійний представник України у Раді безпеки ООН Сергій Кислиця заявив, що Росія вимагає міжнародне товариство слухати нісенітниці.

«Ми повинні використовувати гроші платників податків і наш обов’язок – хоч якось скористатися цими нісенітницями. Свобода релігії – це право людини. І, які б нісенітниці Росія у цій залі не заявляла, ця розмова іде про права людини», – наголосив Кислиця.

Він також провів історичні паралелі щодо теракту скоєного РФ у Дніпрі.

«Є місце у Лондоні, у Вестмінстері, яке називається Church House. Сьогодні там розташована Церква Англії. По цьому місцю випустили бомбу під час «бліцу», атаки Німеччиною Сполученого Королівства у 1940-41. Ви спитаєте мене, чому я про це говорю? Не через релігію, а тому що саме там відбулося перше засідання Ради безпеки. Якби Росія не бомбардувала Україну, то сьогодні б ми святкували 77 річницю від першого засідання», – сказав Кислиця.

Дипломат закликав найближчим часом організувати зібрання Ради безпеки для обговорення прав людини під час російської агресії в Україні.

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024