стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 17 січня

17 Січня 2023, 19:32
Ситуація на фронті ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3229
Ситуація на фронті

Хроніка 328 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

***

На Миколаївщині звели тимчасовий міст через Інгулець

Джерело: голова ОВА Віталій Кім

Роботи стартували 20 грудня. Нині переправа вже експлуатується.

Це вже другий міст на Снігурівщині, на якому вдалось забезпечити проїзд.

Ситуація на фронті станом на вечір 17 січня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Російські окупанти продовжують вести повномасштабну збройну агресію проти нашої держави.

Не маючи значних досягнень на полі бою, противник завдає ударів по мирних населених пунктах. Російський агресор продовжує знищувати інфраструктуру та оселі цивільного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Протягом доби противник завдав чотири ракетні удари, два з яких по цивільному об’єкту міста Краматорськ Донецької області. Також ворог завдав 13 авіаційних ударів. Здійснив 23 обстріли з реактивних систем залпового вогню. 

Загроза завдання авіаційних та ракетних ударів російською федерацією по цивільних об’єктах залишається високою на всій території України.

Противник не відмовляється від своїх намірів захопити Донецьку область в межах адміністративних кордонів. Основні зусилля зосереджує на ведені наступу на Бахмутському напрямку. Веде безуспішні наступальні дії на Авдіївському напрямку.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог намагається покращити тактичне положення, на Новопавлівському, Запорізькому та Херсонському напрямках веде оборону. 

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено. Республіка білорусь продовжує підтримувати російську збройну агресію, триває ротація російських підрозділів, що проходять підготовку на території республіки білорусі. 

Мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Миколаївка Чернігівської області; Атинське Сумської області; Ветеринарне, Лук'янці, Стариця, Гатище, Вовчанськ, Рибалкине, Нестерне, Землянки, Бологівка, Кам’янка, Дворічна Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник здійснив обстріли районів населених пунктів Кислівка, Котлярівка, Іванівка Харківської області, а також Новоселівське, Андріївка Луганської області.

На Лиманському напрямку ворог обстріляв з усього спектру артилерії райони населених пунктів Площанка, Червонопопівка, Кремінна, Діброва Луганської області; Терни і Ямполівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження від ворожої артилерії зазнали райони населених пунктів Верхньокам’янське, Виїмка, Білогорівка, Веселе, Соледар, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Дружба, Залізне, Нью-Йорк Донецької області. 

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Авдіївка, Водяне, Невельське, Георгіївка, Мар’їнка і Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку противник здійснив обстріли з артилерії та мінометів райони населених пунктів Вугледар, Микільські Дачі та Пречистівка Донецької області.

На Запорізькому напрямку від артилерійського вогню постраждали понад 10 населених пунктів, зокрема, Времівка, Новопіль на Доннечині та Темирівка, Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоандріївка, Щербаки, Степове, Кам’янське і Плавні Запорізької області.

На Херсонському напрямку окупанти не припиняють терор цивільного населення. Зокрема, обстрілів з реактивних систем залплового вогню зазнали Антонівка та Херсон, постраждали мирні мешканці.

Російські окупанти намагаються ізолювати цивільне населення на тимчасово окупованих територіях Херсонської області від доступу до альтернативних джерел інформації. Поряд із зупинкою трансляції усіх українських телеканалів, загарбники зробили доступним мобільний зв'язок лише російських операторів.

За наявною інформацію російські окупанти посилюють пошукові заходи своїх дезертирів на тимчасово захоплених територіях. Під приводом пошуку українських диверсантів, загарбники здійснюють рейди по населеним пунктам Херсонської області.

Авіація Сил оборони України протягом доби завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Протягом доби наші захисники знищили ворожий літак Су-25.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили два пункти управління а також район зосередження окупантів, склад боєприпасів, станцію радіо-електронної боротьби та радіо-локаційну станцію.

 

У Куп’янську на Харківщині окупанти вдарили ракетами С-300 по навчальному закладу

Джерело: Офіс президента

Зруйнований один з навчальних корпусів.

Постраждалих немає.

На місці працюють екстрені служби.

Ворог гатить з усіх видів озброєння по містах та селах прикордонних районів Харківщини

Джерело: МВС

До органів поліції надійшло кілька повідомлень про серію обстрілів Куп’янська. Через вибухи снарядів поранень зазнала 64-річна місцева мешканка. Ще один житель міста, 41-річний чоловік, із травмами доставлений до лікарні. 

Ворог поцілив по цивільній інфраструктурі. Пошкоджень зазнали два багатоквартирні й кілька приватних будинків, уламки снарядів потрощили дахи, паркани,  вибили вікна та двері. Від прямих влучань снарядів одне домоволодіння повністю зруйноване.

Слідчі провели огляди місць подій та зібрали речові докази. За згаданими фактами відкриті кримінальні провадження.

На Миколаївщині триває документація злочинів армії РФ

Джерело: Офіс Генпрокурора

У звільненому від російських окупантів Баштанському районі Миколаївської області тривають слідчо-оперативні заходи з виявлення та документування воєнних злочинів, вчинених представниками армії РФ.

16 січня 2023 року прокурори спільно з працівниками поліції здійснили огляди чергових місць дислокації військовослужбовців країни-агресора у селах району.  

В одному з домоволодінь окупанти лишили по собі низку слідів перебування – боєприпаси, військову техніку, написи на стінах, а також інші відомості, які свідчать про вчинення ними воєнних злочинів.

Прокурори допитали жителів села стосовно злочинів, вчинених окупантами.

Правоохоронець із Луганщини заради «рускава міра» відмовився від керівної посади

Джерело: ДБР

Працівники ДБР повідомили про підозру колишньому правоохоронцю зі Старобільська Луганської області, який працює на збройні формування РФ.

На початку російського вторгнення правоохоронець, який обіймав керівну посаду у місті, проігнорував наказ про евакуацію та залишився на окупованій росіянами території Старобільського району. Фігурант пройшов співбесіду з представниками «окупаційної влади» та заради служби в «мвс лнр» погодився працювати на загарбників рядовим найманцем. Фігурант поки працює у так званому «новопсковському районному відділі внутрішніх справ мвс лнр».

Експравоохоронцю заочно повідомили про підозру в державній зраді. Санкція статті передбачає покарання у вигляді довічного ув’язнення.

 

У Дніпрі завершили розбір завалів багатоповерхівки

Джерело: ДСНС

У Дніпрі завершили пошуково-рятувальні роботи на місці російського ракетного удару. Працівники ДСНС врятували 39 людей, підтвердили загибель 44 людей.

«Врятовано 39 осіб, з них 6 дітей, загинуло 44 особи, з них 5 дітей, травмовано 79 осіб, з них 16 дітей, отримано 47 повідомлень про безвісно зниклих осіб, з яких 23 особи встановлено загиблими, 4 особи знайдені живими у родичів, в лікарнях», – йдеться у повідомленні ДСНС.

Пошуково-рятувальні роботи завершили о 13:00.

Розібрали 90 відсотків зруйнованої багатоповерхівки у Дніпрі: рятувальники продовжують пошуки 25 людей

Джерело: Валентин Резніченко.

Станом на 11:17  Кількість загиблих у Дніпрі зросла до 44 людей

***

17 січня о 9:46 рятувальники дістали тіло загиблої дитини. 

Тіло дитини виявили на четвертому поверсі будинку.

Таким чином кількість загиблих зросла до 41 людини, з-поміж них чотири дитини.

***

Станом на ранок 17 січня, рятувальники розібрали 90% уламків зруйнованого ракетою будинку у Дніпрі. Пошукова операція триває понад 63 години.

Рятувальники продовжують пошуки 25 мешканців будинку, написав посадовець.

За цей час вдалося врятувати 39 людей. Загалом внаслідок ракетного удару 40 людей загинули. 79 поранених, серед них 16 дітей. У лікарнях перебувають 28 людей, 10 – у важкому стані.

Два ракетних удари: війська РФ обстріляли Краматорськ

Джерело: начальник Краматорської МВА Олександр Гончаренко.

Вночі 17 січня російська армія обстріляла Краматорськ.

Він зазначив, що російські військові завдали два ракетні удари по місту та влучили у промислову зону.

Одна людина загинула. Російські війська обстріляли місто Очаків на Миколаївщині

Джерело: начальник обласного главку Нацполіції Сергій Шайхет.

На Миколаївщині вночі 16 січня російські військові завдали ударів по цивільній інфраструктурі Очакова. Загинула одна людина.

"Російська армія в черговий раз обстріляла місто Очаків. Знову по цивільних об’єктах, на жаль, є один загиблий", — написав Шайхет.

За інформацією ОВА, російські війська завдавали артилерійські удари по населеному пункту Очаківської громади о 22:53.

Пошкоджено об’єкт соціальної інфраструктури та житлові будинки.

Сумщина: росіяни впродовж доби обстріляли дві прикордонні громади

Джерело: голова Сумської ОВА Дмитро Живицький у Telegram

16 січня російські окупанти обстріляли Шалигинську та Дружбівську громади Сумської області.

По Шалигинській громаді ворог відкривав вогонь зі стрілецької зброї, випустивши 7 черг.

По Дружбівській громаді росіяни вдарили із мінометів, було 9 «прильотів».

В обох випадках обійшлося без жертв і постраждалих.

Розібрали 90 відсотків зруйнованої багатоповерхівки у Дніпрі: рятувальники продовжують пошуки 25 людей

Джерело: Валентин Резніченко.

Станом на ранок 17 січня, рятувальники розібрали 90% уламків зруйнованого ракетою будинку у Дніпрі. Пошукова операція триває понад 63 години.

Рятувальники продовжують пошуки 25 мешканців будинку, написав посадовець.

За цей час вдалося врятувати 39 людей. Загалом внаслідок ракетного удару 40 людей загинули. 79 поранених, серед них 16 дітей. У лікарнях перебувають 28 людей, 10 – у важкому стані.

На Донеччині загинуло двоє людей, одна дістала поранення

Джерело: Павло Кириленко

За 16 січня росіяни вбили 2 мирних жителів Донеччини: у Бахмуті та Сєверному. Ще 1 людина в області дістала поранення. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Вночі армія РФ здійснила артилерійський обстріл Біленьківської громади на Запоріжжі

Джерело: очільник Запорізької ОВА Олександр Старух.

Вночі 17 січня російські військові здійснили артилерійський обстріл Біленьківської громади Запорізького району. Пошкоджені будинки, надвірні споруди та автомобілі. Загиблих та травмованих немає.

«Цієї ночі ворог здійснив артилерійський обстріл Біленьківської громади. Унаслідок потрапляння снарядів 120 мм у сектор приватної житлової забудови, пошкоджено три будинки, надвірні споруди та автомобілі На щастя, усі люди залишились цілі», - йдеться у повідомленні

Російські війська за добу 102 рази обстріляли Херсонщину

Джерело: перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

16 січня російські окупанти завдали 102 удари по деокупованій частині Херсонської області. 

Він назвав таку кількість обстрілів «рекордом» і додав, що попри це Херсонщина відновлюється і це не зупинити будь-яким терором.

Російські війська тричі за ніч обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини

Джерело: Валентин Резніченко.

Збройні сили РФ тричі вдарили по Нікопольському району Дніпропетровщини у ніч на 17 січня. 

З важкої артилерії випустили понад 20 снарядів по трьох громадах: Покровській, Нікопольській та Червоногригорівській.

Поранених немає. Масштаби руйнувань з'ясовують.

В інших районах Дніпропетровщини ніч минула без обстрілів, написав посадовець.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 17.01.23

Оперативна інформація щодо російського вторгнення станом на 6:00

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста двадцять восьма доба російського широкомасштабного вторгнення.

Російські загарбники продовжують вести повномасштабну збройну агресію проти нашої держави.

Завдаючи ударів по населених пунктах, ворог продовжує знищувати інфраструктуру та помешкання цивільного населення, тим самим порушує норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Протягом минулої доби противник завдав 2 ракетних і 7 авіаційних ударів та здійснив понад 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Зокрема, по цивільній інфраструктурі, є поранені та загиблі серед мирного населення.

Високою є небезпека подальших російських авіаційних та ракетних ударів по об’єктах на всій території України.

Противник не полишає своїх намірів захопити повністю Донецьку області. Веде наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах понад 20 населених пунктів, в тому числі: Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Спірне , Краснополівка, Сіль, Соледар, Білогорівка, Бахмут, Північне, Кам’янка, Водяне, Невельське, Мар’їнка, Побєда Донецької області.

На Куп’янському, Лиманському та Новопавлівському напрямках ворог намагається покращити тактичне положення, на Запорізькому та Херсонському - продовжує обороняьтся.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено. Танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони понад п’ятнадцяти населених пунктів. Серед них - Красне, Нескучне, Веселе, Гатище, Вовчанськ, Нестерне, Землянки, Новомлинськ, Дворічна і Кам’янка Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог обстріляв райони понад 15 населених пунктів. Зокрема це – Кислівка, Котлярівка, Вишневе Харківської області, а також Новоселівське, Андріївка, Макіївка, Кремінна, Діброва, Терни і Ямполівка Луганської області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали, зокрема, Виїмка, Білогорівка, Соледар, Красна Гора, Парасковіївка, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Нью-Йорк та Веселе на Донеччині, а загалом понад 15 населених пунктів.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Авдіївка, Водяне, Первомайське, Георгіївка, Мар’їнка і Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку обстріляно Вугледар, Микільські Дачі та Велику Новосілку Донецької області.

На Запорізькому напрямку від артилерійського вогню постраждали понад 15 населених пунктів, зокрема, Времівка, Новопіль на Доннечині та Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоандріївка, Степове, Кам’янське і Плавні на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку окупанти не припиняють терору цивільного населення. Мінометних та артилерійських обстрілів, зокрема, зазнали Саблуківка, Качкарівка, Ольгівка, Тягинка, Інгулець та Херсон.

На тимчасово зайнятих територіях, в населених пунктах Заводівка, Горностаївка та Каїри Херсонської області, окупанти зупинили трансляцію усіх українських телеканалів, транслюється тільки російське телебачення.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили пункт управління, 11 районів зосередження окупантів, склад пально-мастильних матеріалів та склад боєприпасів ворога.
Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024