стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 13 січня

13 Січня 2023, 21:40
Ситуація на фронті ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3314
Ситуація на фронті

Хроніка 324 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

росіяни завдали 55 ударів по прикордонню Сумщини

Джерело: голова ОВА Дмитро Живицький

Ворог використав різні види озброєння: ракети, міни, снаряди та вибухові пристрої, які скидав з безпілотників.

Есманьську громаду росіяни обстріляли з мінометів (15 прильотів) та реактивної системи залпового вогню «Град» (15 прильотів). Пошкоджений будинок та кілька подвір‘їв місцевих жителів.

Наслідки обстрілу Есманської громади
Наслідки обстрілу Есманської громади

Білопільська громада: ворог ударив із мінометів, 14 прильотів. Внаслідок обстрілу пошкоджена школа в селі Павлівки, приватний житловий будинок та лінії електромереж.

По Краснопільській громаді росіяни здійснили ракетний обстріл з гвинтокрила, вісім прильотів. А згодом скинули три вибухові пристрої із безпілотників. 

У всіх випадках – без жертв та постраждалих. 

У Запоріжжі викрили осіб, які незаконно збували вогнепальну зброю і боєприпаси

Джерело: МВС

Під вивіскою магазину з військовим спорядженням зловмисники продавали бойові засоби ураження. Серед «асортименту» – гранати, пістолети, обрізи, набої різного калібру.

У ході досудового розслідування встановлено, що до кримінальної групи входило вісім осіб. Деякі з них вже мали злочинне минуле. Організував цю схему місцевий мешканець, дружина якого на території Запоріжжя мала у власності воєнторг.

Фігуранти облаштували зброярню та почали переробляти стартову, травматичну й мисливську зброю на бойову, яку згодом реалізовували у певних колах та через особисті зв’язки. «Продукцію» зберігали як за адресами мешкання, так і на робочих місцях.

 

В Одесі відбулась зустріч з сім‘ями військовополонених

Джерело: заступниця міністра оборони Ганна Маляр

Представники Міноборони, Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими при ГУР МО та очільники Одеської облради і військової адміністрації зустрілись з родинами військовополонених.

 

Ситуація на фронті станом на вечір 13 січня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом доби противник завдав два ракетні удари по цивільній інфраструктурі Костянтинівки Донецької області, а також вісім авіаційних ударів по позиціях наших військ. Здійснив понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Існує небезпека завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів на всій території України. 

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено. В той же час, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Огірцеве, Вовчанськ, Бударки, Малі Проходи, Тернова, Білий Колодязь, Бологівка, Дворічна та Григорівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог обстрілював райони населених пунктів Вільшана, Куп’янськ, Орлянка, Кислівка, Табаївка і Берестове на Харківщині та Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку вогневого ураження зазнали Макіївка, Невське і Червонопопівка на Луганщині.

На Бахмутському напрямку противник обстріляв Спірне, Білогорівку, Роздолівку, Яковлівку, Соледар, Красну Гору, Бахмут, Кліщіївку, Курдюмівку, Дружбу та Північне Донецької області. Тривають бої за Соледар.

На Авдіївському напрямку вогневого впливу зазнали Красногорівка, Авдіївка, Мар’їнка, Бердичі, Водяне і Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку обстріляли Вугледар, Времівку та Золоту Ниву Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворожі танкові та артилерійські обстріли фіксувалися в районах населених пунктів Вільне Поле на Донеччині та Гуляйпільське, Шевченко, Чарівне, Гуляйполе, Мала Токмачка, Оріхів, Кам’янське, Зелений Гай і Малинівка на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку обстрілів зазнали передмістя та місто Херсон.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, для поповнення некомплекту медичного персоналу до Новотроїцької центральної районної лікарні на тимчасово окупованій території Херсонської області прибуло поповнення з числа військових медиків збройних сил російської федерації. Станом на 12 січня 2023 року в лікарні, облаштованій під військовий шпиталь, перебувало до 160 поранених окупантів.

 

Українська авіація протягом доби завдала д′евять ударів по районах зосередження загарбників, а наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, шість районів зосередження живої сили, один зенітний ракетний комплекс та три склади боєприпасів ворога.

Військове командування росії роздало кремлівським пропагандистам темники щодо висвітлення війни проти України

Джерело: ГУР

Документ містить 11 пунктів і свідчить про кардинальну зміну акцентів і загострення політичної боротьби всередині рф.

Пропагандистам рекомендують наголошувати на «видатній ролі» міністра оборони Сергія Шойгу та новопризначеного командувача окупаційних військ Валерія Герасимова, орієнтуватися на офіційні повідомлення Міноборони рф, виправдовувати удари по енергоінфраструктурі України «вимушеністю», акцентувати на війні проти НАТО та відмовитися від згадування «ПВК Вагнер» у позитивному ключі. Пропагандистів просять казати про надмірні втрати та беззмістовні атаки «вагнерівців».

Ворог обстріляв Харківщину – загинули дві мирні жінки

Джерело: голова ОВА Олег Синєгубов

Ворог продовжує обстрілювати з артилерії селище Дворічне Куп‘янського району.

За попередньою інформацією, внаслідок обстрілу приватних будинків загинули дві жінки 59 та 64 років. Ще одна 63-річна жінка отримала поранення, її госпіталізували.

Курахове на Донеччині зазнало масованого обстрілу

Джерело: голова ОВА Павло Кириленко

У місті пошкоджено щонайменше вісім приватних будинків та чотири багатоповерхівки, один зі снарядів влучив на територію комунального підприємства. Одна людина поранена.

 

За минулу добу військові РФ обстріляли 18 населених пунктів на Запоріжжі

Джерело: Запорізька ОВА.

Протягом минулої доби, 12 січня, російські військові обстріляли 18 населених пунктів Запорізької області.

Обстріляні населені пункти: Новоданилівка, Білогір'я, Дорожнянка, Полтавка, Чарівне, Гуляйполе, Новоандріївка, Чарівне, Мала Токмачка, Ольгівське, Шевченко, Малинівка, Щербаки, Залізничне, Оріхів, Гуляйполе, Степове, Кам'янське.

 

Надійшло 27 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ.

Херсонщина знову під обстрілами російських військ: за добу одна людина загинула, двоє — поранених

Джерело: керівник Херсонської ОВА Ярослав Янушевич.

Протягом доби 12 січня російські окупанти 49 разів з артилерії, РСЗВ, мінометів, танків обстріляли територію Херсонщини, Херсон — сім разів.

 

Російські снаряди влучили в приватні та багатоквартирні будинки, загинула людина, дві отримали порання.

 

Колаборанти починають тікати з окупованої Луганщини

Джерело: Гайдай у Facebook

Глава Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що з окупованої Кремінної і Сватового колаборанти тікають в інші населені пункти. 

"Колаборанти зі Сватового та Кремінної вже тікають в інші населені пункти області.

Білогорівка повністю під нашим контролем. Ворожі атаки там щодня відбиваються.

На напрямок Сватове-Кремінна росіяни продовжують перекидувати більше солдатів. Будинки у селах, які орки займали вздовж лінії фронту, вже майже пусті, всіх відправляють воювати. Рашисти "просідають" на цьому напрямку і зариваються в "нори". ЗСУ просуваються", - йдеться в повідомленні.

Ніч в Соледарі була гарячою, тривали бої 

Джерело:  заступниця міністра оборони Маляр

"Ворог кинув ледь не всі основні сили на донецький напрям та підтримує високу інтенсивність наступу. Наші бійці відважно намагаються втримати оборону", – повідомила вона

Армія РФ продовжує обстрілювати Очаківську та Куцурубську громади на Миколаївщині: одна людина поранена

Джерело: Миколаївська ОВА.

Збройні сили Російської Федерації продовжують завдавати ударів по території Очаківської та Куцурубської громад, що в Миколаївському районі області. Внаслідок обстрілів 12 січня одна людина отримала легкі поранення.

За інформацією обладміністрації, поранення отримав один з жителів Очаківщини. По громаді армія Росії завдавала ударів о 10:14 та 13:00. Також зафіксовано пошкодження житлового будинку.

О 22:45 військові РФ обстріляли Куцурубську громаду. Влучання зафіксовані на відкритих територіях. Руйнувань та постраждалих немає.

 

На решті території області доба 12 січня та ніч проти 13 січня минули спокійно, повідомили в ОВА.

Ворог обстріляв прикордоння Харківщини, є поранений

Джерело: Олег Синєгубов

Ворог продовжує обстрілювати прикордонні населені пункти Куп'янського, Харківського та Чугуївського районів області. Зокрема, під ворожим вогнем були Куп'янськ, Стрілеча, Дворічна, Огірцеве, Рідкодуб та інші міста і села області. 

У Куп'янську внаслідок ворожих обстрілів пошкоджений 5-поверховий житловий будинок, приватні будинки та господарчі споруди. Поранення отримав 75-річний чоловік, госпіталізований в стані середньої тяжкості.

У Дворічній Куп'янського району був поранений чоловік 68 років. Стан середньої тяжкості. 

 За добу піротехніки ДСНС знешкодили на території області 69 вибухонебезпечних предметів.

Уночі армія РФ з важкої артилерії обстріляла Нікопольський район Дніпропетровщини

Джерело:голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

У ніч на 13 січня армія РФ з важкої артилерії обстріляла Нікопольський район Дніпропетровщини. 

"Постраждала Марганецька громада. Туди прилетіли з десяток ворожих снарядів", — написав він.

 

Поранених і загиблих немає. Наслідки обстрілу з’ясовують.

Дві людини загинуло на Донеччині внаслідок обстрілів

Джерело: Павло Криленко

За 12 січня стало відомо про 2 цивільних, убитих росіянами на Донеччині: у Благодатному та Авдіївці. Ще 2 людини в області дістали поранення. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 13.01.23 

Російське вторгнення: ситуація на ранок 13 січня

 

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста двадцять четверета доба російського широкомасштабного вторгнення.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка, Макіївка і Білогорівка Луганської області та Спірне, Роздолівка, Сіль, Красна Гора, Підгородне, Бахмут, Кліщіївка, Предтечине, Курдюмівка, Водяне, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка та Велика Новосілка Донецької області.

Водночас противник завдав 5 ракетних ударів по мирних містах Костянтинівка, Краматорськ та Запоріжжя. Також окупанти здійснили 52 обстріли з РСЗВ та 18 авіаударів.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі та росії продовжують виконувати завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках обстріляно райони населених пунктів Сеньківка та Карповичі Чернігівської області; Порохонь та Бачівськ Сумської області, а також Стрілеча, Зелене, Тернова, Стариця, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Чугунівка та Рідкодуб на Харківщині.

На Куп’янському напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Дворічна, Западне, Синьківка, Орлянка, Кислівка, Котлярівка, Колісниківка, Берестове, Богуславка, Іванівка Харківської області та Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку ворог обстріляв Греківку, Макіївку, Невське, Червонопопівку та Діброву Луганської області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали Спірне, Білогорівка, Роздолівка, Соледар, Красна Гора, Парасковіївка, Підгородне, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Озарянівка, Дружба та Північне на Донеччині.

На Авдіївському напрямку обстріляно Красногорівку, Авдіївку, Мар’їнку та Новомихайлівку.

На Новопавлівському напрямку вогневого впливу зазнали Вугледар, Пречистівка та Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах населених пунктів Времівка і Вільне Поле на Донеччині та Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Червоне, Чарівне, Білогір’я, Мала Токмачка, Оріхів і Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку мінометних та артилерійських обстрілів, зокрема, зазнали Антонівка та Херсон.

Російські окупанти продовжують чинити тиск на місцеве населення тимчасово захопленої території Херсонської області, які відмовляються співпрацювати з окупаційною владою, здійснюють побудинкові обходи. До того ж, загарбників турбує проукраїнська налаштованість громадян регіону, що становить для них загрозу.

У окремих населених пунктах Мелітопольського району Запорізької області противник проводить фільтраційні заходи. Під час перевірки особливу увагу окупанти приділяють телефонам, шукають підтвердження співробітництва із Силами оборони України.

Стало відомо про замовлення цивільного спецодягу з логотипами «роснефть» та «електросталь» для особового складу одного із підрозділів загарбників, що діє на Новопавлівському напрямку у Волноваському районі Донецької області. Очевидно, що з певною метою противник намагається приховати свою належність до російських окупаційних військ.

Авіація Сил оборони України протягом минулої доби завдала 16 ударів по районах зосередження противника, а також 5 ударів по позиціях його зенітно-ракетних комплексів.

Водночас наші захисники збили ворожий літак Су-25 та безпілотний літальний апарат типу «орлан-10».

 

Українські підрозділи ракетних військ і артилерії в свою чергу уразили 3 пункти управління, 12 районів зосередження живої сили та військової техніки противника, ворожий зенітний ракетний комплекс С-300, 3 склади боєприпасів, а також 3 інших важливих об’єкти окупантів.
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024