стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 2 січня

02 Січня 2023, 22:00
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 2 січня 3970
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 2 січня

Хроніка 313 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Звернення Володимира Зеленського. Тайм-коди:

Джерело: Офіс Володимира Зеленського

00:17 Ми маємо інформацію, що росія планує тривалу атаку.

00:21 Її ставка може бути на виснаження наших людей, ППО, енергетики.

00:36 Хочу відзначити за успішний захист неба команду повітряного командування.

01:54 Маємо підвищити максимально для держави-терориста ціну мобілізації і війни загалом.

02:24 Говорив сьогодні з президентом Єврокомісії.

02:41 Обговорив фінансову підтримку для нашої держави, у січні очікуємо перший транш.

03:13 Сьогодні провів спеціальну підготовчу нараду з членами РНБО.

Українські захисники звільнили острів біля Херсону 

Джерело: нардеп «Євросолідарності» Олексій Гончаренко.

Станом на вечір 2 січня, українські захисники звільнили острів Великий Потьомкінський між лівим та правим берегом Дніпра біля Херсону.

«ЗСУ звільнили острів Великий Потьомкінський.

Це острів між лівим та правим берегом Дніпра біля Херсону».

Російське вторгнення: ситуація станом на вечір 2 січня

Джерело: ГенштабПротивник завдав ракетного та 28 авіаційних ударів. 27 авіаційних ударів російські окупанти завдали по цивільній інфраструктурі, використовуючи БпЛА «Шахед-136»». Усі ці дрони збило.
  • Противник, втрачаючи багато живої сили, продовжує зосереджуватися на веденні наступальних дій на Бахмутському та намагається покращити тактичне положення на Куп’янському та Авдіївському напрямках.
  • На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін. Ознак формування ворожих наступальних угруповань не виявлено.
  • На Сіверському та Слобожанському напрямках обстрілів зазнали райони населених пунктів Єліне Чернігівської області; МайськеСумської, а також Стрілеча, Стариця, Вовчанськ і Кам’янка на Харківщині.
  • На Куп’янському напрямку ворог обстріляв з мінометів та реактивної артилерії райони Новомлинська, Дворічної, Лиману Першого, Вільшаної, Куп’янська, Орлянки, Котлярівки Харківської області та Андріївки і Стельмахівки Луганської області.
  • На Лиманському напрямку під вогонь противника потрапили Макіївка, Червонопопівка і Діброва на Луганщині, а також Терни Донецької області.
  • На Бахмутському напрямку окупанти продовжують обстрілювати райони населених пунктів Спірне, Білогорівка, Веселе, Соледар, Бахмут, Костянтинівка, Ступочки, Кліщіївка, Біла Гора, Курдюмівка, Майорськ та Нью-Йорк на Донеччині.
  • На Авдіївському напрямку ворожий вогонь зафіксовано у Бердичах, Авдіївці, Георгіївці, Мар’їнці та Водяному Донецької області.
  • На Новопавлівському напрямку під вогневий вплив потрапили Вугледар, Золота Нива, Велика Новосілка і Времівка на Донеччині.
  • На Запорізькому напрямку ворог завдав вогневого ураження по районах населених пунктів Новопіль Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Дорожнянка, Гуляйпільське, Чарівне, Новоданилівка, Оріхів, Малі Щербаки, Степове, Кам’янське і Плавні Запорізької області та Мусіївка на Дніпропетровщині.
  • На Херсонському напрямку противник продовжує обстріли населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. Зокрема, від артилерійських обстрілів постраждала цивільна інфраструктура Херсона, Антонівки та Берислава. Є поранені серед мирного населення.
  • 31 грудня, в районі зосередження у населеному пункті Макіївка Донецької області, було знищено та пошкоджено до 10 одиниць ворожої військової техніки різних типів, втрати особового складу окупантів уточнюються.
російські загарбники продовжують вчиняти протиправні дії стосовно місцевих жителів на тимчасово зайнятій території Херсонської області. Окупанти збирають інформацію про осіб, які займаються підприємницькою діяльністю, та вилучають у них автомобільний транспорт і товари.
Українська авіація протягом доби завдала 10 ударів по районах зосередження ворога та 5 – по позиціях його зенітно-ракетних комплексів.

Активна лінія фронту з російською армією станом на 2 січня складає 1500 км

Джерело: головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний

«Збройні сили України звільнили 40% захоплених після 24 лютого територій та 28% від усіх захоплених Росією територій»,  — ідеться у повідомленні.

 росіяни обстріляли міський ринок в Бериславі на Херсонщині

Джерело: голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич

Сьогодні зранку росіяни атакували центр Берислава – обстріляли міський ринок. Імовірно, вогонь вівся з танку зі сторони тимчасово окупованої Каховки.

На цю хвилину відомо про 5 поранених. Троє людей знаходяться у важкому стані. Їх евакуюватимуть до Херсона, де лікарі нададуть постраждалим необхідну меддопомогу.

 

Станом на 13:20 окупанти продовжують обстрілювати Берислав, повідомляє «Суспільне» з посиланням на мера Олександра Шаповалова. Ворожий танк поцілив у п’ятиповерхівку.

СБУ затримала на Львівщині російського агента, який збирав розвіддані для окупантів

Джерело: СБУ

Контррозвідники Служби безпеки затримали ще одного ворожого поплічника у ході багатоетапної спецоперації на заході України.

Ним виявився мешканець Донеччини, який після початку повномасштабного вторгнення передавав інформацію представнику терористичної організації.

З початку війни він збирав розвіддані про місця знаходження та переміщення підрозділів Сил оборони України на Лиманському напрямку. А згодом зрадник перебрався на Львівщину, де продовжив розвідувально-підривну діяльність.

Під виглядом внутрішньо переміщеної особи він оселився поблизу одного з енергетичних об’єктів. Чоловік продовжив збір інформації для ворожої спецслужби.

Втім, співробітники СБУ викрили поплічника ворога на спробах прихованого збору і передачі відомостей через «зв’язкового» у лавах терористичних угруповань «днр».

Під час оперативних заходів у зловмисника виявлено мобільний телефон із листуванням з ворогом.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за вчинений злочин.

Суд обрав йому міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Спецоперацію з викриття і затримання зловмисника проводили співробітники СБУ Львівської області за процесуального керівництва обласної прокуратури

 

Російські окупанти 71 раз обстріляли територію Херсонщини

Джерело: голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич 

Ворог гатив по мирних населених пунктах області з артилерії, РСЗВ, мінометів та танків.

Херсон армія рф атакувала 30 разів. Ворожі снаряди влучили в лінії електропередач, обласну дитячу лікарню, приміщення басейну, приватні та багатоквартирні будинки.

 

Минулої доби через російські обстріли загинула 1 людина, 4 жителі Херсонщини отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Вночі росіяни обстрілювали різні ділянки вздовж всієї лінії фронту на Донеччині

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

На Волноваському напрямку під обстріли потрапив Вугледар та околиці міста. Також обстріли зафіксовано на околицях Водяного, Пречистівки і Богоявленки.

На Донецькому напрямку періодичних обстрілів зазнавала Мар'їнка та околиці Очеретинської громади. Вночі були поодинокі прильоти по старій частині Авдіївки, а на ранок місто зазнало обстрілу з Градів.

На Горлівському напрямку найбільше постраждала Костянтинівська громада — пошкоджено будинок в Іванопіллі та будинок в Олександро-Шультиному.

На Лисичанському напрямку — близько 30 прильотів по Зарічному, Торському і Тернам Лиманської громади — без жертв.

На Харківщині обстрілом пошкодили п'ять приватних будинків, постраждала жінка

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Минулої доби російські окупанти продовжували обстріли прикордонних районів Харківщини та населених пунктів наближених до лінії зіткнення в Куп'янському та Чугуївському районах.

Зокрема, під ударом були: Куп'янськ, Вовчанськ, Огірцеве, Новомлинськ, Андріївка, Кучерівка, Лиман Перший, Вільшана, Орлянське, Кислівка, Котлярівка та інші населені пункти.

В Куп'янську ворожими обстрілами пошкоджено 5 приватних будинків, постраждала інфраструктура. Внаслідок обстрілів поранення отримала 77-річна жінка. Допомогу надали на місці.

Протиповітряна оборона України загалом за ніч знищила 39 «шахедів», два «орлани» та ракету Х-59

Джерело: Повітряні Сили ЗСУ

У ніч з 1 на 2 січня 2023 року російські окупанти завдали масованого удару безпілотниками-камікадзе іранського виробництва «Shahed-131/136».

В результаті бойової роботи, протиповітряною обороною Повітряних Сил, у взаємодії з ППО інших складових Сил оборони України, усі 39 ударних БпЛА знищені.

До відбиття нападу залучено зенітні ракетні підрозділи, винищувальну авіацію Повітряних Сил та мобільні вогневі групи. Дедалі активніше залучається техніка та озброєння надані Україні нашими західними партнерами.

Крім того, захисники неба знищили два БпЛА оперативно-тактичного рівня «Орлан-10» та керовану авіаційну ракету Х-59.

Вночі над Києвом збили 22 безпілотники

Джерело: Суспільне

Близько 23:30 в столиці оголосили повітряну тривогу. Згодом кореспонденти Суспільного повідомили про звуки вибухів у Києві. Згодом стало відомо про падіння уламків у Деснянському районі та госпіталізацію 19-річного хлопця.

Внаслідок нічного обстрілу столиці пошкоджені об‘єкти енергетичної інфраструктури. У місті — аварійні відключення електроенергії. Відповідно є знеструмлені об‘єкти теплопостачання. Водопостачання столиці здійснюється в штатному режимі.

Станом на 8:20 голова Київської ОВА Олексій Кулеба повідомив, що внаслідок ударів в регіоні пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури та приватні будинки.

Попередньо постраждалих немає.   

Росіяни атакували Сумську область ракетами, дронами-камікадзе та важкою артилерією

Джерело: голова Сумської ОВА Дмитро Живицький

Військові з повітряного командування «Схід» знищили усі чотири повітряні цілі противника.

Відмінусували ракету Х-59МК2 та три дрони-камікадзе, які йшли руйнувати нашу енергетичну інфраструктуру. «Шахеди» збили у Дніпровському та Кам’янському районах, ракету - на підході до Дніпра.

У Кам’янському районі уламки збитого баражуючого боєприпасу впали на приватне підприємство. Сталося займання. Пожежу вогнеборці уже загасили.

Нікопольський район росіяни обстріляли з важкої артилерії. Чотири рази ударили по Нікополю та Марганцю. У міста прилетіли понад 20 ворожих снарядів.

Пошкоджена база відпочинку. Деталі атак ще уточнюються.

Всюди минулося без постраждалих.

На Миколаївщині українські військові знищили сім ворожих дронів

Джерело: голова Миколаївської ОВА Віталій Кім

Силами та засобами протиповітряної оборони на Миколаївщині знищено сім ворожих дронів «Shahed-136», ще один – воїнами Національної гвардії України. 

Загалом, на території Миколаївської області обстрілів не зафіксовано.

За добу росіяни поранили одного цивільного на Донеччині

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

За 1 січня росіяни поранили 1 мирного жителя Донеччині — у Бахмуті.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 2 січня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста тринадцята доба російського широкомасштабного вторгнення.

Протягом минулої доби противник завдав 51 авіаційний удар, зокрема застосував 44 БпЛА “Шахед-136”. Всі вони були збиті підрозділами Сил оборони України. Інформацію про нічний удар по столиці буде оголошено дещо пізніше. Також ворог здійснив 55 обстрілів з РСЗВ, зокрема і по дитячій лікарні міста Херсон.

Загроза завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури залишається на всій території України.

Противник продовжує зосереджувати зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському напрямку. Намагається покращити тактичне положення підрозділів своїх військ на Куп’янському, Лиманському та Авдіївському напрямках. На Новопавлівському та Запорізькому напрямках веде оборону раніше зайнятих рубежів. На Херсонському - здійснює перегрупування військ, веде оборону та обстріли позицій наших військ та цивільних об’єктів вздовж лінії зіткнення.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка і Білогорівка Луганської області та Роздолівка, Білогорівка, Соледар, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Озерянівка, Опитне і Красногорівка на Донеччині.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Леонівка Чернігівської області; Вільна Слобода, Есмань, Катеринівка і Шалигине - Сумської та Огірцеве, Вовчанськ і Новомлинськ на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв райони понад 15 населених пунктів. Серед них - Андріївка, Куп’янськ, Кучерівка, Лиман Перший, Вільшана, Орлянське, Кислівка і Котлярівка Харківської області та Новоселівське і М’ясожарівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку ворожий вогонь зафіксовано неподалік Новоєгорівки, Площанки, Невського, Червонопопівки Луганської області та Тернів і Діброви Донецької області.

На Бахмутському напрямку обстріляно понад 15 населених пунктів. Зокрема це - Берестове, Білогорівка, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Ступочки, Біла Гора, Костянтинівка та Диліївка на Донеччині. Також ворог завдав авіаудару біля Білогорівки.

На Авдіївському напрямку під вогневий вплив потрапили Водяне, Георгіївка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку вогневого ураження зазнали Нескучне, Времівка, Велика Новосілка та Вугледар на Донеччині.

На Запорізькому напрямку обстріли з танків, мінометів та ствольної артилерії фіксувались у районах населених пунктів Новосілка і Новопіль Донецької області та Ольгівське, Залізничне, Оріхів, Новоандріївка, Щербаки, Степове і Мусіївка на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку від ворожих обстрілів постраждала цивільна інфраструктура Тягинки, Новотягинки, Понятівки, Дар’ївки, Садового, Станіслава та Херсона.

Підтверджено вогневе ураження 31 грудня районів зосередження живої сили та техніки окупантів на тимчасово зайнятій території Запорізької області. В районах населених пунктів Тарасівка, Басань, Пологи, Бердянськ, Токмак втрати противника склали понад 175 поранених військовослужбовців, знищено 12 одиниць озброєння і військової техніки різного типу та склад боєприпасів ворога. Інформація щодо ліквідованих окупантів уточнюється.

Авіація Сил оборони завдала 13 ударів по районах зосередження загарбників. Підрозділи ракетних військ і артилерії в свою чергу за добу уразили 5 районів зосередження живої сили та військової техніки ворога.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024