стрічка

У Білорусі поширюють інформацію про ракету в Брестській області

29 Грудня 2022, 21:50
У Білорусі поширюють інформацію про ракету в Брестській області ОНОВЛЮЄТЬСЯ 1025
У Білорусі поширюють інформацію про ракету в Брестській області

У Білорусі поширюють інформацію про ракету, яку нібито збили в Брестській області.

Про це повідомила моніторингова група «Беларускі Гаюн».

У місцевих спільнотах VK з'явилася інформація, що сьогодні вранці «неподалік села Горбаха ППО збили ракету, за першою інформацією постраждалих немає».

Чи була збита ракета, чи впала сама — поки що невідомо.

За твердженням місцевих пабліків, ракета була знайдена в полі в Іванівському районі Брестської області. Судячи з опублікованих знімків, це частини ракети від ЗРК «С-300».

Станом на 13:40 як повідомляє Бабель, влада білорусі заявила, що ракета, яка впала у Брестській області, була українською С-300. Самопроголошений президент лукашенко доручив направити на місце групу військових та слідчих.

Держагентство БелТА пише, що розглядають дві основні версії події:

  • заліт ракети на територію білорусі, аналогічний до недавнього інциденту в Польщі; 
  • ракету збила білоруська ППО.

Станом на 14:40 за версією Міністерства оборони Білорусі ракету С-300 випустили з території України. 

Станом на 17:30 відомо, що МЗС білорусі викликало українського посла Ігоря Кизима. Йому заявили рішучий протест, – пише держагентство БелТА.

Міністерство оборони України прокоментувало твердження білоруської сторони щодо так званого порушення її повітряного простору зенітною ракетою С-300, буцімто випущеною з території України.

«29 грудня держава-терористка росія здійснила черговий злочин – масований ракетний обстріл мирних міст України.

За попередніми оцінками, територію України атакували крилатими ракетами типу «Х-101/Х-555», «Калібр», «Х-22» та «Х-32», протирадіолокаційними ракетами «Х-31П», а також дронами «Shahed-131/136». Всього - понад 11 дронів та 69 крилатих ракет, запущених зі стратегічних бомбардувальників «Ту-95МС», літаків  «Ту-22М3» і кораблів чорноморського флоту рф. Крім того, по українських містах у прифронтовій зоні були застосовані зенітні керовані ракети «С-300».

Внаслідок варварських ракетних ударів руйнувань зазнали понад 18 житлових будинків, 10 об’єктів критичної інфраструктури у 10 областях. Найстрашніше, що знову постраждали мирні люди.

Що стосується тверджень білоруської сторони, українській стороні відомі відчайдушні й наполегливі прагнення Кремля втягнути Білорусь у свою агресивну війну проти України. У цьому зв’язку українська сторона не виключає й свідомої провокації з боку держави-терориста росії, яка проклала такий маршрут для своїх крилатих ракет, щоб спровокувати їхнє перехоплення у повітряному просторі над територією Білорусі.

Українська сторона, залишаючи за собою безумовне право на оборону та захист власного неба, є, водночас, готовою до проведення в Україні об’єктивного розслідування інциденту, який стався 29 грудня у небі над територією Білорусі внаслідок відбиття масованого ракетного удару рф. Україна готова запросити до участі у такому розслідуванні авторитетних експертів з числа держав, які не пов’язані з підтримкою держави-терориста росії у будь-якій формі», – йдеться в заяві.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024