стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 29 грудня

29 Грудня 2022, 21:42
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 29 грудня 5061
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 29 грудня

Хроніка 309 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

росіяни завдали пів сотні ударів по прикордонню Сумщини

Джерело: голова ОВА Дмитро Живицький

Сьогодні сили ППО збили дві крилаті ракети над Сумщиною.

Крім того, Білопільську громаду ворог обстріляв з мінометів, було 34 прильоти. Пошкоджений приватний будинок.

Краснопільська громада: росіяни скинули із безпілотника чотири вибухівки по прикордонню. Також двічі відкривали вогонь з мінометів. Загалом було 9 прильотів.

Великописарівська громада: армія рф обстріляла з гелікоптера, випустивши чотири ракети НУРС.

На щастя, без жертв.

Правоохоронці викрили транснаціональний канал незаконної міграції між Україною і Молдовою

Джерело: Офіс Генпрокурора

У ході спецоперації, проведеної правоохоронцями обох країн, на території Республіки Молдова затримали трьох осіб. Вони за грошову винагороду в розмірі 4500 доларів США організовували для українських громадян призовного віку незаконний перетин державного кордону поза межами встановлених пунктів пропуску.

Така схема діяла на території Вінницької та Чернівецької областей. Усі затримані – громадяни Республіки Молдова.

Під час затримання у організатора схеми вилучили 1600 доларів США, які йому були передані раніше під контролем українських правоохоронців чоловіком призовного віку за перетин кордону для подальшого виїзду до країн ЄС.

Наразі триває документування злочину, встановлюється причетні до його вчинення особи на території України, у тому числі серед працівників правоохоронних органів.

Раніше в рамках цього ж провадження задокументували незаконне переправлення громадянина України через державний кордон України до Республіки Молдова за 4500 доларів США.

 

Експрацівниці податкової служби допомагали окупантам збирати податки з жителів Херсонщини

Джерело: Офіс Генпрокурора

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури двом колишнім працівницям ГУ Державної податкової служби у Херсонській області, АР Крим та місті Севастополі заочно повідомили про підозру.

За даними слідства, під час окупації Херсонщини начальниця одного з відділів та головна державна інспекторка податкової служби пішли на співпрацю з ворогом.

Маючи досвід та знання у податковій сфері, підозрювані зайняли керівні посади в окупаційному органі — так званій «Податковій службі Херсонської області».

На псевдопосадах підозрювані сприяли впровадженню на території області системи оподаткування РФ, встановленню розміру обов’язкових платежів з мешканців тимчасово окупованих територій. Також вони забезпечували нарахування і встановлення розміру заробітної плати працівникам псевдооргану у російських рублях.

Обом інкримінують вчинення державної зради.

На Львівщині триває ремонт враженої окупантом електромережі

Джерело: голова ОВА Максим Козицький

Станом на 19:30 енергетики технічно забезпечили можливість постачати електроенергію усім споживачам, але мережі не втримують навантаження. Тривають ремонтні роботи. 

Найскладніша ситуація залишається у Львові та навколишніх громадах, а також у частині Яворівського району. Робота не припиняється.

Ситуація на фронті станом на вечір 29 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник зосереджує зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському та Запорізькому і намагається покращити тактичне положення на Лиманському та Авдіївському напрямках. На Куп’янському та Новопавлівському – веде активну оборону. На Херсонському напрямку проводить перегрупування військ на інші напрямки, підсилюється підрозділами територіальних військ, веде позиційну оборону. 

Зранку російські окупанти завдали масованого ракетного удару по території України. Противник здійснив пуски крилатих ракет повітряного та морського базування, зенітних керованих ракет до ЗРК С-300 по об’єктах енергетичної та цивільної інфраструктури в східних, центральних, західних і південних регіонах України. За уточненими даними, було застосовано 69 крилатих ракет. Сили оборони України знищили 54 з них. 

Також, протягом дня, противник завдав десять ракетних, 23 авіаційних удари та здійснив 14 обстрілів з РСЗВ по позиціях наших військ та населених пунктах по лінії зіткнення.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка стабільна. Ворог зберігає військову присутність у прикордонних районах, ознак формування ним наступальних угруповань не виявлено. 

На Сіверському та Слобожанському – противник обстріляв райони населених пунктів Липівка і Грем’ячка Чернігівської області; Будки, Іскрисківщина і Запсілля - Сумської та Гур’їв, Сотницький Козачок, Стрілеча, Зелене, Огірцеве, Гатище, Колодязне, Рідкодуб, Новомлинськ і Дворічна на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках вогневого ураження зазнали райони 19 населених пунктів. Серед них - Куп’янськ, Колярівка, Табаївка, Кліщівка і Лозова Харківської області та Новоєгорівка, Ковалівка, Площанка, Макіївка, Невське і Діброва на Луганщині.

На Бахмутському напрямку рашисти обстріляли понад 15 населених пунктів. Зокрема, Андріївку, Спірне, Берестове, Білогорівку, Соледар, Бахмутське, Бахмут,  Кліщіївку, Курдюмівку та Ступочки Донецької області. 

На Авдіївському напрямку ураження зазнали Орлівка, Авдіївка, Водяне, Веселе, Невельське, Мар’їнка та Новомихайлівка на Донеччині. 

На Новопавлівському напрямку противник обстріляв Времівку, Новоукраїнку, Пречистівку та Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках ворог здійснив обстріли позицій наших військ з танків, мінометів та ствольної артилерії в районах понад 35 населених пунктів. Серед них - Малинівка, Білогір’я, Мала Токмачка і Малі Щербаки Запорізької області та Зміївка, Антонівка, Зеленівка, Дніпровське, Велетенське на Херсонщині. 

Противник продовжує використовувати мережу цивільних закладів охорони здоров’я на тимчасово окупованій території для лікування поранених російських військовослужбовців та найманців приватних військових компаній. Так, в Біловодську Старобільського району Луганської області продовжують лікування понад 100 поранених представників ПВК вагнер. Крім того, в місті Токмак на території так званого військового шпиталю лікують близько 120 поранених окупантів.

У місті Донецьк загарбники організували вивезення медичного обладнання та медичних працівників з Донецької обласної клінічної лікарні імені Калініна до Маріуполя. 

28 грудня, в результаті вогневого ураження підрозділами Сил оборони ворожих позицій в районі Бердянська Запорізької області, ліквідовано понад 50 окупантів.

 

Українська авіація завдала 12 ударів по районах зосередження загарбників та удар по позиції зенітно-ракетного комплексу противника. А наші ракетники і артилеристи за поточну добу уразили 4 пункти управління та 3 райони зосередження живої сили окупантів.

Під час ранкової атаки росія завдала ракетних ударів по 10 областях

Джерело: ДСНС

За ранок рашистські ракети пошкодили 28 об'єктів, з яких 18 приватних житлових будинки.

Поранення отримали п′ятеро людей, серед яких дитина.

Від ворожої атаки на Харківщині загинули двоє осіб

Джерело: голова ОВА Олег Синєгубов

За попередньою інформацією, внаслідок ударів окупантів загинули двоє чоловік. Ще одну людину госпіталізували з пораненнями.

Всі ракети націлена на об’єкти нашої критичної інфраструктури, – йдеться у повідомленні.

На Івано-Франківщині через обстріл постраждав енергетик

Джерело: Івано-Франківська обласна прокуратура

На Івано-Франківщині через влучання ракети в енергетичний об'єкт постраждав працівник компанії. Його з численними осколковими пораненнями госпіталізували.

Окупанти обстрілюють інфраструктуру Харкова

Джерело: міський голова Харкова

Мер міста повідомив, що під обстрілом Індустріальний район. Інформацію щодо жертв уточнюють.

Метрополітен призупинив рух потягів.

На Львівщині російські ракети потрапили в електропідстанцію

Джерело: голова ОВА Максим Козицький

По Львівській області ворог випустив 6 ракет, з них 4 сили ППО збили. Є два попадання в електропідстанцію.

Без електроенергії 282 населені пункти, з них 76 частково.

Російські війська випустили по Україні 69 ракет, 54 з яких знищило ППО

Джерело: Повітряні Сили України

Так, 29 грудня ворог здійснив черговий масований обстріл України ракетами та дронами-камікадзе.

11 баражуючих боєприпасів «Shahed-131/136» знищено протиповітряною обороною вночі на східному напрямку.

Близько 7.00 ворог атакував Україну крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-555 із стратегічних бомбардувальників Ту-95мс з району Волгодонська Ростовської області та північного району Каспійського моря, а також крилатими ракетами «Калібр» із кораблів у Чорному морі.

Крім того, здійснено до шести пусків крилатих ракет Х-22 та Х-32 із дальніх бомбардувальників Ту-22М3, два пуски протирадіолокаційних ракет Х-31П.

Також окупанти застосували зенітні керовані ракети С-300 по об’єктах інфраструктури прифронтових міст.

Усього, за попередніми даними, окупаційні війська застосовали 69 ракет.

У Херсоні від обстрілів постраждав Обласний кардіологічний диспансер

Джерело: заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко

Сьогодні внаслідок російських обстрілів міста пошкоджено Обласний кардіологічний диспансер.

Постраждало 2 людей – охоронець та працівник котельні.

У будівлі зруйновано покрівлю, вікна та фасад одного з корпусів.

На Київщині уламки ракет пошкодили житлові будівлі, без постраждалих

Джерело: голова Київської ОВА Кулеба

На Київщині через падіння уламків збитих ракет немає постраждалих. Є незначні руйнування житлових будівель у Вишневій громаді та Вишгородському районі, пошкоджений медичний заклад в Глевасі

Масштабний ракетний обстріл території України

Джерело: голови ОВА

Підрозділи ППО ОК «Північ» ліквідували російську ракету над Сумщиною.

На Київщині та Житомирщині працює ППО.

Віталій Кім, очільник Миколаївської ОВА, повідомив про збиття 3 ракет над морем.

Станом на 9:00 в Одесі пролунали чергові вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного. Керівник Одеської ОВА Марченко повідомив про роботу ППО в області.

У Києві уламки збитої ракети пошкодили приватну будівлю. в Дарницькому районі та припаркований поруч автомобіль. Інформація по постраждалих уточнюється.

Ще одна ракета росіян знищена над Сумщиною силами ППО ОК «Північ».

Станом на 9:24 на Львівщині працює ППО.

В Одеській та Дніпропетровській областях запровадили екстрені відключення електроенергії, повідомляє компанія ДТЕК. Це робиться, щоб уникнути значних пошкоджень, якщо окупантам вдасться вразити енергетичні об'єкти.

Станом на 9:40 у Києві також пошкоджено промислове підприємство в Голосіївскому районі та дитячий майданчик в Печерському районі. 

В Одеській області уламки ракети потрапили в житловий будинок в селі Степовому.

Львів на 90% без світла. Громадський транспорт не курсує, можливі перебої з водопостачанням, повідомив мер Садовий.

Станом на 9:50 Харків та Харківська область під ударами ворожих ракет. Попередньо, є прильоту 4 ракет, ймовірно С-300, в Немишлянському та Основ'янському районах.

Під прицілом - критична інфраструктура. На місці працюють рятувальники. Інформація щодо руйнувань та постраждалих уточнюється.

У Дарницькому районі Києва постраждали двоє людей. Їм надана перша медична допомога, повідомили в КМВА.

Станом на 10:00 на Вінниччині та Житомирщині працює ППО, повідомили в облраді та ОВА регіонів.

Станом на 10:10 21 ракету збили підрозділи ППО над Одещиною — голова ОВА Марченко

Уламки однієї з ворожих ракет потрапили в житловий будинок, постраждалих немає. Також внаслідок влучань є пошкодження енергетичної інфраструктури, тому в області відбуваються екстрені відключення світла

Станом на 10:20 стало відомо про трьох постраждалих у Дарницькому районі Києва.

Станом на 10:40 у село у Івано-Франківській області, майже за тисячу кілометрів від росії, прилетіла ракета прямісінько в будинок, яка дивом не вибухнула.

 

Ніч на Донеччині минула з численними обстрілами, без жертв серед цивільних

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

На Донецькому напрямку цієї ночі найбільше постраждало Курахове — пошкоджено 2 будинки, 2 господарчі споруди та приміщення підприємства. Також зафіксовано поодинокі обстріли Мар'їнки та Авдіївки.

На Горлівському напрямку напередодні відбувся ракетний удар по санаторію в Соледарі. Сьогодні зранку росіяни поцілили в підприємство у Костянтинівці та в приватний будинок у Бахмуті.

 

На Лисичанському напрямку внаслідок обстрілів пошкоджено будинки на двох вулицях у Сіверську, а в Лиманській громаді під вогонь знову потрапили Торське і Зарічне — точні наслідки встановлюємо.

Російські окупанти 49 разів обстріляли територію Херсонщини, одна людина загинула

Джерело: голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич

Ворог гатив по мирних населених пунктах області з артилерії, РСЗВ, мінометів та танків.

Херсон ворог атакував 12 разів. Ворожі снаряди влучили у приватні та багатоквартирні будинки.

 

Вчора росіяни вбили 1 людину, 9 жителів Херсонщини отримали поранення різного ступеня тяжкості. Серед поранених – 10-річна дитина. Хлопчика у середньому стані важкості з мінно-вибуховою травмою та множинними осколковими пораненнями доставили до лікарні. Йому надали необхідну меддопомогу.

Вночі Харків атакували дронами, а в Чугуївському районі батько та син підірвалися на міні

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Вчора пізно ввечері Харків зазнав масованої атаки дронами-камікадзе «Шахед». Усього по Харкову було випущено 13 дронів. 11 з них були збиті силами нашої ППО.

Є влучання в об'єкти критичної інфраструктури міста. На щастя, ніхто не постраждав. Наразі на місці тривають роботи з ліквідації наслідків.

Вчора зранку ворог завдав ракетного удару по Слобідському району Харкова. Пошкоджені адміністративні та виробничі будівлі. Поранення отримав чоловік 48 років. Він госпіталізований з вибуховою травмою, стан - середньої тяжкості.

Протягом дня російські окупанти обстрілювали з артилерії населені пункти Куп'янського, Харківського та Чугуївського районів, що розташовані поряд з лінією зіткнення та кордоном з рф. Зокрема під вогнем були міста Куп'янськ та Вовчанськ, смт Дворічна, Ківшарівка та інші населені пункти. Пошкоджені житлові будинки та господарчі споруди. Обійшлося без жертв та постраждалих. 

В області тривають роботи з розмінування. За добу знешкоджено 57 вибухонебезпечних предметів. Втім, мінна небезпека залишається дуже високою. Вчора в с. Бугаївка Чугуївського району у лісі підірвалися батько 47 років та його 7-річний син. Обидва госпіталізовані з вибуховими травмами. Дитина у важкому стані. Стан батька – середній.

Росіяни атакували Дніпропетровську область дронами-камікадзе та важкою артилерією.

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко 

Наші захисники неба збили усі баражуючі боєприпаси, які ворог скерував на Дніпропетровщину. А це були п’ять «Шахедів».

Нікопольщину російські окупаційні війська тричі накрили вогнем з важкої артилерії. Смертоносні снаряди прилетіли у сам Нікополь та Марганецьку громаду.

Побита багатоповерхівка, кілька приватних будинків та кілька ліній електропередач.

Минулося без постраждалих.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 29 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася триста дев’ята доба російського широкомасштабного вторгнення.

Протягом минулої доби противник завдав 30 авіаційних та 7 ракетних ударів, зокрема, по цивільній інфраструктурі міст Костянтинівка Донецької області та Харків. Також здійснив понад 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Цієї ночі російські окупанти вчергове завдали удару по енергетичній інфраструктурі Харкова, застосувавши для цього 13 іранських БпЛА “Шахед-136”. 11 цих дронів підрозділи Сил оборони України збили.

Противник продовжує ведення наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Намагається покращити тактичне положення на Лиманському напрямку.

Підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка, Андріївка, Площанка і Червонопопівка Луганської області та Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Підгородне, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Авдіївка, Красногорівка, Мар’їнка та Побєда на Донеччині.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка залишається стабільною, ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Грем’ячка і Липівка Чернігівської області; Зноб-Трубчевськ, Чернацьке, Іскрисківщина, Будки і Запсілля Сумської області, а також Червона Зоря, Ветеринарне, Красне, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Вовчанські Хутори, Стариця, Тернова, Новомлинськ та Дворічна на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог обстріляв райони понад 20 населених пунктів. Серед них - Синьківка, Вільшана, Куп’янськ, Кислівка і Крохмальне Харківської області; Стельмахівка, Площанка, Червонопопівка і Діброва - Луганської, а також Ямполівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку противник здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах понад 25 населених пунктів. Зокрема це - Спірне, Білогорівка, Соледар, Григорівка, Бахмутське, Часів Яр, Бахмут, Костянтинівка, Майорськ та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Бердичі, Авдіївка, Первомайське, Мар’їнка та Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку обстріли зафіксовано біля Времівки, Великої Новосілки,  Вугледара та Пречистівки Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках обстріляно райони понад 25 населених пунктів. Серед них - Гуляйполе, Малинівка, Чарівне і Дорожнянка Запорізької області та Республіканець, Козацьке і Львове на Херсонщині. Знову від ворожих обстрілів постраждала цивільна інфраструктура Олешків та Херсона. Є постраждалі серед мирних громадян.

27 грудня, в районах населених пунктів Токмак, Титове, Чернігівка, Пологи та Бердянськ  Запорізької області, втрати окупантів склали 3 одиниці військової техніки різного типу, командний пункт, вузол зв’язку та близько 230 військовослужбовців пораненими. Інформація щодо загиблих уточнюється.

Наша авіація протягом минулої доби завдала 17 ударів по районах зосередження ворога та 4 удари по позиціях його зенітно-ракетних комплексів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили 5 пунктів управління, 3 райони зосередження живої сили та склад боєприпасів окупантів.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024