стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 27 грудня

27 Грудня 2022, 21:36
Дніпропетровщина. Обстріли Нікопольщини ОНОВЛЮЄТЬСЯ 3940
Дніпропетровщина. Обстріли Нікопольщини

Хроніка 307 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

росіяни обстріляли три прикордонні громади Сумщини

Джерело: голова ОВА Дмитро Живицький

По Середино-Будській громаді противник застосував стрілецьку зброю на прикордонні.

По Шалигинській громаді ворог вів мінометний обстріл, було десять прильотів.

Есманьську громаду росіяни обстріляли з артилерії. Було три прильоти. Один зі снарядів влучив у помешкання місцевих жителів. Будинок зруйнований. Люди, на щастя, встигли сховатися в укриття. 

росіяни обстріляли пологове відділення у Херсоні

Джерело: голова ОВА Ярослав Янушевич

Сьогодні у седзакладі народилося дві дитини. На щастя, лікарі встигли завершити кесарів розтин до ворожої атаки.

У закладі перебували п′ять породілль. Дивом ніхто не постраждав.

З вересня 4 500 росіян вирішили здатися в полон

Джерело: Бабель з посиланням на речника Координаційного штабу з питань військовополонених Віталія Матвієнка

Від вересня у чат-бот і на гарячу лінію проєкту «Хочу жити» звернулися приблизно 4 500 росіян, які вирішили здатися в полон.

«Хочу жити» отримує від 70 до 100 звернень на день — як від родичів російських чоловіків, яких хочуть мобілізувати або вже мобілізували, так і від самих новобранців армії рф. Також звертаються й кадрові військові.

На Чернігівщині заблокували збут російської продукції

Джерело: МВС

Представники російської корпорації з використанням підконтрольних українських підприємств налагодили схему з реалізації хімічної продукції на території України. Отримані кошти надходили в бюджет росії для фінансування військової агресії. 

Як розповів начальник управління Головного слідчого управління (ГСУ) Національної поліції України Юрій Деревяга, до цього «пулу» входило десять підприємств. Вони отримували з території росії моторні оливи, інші хімічні речовини. Тут, на території України, на базі своїх потужностей розфасовували та збували товар. Отримані від реалізації кошти направлялися на територію росії. Бенефіціарний власник цих підприємств - як на території України, так і великої корпорації на території росії  – громадянин рф.

Ситуація на фронті станом на вечір 27 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Загроза завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури залишається на всій території України

Противник, попри значні втрати у живій силі, не припиняє наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Намагається покращити тактичне положення на Лиманському напрямку.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка залишається стабільною, ворог зберігає військову присутність у прикордонних районах, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. 

На Сіверському та Слобожанському напрямках артилерійських та мінометних обстрілів зазнали райони населених пунктів Мефедівка та Вовківка Сумської області, а також Глибоке, Стариця, Огірцеве і Вовчанськ на Харківщині. 

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв райони населених пунктів Новомлинськ, Дворічне, Куп’янськ, Крохмальне, Берестове і Першотравневе Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка і Коломийчиха - Луганської.

На Лиманському напрямку ворожий вогонь фіксувався біля Площанки і Діброви на Луганщині та Ямполівки і Григорівки Донецької області.

На Бахмутському напрямку обстріляно райони населених пунктів Спірне, Білогорівка, Соледар, Бахмут, Часів Яр, Опитне, Кліщіївка, Андріївка, Біла Гора, Олександро-Шультине, Озарянівка, Майорськ та Нью-Йорк Донецької області. 

На Авдіївському напрямку під вогневий вплив потрапили Водяне, Первомайське, Мар’їнка та Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку артилерійського ураження зазнали райони Вугледара, Пречистівки, Времівки та Великої Новосілки  Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог здійснив обстріли з танків та ствольної артилерії по районах Темирівки, Полтавки, Дорожнянки, Новоандріївки, Кам’янського та Плавнів Запорізької області.

На Херсонському напрямку, знову, від російських обстрілів постраждала цивільна інфраструктура Антонівки Херсонської області та міста Херсона. Є постраждалі серед мирних жителів. 

У звʼязку зі значними втратами особового складу, у Луганській області відзначається збільшення випадків дезертирства російських військовослужбовців та залишення ними бойових позицій. З метою утримання контролю над ситуацією, російське військове керівництво збільшило кількість патрулів для затримання та повернення дезертирів до підрозділів. 

 

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили пункт управління, шість районів зосередження живої сили та військової техніки противника, склад боєприпасів, а також один інший важливий військовий об’єкт.

 

СБУ викрила понад 30 посадовців та бізнесменів, які намагалися розікрасти бюджет на цифровізацію

Джерело: начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк в ефірі телеканалу «Ми-Україна»

 Служба безпеки суттєво посилила контррозвідувальний супровід цифровізації України в умовах повномасштабної агресії рф.

«За цей рік ми оголосили понад 30 підозр по спробам підірвати кіберстійкість нашої держави. В тому числі - заступникам міністрів, керівникам ЦОВВ, колишнім нардепам, нечистим на руку бізнесменам», – зазначив Ілля Вітюк.

 Також він підкреслив, що в процесі захисту державних інформаційних систем СБУ викриває та припиняє багато корупційних та інших злочинних схем, використовуючи саме цифрові інструменти.

 «Так, наприклад, нещодавно ми знешкодили угруповання, яке за винагороду займалося технічним втручанням до державного реєстру будівництва з метою незаконної реєстрації низки проблемних об’єктів нерухомості. Всі дії в системі відповідним чином зберігалися, тому ми швидко зупинили протиправну діяльність та викрили злочинців», – розповів Ілля Вітюк.

 Він зауважив, що в умовах війни СБУ продовжить зміцнювати кіберстійкість держави та здійснювати комплексні заходи для нейтралізації будь-яких загроз функціонування цифрових систем державного управління.

Дзвін з храму, який знищили рашисти під час захоплення Куп’янська, передали до Харківського музею

Джерело: СБУ

Контррозвідка СБУ віднайшла старовинний український дзвін у ході стабілізаційних заходів на звільнених територіях Харківщини.

Встановлено, що це єдиний вцілілий артефакт від зруйнованого рашистами Іоано-Богословського храму поблизу Куп’янська.

Після захоплення району загарбники облаштували на території споруди вогневі позиції, а в самій церкві – склад з боєприпасами.

Однак, під час втечі від контрнаступу ЗСУ російські окупанти здійснили по храму ракетно-артилерійський удар і тим сам зруйнували його.

Наразі співробітники СБУ ініціювали передачу старовинного дзвону на зберігання Харківському історичного музею.

Після відновлення храму українську старожитність знову повернуть вірянам.

Заходи проводили співробітники Департаменту контррозвідки СБУ та Управління СБУ у Харківській області.

 

З Донеччини курсуватиме безплатний евакуаційний потяг на Черкащину

Джерело: Мінреінтеграції

Евакуація з Покровська до станції імені Тараса Шевченка (місто Сміла Черкаської області) проводитиметься безоплатним евакуаційним потягом, який почне курсувати з 2 січня.

Рейси здійснюватимуться раз на чотири дні по парних числах. 

 

Кіберполіція припинила роботу 13 ворожих ботоферм

Джерело: МВС

Виявили понад півтора мільйона облікових записів у різних соцмережах та поштових сервісах. Їх створювали для поширення проросійських фейків та пропаганди. Для реєстрації акаунтів використали понад 100 тисяч сім-карток, які вже вилучили правоохоронці.

Крім того, зловмисники поширювали шкідливе програмне забезпечення для мобільних телефонів та робили грошові перекази у росію. У результаті викрили 31 особу, причетну до злочинної діяльності. 

В Україну повернули тіла 42 полеглих захисників

Джерело: Мінреінтеграції

Офіс Уповноваженого зі зниклих безвісти спільно з силовими структурами продовжують повертати додому Героїв, які віддали своє життя за Україну.

Сьогодні відбулася чергова передача тіл – доставили 42 загиблих.

Загалом Уповноваженому зі зниклих безвісти від моменту його призначення вдалося повернути додому тіла 869 захисників.

«Щоденно не припиняється робота щодо обміну. Попри те, що процес перемовин складний та тривалий, намагаємося його пришвидшувати. Розуміємо кожну родину, яка чекає на повернення та вшанування оборонців. Повернемо усіх», – наголосив Уповноважений зі зниклих безвісти Олег Котенко. 

Нагадуємо, працює гаряча лінія з питань зниклих безвісти: 0 800 339 247.

Також про зниклу людину можна повідомити особисто Уповноваженому за телефоном: (099) 792-01-26. 

У вихідні надсилайте повідомлення у Viber та Telegram за номером: (095) 896-04-21.

російські загарбники атакували з артилерії підприємство критичної інфраструктури у Херсоні

Джерело: Херсонська ОВА

Вибиті вікна не лише у будівлі підприємства, але у будівлях, що розташовані поруч: на станції екстреної медичної допомоги, у дитячому садку, також зазнав руйнувань в приватний будинок. На  щастя, люди не постраждали.

На Донеччині застрелили вісьмох людей, четверо з них – діти

Джерело: радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко

 

В окупованій Макіївці Донецької області вночі застрелили вісьмох осіб, у тому числі чотирьох дітей.

«Вночі в окупованій Макіївці сталося страшне вбивство 8 людей, у тому числі чотирьох дітей. Зранку окупаційна поліція повідомила про розкриття по «гарячих слідах» та затримання начебто підозрюваного місцевого мешканця, який просто хотів вкрасти автівку. Але. Це відверта брехня, та окупанти не кажуть купу деталей», – написав Андрющенко.

За його словами, окупанти не оприлюднюють багато деталей. Радник міського голови наголосив, що вбивство «мало відверто націоналістичний характер», оскільки загинула родина ромської національності. Крім того, всі вбиті мають кульові поранення в голову, завдані з близької відстані.

Публічні джерела в Макіївці, за словами Андрющенка, фактично прямо заявляли, що цей злочин скоїли військові, і припущення, що це були найманці з групи «Вагнера», цілком логічне.

Ворог гатив по Сумщині із САУ: під обстріли потрапили дві громади

Джерело: голова Сумської ОВА Дмитро Живицький

Ворог гатив по Сумщині із самохідних артилерійських установок (САУ), під обстріли потрапили дві громади.

«Після 22 години вечора 26 грудня, росіяни із САУ обстріляли Середино-Будську громаду. Було 4 прильоти» – написав він.

Також за інформацією Живицького, близько 6 години ранку, 27 грудня, противник відкрив вогонь по Зноб-Новгородській громаді. Було два прильоти з САУ.

За даними ОВА, в обох випадках без жертв і руйнувань.

окупанти за добу обстріляла три райони Харківщини: пошкоджені житлові будинки

Джерело: голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов 

російська федерація тероризує прикордонні та прифронтові райони Харківської області, найбільше потерпає Куп’янський район.

«Прилеглі до кордону з рф та лінії зіткнення території Харківщини продовжують потерпати від ворожих обстрілів. Найбільше страждає Куп'янський район. Також під ворожим вогнем минулої доби опинялися населені пункти Харківського та Чугуївського районів», – ідеться у повідомленні.

Внаслідок ворожих обстрілів в селищах Дворічна та Куп'янськ-Вузловий Куп'янського району пошкоджені житлові будинки, сталися пожежі.

«На щастя, ніхто не постраждав попри усі намагання ворога завдати більшої шкоди. Особлива подяка за ефективну роботу нашій ППО», – заявив Синєгубов.

росіяни за добу 11 разів обстріляли Херсон, поранена людина

Джерело: голова Херсонської обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич

російська армія за добу 26 грудня 40 разів обстріляла територію Херсонської області, 11 разів атакувала Херсон, є поранена людина.

«російські загарбники 40 разів обстріляли територію Херсонщини. Били з артилерії, РСЗВ, мінометів та танків. Місто Херсон ворог атакував 11 разів. Поцілили в завод, приватні та багатоквартирні будинки», – зазначив Янушевич.

 російські війська за добу поранили двох жителів Донеччини

Джерело: начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко

російська армія за минулу добу завдала поранень двом жителям Донецької області.

 

У Миколаївській області російські війська завдали артилерійських ударів по акваторії Очаківської громади

Джерело: очільник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім

«Миколаївський район. Вчора, 26 грудня, о 10:05 ворог завдавав артилерійських ударів по акваторії Очаківської громади. Постраждалих немає», – йдеться у повідомленні.

За словами Кіма, у Миколаєві, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

Втрати росіян у війні проти України

Джерело: Генштаб

Втрати противника сягнули 103 220 убитих військових. Минулої доби ЗСУ ліквідували ще 620 окупантів.

російські окупаційні війська п’ять разів ударили по Дніпропетровщині (Нікопольщині) з «Градів» та важкої артилерії

Джерело: голова Дніпропетровської ОДА (ОВА) Валентин Резніченко

40 ворожих снарядів прилетіли у три громади – Нікопольську, Червоногригорівську та Марганецьку.

Люди вціліли.

У місті Нікополь понівечені кілька приватних будинків і кілька господарських споруд. Побита лінія електропередач.

У Червоногригорівській громаді російські снаряди пошкодили шість приватних будинків, два газогони та електромережу. Зачепили й парники та магазин.

У Марганецькій громаді наслідки нічних ударів ще з’ясовуються.

У решті районів тривога сповіщала про небезпеку, та минулося без атак. І на цю хвилину спокійно.

Ситуація на фронті станом на ранок 27 грудня

Джерело: Генштаб

Протягом минулої доби противник завдав 2 ракетних удари та здійснив 44 обстріли з реактивних систем залпового вогню.

В той же час підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Новоселівське і Стельмахівка Луганської області та Диліївка, Красногорівка, Водяне, Веселе, Мар’їнка і Побєда на Донеччині.

  • На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, ворог зберігає військову присутність вздовж державного кордону, ознак формування його наступальних угруповань не виявлено.
  • На Сіверському напрямку обстріляно райони Винторівки, Манухівки, Рижівки та Ворожби Сумської області.
  • На Слобожанському напрямку вогневого впливу зазнали райони населених пунктів Глибоке, Красне, Стариця, Огірцеве, Новомлинськ, Дворічна та Куп’янськ Харківської області.
  • На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог обстрілював з танків, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Берестове, Тавільжанка, Табаївка, Крохмальне і Першотравневе на Харківщині; Новоселівське, Стельмахівка, Коломийчиха, Першотравневе і Площанка Луганської області та Ямполівка, Торське, Діброва і Григорівка на Донеччині.
  • На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник завдав вогневого ураження по районах понад 25 населених пунктів. 
  • На Новопавлівському напрямку постраждали Пречистівка, Золота Нива і Велика Новосілка на Донеччині.
  • На Запорізькому напрямку з мінометів та ствольної артилерії обстріляно райони Темирівки, Ольгівського, Полтавки, Малої Токмачки, Новоданилівки, Новоандріївки та Плавнів Запорізької області.
  • На Херсонському напрямку від обстрілів окупантів постраждала цивільна інфраструктура населених пунктів Берислав, Веселе, Садове, Антонівка і Станіслав Херсонської області та місто Херсон.

25 грудня наші воїни уразили зосередження живої сили російських загарбників біля Новобілозерки Василівського району Запорізької області. Втрати противника склали до 100 військовослужбовців мертвими та пораненими. Серед них 15 співробітників федеральної служби безпеки російської федерації.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала удару по району зосередження окупантів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України, в той же час, уразили 4 пункти управління та 6 районів зосередження живої сили противника.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024