стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 12 грудня

12 Грудня 2022, 21:52
Синьо-жовті прапорці із надписами позивних та датами загибелі українських військових, які захищали Маріуполь 3331
Синьо-жовті прапорці із надписами позивних та датами загибелі українських військових, які захищали Маріуполь

Хроніка 292 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Майже сорок ударів по прикордонню Сумщини завдали рашисти протягом дня

Джерело: голова ОВА Дмитро Живицький

Ворожі міни та снаряди розривалися на території трьох громад.

По Краснопільській громаді росіяни випустили 16 боєприпасів із реактивної системи залпового вогню «Град».

Великописарівську громаду з території росії обстріляли з гранатометів. Було 16 прильотів. 

Середино-Будська громада: було два обстріли, під час яких прилетіло шість мін. Пошкоджені приватний будинок та сарай. 

 У Мелітополі «втомився» міст, через який рашисти перевозили військову техніку

Джерело: мер міста Іван Федоров

Міст, який з’єднував місто із селом Костянтинівка, був одним зі стратегічно важливих мостів після «втоми» Кримського мосту. Саме через нього окупанти перевозили військову техніку зі східного напрямку.

Україна просить мільярд доларів, щоб пережити зиму

Джерело: Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль

Шмигаль заявив, що Україні потрібні додаткові кошти для того, щоб пережити зиму. Він попросив в Організації економічного співробітництва та розвитку термінову допомогу.

На Рівненщині навчатимуть керувати безпілотними літальними апаратами

Джерело: голова ОВА Віталій Коваль

Рівненський обласний центр зайнятості розпочинає підготовку операторів дронів. Група складатиметься з десяти людей. Відповідний курс проводитиметься вже вдруге. Навчання зареєстрованих безробітних здійснюється за державні кошти. Для інших орієнтовна вартість – 1700 гривень. Вимог для охочих лише дві: наявність сучасного смартфону і знання основ роботи на ПК.

Під час розмінування Краматорського району загинули троє піротехніків

Джерело: ДСНС

Під час розмінування у місті Костянтинівка Краматорського району здетонував вибухонебезпечний предмет, в результаті чого загинули начальник відділення піротехнічних робіт Євген Сагайда 1998 року народження, начальник відділення підводного розмінування Олександр Кулініч 2000 року народження та старший водій-сапер Максим Лизя 1979 року народження.

Ще двоє піротехніків поранені, лікарі борються за їхні життя.

 

Ситуація на фронті станом на вечір 12 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник зосереджує зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Запорізькому напрямках. На інших напрямках ворог намагається стримувати дії підрозділів Сил оборони України. 

Протягом доби окупанти завдали шість ракетних ударів, чотири з яких – по цивільній інфраструктурі міста Костянтинівка Донецької області, а також здійснили обстріл з реактивних систем залпового вогню міста Херсон.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь та російської федерації продовжують знаходитись в прикордонних з Україною районах. За добу ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли в районах населених пунктів Середина-Буда та Рясне Сумської області, а також Стрілеча, Стариця, Огірцеве, Гатище, Волохівка, Охрімівка, Чугунівка, Амбарне, Дворічна та Кам’янка Харківської області. 

На Куп’янському напрямку обстрілів зазнали райони населених пунктів Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку вогневого ураження зазнали райони Тернів, Ямполівки та Торського Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах майже двадцяти населених пунктів. Зокрема це Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Веселе, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Часів Яр та Дружба на Донеччині.

На Авдіївському напрямку обстрілів зазнали, зокрема, Залізне, Нью-Йорк, Бердичі, Авдіївка, Опитне, Водяне, Невельське, Красногорівка та Мар’їнка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку обстріляно райони Вугледару, Богоявленки, Новоукраїнки та Пречистівки Донецької області. 

На Запорізькому напрямку противник завдав вогневого ураження по Времівці на Донеччині та Зеленому Полю, Новополю, Новодарівці, Малинівці, Гуляйполю, Дорожнянці, Гуляйпілському, Чарівному, Білогір’ю, Малій Токмачці  та Оріхову Запорізької області. 

На Херсонському напрямку ворог здійснив обстріли зі ствольної та реактивної артилерії населених пунктів Херсонської області та міста Херсон, є загиблі серед мирного населення, постраждала цивільна інфраструктура. 

Російські окупанти продовжують грабувати об’єкти цивільної інфраструктури на тимчасово захопленій території Херсонської області. Так, станом на 11 грудня поточного року, із населеного пункту Рубанівка було вивезено устаткування місцевих сільськогосподарських підприємств.

У Міжводному та Чорноморському, що у Криму, російська окупаційна влада активізувала адміністративно-поліцейські та контррозвідувальні заходи. 

Противник  продовжує зазнавати втрат. У місцевій лікарні Кремінної Луганської області знаходиться понад 100 військовослужбовців противника з пораненнями різного ступеня важкості. 

З метою поповнення втрат в живій силі та доукомплектування підрозділів 1 армійського корпусу за мобілізацією призивають жінок. 28 осіб жіночої статі вже призвано та направлено на підготовку Калінінським районним військовим комісаріатом міста Донецьк.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала 4 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

 

Українські ракетники і артилеристи уразили два пункти управління та чотири райони зосередження особового складу окупантів.

росіяни масовано обстрілюють Херсон

Джерело: голова ОВА Ярослав Янушевич

Ворог атакував мікрорайон ХБК. Станом на 15:10 відомо про сімох постраждалих, двоє з них – загинули

Також бригади екстреної медичної допомоги разом із Червоним Хрестом прямують на мікрорайон Острів. Кількість постраждалих нині невідома. 

Станом на 16:43 відомо, що росіяни вкотре обстріляли медичні заклади Херсона.

Ворожі снаряди поцілили в одну з міських лікарень. Пошкоджена будівля поліклініки. Також ворог атакував ще один медичний заклад. Через російські обстріли у будівлі вибиті вікна. На щастя, постраждалих немає.

Станом на 17:26 голова ОВА повідомляє про прицільний обстріл житлового району. У мікрорайоні Таврійському пошкоджені автівки на парковці та газогін. За попередніми даними, одна людина загинула, троє – поранені.

На Херсонщині затримали колаборантів, які погрожували розстрілом за відмову «голосувати» на псевдореферендумі

Джерело: СБУ

Зловмисниками виявились колишні представники «виборчих комісій», створених загарбниками під час тимчасової окупації частини регіону.

Перебуваючи на «посадах», вони виконували вказівки москви щодо підготовки і проведення незаконного референдуму з «приєднання» до рф захоплених районів півдня України.

Для цього розгорнули широку агітаційну кампанію на підтримку фейкового плебісциту на території Бериславського району.

Зловмисники особисто закликали людей прийти на «дільниці» і «проголосувати» на користь країни-агресора.

У разі забезпечення «явки», ворог обіцяв своїм поплічникам «винагороду» у розмірі 50 тисяч російських рублів кожному.

Крім цього, колаборанти здійснювали подворові обходи приватних домоволодінь, під час яких вимагали від людей поставити потрібну «відмітку в бюлетенях».

У разі відмови зловмисники одразу «зверталися» до озброєних рашистів, які вривалися в оселі громадян і погрожували розстрілом.

Таким чином загарбники намагались залякати людей і придушити рух спротиву на території регіону.

За даними слідства, колаборантами є троє місцевих жителів, один з яких нещодавно приїхав з тимчасово окупованого Луганська.

На початку повномасштабного вторгнення вони підтримали загарбників і запропонували їм свою допомогу у війні проти України.

Після звільнення району зловмисники намагались «загубитись» по різних населених пунктах. Однак, співробітники СБУ встановили їх місцезнаходження і затримали.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили фігурантам про підозру у колабораційній діяльності, участь в організації та проведенні незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території, вчинене за змовою групи осіб.

Суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

 

Санкція статті передбачає покарання до 10 років ув’язнення.

Окупанти з «Урагану» обстріляли місто Гірник на Донеччині 

Джерело: Офіс генерального прокурора, голова ОВА Павло Кириленко

росія вранці 12 грудня обстріляла місто Гірник Донецької області — двоє загиблих і десять поранених.

Обстріл був із використанням касетних боєприпасів та реактивних систем залпового вогню «Ураган». Снаряди влучили у центральну частину міста, пошкоджено пʼятиповерхові будинки, відділення банку. Постраждалих евакуювали до лікарні міста Селидове.

Прокуратура почала розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни.

Білорусь навряд чи вторгнеться в Україну

Джерело: американського Інституту вивчення війни (ISW)

російські офіційні особи постійно проводять інформаційні операції, які припускають, що звичайні сухопутні сили Білорусі можуть приєднатися до російського вторгнення в Україну, відзначають аналітики. Білоруські лідери, включно з олександром лукашенком, іноді підігрують цим інформаційним операціям. Мета цих зусиль полягає в тому, щоб притиснути українські сили до білоруського кордону, щоб не дати їм підсилити українські операції в інших частинах театру дій.

Ворог обстріляв дві громади Сумської області

Джерело: голова Сумської ОВА Дмитро Живицький

Упродовж 11 грудня російські окупанти обстріляли дві громади Сумської області – Великописарівську та Середино-Будську.

Близько опівдня росіяни вели вогонь із мінометів 120 мм калібру по одному із прикордонних сіл, було 6 прильотів. Згодом ще 13 ворожих мін розірвалися на прикордонні. росіяни пошкодили приватний будинок, постраждалих серед людей не було.

Ввечері росіяни також відкривали вогонь по Середино-Будській громаді, було 4 прильоти.

+620 «хороших» окупантів за минулу добу

російські війська із реактивних систем залпового вогню «Град» та «Ураган, а також важкої артилерії обстріляли Дніпро

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко

«Усю ніч напружено було на Нікопольщині… росіяни тероризували «Градами», «Ураганами» та важкою артилерією дві громади - Нікопольську та Марганецьку. Скерували туди щонайменше 30 снарядів», – зазначив він.

Війська рф обстріляли із мінометів акваторію Очаківської громади на Миколаївщині

Джерело: очільник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім 

«Вночі, 12 грудня о 00:10 ворог здійснив мінометний обстріл по акваторії Очаківської громади. Постраждалих немає», – зазначив він.

російські війська за добу вбили одного мирного жителя Донеччини та ще трьох поранили

Джерело: начальник обласної військової адміністрації Павло Кириленко

«За 11 грудня росіяни вбили одного мирного жителя Донеччини — у Великій Новосілці. Ще три людини в області дістали поранення», - зазначив він.

Ворог  обстріляв дві громади Сумської області

Джерело: голова Сумської ОВА Дмитро Живицький

Упродовж 11 грудня російські окупанти обстріляли дві громади Сумської областіВеликописарівську та Середино-Будську.

Близько опівдня росіяни вели вогонь із мінометів 120 мм калібру по одному із прикордонних сіл, було 6 прильотів. Згодом ще 13 ворожих мін розірвалися на прикордонні. росіяни пошкодили приватний будинок, постраждалих серед людей не було.

Ввечері росіяни також відкривали вогонь по Середино-Будській громаді, було 4 прильоти.

Сили оборони відновлять активні контрнаступальні дії в Україні

Джерело: пресконференція Олексія Резнікова з міністром оборони Швеції Полом Йонсоном 

Сили оборони відновлять активні контрнаступальні дії, коли ґрунт замерзне і стане твердішим для легшого проходу техніки.

 

«Погодні умови, перехід від сухої осені до ще не морозної зими... ми спостерігали дощі та дуже важкі умови для атак з будь-якого боку. Тому що сирий ґрунт, і колісна техніка майже не може проходити... Я думаю, що це зменшення активності має місце через погодні умови. Але українські Збройні сили не думають зупинятися. Тому, використовуючи момент, коли ґрунт стане твердішим, я переконаний, що ми продовжуватимемо наші контратаки, кампанію зі звільнення наших територій», – зазначив він.

Ворог вночі обстріляв Дніпропетровщину

Джерело: Валентин Резніченко, голова Дніпропетровської ОВА

Усю ніч напружено було на Нікопольщині. росіяни тероризували «Градами», «Ураганами» та важкою артилерією дві громади – Нікопольську та Марганецьку.

Скерували туди щонайменше 30 снарядів. Минулося без загиблих та поранених.

Рятувальники надають допомогу громадянам на «Дорозі життя»: упродовж місяця вони врятували 877 людей

 

Джерело: ДСНС у Запорізькій області

«За останній місяць на «Дорозі життя» рятувальники витягли з багнюки 17 мікроавтобусів, 5 вантажних та 255 легкових автомобілів, а також врятували 877 громадян, з них 35 неповнолітніх дітей», – йдеться у дописі.

Зазначається, що внаслідок погодних умов люди, які їдуть з тимчасово окупованих територій, не можуть самостійно подолати ділянку об’їзної ґрунтової дороги.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 12 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах Стельмахівки, Макіївки і Серебрянського лісництва Луганської області та Верхньокам’янського, Білогорівки, Соледара, Юр’ївки, Красногорівки, Мар’їнки, Новомихайлівки та Времівки Донецької області.

Окрім того, противник завдав 2 ракетних удари по цивільній інфраструктурі міста Костянтинівка Донецької області, 11 авіаційних ударів по позиціях наших військ вздовж лінії зіткнення, а також здійснив більш як 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по цивільній інфраструктурі міста Херсон та позиціях наших військ.
  • На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

  • На Сіверському та Слобожанському напрямках мінометних та артилерійських обстрілів зазнали населені пункти

    Стрілеча, Стариця, Огірцеве, Гатище, Волохівка, Охрімівка, Дворічна, Кам’янка Харківської області та  Іванівське на Донеччині.
  • На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог здійснив обстріли по районах шістнадцяти населених пунктів. 

  • На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник здійснив обстріли позицій Сил оборони з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах двадцяти чотирьох населених пунктів. 

  • На Новопавлівському напрямку вогнева активність ворога фіксувалась біля Новоукраїнки, Пречистівки та Вугледара Донецької області.

  • На Запорізькому напрямку противник обстріляв населені пункти Времівка Донецької області та Зелене Поле, Новопіль, Новодарівка, Малинівка, Гуляйполе, Дорожнянка, Гуляйпілське, Чарівне і Малі Щербаки Запорізької області.

  • На Херсонському напрямку обстріляно Червоний Маяк, Львове, Інженерне, Чорнобаївка та місто Херсон.

В порушення норм Міжнародного гуманітарного права противник продовжує використовувати мирне населення в якості живого щита. В селищі Троїцьке тимчасово окупованої Луганщини російські окупанти розміщують військову техніку та облаштовують вогневі позиції поблизу житлових будинків, де проживає цивільне населення.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також удар по позиціях зенітного ракетного комплексу противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили 9 пунктів управління, 17 районів зосередження особового складу, район зосередження артилерії та 2 склади боєприпасів окупантів.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024