стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 7 грудня

07 Грудня 2022, 21:41
Ракетний удар по території підприємства «АрселорМіттал Кривий Ріг» 3241
Ракетний удар по території підприємства «АрселорМіттал Кривий Ріг»

Хроніка 287 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

На Харківщині впали російські ракети

Джерело: Суспільне

Близько 20:00 у селищі Печеніги Харківської області впали дві російські ракети. Попередньо без поранених та загиблих.

На Сумщині росіяни із мінометів обстріляли одну з громад

Джерело: голова Сумської ОВА Дмитро Живицький

Близько 14:30 російські війська із мінометів обстріляли Зноб-Новгородську громаду на Сумщині.

11 мін розірвалися на околицях одного з прикордонних сіл.

Решта частина дня була без обстрілів.

Ситуація на фронті станом на вечір 7 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом доби від ракетних ударів та БПлА противника постраждали житлові будинки та інші цивільні об’єкти міста Коростень Житомирської області і низка населених пунктів Запорізької області. Крім того, обстрілів з реактивних систем залпового вогню зазнали житлові квартали міста Курахове Донецької області.

Надалі зберігається загроза ворожих  ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури на всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. На полігонах республіки білорусь триває підготовка підрозділів противника.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує утримувати свої війська в прикордонних районах Бєлгородської області. Обстріли з танків, мінометів, ствольної артилерії зафіксовано неподалік Стрілечої, Тернової, Стариці, Вовчанських Хуторів та Чугунівки Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник веде оборону. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Дворічна, Котлярівка, Табаївка і Берестове Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку противник здійснив обстріли з танків та артилерії різних типів по районах населених пунктів Макіївка, Площанка і Невське Луганської області та Терни і Лиман Донецької області.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках окупанти зосереджують основні зусилля на веденні наступальних дій. Обстрілів з танків, мінометів ствольної та реактивної артилерії зазнали райони населених пунктів Верхньокам’янське, Спірне, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Кліщіївка, Залізне, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка, Новомихайлівка Донецької області. 

На Новопавлівському напрямку ворог веде оборону. Здійснив артилерійські та мінометні обстріли позицій наших військ поблизу населених пунктів Вугледар,  Богоявленка, Пречистівка та Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник завдав вогневого ураження поблизу Времівки і Новополя Донецької області та Дорожнянки, Гуляйполя і Залізничного на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку ворог обороняється. Під артилерійський вогонь потрапили понад 10 населених пунктів, зокрема, Осокорівка, Золота Балка, Дудчани Херсонської області та околиці міста Херсон.

Українська авіація протягом поточної доби завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також удар по позиціях зенітних ракетних комплексів противника.

За добу наші воїни збили ударний БпЛА типу «Shahed-136».

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за поточну добу уразили три пункти управління, два райони зосередження особового складу, район зосередження артилерії та два склади боєприпасів окупантів.

Україна отримала 2,2 мільярда гривень доходів від арештованих російських та білоруських активів

Джерело: 24 канал

Укрзалізниця отримала 1,3 мільярда гривень доходу від комерційного використання арештованих залізничних вагонів та контейнерів, які належали компаніям росії і білорусі.

Також реалізували чергову партію аміаку на загальну суму понад 910 мільйонів гривень.

Нацгвардійці збили крилату ракету зі стрілецької зброї

Джерело: МВС

Під час масованого ракетного обстрілу росією території України 5 грудня, мобільна вогнева група гвардійців 27 Печерської бригади збила крилату ракету Х-101.

Вразити ракету, яка йшла на низькій висоті вдалося із крупнокаліберних кулеметів і обстрілом із автоматів. Вогневі розрахунки Національної гвардії створені для протидії ударам з повітря, зокрема для збиття ракет та дронів-камікадзе. У поєднанні із ефективною роботою підрозділів ППО, це дає змогу збільшувати результат збиття повітряних цілей і тим самим зберегти об'єкти інфраструктури та життя наших громадян.

Вітчизняне підприємство фінансувало Росію

Джерело: МВС

Засновником і єдиним бенефіціарним власником підприємства з виробництва підшипників та інших запасних частин до механізмів є громадянин рф. Відтак, прибутки підприємства, яке визнавалося переможцем у закупівлях на суму понад 12 мільйонів гривень, надходили на користь країни-агресора.

Викрили протиправну діяльність співробітники Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції. Розслідування проводять слідчі Головного слідчого управління Нацполіції за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора України.

рашисти обстріляли автотранспортне підприємство у Херсоні  

Джерело: голова ОВА Ярослав Янушевич

Під час обстрілу автотранспортного підприємства 6 грудня 61-річний Олексій, який в цей час був на робочому місці, дістав мінно-вибухові травми та осколкові поранення. Першу допомогу потерпілому надав його колега. На місце оперативно приїхала й «швидка» – медики забрали чоловіка до лікарні.

Лікарі відчайдушно боролись за життя Олексія. Проте сьогодні чоловік помер

 

В Одесі затримали агента рф, який «полював» за українськими протикорабельними комплексами «Нептун»

Джерело: СБУ

Служба безпеки затримала агента спецслужб країни-агресора під час контрдиверсійних заходів в Одесі. Зловмисник збирав розвіддані про місця дислокації та переміщення підрозділів ЗСУ на території міста. Серед його основних завдань було виявлення можливих бойових позицій протиповітряної оборони та українських берегових ракетних комплексів «Нептун».

Крім того, ворожого поплічника цікавила інформація щодо розташування блокпостів, укріпрайонів та специфіки захисту енергогенеруючих об’єктів на півдні України. Розвідувальна інформація потрібна була окупантам для підготовки та проведення прицільних ракетних ударів по місту.

Після «прильотів» по міській інфраструктурі російський агент «доповідав» своїм кураторам про результати ворожого обстрілу.

Співробітники СБУ затримали зловмисника на спробі чергової передачі ворогу закритих відомостей.

За даними слідства, затриманим є місцевий житель, який на початку повномасштабного вторгнення вийшов на спецслужби рф і запропонував їм свою допомогу у війні проти України.

Встановлено, що зловмисник контактував з агресором через анонімні месенджери та соцмережі. Так само передавав їм інформацію про українські об’єкти з прив’язкою до координат і детальним описом місцевості.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру у держзраді. Суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

 

Під час обшуку за місцем проживання затриманого, правоохоронці виявили мобільний телефон і ноутбук із доказами законспірованого листування з окупантами.

Рашисти бомблять Донеччину

Джерело: голова ОВА Павло Кириленко

Росіяни вдарили по середмістю Курахового. Під вогнем опинилися ринок, автостанція, заправки, житлові будинки. За оперативними даними, щонайменше шестеро цивільних загинули, п'ятеро поранені.

Крім того, щонайменше трьох жителів Ямполя поранили сьогодні рашистські окупанти, обстрілявши  центральну площу селища саме в той час, коли люди отримували гуманітарну допомогу.

Внаслідок обстрілу пошкоджена адміністративна будівля та щонайменше сім житлових будинків.

На Полтавщині судитимуть організаторів незаконного «трансферу» чоловіків за кордон

Джерело: МВС

Зловмисники допомогли незаконно виїхати за кордон 70 особам, а за свої послуги брали 3200 доларів США з людини. Припинили діяльність злочинної групи у вересні 2022 року. Тоді оперативники затримали учасницю угруповання після отримання від чоловіків 6 400 доларів США.

Загалом до організації незаконного каналу переправлення чоловіків за кордон причетні жителі Чернівецької та Полтавської областей. Житель Полтавщини підшукував «клієнтів» та відправляв до визначеного місця – готель на Буковині. Там їх зустрічала жінка та її спільник, які організовували перетин кордону.

За погодженням із Полтавською прокуратурою, обвинувальний акт стосовно двох учасників злочинної групи скеровано до суду. Досудове розслідування щодо спільника з Полтавщини триває.

За минулий тиждень зерновим коридором експортували понад 800 тисяч тонн агропродукції

Джерело: Комітет з питань аграрної та земельної політики

За 18-ий тиждень роботи «зернового коридору» з 28 листопада по 4 грудня через морські порти Одеської області експортували 838,1 тисячі тонн агропромислової продукції, що на 39% більше відвантаження цим каналом тиждень тому.

російські військові вдарили по Краматорську 6 грудня з «Іскандерів»

Джерело: пресслужба поліції Донеччини

 Окрім школи та понад 30 будинків, пошкодили адміністративну будівлю заводу.

«Зафіксовано три ракетних удари із ЗРК "С-300" по селищу Малотаранівка. Ворожі снаряди поцілили в приватні оселі цивільних мешканців. За попередніми даними, люди не постраждали», – повідомили в поліції.

Армія РФ обстріляла Авдіївку, Краматорськ, Бахмут, Курахове, Малотаранівку, Північне, Гостре, Очеретино, Карлівку.

Обстрілами зруйновані та пошкоджені 30 цивільних об'єктів, серед яких 22 житлових будинки, школа, ТЕС, адмінбудівлі, гаражі.

 

Реактивною артилерією російські війська накрили Курахове, де поранення отримав місцевий житель, також руйнувань зазнали об’єкти критичної інфраструктури.

Загальні бойові втрати противника

Джерело: Генштаб

Херсонська область. Інформація щодо ворожих обстрілів за минулу добу 6 грудня

Джерело: Херсонська ОВА, Ярослав Янушевич

Російські окупанти 51 раз обстріляли територію Херсонщини. Рашисти били по мирних населених пунктах області з артилерії, РСЗВ, танків та мінометів.

Через російські обстріли пошкоджено об’єкти цивільної інфраструктури та житлові будинки.

На жаль, минула доба не обійшлася без жертв серед цивільного населення. Рашисти вбили 2 мирних людей, ще 1 житель Херсонщини отримав поранення.

Російські війська вперше за тривалий час застосували проти українських військ іранські дрони-камікадзе Shahed-136

Джерело: Оперативне командування «Схід».

«За минулу добу наші воїни збили 14 ударних дронів типу «Shahed-136», один БПЛА «Орлан-10» та ще 2 ворожих безпілотники, тип яких уточнюється», — йдеться у повідомленні.

Військові зазначили, що 10 із 14 «Шахедів» знищили підрозділи ПВК «Схід».

Росіяни 7 разів ударили з «Ураганів» та важкої артилерії по двох громадах на Дніпропетровщині

Джерело: голова Дніпропетровської ОДА (ОВА) Валентин Резніченко

росіяни атакували область дронами-камікадзе, важкою артилерією та «Ураганами». Круто попрацювали військові з повітряного командування «Схід».

Збили усі вісім ворожих безпілотників, які ворог скерував на область. Попередньо, то були «Shahed-136».

Нікопольський район пережив ще одну важку ніч терору.

росіяни 7 разів ударили з «Ураганів» та важкої артилерії по двох громадах – Марганецькій та Нікопольській. Люди не ушкоджені.

Найбільше постраждав Нікополь. У місті побиті до десятка приватних будинків, господарські споруди та газопроводи.

Понівечили російські снаряди й кілька магазинів, офісні будівлі та коледж.

В інших районах минулося без «прильотів» і на цю хвилину спокійно.

Ворог атакував безпілотниками і ракетами С-300 дві громади Запорізького району

Джерело: голова Запорізької ОДА (ОВА) Олександр Старух

Російські окупанти продовжують нічний терор мирних земель. Цієї ночі ворог атакував безпілотниками і ракетами С-300 дві громади Запорізького району.

В одному з сіл зруйновано 2 будинки, ще 8 отримали пошкодження. Попередньо відомо про трьох поранених, в тому числі дівчину 15 років.

В іншому селі внаслідок вибуху ракети зруйновано один будинок, ще 10 отримали пошкодження. Люди, на щастя, залишились цілими.

Жертв і руйнувань могло бути набагато більше, якби сили оборони не збили пів дюжини БПЛА.

Вночі під час повітряної тривоги ворог намагався атакувати Житомирщину безпілотниками типу «Shahed»

Джерело: голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко

Сьогодні вночі під час повітряної тривоги ворог намагався атакувати Житомирщину, застосувавши безпілотник типу «Shahed».

Силами ППО на півночі області безпілотник було збито.

Ситуація на фронті станом на ранок 7 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

На Лиманському, Бахмутському та Авдіївському напрямках ворог зосереджує зусилля на ведені наступальних дій. На інших напрямках намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони України, обладнує оборонні рубежі та позиції, веде розвідку.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Спірне, Яковлівка, Бахмут, Біла Гора, Курдюмівка, Новобахмутівка, Мар’їнка і Новомихайлівка на Донеччині.

За минулу добу противник завдав 10 ракетних та 33 авіаційних удари, здійснив 75 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Від російських ракет постраждали житлові будинки та інші цивільні об’єкти міст Краматорськ, Кривий Ріг, а також село Степне Запорізької області.

Загроза ворожих ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури на всій території України зберігається і надалі.

  • На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. На полігонах республіки білорусь триває підготовка ворожих підрозділів. 

  • На Сіверському напрямку ворог здійснив артилерійські та мінометні обстріли населених пунктів Грем’яч Чернігівської області та Есмань, Павлівка, Кіндратівка, Запсілля і Миропілля на Сумщині.
  • На Слобожанському напрямку обстрілів з танків, мінометів і ствольної артилерії зазнали райони населених пунктів Стрілеча, Красне, Тернова, Огірцеве, Стариця, Гатище, Вовчанські Хутори, Волохівка, Чугунівка та Кам’янка Харківської області.
  • На Куп’янському напрямку противник веде оборонні дії. Вогневого ураження з танків та всього спектру артилерії зазнали райони населених пунктів Дворічна, Куп’янськ, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне, Піщане, Берестове і Першотравневе Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.
  • На Лиманському напрямку окупанти обстріляли райони Макіївки, Площанки і Невського Луганської області та Тернів, Ямполівки і Лиману на Донеччині.
  • На Бахмутському та Авдіїівському напрямках противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій. Обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали населені пункти Білогорівка, Верхньокам’янське, Спірне, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Кліщіївка, Біла Гора, Курдюмівка, Дружба, Залізне, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.
  • На Новопавлівському напрямку ворог веде оборону. Ворожа артилерія та міномети стріляли по районах населених пунктів Вугледар, Богоявленка, Пречистівка та Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник намагається покращити тактичне положення. Здійснив обстріли з танків, мінометів та артилерії в районах більш як 10 населених пунктів. Серед них – Времівка і Новопіль Донецької області та Ольгівське, Дорожнянка, Гуляйполе, Залізничне, Степове і Плавні Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог обороняється, проводить посилення угруповання військ. Здійснив артилерійські обстріли районів більш як 15 населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення. Це, зокрема, Осокорівка, Золота Балка, Дудчани, Антонівка, Білогрудове Херсонської області, Херсон та Миколаїв..

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 22 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 4 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника.

За минулу добу наші воїни збили 14 ударних дронів типу «Shahed-136», один БпЛА «Орлан-10» та ще 2 ворожих безпілотники, тип яких уточнюється.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024