стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 5 грудня

05 Грудня 2022, 21:28
«Кладовище» снарядів, якими росія цього року обстріляла Харків 4324
«Кладовище» снарядів, якими росія цього року обстріляла Харків

Хроніка 285 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Підсумкове звернення Президента

Ситуація з енергопостачанням станом на 21:00

Джерело: Президент України Володимир Зеленський

Найбільше відключень світла станом на зараз у Київській, Житомирській, Вінницькій, Дніпропетровській, Одеській, Хмельницькій  та Черкаській областях.

Тим часом на Сумщині, за повідомленням голови ОВА Дмитра Живицького, понад 60% споживачів – без світла: введено одну чергу ГПВ та всі десять черг аварійних відключень.

В Україні започаткували відзнаку для волонтерів

Джерело: Президент України Володимир Зеленський

«Щороку будемо відзначати волонтерські проєкти, інші організації, нових особистостей. Люди мають знати, хто здійснює цю допомогу для України. Люди мають знати, чиє серце дає нам такий результат, за який українці – вдячні», – написав Зеленський.

Російське вторгнення: ситуація станом на вечір 5 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває двісті вісімдесят п’ята доба російського широкомасштабного вторгнення.

 

Протягом поточної доби, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни російські окупанти завдали масованого ракетного удару по цивільній інфраструктурі на всій території України. Зокрема під удар потрапили енергооб’єкти у Київській, Вінницькій та Одеській областях.

За попередньою інформацією, понад 60, з більш як 70 ракет, що противник сьогодні випустив по території України, збито силами і засобами ППО Сил оборони. Інформація уточнюється. Крім того, окупанти не припиняють обстрілювати позиції наших військ та населені пункти вздовж лінії зіткнення. Активно застосовують авіацію на Донеччині.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. З метою підтримання військ у готовності до застосування, до 12 грудня продовжено термін перевірки бойової готовності збройних сил республіки білорусь.

На Сіверському напрямку ворог здійснив обстріли з мінометів та ствольної артилерії по населених пунктах Бунякине, Олександрівка, Локня та Юнаківка Сумської області.

На Слобожанському напрямку противник продовжує утримувати свої війська в прикордонних районах Бєлгородської області. Ворожих обстрілів з мінометів і ствольної артилерії зазнали райони населених пунктів Стрілеча, Красне, Мороховець, Бугруватка, Гатище, Бочкове, Мала Вовча, Чугунівка, Бологівка та Дворічна Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник веде оборону. Здійснив обстріли з танків, мінометів та ствольної артилерії по районах населених пунктів Вишневе, Лиман Перший, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне Харківської області; Новоселівське і Стельмахівка Луганської та Площанка, Червонопопівка, Терни, Макіївка і Ведмеже на Донеччині. Задіяв оперативно-тактичну та армійську авіацію для ударів неподалік Кислівки, Новоселівського та Стельмахівки.

На Бахмутському та Авдіїівському напрямках противник намагається покращити тактичне положення, ведучи наступальні дії. Обстрілів з усього спектру артилерії зазнали 26 районів населених пунктів. Серед них - Андріївка, Верхньокам’янське, Берестове, Білогорівка, Бахмутське, Бахмут, Кліщіївка, Костянтинівка, Біла Гора, Дружба, Авдіївка, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області. Окупанти завдали авіаударів по районах населених пунктів Спірне, Верхньокам’янське, Опитне, Водяне, Первомайське та Невельське.

На Новопавлівському напрямку ворог веде оборону. Здійснив обстріли по районах Богоявленки, Вугледара та Золотої Ниви Донецької області. Завдав авіаудару неподалік міста Вугледар.

На Запорізькому та Херсонському напрямках ворог обороняється. Зафіксовано артилерійські обстріли районів понад тридцяти населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення. Зокрема міст Времівка і Новопіль Донецької області; Гуляйпільске, Білогір’я, Малі Щербаки, Качкарівка, Милове, Тягинка, Токарівка Херсонської області та міста Херсон.

Підрозділи російських окупаційних військ продовжують вчиняти протиправні дії стосовно цивільного населення на тимчасово зайнятих та окупованих територіях України. Так, в місті Старобільськ Луганської області триває розквартирування мобілізованих військовослужбовців російських окупаційних військ в приватних будинках.

В селищі Ольгине Каховського району Херсонської області окупанти продовжують вивезення запасів сільськогосподарської продукції місцевих агропідприємств на територію російської федерації.

Почастішали випадки пограбувань приватних будинків, що розташовані в населених пунктах уздовж лівого берега річки Дніпро тимчасово зайнятої території Херсонської області.

У звʼязку зі значними втратами в підрозділах окупантів в Херсонській області відзначаються випадки дезертирства.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки ворога.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони за добу уразили 2 пункти управління, 8 районів зосередження особового складу та ще один важливий об’єкт противника.

На Сумщині ракети влучили на територію чоловічого монастиря, загинули корови

Джерело: голвоа Сумської ОВА Дмитро Живицький

Глинська пустинь постраждала сьогодні від російських обстрілів.

Це Шалигинська громада. На прикордоння ворог скерував 15 снарядів із реактивної системи залпового вогню.

«Прильоти» були на території чоловічого монастиря. Внаслідок обстрілу пошкоджені адмінбудівля та господарчі будівлі. Там від осколків загинули дві корови, ще троє тварин поранені. Люди вціліли.

Українські сили ППО збили більшість російських ракет

Джерело: голови ОВА

На Полтавщині сили ППО збили до десяти російських ракет, влучань немає, повідомив голова ОВА Лунін.

Захисники з повітряного командування «Схід» збили 15 російських ракет, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Резніченко.

Над Києвом було зафіксували 10 ракет, відомо про збиття 9, інформація уточнюється, повідомили в КМВА.

Станом на 18:05 повідомили, що Повітряні сили та ППО відбили масований ракетний удар по Україні: збито більше 60 із понад 70 ракет, випущених росіянами.

За попередньою інформацією, пуски 38 крилатих ракет Х-101/Х-555 здійснювались із восьми літаків-ракетоносців стратегічної авіації Ту-95мс з району Каспійського моря та Волгодонська Ростовської області.

 

 

Також ворог завдав удару 22 крилатими ракетами типу «Калібр» із кораблів Чорноморського флоту.

Внаслідок вибуху в Одесі зникло водопостачання, на Одещині пошкодили об'єкт інфраструктури

Джерело: Інфоксводоканал

В Одесі знеструмлені всі насосні станції та резервні лінії. Водопостачання відсутнє скрізь по місту.

Станом на 15:35 внаслідок російської атаки пошкоджено два інфраструктурних об’єкти на Одещині, одна людина госпіталізована.

Станом на 16:00 в Одесі зупинили роботу всіх котелень, вони знову запрацюють після відновлення електро- та водопостачання, повідомили в міськраді.

Станом на 17:30 стало відомо, що унаслідок ракетного обстрілу є влучання у житлові будинки та цивільну інфраструктуру. Дві людини отримали поранення, повідомив голова ОВА Марченко.

 

 

Наразі в Одесі та більшості Одеського району немає електропостачання. Усі служби вже працюють на місцях.

СБУ викрила «віцемера» окупантів на Донеччині, яка відповідала за депортацію до рф мешканців Маріуполя і Волновахи

Джерело: СБУ

У результаті слідчо-оперативних дій задокументовано незаконну діяльність так званого «заместителя главы администрации города Торез» (сучасна українська назва – Чистякове).

Перебуваючи на «посаді», вона поширювала кремлівський режим у захопленому українському місті і допомагала ворогу у незаконному «приєднанні» регіону до складу рф.

Крім того, зрадниця виконувала завдання москви щодо депортації мешканців окупованих районів Донеччини до країни-агресора.

Для цього вона організувала в місті транзитний «перевалочний пункт», який використовували для примусового вивезення українців до віддалених регіонів росії, зокрема Східного Сибіру і Далекого Сходу.

За даними слідства, поплічницею ворога є мешканка Єнакієвого, яка у 2016 році приєдналась до терористичної організації «днр».

Згодом її призначили «керуючою справами» місцевої окупаційної адміністрації, а потім «перевели» до окупаційної адміністрації Тореза.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігурантці про підозру за:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 1 ст. 258-3 (участь у терористичній групі чи терористичній організації) Кримінального кодексу України.

Щоб уникнути правосуддя зловмисниця переховується на тимчасово захопленій території Донеччини.

Однак, співробітники СБУ знають про місцезнаходження зрадниці і проводять комплексні заходи для її притягнення до відповідальності за злочини проти України.

Розслідування проводили співробітники Служби безпеки Чернівецької області за процесуального керівництва органів прокуратури.

На Херсонщині продовжують відновлювати електропостачання

Джерело: голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич

Вже повністю електрифіковані селища Комишани та Приозерне Херсонського району, почали подавати струм й у електромережі Чорнобаївки — 22% населеного пункту зі світлом.

У кількох областях України застосували екстрене відключення електроенергії 

Джерело: Сумиобленерго та Кирило Тимошенко

Вся Сумська область залишилася без світла.

Також повідомляють про перебої зі світлом в ОдесіЖитомирі та на Київщині.

Станом на 15:00 масове відключення зафіксували і в Миколаївській області.

Станом на 16:00 Також на одній із підстанцій у Житомирській області спрацювала система захисту: частину Житомира поступово підключать до енергопостачання після відбою повітряної тривоги, але більшість міста залишиться без електроенергії, повідомив міський голова Сухомлин.

У Запоріжжі пролунало кілька вибухів

Джерело: секретар Запорізької міської ради, Анатолій Куртєв

Повідомляють, що у селі Новософіївка на Запоріжжі зруйновано декілька приватних будинків, є травмовані.

ДСНС та швидка вже працюють.

Частина з них — це відлуння влучань у передмісті, ще частина — вдала робота Сил ППО.

Станом на 15:00 у Нософіївці дів людини загинуло, дві поранено.

Станом на 15:30 кількість поранених внаслідок ракетного удару по Новософіївці неподалік Запоріжжя зросла до трьох — поранення отримала однорічна дитина, повідомив заступник керівника ОП Тимошенко.

 

В результаті складної спецоперації, з тимчасово окупованої території вдалося повернути двох морпіхів, один з яких був поранений

Джерело: нардеп Копитін

ЗСУ ліквідували близько 91 тисячі 690 російських агресорів

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Збройні Сили України з 24 лютого по 5 грудня ліквідували близько 91 тисячі 690 російських агресорів, при цьому лише за минулу добу - 540 осіб.

Цієї ночі три російські ракети вдарили по одному з промислових об’єктів Кривого Рогу на Дніпропетровщині

Джерело: Кирило Тимошенко, заступник керівника ОП

Загинула 1 особа, госпіталізовано 3 працівники підприємства.

Пожежа вже локалізована.

Фахівці працюють над усуненням наслідків атаки.

Хронiки Холодомору. Маріуполь

Джерело:  Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко

Сьогодні. В квартирі мінус два градуси. Тепла немає. Замість вікон плівка, яку рве на шмаття Азовський вітер. Знову SOS. Окупаційна влада бездіє. Окрім електрообігрівачів, люди кричать про необхідність спальників та карематів.

 

Евакуація мала б рятувати людей. Але, це якщо на меті рятувати, а не вимороти холодом. Геноцид як він є...

Харківщина. Окупанти продовжують завдавати ударів по населених пунктах Куп‘янщини

Джерело: Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА

Після 4 години ранку росіяни вдарили ракетами типу С-300 по цивільній інфраструктурі Куп’янська. За попередніми даними правоохоронців, внаслідок ударів окупантів по Куп‘янську загинула жінка, детальна інформація уточнюється.

Внаслідок обстрілу виникла пожежа на СТО, горів автомобіль. Пошкоджені покрівлі приватних будинків.

Крім цього, окупанти завдавали артилерійських ударів по населених пунктах Харківського, Чугуївського та Ізюмського районах.

Протягом доби отримали травми внаслідок детонації вибухонебезпечних предметів 2 людей: 52-річний чоловік у Мерефі та 66-річний чоловік у селі Донецьке, що на Ізюмщині. Обоє госпіталізовані до медичних установ, стан постраждалих середній.

Мінна небезпека в області лишається високою, не намагайтеся самостійно знешкоджувати вибухонебезпечні предмети!

Ситуація щодо російського вторгнення станом на ранок 5 грудня

Джерело: ГенштабЗа минулу добу підрозділи Сил оборони відбивали атаки російських окупантів у районах населених пунктів Площанка та Білохорівка Луганської області та Берестове, Білохорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Кліщівка, Андріївка, Мар'їнка та Новомихайлівка в Донецькій області.
За минулу добу ворог завдав 7 ракетних та 32 авіаудари, а також завдав понад 50 МЛРС по позиціях наших військ та населених пунктах уздовж лінії зіткнення.
Все ще існує загроза ракетних ударів по об'єктах енергосистеми та критичної інфраструктури по всій території України.
На Волинському та Поліському напрямках ситуація суттєво не змінилася, ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.
Республіка білорусь продовжує підтримувати збройну агресію російської федерації проти України, надаючи територію та повітряний простір для нанесення ракетних та авіаударів. Певні підрозділи Збройних Сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання в районах, що межують з Україною.
  • На Сіверському напрямку ворог здійснив мінометні удари по населених пунктах Сопич, Сваркове та Заруцьке Сумської області.
  • На Слобожанському напрямку від артилерійського вогню варіо потрапили райони населених пунктів Тимофіївка, Стрілеча, Стариця, Бухруватка, Охірцеве, Вовчанське, Бочкове, Мала Вовча, Дворічна, Тавільжанка та Богданівське Харківської області нам калібри від ворога.
  • Ворог боронить на Куп'янському та Лиманському напрямках. Обстріляли з танків та артилерії в районах населених пунктів Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне, Берестове та Вишневе Харківської області; Новоселівське, М'ясожарівка, Макіївка, Площанка в Луганській області, Ямполівка та Андріївка в Донецька область.
  • На Бахмутському та Авдіївському напрямках окупанти концентрують основні зусилля на проведенні наступальних дій та намагаються покращити тактичне становище. Обстріляли райони населених пунктів Соледар, Часів Яр, Бахмутське, Бахмут, Костянтинівка, Кліщівка, Опитне, Курдюмівка, Залізне, Авдіївка, Первомайське, Водяне, Веселе, Краснохорівка, Мар'їнка, Новомихайлівка Донецької області танками, мінометів, ствольною та ракетною артилерією.
  • Ворог боронить на Новопавлівському та Запорізькому напрямках. Від пожежі постраждали райони населених пунктів Новосілка, Нескучне, Золота Нива та Пречистівка в Донецькій області та Новоандріївка, Новоданилівка, Залізничне, Уляйполе, Червоне та Дорожнянка в Запорізькій області.
  • На Херсонському напрямку ворог обстріляв з артилерії райони понад двадцяти населених пунктів уздовж правого берега річки Дніпро. Російські окупанти не припиняють вогневий терор цивільного населення Херсона.
Підтверджено, що Сили оборони знищили концентрацію ворожої живої сили в Якимівському районі Запорізької області. Втрати ворога становлять до 30 військовослужбовців пораненими та більше 10 загиблих.
Упродовж минулої доби українська авіація завдала 18 ударів по районах концентрації особового складу, озброєння та військової техніки, а також 1 удар по позиціях зенітних ракетних систем противника.

Водночас наші воїни збили ворожий вертоліт Ка-52 та 4 БПЛА окупантів.

Підрозділи ракетних військ та артилерії Сил оборони вразили 2 пункти управління, склад боєприпасів, район концентрації особового складу та військового озброєння та техніки, а також ще один важливий об'єкт ворога.

Дніпропетровщина. Оперативна інформація на ранок 5 грудня

Джерело: Валентин Резніченко, голова Дніпропетровської ОВА

Трагічна ніч… Один загиблий, троє поранених. Після опівночі росіяни ударили трьома ракетами по Кривому Розі. Поцілили у промислове підприємство.

Убили працівника. Його тіло рятувальники дістали з-під завалів зруйнованого виробничого цеху.
Ще троє людей дістали поранення. Їх доправили до місцевої лікарні. Стан госпіталізованих медики оцінюють як середньої тяжкості.

Нікопольський район російські окупаційні війська знову накрили з важкої артилерії. Під вогонь потрапила Марганецька громада. Люди цілі. Деталі атаки уточнюють.

У решті районів ніч минула без «прильотів» і на цю хвилину спокійно.

Сьогодні підступний ворог знову цинічно атакував нічне Запоріжжя

Джерело: Анатолій Куртєв, Запорізька міська рада

Цього разу окупанти вдарили своїми клятими ракетами по об‘єктам промислової та енергетичної інфраструктури міста. Відомо, що ушкоджень зазнало одне з приватних підприємств.

На цей час повна інформація щодо ушкоджень та постраждалих уточнюється.

На місцях працюють відповідні служби.

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024