стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 2 грудня

02 Грудня 2022, 20:00
Хроніка 282 доби героїчного протистояння українців рашизмові 3362
Хроніка 282 доби героїчного протистояння українців рашизмові

Хроніка 282 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Ситуація на фронті станом на вечір 2 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

За поточну добу російські окупанти завдали 13 авіаційних ударів по позиціях наших військ вздовж лінії зіткнення; 4 ракетних удари по цивільних об’єктах Дніпра і Запоріжжя, населеного пункту Зарічне Запорізької області та міста Костянтинівка на Донеччині. Також ворог здійснив понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по цивільній інфраструктурі Херсона, Антонівки та позиціях наших військ вздовж лінії зіткнення.

Зберігається загроза ракетних ударів загарбників по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури по всій території України.
  • На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.
  • На Сіверському напрямку ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Грем’яч і Гай Чернігівської області та Нововасилівка, Ходине, Вовківка, Юнаківка та Запсілля на Сумщині.
  • На Слобожанському напрямку обстрілів з мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони населених пунктів Гур’їв, Ветеринарне, Козача Лопань, Висока Яруга, Глибоке, Огірцеве, Вовчанськ, Бочкове, Бударки та Бологівка Харківської області.
  • На Куп’янському напрямку противник веде оборону. Обстріляв райони населених пунктів Берестове, Вишневе, Дворічна, Кислівка, Котлярівка і Табаївка на Харківщині та Новоселівське і Стельмахівка Луганської області. Також завдав авіаударів неподалік Кислівки та Новоселівського.
  • На Лиманському та Бахмутському напрямках ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій. Обстрілів з усього спектру артилерії зазнали обʼєкти в районах населених пунктів Площанка, Макіївка і Терни Луганської області та Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Нью-Йорк та Опитне на Донеччині.
  • На Авдіївському напрямку противник намагається покращити тактичне положення. Вогневого ураження з артилерії різних типів зазнали обʼєкти в районах Авдіївки, Водяного, Красногорівки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області.
  • На Новопавлівському напрямку окупанти ведуть оборонні дії. Здійснили обстріли з мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах Вугледара, Павлівки та Пречистівки Донецької області. Також, неподалік Вугледара, зафіксовано ворожі авіаудари.
  • На Запорізькому напрямку противник посилює передові позиції та веде оборону. Вогневого впливу зазнали райони населених пунктів Времівка Донецької області; Дорожнянка, Загірне, Залізничне, Оріхів, Новоандріївка, Малі Щербаки і Кам’янське на Запоріжжі та Нікополь і Шолохове Дніпропетровської області.
  • На Херсонському напрямку ворог обороняється. Обстріляв з артилерії населені пункти, що розташовані на правому березі річки Дніпро, зокрема, Золота Балка, Гаврилівка, Качкарівка, Іванівка, Інгулець, Микільське, Дарʼївка, Молодіжне, Зеленівка та Дніпровське Херсонської області. Також окупанти не припиняють тероризувати обстрілами цивільне населення у Херсоні та його передмістях.

У населеному пункті Михайлівка, що на тимчасово зайнятій території Запорізької області, ворог, з метою звинувачення Сил оборони України у знищенні цивільної інфраструктури, підпалив будівлю навчального закладу «Михайлівське вище професійне училище».

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, підтверджено вогневе ураження 1 грудня поточного року району зосередження живої сили противника на тимчасово зайнятій території Запорізької області, неподалік населеного пункту Кам’янське. Втрати окупантів склали до 100 осіб пораненими. Крім того, в той же день, в Куп’янському районі Харківської області було збито ворожий гелікоптер.

В місто Горлівка Донецької області, в результаті бойових дій на Бахмутському напрямку, у період з 30 листопада по 1 грудня доставлено до 70 тіл загиблих окупантів.

Українська авіація протягом поточної доби завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 2 удари по позиціях зенітних ракетних комплексів противника, а також удар по його взводному опорному пункту.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони уразили 5 пунктів управління, позицію засобів протиповітряної оборони ворога, 2 склади боєприпасів, 9 районів зосередження особового складу і ОВТ та 4 інших важливих об’єкти противника.

В Одесі прогримів вибух на парковці адмінбудівлі обласного управління ДСНС — постраждали вісім осіб, зокрема п’ятеро правоохоронців

Джерело: Суспільне

У поліції повідомили, що під час патрулювання поліцейські зупинили автомобіль "Додж". У багажнику вони побачили вибуховий пристрій і викликали слідчо-оперативну групу. Коли та прибула, предмет вибухнув

В Гостомелі вандали зрізали графіті відомого британського вуличного художника

Джерело: УП

Вандали зрізали графіті відомого британського вуличного художника Бенксі. Поліція по гарячих слідах затримала зловмисників. Затримані пояснили, що начебто хотіли продати витвір мистецтва, а гроші передати на потреби ЗСУ.

Ексвійськового судитимуть за ​переправлення неповнолітнього з окупованої Київщини до Білорусі

Джерело: Офіс Генпрокурора

Колишній український військовий проходив службу у військовій частині ЗСУ у Севастополі, а в лютому 2014 року перейшов на бік ворога.

За даними слідства, підозрюваний під час широкомасштабного вторгнення у лютому цього року спільно з військовими формуваннями РФ перетнув держкордон України. 

Ексвійськовий брав безпосередню участь у збройній агресії на території села Хочева Вишгородського району Київської області. Встановлено, що у березні 2022 спільно з трьома військовими РФ підозрюваний незаконно затримав двох жителів окупованої території. Один із затриманих – неповнолітній.

Погрожуючи вбивством та нанесенням тілесних ушкоджень, потерпілих перевезли до Білорусі. Неповнолітнього хлопця помістили до дитячого будинку в місті Мозирь, а іншого потерпілого переправили на територію Росії.

Дитину вдалося повернути додому.

Судили двох військових Росії, які катували мешканців Бучанського району

Джерело: Офіс Генпрокурора

За публічного обвинувачення ювенальних прокурорів Львівської обласної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду двох військовослужбовців ЗС РФ засудили до 12 років позбавлення волі.

Прокурори у суді довели, що на початку березня 2022 року військовослужбовці 5 окремої танкової бригади ЗС РФ в/ч 46108 м. Улан-Уде, перебуваючи у селі Бузові Бучанського району Київської області, жорстоко поводилися з місцевим населенням, серед яких були жінки та діти.

Військові країни-агресорв  вдерлися до приватного будинку. Погрожуючи зброєю, вони били та катували чотирьох чоловіків на очах жінок і малолітніх дітей, яким також погрожували застосувати зброю. Після знущань та погроз засуджені заволоділи грошима та цінними речами, що належали потерпілим.

Здавав окупантам патріотично налаштованих односельчан – на Херсонщині затримали зрадника

Джерело: Офіс Генпрокурора

Мешканець одного з населених пунктів Білозерської територіальної громади на початку червня 2022 року під час тимчасової окупації населеного пункту почав співпрацювати з ворогом.

За даними слідства, він повідомляв військовим країни-агресора інформацію про місце проживання патріотично налаштованих односельчан, а інколи й особисто супроводжував загарбників до подвір’їв людей. За його інформацією військові РФ проводили обшуки, застосовували до людей психологічний та фізичний тиск.

Наразі затриманому повідомлено про підозру у державній зраді. Також йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. 

 

Ексрятувальника з Луганщини підозрюють у державній зраді

  Джерело: Рівненська обласна прокуратура

За процесуального керівництва Рівненської обласної прокуратури колишньому рятувальнику Луганщини повідомлено про підозру у державній зраді.

Зокрема, за даними досудового розслідування, 34-річний житель міста Кадіївка (до перейменування – Стаханов), капітан служби цивільного захисту, який до 2015 року працював на різних посадах в ГУ ДСНС в Луганській області, але звільнений за систематичні прогули, пішов на співпрацю з окупантами.

З 2021 року він очолює так звану «Державну пожежно-рятувальну частину №22 Стаханівського пожежно-рятувального загону міністерства надзвичайних ситуацій та ліквідацій наслідків стихійних лих Луганської народної республіки». Наразі чоловік вже отримав звання підполковника, та продовжує працювати на ворога, забезпечуючи його підривну діяльність проти України.

ВР ухвалила законопроєкт, який передбачає надання військовим відпусток під час дії воєнного стану

Джерело: Ярослава Железняка

За це рішення проголосували одразу 269 депутатів. Згідно із законодавчою ініціативою, в особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися:

частина щорічної основної відпустки,

відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення.

Кожна із зазначених відпусток може бути надана тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

СБУ затримала у Херсоні російського агента, який коригував обстріли позицій ЗСУ на південному фронті

Джерело: СБУ 

Служба безпеки викрила ще одного ворожого поплічника у ході стабілізаційних заходів у звільненому Херсоні.

Він збирав розвіддані про місця дислокації та переміщення підрозділів Сил оборони на території регіону. Отримані відомості потрібні були окупантам для планування і підготовки прицільних ракетно-артилерійських обстрілів по позиціях українських військ.

Крім того, під час окупації обласного центру він «здавав» агресору адреси перебування учасників руху опору, зокрема колишніх бійців АТО.

Отриману інформацію рашисти використовували для проведення масових незаконних затримань і викрадення людей до катівень.

У «застінках» від потерпілих вимагали «зізнання» у сфабрикованих справах. У разі незгоди – застосовували психологічний тиск, насильство та погрози фізичної розправи.

За даними слідства, поплічником загарбників виявився місцевий житель, який на початку повномасштабного вторгнення перейшов на бік ворога і почав співпрацювати із спецслужбами рф.

З початку квітня цього року він приступив до активного виконання ворожих завдань. Для збору інформації «в темну» використовував власні зв’язки, а також об’їжджав територію регіону.

Отриману інформацію агент передавав своєму російському «куратору» через анонімний Телеграм-канал.

Під час обшуку за місцем проживання фігуранта правоохоронці виявили пропагандистські матеріали і символіку країни-агресора, а також мобільний телефон із доказами законспірованого листування з представником рф.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного часу) Кримінального кодексу України.

Суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Санкція статті передбачає покарання до 15 років або довічне ув’язнення.

Російські окупанти 42 рази обстріляли територію Херсонщини

Джерело: голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич

Херсонський район – росіяни продовжують гатити по житлових кварталах Херсона, ворожі снаряди поцілили в приватні та багатоквартирні будинки. Також ворог обстріляв такі населені пункти району: Понятівку, Токарівку, Інгулець, Молодіжне, Дніпровське, Дар'ївку, Янтарне, Іванівку, Микільське, Зеленівку, Музиківку та територію поблизу Степанівки.

Бериславський район – російські окупанти обстріляли Новоолександрівку, Золоту Балку, Республіканець, Українку, Гаврилівку та Качкарівку.

На жаль, через російські обстріли є жертви серед цивільного населення. Росіяни вбили 3 людей, ще 7 жителів Херсонщини отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Росіяни поранили шістьох цивільних на Донеччині

Джерело: голова ОВА Павло Кириленко

За 1 грудня росіяни поранили шістьох цивільних на Донеччині: чотирьох – у Бахмуті та двох – у Кураховому.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

СБУ обшукує об’єкти УПЦ (МП) у трьох областях України

Джерело: СБУ

Співробітники Служби безпеки України проводить контррозвідувальні (безпекові) заходи на об’єктах УПЦ (МП) у Житомирській, Рівненській та Закарпатській областях. 

Зокрема йдеться про: 

  • Свято-Миколаївський чоловічий монастир Хустської єпархії УПЦ (МП) на Закарпатті;
  • Свято-Анастасіївський ставропігійний жіночий монастир (м.Житомир);
  • Скит Свято-Анастасіївського ставропігійного жіночого монастиря (Житомирський район);
  • Скит Іверської ікони Божої Матері Чоповичського Афонського ікони Божої Матері жіночого ставропігійного монастиря (Житомирський район);
  • Рівненсько-Острозьку єпархію, Городоцький жіночий монастир, Свято-Георгіївське подвір’я, Храм всіх Волинських Святих, Свято-Воскресенський храм, Свято-Успенський храм (Рівненська область).

На Херсонщині затримали зрадника, який передавав ворогу інформацію про розташування ЗСУ

Джерело: Офіс Генпрокурора

З початку квітня 2022 року мешканець Херсона перейшов на бік представників країни-агресора. Через месенджер «Telegram» він передавав їм інформацію про місцеперебування та пересування військових підрозділів ЗСУ, а також про місця проживання і діяльність проукраїнськи налаштованих містян. За «наведенням» інформатора окупанти проводили незаконні обшуки та вчиняли насильницькі дії стосовно місцевих.

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури громадянину України повідомлено про підозру у державній зраді. Наразі йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

441 дитина загинула внаслідок збройної агресії Росії

Джерело: Офіс Генпрокурора

Більше ніж 1293 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 441 дитина загинула та понад 852 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2719 закладів освіти. 332 з них зруйновано повністю.

Бойові втрати ворога

Джерело: Генштаб ЗСУ

 

У Запорізькому районі ворог знищив адмінбудівлю

Джерело: голова ОВА Олександр Старух

Внаслідок ворожого обстрілу майже повністю зруйнована адміністративна будівля, де знаходились усі необхідні місцевим жителям служби. На щастя, люди вціліли.

З важкої артилерії росіяни всю ніч обстрілювали Нікопольщину

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко

«Тримали під прицілом сам Нікополь та Марганецьку громадуВипустили по них майже 40 снарядів. Люди вціліли. Масштаби руйнацій з’ясовуються. У інших районах вночі кричала сирена, та минулося без атак», – йдеться в повідомленні.

Ситуація на фронті станом на ранок 2 грудня

Джерело: Генштаб ЗСУ

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Новоселівське, Стельмахівка, Червонопопівка і Білогорівка Луганської області та Григорівка, Виїмка, Бахмут, Опитне, Кліщіївка, Курдюмівка, Північне, Первомайське, Красногорівка та Мар’їнка на Донеччині.

Протягом минулої доби противник завдав п'ять ракетних ударів по цивільній інфраструктурі Харківської та Донецької областей. Здійснив 30 авіаційних ударів по позиціях наших військ та понад 35 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по районах населених пунктів вздовж лінії зіткнення. 

Зберігається загроза завдання ворогом ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури по всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. На полігонах Білорусі продовжується підготовка окремих підрозділів противника.

На Слобожанському напрямку противник продовжує утримувати свої війська в прикордонних районах Бєлгородської області. Ворожих артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Слобожанське, Огірцеве, Бочкове, Мала Вовча, Бударки, Стрілеча, Тернова, Чугунівка, Дворічне та Западне Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник веде оборону. Здійснив обстріли з танків та різнокаліберної артилерії по районах населених пунктів Табаївка, Крохмальне і Берестове Харківської області; Стельмахівка, М’ясожарівка, Макіївка і Площанка на Луганщині та Новоселівка і Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій. Обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали об’єкти в районах населених пунктів Андріївка, Серебрянка, Верхньокам’янське, Дружба, Спірне, Роздолівка, Білогорівка, Яковлівка, Північне, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Курдюмівка, Кліщіївка, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку окупанти намагаються покращити тактичне положення. Вогневого ураження з танків та артилерії різних типів зазнали райони Авдіївки, Первомайського, Веселого, Красногорівки та Мар’їнки на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку ворог обороняється. Обстріляв з артилерії райони населених пунктів Времівка, Велика Новосілка, Богоявленка, Парасковіївка, Золота Нива, Пречистівка, Вугледар та Павлівка Донецької області. 

На Запорізькому напрямку ворог веде оборонні дії. Вогневого ураження зазнали Нікополь, Кам’янське, Гуляйполе, Дорожнянка, Білогір’я Запорізької області та Ільїнка на Дніпропетровщині.

На Херсонському напрямку ворог також в обороні. Артилерійського впливу зазнали райони населених пунктів, що розташовані на правому березі річки Дніпро, зокрема, Качкарівка, Токарівка та Антонівка Херсонської області. Ворог не припиняє обстрілювати передмістя та місто Херсон.

На тимчасово зайнятій території Херсонської області ворог посилив фільтраційні заходи. Зокрема, на пропускних пунктах на в’їзд та виїзд з міста Генічеськ окупанти перевіряють всі транспортні засоби, документи та телефони місцевих жителів.

На тимчасово окупованій території АР Крим співробітники військових комісаріатів проводять підготовку до чергової хвилі мобілізації. За наявною інформацією, в місті Керч проводяться звірки даних військовозобов’язаних осіб на державних підприємствах.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 19 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 3 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника.

За минулу добу наші воїни збили 1 БпЛА типу Орлан-10. Окрім того, підрозділи ракетних військ і артилерії уразили чотири пункти управління, район зосередження особового складу та ОВТ, а також п'ять інших важливих об’єктів окупантів.

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024