стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 22 листопада

22 Листопада 2022, 21:56
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 22 листопада 3012
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 22 листопада

Хроніка 272 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Ситуація на прикордонні Сумщини станом на 21:30 22 листопада 2022

Джерело: Дмитро Живицький – голова Сумської ОДА (ОВА)

Протягом дня росіяни обстріляли Есманську, Глухівську, Путивльську, Зноб-Новгородську, Дружбівську та Шалигинську громади.

  • Есманьська громада: близько 11:00 росіяни відкрили по прикордонню автоматні черги. Без наслідків. 
  • Глухівська громада: після 11:40 з території росії здійснили 3 кулеметні черги в напрямку одного з прикордонних сіл. Теж без наслідків. 
  • По Шалигинській громаді ворог вдарив зі ствольної артилерії. Було 9 «прильотів». Без руйнувань. 
  • Путивльська громада: близько 18:00 росіяни знову обстріляли прикордоння зі ствольної артилерії (15 «прильотів»). Без пошкоджень. 
  • Зноб-Новгородська громада: близько 21:00 росіяни вдарили з САУ (6 «прильотів»). Попередньо, без руйнувань. 
  • Дружбівську громаду ворог обстріляв теж із САУ. Загалом нарахували 20 «прильотів». Внаслідок обстрілу пошкоджено лінію електропостачання.

Оперативна інформація станом на 18:00 22 листопада 2022 щодо російського вторгнення

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Триває двісті сімдесят друга доба героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню.

російська федерація продовжує збройну агресію проти нашої держави. російські окупанти намагаються утримати тимчасово захоплені території, зосереджують зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони України, здійснюють інженерне обладнання лінії оборони, на окремих напрямках продовжують вести наступальні дії, ведуть повітряну розвідку. З метою комплектування та поповнення втрат своїх підрозділів ворог, переміщує особовий склад та військову техніку до районів ведення бойових дій.

За добу противник здійснив близько 15 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

Республіка білорусь продовжує підтримувати збройну агресію російської федерації проти України, надаючи їй інфраструктуру, територію та повітряний простір. Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів, в тому числі із застосуванням ударних БпЛА з території та повітряного простору республіки білорусь.

На Сіверському напрямку ворог здійснив обстріл з реактивних систем залпового вогню в районі населеного пункту Кустине Сумської області.

На Слобожанському напрямку, у прикордонних районах Бєлгородської області противник продовжує утримувати угруповання військ для проведення демонстраційних дій. Окупанти періодично ведуть обстріли позицій наших військ, а також населених пунктів Харківської області поблизу державного кордону України.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник веде оборону і обстрілює з танків, мінометів та ствольної артилерії, зокрема, райони населених пунктів Кислівка, Крохмальне, Берестове Харківської області, а також Макіївка та Білогорівка на Луганщині.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій. Здійснив обстріли з танків та артилерії різних типів районів населених пунктів Бахмутське, Бахмут, Кліщіївка, Зеленопілля, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог здійснив обстріли позицій Сил оборони України з танків та всього спектру артилерії. Від артилерійського вогню противника постраждали райони близько 10 населених пунктів. Зокрема, Оріхів Запорізької області.

На Криворізькому та Херсонському напрямках противник веде позиційну оборону, удосконалює фортифікаційне обладнання та логістичне забезпечення передових підрозділів, не припиняє артилерійські обстріли позицій наших військ і населених пунктів на правому березі річки Дніпро. Застосовував ствольну та реактивну артилерію для обстрілів населених пунктів Мар’ївка Дніпропетровської області, а також Токарівка, Антонівка, Дніпровське Херсонської області та міста Херсон.

У місті Єнакієве, що на Донеччині, триває підготовка примусово мобілізованих з території тимчасово окупованого регіону до лав російських окупаційних військ. Як особливість відзначається розміщення так званих інструкторів в приміщенні місцевого політехнічного технікуму, де, одночасно, навчаються студенти.

В тимчасово окуповане місто Дебальцеве на Донеччині, з метою нарощення угруповання військ, переміщено окремі підрозділи з території чеченської республіки та зі складу приватної військової компанії «вагнер».

Крім того, виявлено перегрупування окремих підрозділів окупантів в районі населеного пункту Молочанськ Запорізької області. За наявною інформацією, вивільнено окремі позиції та знято окремі блокпости.

Авіація Сил оборони України протягом поточної доби завдала 2 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. 

На звільненій Харківщині СБУ викрила посадовців Укрзалізниці, які допомагали ворогу підтримувати залізничне сполучення з рф

Джерело: Служба безпеки України

Служба безпеки викрила на співпраці з ворогом двох колишніх керівників структурного підрозділу Південної залізниці на Харківщині.

Під час окупації регіону вони керували стратегічно важливим залізничним вузлом у Куп’янську, через який окупанти вивозили українське зерно.

Крім цього, колаборанти управляли рухом російських ешелонів з військовою технікою і боєприпасами для ведення бойових дій проти Сил оборони на східному напрямку.

За даними слідства, зловмисниками є двоє колишніх посадовців місцевого підрозділу Укрзалізниці, які на початку повномасштабного вторгнення перейшли на бік агресора.

Там вони приєдналися до лав окупаційної адміністрації, де одного призначили керівником «службы эксплуатации железных дорог» Куп’янська, а іншого – його заступником.

На цих «посадах» колаборанти допомагали ворогу підтримувати залізничне сполучення з країною-агресором, а також слідкували за ефективним використанням рухомого складу в інтересах окупантів.

Втім, після звільнення міста співробітники СБУ затримали одного з фігурантів. Інший – на початку деокупації втік до рф, де наразі переховується від правосуддя. Вирішується питання щодо оголошення його у розшук.

Слідчі СБУ повідомили обом зловмисникам про підозру за частиною 4 статті 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Через російські обстріли у Херсоні загинули двоє людей

Джерело: Суспільне

Через обстріли російською армією Херсона загинули двоє людей, ще семеро – отримали поранення. Також, внаслідок ранкових атак у деяких будинках повилітало скло та було пошкоджено відділення пошти.

Станом на 15:00 у Херсоні внаслідок обстрілу міста вдень російськими окупантами загинула ще одна людина.

Як повідомляють кореспонденти Суспільного, обстріли Херсона тривають. На чей час пролунало понад 10 вибухів.

Торецьк та Часів Яр на Донеччині — під російськими обстрілами

Джерело: Донецька ОВА

У Часовому Яру два прильоти у мікрорайон Східний — поранено 2 людини, пошкоджено 4 будинки.

У Торецьку — пряме влучання у багатоповерхівку, також пошкоджено складські приміщення. На щастя, обійшлося без жертв.

У селі Заградівка на Херсонщині полагодили міст через річку Інгулець

Джерело: Херсонська ОВА

Міст об’єднує Кочубеївську тергромаду з Дніпропетровщиною. Цим шляхом люди можуть швидко дістатися Кривого Рогу. 

Криворізькі спеціалісти вже завершили ремонтні роботи. 

Росіяни обстріляли пункт видачі гуманітарки в Оріхові Запорізької області

Джерело: Запорізька ОВА

Росіяни обстріляли місто Оріхів. У результаті прямого влучання у пункт видачі гуманітарної допомоги у приміщенні школи, загинув соціальний працівник, ще дві жінки отримали поранення.

Україна повернула додому тіла 33 загиблих героїв

Джерело: Міністерство реінтеграції

Відбулася передача тіл військовослужбовців, які віддали свої життя за Україну. Сьогодні вдалося повернути рідним тіла 33 захисників. 

Загалом від початку роботи Офісу Уповноваженого вдалося повернути 696 тіл.

Росіяни обстріляли прифронтові райони Харківщини

Джерело: Харківська ОВА

Росіяни продовжують завдавати удари із артилерії та РСЗВ по населених пунктах прифронтових районів Харківщини.

Після 17 години окупанти завдали ударів із РСЗВ по Вовчанську. Внаслідок попадання в житловий сектор госпіталізовані з пораненнями 2 людей: 57-річна жінка та 60-річний чоловік, стан постраждалих середній.

Близько 21 години росіяни ракетами вдарили по Чугуєву. Пошкоджені двоповерховий приватний будинок, зруйновано гараж, господарчі споруди, кілька автомобілів. Без постраждалих. 

Залишається високою мінна небезпека. У с. Пришиб, що в Ізюмському районі, підірвався на міні 50-річний чоловік. На жаль, загинув на місці.

 

За добу піротехніки в області ліквідували 122 вибухонебезпечних предметів.

Росіяни обстріляли прикордоння на Сумщині

Джерело: Сумська ОВА 

Вночі росіяни тричі обстріляли Зноб-Новгородську та один раз Есманьську громади.

Загалом ворог випустив по прикордонню 86 снарядів та мін.

Зноб-Новгородська громада: з 3:30 росіяни почали гатити по прикордонню із реактивних систем залпового вогню (20 «прильотів») та САУ (12 «прильотів»). 

По іншому селу цієї ж громади також було 32 «прильоти» з САУ та РСЗВ.

І близько 5:00 росіяни додали ще 15 снарядів із РСЗВ по цій території.

Внаслідок обстрілу зруйновано житловий будинок.

 

Есманьську громаду армійці рф обстріляли з мінометів (7 «прильотів»). Без руйнувань.

Втрати окупантів станом на ранок 22 листопада

Джерело: Генштаб ЗСУ

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 22.11 орієнтовно склали:

  • особового складу ‒ близько 85000 (+400) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 2895 (+3) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 5827 (+5) од,
  • артилерійських систем – 1882 (+12) од,
  • РСЗВ – 395 (+2) од,
  • засоби ППО ‒ 209 (+0) од,
  • літаків – 278 (+0) од,
  • гелікоптерів – 261 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1537 (+0),
  • крилаті ракети ‒ 480 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 16 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4393 (+15) од,
  • спеціальна техніка ‒ 161 (+0).

 

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському та Лиманському напрямках.

СБУ проводить обшуки в Києво-Печерській лаврі

Джерело: Бабель

Служба безпеки України проводить обшуки в Києво-Печерській лаврі. Цю інформацію «Бабелю» підтвердили джерела у правоохоронних органах. Жодних інших деталей поки немає.

Станом на 08:40 СБУ офіційно підтвердили, що проводять контррозвідувальні (безпекові) заходи на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у Києві. Заходи проводяться для недопущення використання Лаври як осередку «русского мира»; перевірки даних про використання приміщень УПЦ для переховування диверсійно-розвідувальних груп, іноземних громадян, зберігання зброї тощо; убезпечення населення від провокацій і терористичних актів.

На Донеччині за добу вбили чотирьох цивільних

Джерело: Донецька ОВА

За 21 листопада росіяни вбили 4 цивільних на Донеччині: у Бахмуті, Георгіївці, Кураховому та Петрівці.

Ще 4 людини в області зазнали поранень.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Над ранок вівторка окупанти обстріляли прикордоння Сумщини та Чернігівщини

Джерело: ОК «Північ»

З 03:30 до 04:10 повідомили про 20 приходів, імовірно з РСЗВ, та 12 приходів, імовірно з САУ, в районі н.п. Кустине. Та про 20 приходів, імовірно з РСЗВ, 12 приходів, імовірно з САУ, в районі н.п. Нововасилівка. Втрат серед особового складу та техніки немає. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

З 04:50 до 05:00 повідомили про 7 приходів, зі ствольної артилерії, в районі н.п. Вільна Слобода. Втрат серед особового складу та техніки немає. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

З 04:40 до 05:01 повідомили про 17 приходів, імовірно зі ствольна артилерії, в районі н.п. Семенівка. Втрат серед особового складу та техніки немає. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

Росіяни обстріляли Дніпропетровщину з «Градів»

Джерело: Дніпропетровська ОВА

Майже 60 снарядів направили росіяни цієї ночі на Нікопольщину

Накрили вогнем з «Градів» та важкої артилерії кілька сіл Марганецької громади. 

Минулося без загиблих та поранених.

Представники ДСНС продовжують обстеження уражених територій. Деталі обстрілів з’ясовуються.

В інших районах ніч була тихою - без тривог і атак. 

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 22 листопада

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася двісті сімдесят друга доба героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню.

Російські окупанти продовжують збройну агресію проти нашої держави, не припиняють завдавати ударів по об’єктах промисловості. Намагаються утримати тимчасово захоплені території, зосереджують зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони України, здійснюють інженерне обладнання лінії оборони, на окремих напрямках продовжують вести наступальні дії, ведуть повітряну розвідку.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів: Стельмахівка на Луганщині та Спірне, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмут, Кам’янка, Опитне, Веселе, Первомайське, Красногорівка, Мар’їнка і Новомихайлівка Донецької області.

Ворог не припиняє обстріли позиції наших військ та населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення. Продовжує вогневе ураження по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення.

За минулу добу противник завдав 9 авіаційних, 7 ракетних ударів та здійснив понад 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Постраждали об’єкти цивільної інфраструктури в населених пунктах Комишуваха та Новотроїцьке Запорізької області.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника наразі не виявлено.

Республіка білорусь і надалі підтримує збройну агресію російської федерації проти України, надаючи їй інфраструктуру, територію та повітряний простір. Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території та повітряного простору республіки білорусь.

На Сіверському напрямку, у прикордонних районах Брянської та Курської областей, противник продовжує виконувати завдання з прикриття російсько-українського кордону, проведення демонстраційних і провокаційних дій. Здійснив обстріли позицій наших підрозділів в районі населеного пункту Рожковичі Сумської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог веде оборону, здійснює обстріли з танків, мінометів та ствольної артилерії. Зокрема, в районах населених пунктів Орлянське та Лозова Харківської області; Новоселівське, Стельмахівка, Площанка, Макіївка на Луганщині та Терни Донецької області.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник зосереджує свої зусилля на веденні наступальних дій. Здійснив обстріли з танків та артилерії різних типів обʼєктів в районах сімнадцяти населених пунктів. Серед них - Андріївка, Соледар, Бахмут, Бахмутське, Майорськ, Опитне, Яковлівка, Веселе та Водяне.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог обороняється на захоплених рубежах. Здійснив обстріли позицій Сил оборони з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії. Від артилерійського вогню противника постраждали райони двадцять одного населеного пункту, у тому числі Богоявленка, Времівка, Вугледар, Золота Нива Донецької області, а також Гуляйполе, Залізничне, Малинівка, Мирне Запорізької області.

На Криворізькому та Херсонському напрямках противник удосконалює фортифікаційне обладнання та логістичне забезпечення передових підрозділів, що ведуть оборону і не припиняє артилерійських обстрілів позицій наших військ і населених пунктів на правому березі річки Дніпро.

Російські окупанти ведуть вогонь зі ствольної та реактивної артилерії по районах населених пунктів Антонівка, Зеленівка, Комишани та Музиківка Херсонської області.

В порушення норм Міжнародного гуманітарного права, законів та звичаїв ведення війни російські окупаційні війська, зокрема у населеному пункті Стрілкове Генічеського району на Херсонщині, на території бази відпочинку, облаштували катівню, де утримують та піддають тортурам громадян України.

Українська авіація протягом минулої доби завдала удару по району зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за минулу добу уразили пункт управління, склад паливно-мастильних матеріалів, район зосередження особового складу, озброєння і військової техніки та станцію радіоелектронної боротьби російських окупантів.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024