стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 17 листопада

17 Листопада 2022, 21:03
Війна в Україні 5019
Війна в Україні

Хроніка 267 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Ситуація біля кордонів на Сумщині станом на вечір 17 листопада

Джерело: Сумська ОВА

Росіяни протягом дня здійснили сім обстрілів прикордоння на Сумщині. При цьому використовували гранатомети, міномети, артилерію та «Гради».

Середино-Будська громада: на одне з прикордонних сіл ворог випустив 15 мін. Без руйнувань. 

Зноб-Новгородська громада: зазнала обстрілів 4 рази. О 13 годині по прикордонню російські військові ударили із «Градів». 10 «прильотів» по одному із сіл і стільки ж по іншому.

 

Згодом майже одночасно були ще мінометний обстріл, артилерійський та із гранатомету. Загалом пролунало 11 вибухів на нашій території. Без наслідків. 

Есманьська громада: майже о 17:00 росіяни обстріляли прикордонне село із артилерії (12 «прильотів»). За попередними даними, без руйнувань.

На даний момент жодних ударних угрупувань чи додаткового скупчення ворожих військ біля кордонів Сумщини немає.

Російське вторгнення: ситуація станом на вечір 17 листопада

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває двісті шістдесят сьома доба героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню.

Протягом доби ворог завдав 5 авіаційних та 25 ракетних ударів, здійснив понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Протягом доби російські окупанти, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, завдали ракетних ударів по об’єктах цивільної інфраструктури в населених пунктах Дніпро та Одеса, Балаклея на Харківщині, Вільнянськ Запорізької області, Нікополь Дніпропетровської області та Очаків на Миколаївщині.

За уточненою інформацією, цієї доби Сили оборони на різних напрямках збили 2 крилаті ракети, 2 керовані авіаційні ракети та 5 БпЛА “Шахед-136”.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

  • на Слобожанському напрямку – з танків та всього спектру артилерії, по районах населених пунктів Амбарне, Глибоке, Дворічна, Землянки, Колодязне, Красне, Куп’янськ, Стариця, Стрілеча та Фиголівка Харківської області;
  • на Куп’янському та Лиманському напрямках – з різнокаліберної артилерії, по районах населених пунктів Берестове, Кислівка, Котлярівка, Крохмальне, Піщане і Табаївка Харківської області; Греківка, Новоселівське, Площанка і Стельмахівка на Луганщині  та Колодязі і Торське Донецької області;
  • на Бахмутському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Білогорівка, Верхньокам’янське, Зеленопілля, Кліщіївка, Опитне, Роздолівка, Соледар та Яковлівка на Донеччині;
  • на Авдіївському напрямку – з різнокаліберної артилерії, по районах населених пунктів Красногорівка, Мар’їнка, Невельське, Нью-Йорк та Первомайське Донецької області;
  • на Новопавлівському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Богоявленка, Велика Новосілка, Времівка, Вугледар та Пречистівка Донецької області;
  • на Запорізькому напрямку – зі всього спектру артилерії,  по районах населених пунктів Гуляйпільське, Гуляйполе, Дорожнянка, Залізничне, Новоандріївка, Новомиколаївка, Ольгівське і Павлівка Запорізької області та Іллінка і Червоногригорівка Дніпропетровської області;
  • на Криворізькому напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах Качкарівки, Михайлівки та Осокорівки Херсонської області.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів, зокрема, зазнали райони населених пунктів Антонівка, Зеленівка, Миколаївка, Херсон та Чорнобаївка Херсонської області.

В російській федерації готується законопроєкт, який передбачає з весни 2023 року легалізацію призову на військову службу громадян України, які проживають на тимчасово зайнятих, окупованих територіях та отримали паспорт громадянина російської федерації.

За наявною інформацією, за попередній тиждень у виправних закладах російської федерації завербовано близько 650 ув’язнених. Їх направлено в Ростовську область для подальшої підготовки. Медична допомога зазначеній категорії осіб, у разі поранення, надаватиметься виключно в медичних закладах на тимчасово окупованих територіях України.

В окремих населених пунктах тимчасово зайнятої території Луганської області противник посилив адміністративно-поліцейські заходи. Зокрема, закрито в’їзди до населеного пункту Рубіжне з напрямків Кремінної та Варварівки. В місті обмежено переміщення цивільних осіб та посилено фільтраційні заходи.

В Маріуполі окупаційна влада планує розгорнути підрозділи росгвардії, особливого призначення та швидкого реагування, загальною чисельністю до 400 осіб.

Російські окупаційні війська продовжують примусову евакуацію населення України та вивезення майна з тимчасово зайнятих територій Херсонської області. Зокрема, в ніч на 16 листопада, окупанти примусово вивозили населення з Новокиївки. Крім того, в Новій Каховці перестала функціонувати центральна міська лікарня, тому що все медичне обладнання та машини швидкої допомоги викрадено та вивезено в напрямку тимчасово окупованої території АР Крим.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за поточну добу уразили 3 пункти управління, 17 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, 5 складів боєприпасів та 3 інших важливих об’єкти противника.

Уночі росіяни завдали ракетного удару по Запорізькій області: є загиблі

Джерело: голова ОВА Олександр Старух

Вночі росіяни вдарили по одному з населених пунктів на Вільнянщині. Внаслідок потрапляння трьох ракет руйнувань зазнали цивільні споруди. Зокрема зруйновано двоповерховий житловий будинок. Під завалами опинилися люди. За попередніми даними, двоє з них загинули. 

Об 11:54 голова ОВА повідомив, що під завалами рятувальники знайшли чотирьох загиблих, їх особисті дані встановлюються.

«Під уламками будинку ще можуть знаходитися люди, оскільки у ньому проживали чотири родини», – зауважує Олександр Старух.

 

Станом на 18:10 з-під завалів двоповерхового будинку у Вільнянську на Запоріжжі, по якому вночі російські військові завдали ракетного удару, дістали тіла сімох загиблих. Пошуково-рятувальні роботи на місці тривають.

Росія завдала масованого ракетного удару по Україні

Джерело: голови обласних військових адміністрацій

Ранок 17 листопада почався повітряною тривогою та масовим запуском ворожих ракет.

Станом на 09:00 про успішну роботу ППО повідомили на Київщині, Харківщині, у Черкаській та Полтавській областях.

Одещина:

Максим Марченко, голова Одеської ОВА, о 09:12 повідомив що ворог здійснив ракетний удар по об’єкту інфраструктури на території Одещини.

Станом на 10:12 в Одеській РДА повідомили про трьох поранених.

Шість ракет сили ППО знищили над морем.

Дніпро:

Станом на 09:20 в Офісі Президента повідомили, що рашисти обстріляли Дніпро. Є декілька влучань в два інфраструктурні об'єкти та один постраждалий. Рятувальники ліквідовують наслідки.

Станом на 10:00 кількість поранених зросла до п'яти осіб. Серед них і 15-річна дівчина. Всі в лікарні у стані середньої тяжкості.

Станом на 11:10 голова ОВА Валентин Резніченко повідомляє про 14 поранених осіб.

Президент України Володимир Зеленський поділився відео, на якому зафіксовано момент вибуху у Дніпрі:

 

 

Станом на 15:15 російські ракети поранили у Дніпрі 23 людини. 15 з них - у лікарні. Одна постраждала важка.

Понівечили промислове підприємство, будинки, тролейбуси та жваву вулицю.

Київщина:

Під час повітряної тривоги над Києвом збили чотири ракети та п’ять безпілотників «Shahed». Про це повідомляють у Київській міській військовій адміністрації.

Харківщина:

Російські окупанти завдали ракетних ударів по Ізюмському району. Зафіксовані влучання в критичну інфраструктуру. Постраждали трьох працівників, усіх їх госпіталізували до лікарні. Про це повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

О 12:42 голова ОВА повідомив про ще чотири ракетні удари по об’єкту критичної інфраструктури в Ізюмському районі. 

Крім того, енергетики ліквідовують наслідки попередніх ударів росіян.

В області близько 20 тисяч абонентів залишаються без світла, це частина Ізюмського та Куп’янського районів.

Морпіх Діанов передав зібрані йому три мілйьони гривень дітям загиблих героїв Азовсталі.

Гроші підуть Асоціації родин захисників «Азовсталі».

«Коли я був в полоні, ми рахували кожен день, як день, який наближає нас до волі. Це був єдиний шлях як не зійти з розуму або не впасти у відчай. Кожний наступний давався все важче. Але я особисто знав що мене в дома чекає донька. Але є й ті діти, які вже не побачать своїх батьків. Це найстрашніше. Ці гроші підуть дітям загиблих героїв Азовсталі», – повідомив морпіх.

Морпіх Діанов. Історичне фото
Морпіх Діанов. Історичне фото

Повітряні сили знищили 11 ворожих цілей

Джерело: ЗСУ

ДБР розслідує майже 1100 проваджень щодо зрадників та колаборантів 

Джерело: Державне бюро розслідувань

З 24 лютого БР розслідує 1 098 злочинів проти основ національної безпеки.

За результатами роботи ДБР 436 фігурантам вже повідомлено про підозру, 286 осіб оголошено у розшук, 1 224 особи перевіряється на причетність до державної зради та колабораційної діяльності. До суду за цими статтями вже направлено 94 провадження.

Найбільшу кількість проваджень відкрито у Луганській, Запорізькій, Донецькій, Харківській та Херсонській областях, серед яких такі факти:

  • ДБР завершило розслідування стосовно трьох працівників СІЗО Маріуполя, які служать окупантам 
  • ДБР повідомило про підозру одному з організаторів «референдуму» окупантів у Запорізькій області 
  • ДБР повідомило про підозру в державній зраді вже четвертій збирачці «податків» з Куп’янська 
  • ДБР повідомило про підозру у держзраді двом працівникам природоохоронної сфери Запорізької області 
  • ДБР повідомило про підозру військовій з Севастополя, яка з 2014 році служить окупантам
  • У жовтні ДБР завершило розслідування щодо дев′яти суддів-зрадників з АР Криму 

 

Депутат Херсонського осередку ОПЗЖ працював на рашистів

Джерело: СБУ

Співробітники СБУ та Нацполіції затримали на деокупованій території Херсонщини місцевого депутата від забороненої в Україні партії «опозиційна платформа – за життя».

Чоловік добровільно пішов на співпрацю з рашистами і зайняв керівну посаду в окупаційному «министерстве внутренних дел Херсонской области рф». Там він працював у відділі «боротьби з економічними злочинами», який насправді займався терором місцевих підприємців і змушував їх сплачувати податки в бюджет рф.

Наразі зрадника затримали і повідомили про підозру у колабораційній діяльності. Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Троє поранених — наслідок ранкового обстрілу Донеччини

Джерело: голова ОВА Павло Кириленко

Часовия Яр зазнав удару з РСЗВ. Зафіксовано шість прильотів і значні пошкодження. Постраждав дитсадок, котельня та щонайменше дев′ять будинків. Троє осіб отримали поранення.

 

Росія обстріляла газовидобувну інфраструктуру на сході України 

Джерело: Нафтогаз

Як повідомив голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов, 17 листопада Росія здійснила масований обстріл газовидобувної інфраструктури АТ «Укргазвидобування» на сході. Пожежу, що виникла внаслідок обстрілів, ліквідували.

На деокупованій частині Херсонщини працюють служби МВС

Джерело: МВС

Національна поліція забезпечує належний правопорядок у 226 населених пунктах області.

Лише у Херсоні вже несуть службу понад 500 поліцейських, а на правобережжі регіону – ще приблизно 300.

Домівки у Снігурівці на Миколаївщині під′єднують до газу

Джерело: голова ОВА Віталій Кім

Аварійний ремонт автомобільних доріг на в’їзді до Снігурівки завершили та розпочали запуск газу у домівки жителів.

Також продовжують обстежувати газопроводи у селах Котляреве та Пришиб.

Викрили колаборантів, які ініціювали «приєднання» Донеччини до Росії

Джерело: СБУ, Офіс Генпрокурора

Служба безпеки викрила нових організаторів псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях півдня та сходу нашої держави.

У результаті системної роботи слідчі СБУ встановили особи 12 представників створеної агресором «общественной палаты днр». Цей окупаційний орган виконував ключові завдання Кремля із підготовки та проведення незаконного плебісциту у захоплених районах Донеччини. До його складу увійшли посадовці-колаборанти з місцевих адміністрацій і комерсанти, які добровільно погодились працювати на бюджет Росії.

Під виглядом «громадських» ініціатив вони допомагали москві приховати злочинні рішення щодо захоплення східних районів України. Саме вони направили «термінове звернення» до ватажка терористів Пушиліна з вимогою негайного відокремлення регіону від України з подальшим його приєднанням до складу Росії. Перед підготовкою «листа» зловмисники організували масову агітаційну кампанію серед місцевих жителів на підтримку країни-агресора. У «заходах» активну участь брали кремлівські пропагандисти і представники ворожих інформресурсів.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили всім дванадцятьом фігурантам про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та у колабораційній діяльності. Вирішується питання щодо оголошення їх у розшук для притягнення до відповідальності за злочини проти нашої держави.

Загалом СБУ викрила і повідомила про підозри майже 70 організаторам незаконного «референдуму» у Донецькій області.

Окрім того, про підозру повідомили і 11 псевдодепутатам «ДНР», які прийняли так званий закон «Про референдум ДНР з питання входження до складу РФ на правах суб’єкта РФ» на основі якого «центральна виборча комісія» організувала і провела незаконний референдум.

 

Жертви серед цивільного населення внаслідок збройної агресії Росії 16 листопада

Джерело: Офіс Президента

Жертви збройної агресії:

  • Дніпропетровська область – 1 поранений
  • Донецька область – 1 загиблий (вбито раніше), 4 поранених
  • Запорізька область – 4 загиблих
  • Одеська область – 1 поранений
  • Харківська область – 3 поранених 

У Снігурівці на Миколаївщині відновила роботу пожежно-рятувальна частина

Джерело: ДСНС

Наразі рятувальники, які нестимуть службу у підрозділі та виконуватимуть завдання за призначенням, наводять лад у частині. У будівлі залишився суцільний безлад після окупантів.

Проводяться роботи по відновленню систем життєзабезпечення для створення повноцінних умов несення служби.

Триває оновлення автомобільного парку та поповнення матеріально-технічної бази, необхідних для виконання функціональних обов'язків, оскільки ворог розграбував те, що до цього мав підрозділ.

Вночі ворог тероризував Дніпропетровщину

Джерело: голова ВА Олександр Вілкул

З «Градів» росіяни обстріляли місто Нікополь. Пошкодили чотири багатоповерхові житлові будинки, 15 приватних житлових будинків, 9 господарчих споруд, коледж, два автомобілі, газопровід та лінії електропередач. Без водопостачання залишилось близько 40 000 абонентів міста. Без втрат.

Також з РСЗВ «Град» та ствольної артилерії окупанти обстріляли села Вищетарасівка Мирівської громади, Мусіївка Червоногригорівської громади та Іллінка Марганецької громади. Скрізь без втрат.

Жителя Вінничини підозрюють у передачі ворогу інформації про ЗСУ та об’єкти інфраструктури

Джерело: Офіс Генпрокурора

Жителю Жмеринки повідомили про підозру у державній зраді.

За даними слідства, підозрюваний добровільно погодився виконувати завдання спецслужб РФ зі збору та передачі їм інформації щодо дислокації, чисельності, озброєння, маршрутів пересування сил та засобів Збройних сил України, а також відомостей про об’єкти критичної та цивільної інфраструктури Жмеринки.

З особистого листування чоловіка з невстановленою особою, яка назвалася співробітником головного управління розвідки генштабу зс РФ, відомо, що за грошову винагороду він мав надсилати куратору фото, відео та іншу інформацію.

Чоловік передавав дані про місця розташування органів влади, закладів охорони здоров’я, об’єктів зв’язку та енергетики, залізничного сполучення з фотодоказами та геомітками.

Підозрюваному загрожує довічне позбавлення волі.

Бойові втрати росіян

Джерело: Генштаб ЗСУ

 

Росіяни поранили чотирьох цивільних на Донеччині

Джерело: голова ОВА Павло Кириленко

За 16 листопада росіяни поранили чотирьох цивільних на Донеччині: трьох у Бахмуті та одного у Переїзному. Крім того, правоохоронці виявили тіло одного цивільного, убитого під час окупації, — у Сосновому. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

 

Ворог обстріляв Харківщину неподалік лінії зіткнення

Джерело: голова ОВА Олег Синєгубов

Минулої доби ворог обстрілював міста Куп'янськ та Вовчанськ та ніші населені пункти Куп'янського та Чугуївського районів області, розташовані неподалік лінії зіткнення.

В Куп'янську постраждали складські будівлі, у Вовчанську пошкоджень зазнали щонайменше 12 приватних житлових будинків, зруйновані господарські споруди, сталося кілька пожеж.

За даними обласного Центру екстреної медичної допомоги, в Куп'янському районі з пораненнями госпіталізували чоловіків 63 та 52 років і жінку 73 років.

За добу піротехніки знешкодили 349 вибухонебезпечних предметів.

431 дитина загинула внаслідок збройної агресії Росії в Україні

Джерело: Офіс Генпрокурора

 

Ситуація на фронті станом на ранок 17 листопада

Джерело: Генштаб ЗСУ

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка і Білогорівка Луганської області та Верхньокамянське, Соледар, Невельське, Марʼїнка і Первомайське на Донеччині. 

Ворог не припиняє обстрілювати позиції наших військ та населені пункти, що неподалік лінії зіткнення. Російські окупанти завдали чотири авіаційні та шість ракетних ударів, здійснили понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Також, протягом минулої доби, ракетного удару зазнали об’єкти цивільної інфраструктури міста Запоріжжя. 

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Республіка білорусь і надалі продовжує підтримувати збройну агресію російської федерації проти України, надаючи їй інфраструктуру, територію та повітряний простір. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів по території України. 

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Слобожанському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, по районах населених пунктів Стариця та Амбарне Харківської області; 

на Куп’янському та Лиманському напрямках – з танків та артилерії різних типів, по районах населених пунктів Куп’янськ, Кислівка, Крохмальне, Берестове, Новоселівське, Стельмахівка, Макіївка та Площанка;

на Бахмутському напрямку – з танків та всього спектру артилерії, по районах населених пунктів Серебрянка, Спірне, Роздолівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Зеленопілля, Андріївка, Курдюмівка та Озарянівка;

на Авдіївському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах Нью-Йорка, Красногорівки, Кам’янки, Авдіївки, Первомайського, Невельського та Мар’їнки;

на Новопавлівському напрямку – з артилерії різних типів, по районах Вугледара, Богоявленки, Пречистівки та Времівки;

на Запорізькому напрямку – з танків та різнокаліберної артилерії, по районах населених пунктів Гуляйпільське, Новоандріївка та Щербаки.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів зазнали Зеленівка, Чорнобаївка та Херсон. 

Також від вогню російської ствольної та реактивної артилерії постраждали населені пункти Нікополь та Червоногригорівка Дніпропетровської області.

Російські загарбники продовжують зазнавати втрати. За уточненою інформацією, 15 листопада, у місті Мелітополь наші воїни знищили штаб одного з ворожих підрозділів. В результаті дій Сил оборони в районах населених пунктів Кінські Роздори, Владівка і Благовіщенка Запорізької області знищено два склади боєприпасів, дві одиниці БМ-21 “Град” та зенітний ракетний комплекс С-300. Також ворог втратив близько 100 осіб загиблими та пораненими.

У Каховському районі ворог посилив фільтраційні заходи після ефективного вогневого ураження Силами оборони його позицій. У самій Каховці російські загарбники мінують об’єкти інфраструктури та знищують вежі стільникового зв’язку.

Російські окупанти не полишають спроб насадження своєї та знищення української культури на тимчасово зайнятій території України. За наявною інформацією, у місті Енергодар Запорізької області вилучені всі підручники з історії України для подальшого їх знищення. За поданням самопроголошеної влади тимчасово окупованої території Донецької області указами президента російської федерації присвоєно так звані «почесні звання» містам Горлівка та Маріуполь.

Авіація Сил оборони України протягом минулої доби завдала ударів по двох позиціях зенітних ракетних комплексів противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони за минулу добу уразили два пункти управління, шість районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, три склади боєприпасів, а також три інші важливі об’єкти окупантів.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024