стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 8 листопада

08 Листопада 2022, 20:52
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 8 листопада 3241
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 8 листопада

Хроніка 258 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Звернення Президента Володимира Зеленського

 

Демонтований у Тернополі пам′ятник радянському літаку продали з аукціону

Джерело: мер міста Сергій Надал

Пам’ятник у вигляді старого радянського літака «Міг-17», який був на вході у парк Національного відродження, купили підприємці.

За виручені кошти та кошти бюджету придбали два дрони Мавік-3 та один Мавік-2 на загальну суму 539 436 гривень.

 

На Миколаївщині мобільні групи збивають ворожі дрони

Джерело: голова ОВА Віталій Кім

Групи формуються винятково з добровольців, які вправно користуються вогнепальною зброєю.

«Чим більше зараз у нас таких вогневих груп, тим більша імовірність, що дрони-камікадзе будуть збиті», – наголошує Кім та додає, що місцева влада інших регіонів вже зараз просить ділитися досвідом боротьби з іранськими «мопедами».

Росіяни обстріляли Краматорськ: поранена дитина

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

Снаряди прилетіли в районі однієї з місцевих шкіл — постраждала і будівля школи, і прилеглі житлові будинки.

Жертвою обстрілу став восьмирічний хлопчик.

На Харківщині дорожники підірвались на міні

Джерело: голова ОВА Олег Синєгубов

На трасі біля Чкаловського в Чугуївському районі підірвалися працівники дорожньої служби.

На жаль, двоє людей загинули, ще двоє – госпіталізовані.

«Піротехніки вже знищили 45 тисяч вибухонебезпечних предметів, але скільки ще триватиме розмінування прогнозувати складно», – йдеться в повідомленні.

Рашисти перетворюють окуповану частину Запорізької області на військову базу

Джерело: мер Мелітополя Іван Федоров

Російські військові масово заселяють окуповані території. Вони зайняли промислові підприємства, розселилися в громадські установи, тотально заїжджають в будинки і квартири. Після заселення починають безчинствувати – пити і дебоширити:

  • в Михайлівці привести до тями чеченців приїздили військові інших підрозділів, але безрезультатно.
  • в Мелітополі після оголошення «сухого закону» окупанти вимагають у цивільних, щоб ті купляли їм алкоголь.
  • в Полянівці загарбники примушують родини українських військових виїхати.

Крім того, рашисти продовжують будівництво укріплень поблизу кордону з Херсонською областю та в районі Михайлівки. Для оборонних споруд використовують плити зрошувального каналу.

Жителям Миколаївщини роздають мобільні металеві печі

Джерело: голова ОВА Віталій Кім

Миколаївщина готується до зими – в області роздадуть понад п′ять тисяч мобільних металевих печей.

Допомога передусім надається найбільш вразливим верствам населення, бюджетним установам, комунальним закладам, пунктам обігріву.

Розподіл здійснюється районними військовими адміністраціями відповідно до черговості визначеної територіальними громадами області.

Росіяни намагаються відремонтувати Кримський міст

Джерело: ЗМІ

 

214 Окремий спеціальний батальйон OPFOR відзначився у важких боях

Джерело: Генштаб ЗСУ

«Ворог встиг відрапортувати про знищення цього підрозіду, а він продовжує успішно виконувати бойові завдання», – наголошують у Генштабі

Ситуація на фронті станом на вечір 8 листопада

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони України на окремих напрямках. Веде наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках

Ворог обстрілює підрозділи Сил оборони України вздовж лінії зіткнення, здійснює фортифікаційне обладнання рубежів на окремих напрямках та веде повітряну розвідку.

Продовжує завдавати удари по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. 

Противник завдав три ракетні та десять авіаційних ударів. Від цього постраждали райони населених пунктів Харківської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін. Білорусь й надалі підтримує збройну агресію російської федерації проти України, надаючи їй інфраструктуру, територію та повітряний простір. Триває формування російсько-білоруського угруповання військ на території республіки білорусь. Зберігається загроза завдання противником авіаційних ударів із застосуванням ударних БпЛА з території та повітряного простору цієї країни.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Сіверському напрямку – з мінометів, реактивної та ствольної артилерії, в районах населених пунктів Ободи, Павлівка та Покровка Сумської області;

на Слобожанському напрямку – з танків, мінометів, реактивної та ствольної артилерії в районах населених пунктів Амбарне, Бударки, Вільхуватка, Дворічна, Козача Лопань, Красне, Огірцеве, Соснівка, Стариця Харківської області;

на Куп’янському та Лиманському напрямках – з артилерії різних типів, у районах населених пунктів Вишневе, КУп’янськ, Крохмальне і Кислівка Харківської області; Греківка, М’ясожарівка, Макіївка і Невське на Луганщині та Лиман, Терни, Торське і Ямполівка Донецької області;

на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та РСЗВ в районах населених пунктів Андріївка, БАхмут, БАхмутське, Білогорівка, Залізне, Кліщіївка, Майорськ, Опитне, Північне, Роздолівка, Соледар, Яковлівка Донецької області;

на Авдіївському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Авдіївка, Водяне, Красногорівка, Мар’їнка, Невельське, Новомихайлівка, Опитне, Первомайське Донецької області;

на Новопавлівському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Велика Новосілка, Володимирівка, Времівка, Вугледар, Микільське, Нескучне, Новопіль, Павлівка, Пречистівка Донецької області;

на Запорізькому напрямку – з артилерії різних типів в районах населених пунктів Варварівка, Гуляйполе, Залізничне, Малі Щербаки, Новоданилівка, Ольгівське, Степове, Темирівка, Успенівка, Чарівне Запорізької області.

На Південнобузькому напрямку обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони понад 30 населених пунктів, що межують з лінією зіткнення, в тому числі: Благодатне, Нова Кам’янка, Сухий Ставок Херсонської області; Василівка, Кобзарці, Широке Миколаївської області.

Ворог продовжує вдаватися до мародерства та нищити цивільну інфраструктуру на тимчасово зайнятих територіях Херсонської області. Так, 7 листопада, через дамбу Каховської ГЕС рухалися колони вантажних автомобілів з побутовою технікою та будівельними матеріалами. Продовжується демонтаж та вивезення обладнання, веж мобільного звʼязку українських операторів.

В районі міста Берислав російські окупанти підірвали лінії електропередач та устаткування сонячної електростанції. З Херсонського обласного музею Шовкуненка окупанти вивезли всі художні цінності, меблі та обладнання.

З метою розслідування значних втрат особового складу підрозділів 155-ї окремої бригади морської піхоти збройних сил Росіїї на території України у місто Донецьк направлена група представників слідчого комітету рф.

У Мелітопольському та Михайлівському районах Запорізької області російські окупаційні війська примушують місцеве населення отримувати російські паспорти. Водночас загарбники відбирають паспорти громадянина України та погрожують переселенням.

Авіація Сил оборони України протягом доби завдала по ворогу 16 ударів. Під ураження потрапили чотири пункти управління, вісім районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також чотири позиції засобів протиповітряної оборони противника. 

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони за добу уразили чотири райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки противника.

За три місяці з території бойових дій евакуювали понад чверть мільйона українців

Джерело: заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко

За останні три місяці вдалось евакуювати 288 030 людей. З них 60 316 дітей, 7 583 особи з інвалідністю.

Морські піхотинці завдали втрат росіянам

Джерело: ВМС

 

Очільник «Мінздрава днр» сприяв захопленню понад 20 лікарень Маріуполя

Джерело: СБУ

Служба безпеки зібрала беззаперечні докази нових злочинів проти України, вчинених керівництвом окупаційної адміністрації у захоплених районах Донеччини.

У ході слідчо-оперативних дій кіберфахівці СБУ викрили незаконну діяльність так званого «министра здравоохранения» терористичної організації «днр».

Встановлено, що він входить до найближчого оточення ватажка терористів – Пушиліна, який безпосередньо сприяв його призначенню на «міністерську посаду».

Серед основних завдань «чиновника» було поширення окупаційного режиму у медичній галузі на тимчасово окупованій території регіону.

Після початку повномасштабного вторгнення він також організував примусове переведення на баланс підконтрольного рф «минздраву» більше ніж 20 захоплених медзакладів у Маріуполі, Волновасі та Мангуші.

За даними слідства, до незаконної діяльності «посадовець» залучив своїх підлеглих: керівників «юридичного відділу» та завідувачку «сектору громадської служби і кадрів» псевдоміністерства.

Наразі Служба безпеки ідентифікувала ворожих поплічників з фейкового відомства, задокументувала злочинні дії та встановила їх місця перебування.

 

Понад мільйон українців під час війни насильницько депортували в Росію

Джерело: МВС

За різними оцінками понад мільйон українців під час війни насильницько депортовано в росію. Їх документи були вилучені та знищені, тому українські громадяни залишилися поза межами правового поля і не можуть повернутися у свою державу.

14 листопада Державна міграційна служба України запускає експериментальний проєкт, який стосується видачі посвідчення особи на повернення в Україну. Це допоможе ідентифікувати та повернути на батьківщину людей, що постійно проживали на її території.

ЗСУ підірвали склад палива окупантів у селі Діброва на Луганщині

Джерело: СтратКом ЗСУ

У результаті артилерійського удару 140-го окремого розвідбатальйону морської піхоти Збройних сил України було знищено російський склад паливно-мастильних матеріалів.

Ворожі запаси палива було знищено у селі Діброва Сєвєродонецького району Луганської області – між Торським і Кремінною.

Біля Ясинуватої ворожа авіація ймовірно обстріляла сама себе

Джерело: 24 канал, радник мера Маріуполя Петро Андрющенко

У Маріупольському районі був активний рух авіації окупантів в бік Запоріжжя та Донецька з напрямку Ростова-на-Дону. 

«Джерела кажуть, що такої активності ще не бачили за останні місяці», – повідомив радник мера Маріуполя Андрющенко.

Зеленський вніс у Раду законопроєкт про продовження воєнного стану і мобілізації

Джерело: Сайт Верховної Ради України

На деокупованих територіях Херсонщини виявили ще три тіла мирних мешканців

Джерело: Офіс Генпрокурора України

Прокурори Херсонської обласної прокуратури спільно зі співробітниками поліції та судово-медичним експертом виявили на деокупованій території Херсонської області тіла трьох цивільних внаслідок військової агресії РФ.

За попередніми даними, загиблі – місцеві мешканці. Двоє з них загинули внаслідок обстрілу ворожими військами населеного пункту. На тілі третього зафіксовані сліди насильної смерті.

Тіла направлено для проведення судово-медичної експертизи. Проводяться слідчі дії, направлені на встановлення обставин злочину.

Триває досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаним з умисним вбивством (частина 2 статті 438 КК України).

СБУ викрила фермера-колаборанта, який годував окупантів під час окупації Київщини

Контррозвідка Служби безпеки встановила ще одного ворожого поплічника, який співпрацював з ворогом під час тимчасової окупації частини Київщини.

Зловмисником виявився фермер Поліської територіальної громади Вишгородського району.

На початку вторгнення він одним із перших підтримав загарбників, які захопили місцеві населені пункти. Колаборант постачав їм оптові партії продтоварів зі своєї тваринницької ферми. 

Він примусово забирав у селян акумулятори, водонасосні станції, генератори, бензопили та інше господарське обладнання і передавав загарбникам.

Після втечі рашистів зловмисник залишився в одному із селищ і сподівався уникнути правосуддя. Однак співробітники СБУ викрили його злочинну діяльність і повідомили про підозру.

Деталі іранських безпілотників виготовили після повномасштабного вторгнення росії

Джерело: Головне управління розвідки Міноборони України, Суспільне

Представники воєнної розвідки України знайшли інформацію, яка може свідчити, що іранські безпілотники до росії постачали після 24 лютого.

«Гвинт безпілотника «Mohajer-6» був виготовлений тільки в лютому цього року. Це тільки виготовлений. А ще був потрібен час, щоб його доставити до російської федерації. Тобто вони були доставлені в цьому році», – розповів Суспільному представник ГУР МО України Василь.

Іранський Mohajer зібраний із деталей, вироблених в різних країнах. Більшість комплектуючих зі США, говорить Василь. Також безпілотник має австрійський двигун та японську камеру. 

«Жодних російських елементів ми тут не знайшли. На одному елементі є напис і на фарсі (сучасна перська мова, має статус офіційної в Ірані, Афганістані, Таджикистані). Камера видимого діапазону – Японія. Лазерний дальньомір – китайського виробництва. Авіаційна бомба іранського виробництва», – розповів представник ГУР МО України.

Як іноземні комплектуючі опинилися в іранських дронах українські фахівці вивчають. Серійні номери та дані про виробників комплектуючих співробітники ГУР МО України вже передали країнам-партнерам.

Україна повернула ще 38 тіл загиблих героїв

Джерело: Міністерство реінтеграції

Тіла передали рідним, щоб вони могли поховати Героїв.

Загалом від початку роботи Офісу Уповноваженого вдалося повернути 663 тіла захисників, яких убила росія.

Віталій Кім спростував фейк про евакуацію Миколаївської області, який поширюють у мережі

Джерело: Віталій Кім – голова Миколаївської ОДА (ОВА)

«Ми не збираємось нікуди евакуюватися», – розповів у відео Віталій Кім.

Російські окупанти таки намагаються відновити Кримський міст

Джерело: 24 канал

Росіяни хочуть замінити автомобільний проліт після вибуху. ЗМІ публікують відео із відповідною конструкцією, доставленою на міст.

Росія активно будує оборонні споруди на Донбасі

Джерело: Міноборони Великої Британії

Для цього у Маріуполі 2 заводи виготовляють так звані «зуби дракона». Це оборонні конструкції з бетону, які мають форму піраміди.

Оборонні конструкції вже рясніють на трасі з Маріуполя до Старого Криму й Нікольського.

На Харківщині правоохоронці виявили секретні матеріали наради окупаційної влади з російським міністерством у сфері освіти 

Джерело: Офіс Генерального прокурора

Прокурори Харківської обласної прокуратури отримали чергові докази спроби впровадити російську освіту на Харківщині. У так званому «відділі освіти», що був сформований в Ізюмі під час окупації міста, правоохоронці вилучили папку з секретними документами, у яких зазначено, як мала проходити «розбудова» російської освіти на Харківщині. 

Оперативна обстановка у Донецькій області станом на ранок 8 листопада

Джерело: Павло Кириленко – Донецька ОДА (ОВА)

Вночі та вранці росіяни вели обстріли на ділянках фронту від Вугледара до Сіверська.

На Волноваському напрямку поранена 1 людина у Вугледарі, також на території громади під обстріли потрапили Павлівка та Богоявленка – пошкоджено 6 будинків.

На Донецькому напрямку без жертв. Вночі Авдіївка зазнала обстрілів із артилерії та Градів – постраждало старе місто. Також під обстрілами – околиці Мар’їнської та Очеретинської громад, та Гостре Курахівської громади. У Гострому пошкоджено 8 будинків, 

На Горлівському напрямку тривають інтенсивні обстріли по Торецькій громаді та поблизу Роздолівки, Яковлівки і Бахмутського у Соледарській громаді. За попередньою інформацією, без постраждалих.

На Лисичанському напрямку гучно було у Сіверській громаді – були влучання по Сіверську, а також поблизу Серебрянки і Дронівки. Без жертв, інформацію щодо пошкоджень уточнюємо.

Служба безпеки затримала коригувальника, який наводив російські ракети по будівлі СБУ у Миколаєві

Джерело: Служба безпеки України

Зловмисник приховано збирав інформацію про місця дислокації українських військових і правоохоронних органів, залучених в оборону Миколаєва.

Зібрану інформацію коригувальник намагався передати через анонімний телеграм-канал, створений спецслужбами рф.

Проте співробітники СБУ спрацювали на випередження і затримали його.

Зловмисником виявився місцевий житель, який сам вийшов на агресора для співпраці. Для цього активно поширював через соцмережі свої прокремлівські погляди та виправдовував воєнні злочини загарбників.

Слідчі СБУ повідомили зловмиснику про підозру, а суд обрав запобіжний захід – тримання під вартою.

Інформація щодо ворожих обстрілів та мінної небезпеки у Харківській області за минулу добу, станом на 09:00 ранку 8 листопада

Джерело: Олег Синєгубов – очільник Харківської ОДА (ОВА)

По області окупанти обстрілювали населені пункти Куп’янського та Чугуївського району. 

Близько 13 години у Дворічанській громаді в результаті обстрілу горів дах приватного житлового будинку. Постраждалих немає.

У Вовчанській громаді Чугуївського району внаслідок обстрілів росіян пошкоджено стіни, вікна та паркани приватних домоволодінь. 

Мінна небезпека в області залишається високою. 

При розмінуванні у Харківському районі отримав травми 32-річний лейтенант служби цивільного захисту. Спрацювала протипіхотна міна, стан пораненого медики оцінюють як важкий. 

У Балаклійській громаді 61-річний чоловік підірвався на вибуховому предметі, госпіталізований до медичної установи, стан важкий. 

У компанії «Антонов» заявили про неточності в інтерв'ю з гендиректором про будівництво нової української «Мрії»

Джерело: Суспільне, ДП «Антонов»

Там пояснили, що наразі лише почали конструкторські роботи у цьому напрямку.

Але розробка другого літака «Мрія» вже триває, повідомили Суспільному в пресслужбі концерну «Антонов». Наразі є близько 30% комплектуючих, які можна використати. Вартість побудови літака оцінюється щонайменше у 500 мільйонів євро.

«Роботи ведуться у секретному місці. Другий АН-225 буде забезпечений як новими деталями, так і частинами літака, що постраждав».

Втрати окупантів

Інформація щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на 08:30 ранку 8 листопада

Джерело: Віталій Кім – Миколаївська ОДА (ОВА)

Миколаївський район: 

  • Вчора, 7 листопада, з 08:45 ворог завдавав ударів по населеному пункті Первомайської громади. Влучання були по об’єкту промислової інфраструктури та за межами пункту. Постраждалих немає.
  • Також вчора з 10:00 були обстріли по території населеного пункту Куцурубської громади. Влучання за межами пункту. Як повідомляє, ОК «Південь» ворог обстрілював громаду з РСЗВ «Град». Постраждалих та руйнувань немає.  
  • Крім того, вдень, 7 листопада, орієнтовно о 13:30 обстрілів зазнав населений пункт Шевченківської громади. Внаслідок чого пошкоджено газопровід, який наразі відновлено. Поранення отримала одна людина.
  • Ввечері, 7 листопада, о 18:00 через обстріли населеного пункту Галицинівської громади пошкоджено об’єкт інфраструктури. Наслідки пошкоджень уточнюються. Постраждалих немає.

Баштанський район:

  • Вчора, 7 листопада, з 10:00 до 19:00 та о 21:50 під обстрілами перебували три населених пункти Широківської громади. У результаті чого пошкоджено три житлових будинки, лінію електропередач, будинок культури, заклад освіти та місцевий ринок. Постраждалих немає.
  • Також вчора з 10:00 до 15:00 обстрілів зазнали околиці населеного пункту Інгульської громади. Пошкоджень та постраждалих немає.
  • Тривають обстріли Березнегуватської громади. Так, вчора о 15:35, 18:10, 18:45 та 21:30 обстріли були між та за межами населених пунктів громади. Постраждалих немає. Детальна інформація уточнюється.

У Первомайському та Вознесенському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

430 дітей загинуло внаслідок збройної агресії РФ в Україні

Джерело: Офіс Гепрокурора

Більше ніж 1257 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації.

Станом на ранок 8 листопада 2022 року офіційне число дітей-жертв за добу не змінилося – 430. Не зазнали змін і дані щодо поранених – понад 827.

Через бомбардування та обстріли збройними силами рф пошкоджено 2 719 закладів освіти. 332 з них зруйновано повністю.

Росія 7 листопада вбила 7 цивільних на Донеччині

Джерело: Павло Кириленко – Донецька ОДА (ОВА)

За 7 листопада росіяни вбили 2 цивільних на Донеччині: у Бахмуті та Красногорівці.

Крім того, правоохоронці виявили тіла 4 убитих росіянами під час окупації — у Ямполі.

Ще 7 людей в області отримали поранення. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Інформація щодо ворожих обстрілів у Дніпропетровській області вночі 8 листопада (станом на 07:22 ранку)

Джерело: Валентин Резніченко – очільник Дніпропетровської ОДА (ОВА)

Росіяни поцілили з «Градів» та важкої артилерії по двох громадах – Марганецькій та Нікопольській

Минулося без постраждалих.

У Нікополі російські снаряди понівечили з десяток багатоповерхових та приватних будинків, два промислові підприємства, лікарню, школу, профтехучилище, автівки та газовід. 

У решті районів ніч пройшла під звуки сирени, та обійшлося без надзвичайних ситуацій.

Ситуація на фронті станом на ранок 7 листопада

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Красногорівка, Бахмут, Іванград, Опитне, Кліщіївка, Мар’їнка, Павлівка, Водяне і Майорськ Донецької області та Білогорівка на Луганщині.

Протягом минулої доби противник завдав 9 ракетних та 37 авіаційних ударів, здійснив понад 100 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ударів противника зазнали райони більш як 25 населених пунктів Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. 

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

  • на Слобожанському напрямку – з танків, мінометів, реактивної та ствольної артилерії, в районах населених пунктів Уди, Стариця, ЧУгунівка, Фиголівка та Дворічанське;
  • на Куп’янському та Лиманському напрямках – з артилерії різних типів, у районах населених пунктів Кислівка, Берестове, Стельмахівка, М’ясожарівка, Греківка, Макіївка, Невське, Ямполівка та Лиман;
  • на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Роздолівка, Яковлівка, Соледар, Бахму́тське, Бахму́т, Опитне, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка, Озарянівка та Майорськ;
  • на Авдіївському напрямку – з танків та всього спектру артилерії, в районах населених пунктів Авдіївка, Опитне, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка;
  • на Новопавлівському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Вугледар, Павлівка, Пречистівка, Времівка, Новосілка, Нескучне та Новопіль;
  • на Запорізькому напрямку – з різнокаліберної артилерії, в районах населених пунктів Темирівка, Ольгівське, Успенівка, Гуляйполе, Залізничне, Чарівне, Новоданилівка та Степове;
  • на Південнобузькому напрямку вогневого впливу ворога зазнали райони населених пунктів, що межують з лінією зіткнення. Безпосередньо від вогню з РСЗВ постраждали населені пункти Вищетарасівка, Іллінка та Марганець Дніпропетровської області.

Противник продовжує зазнавати втрат. Підтверджено вогневе ураження району зосередження військової техніки, а це близько 20 одиниць, 5 листопада, у місті Гола Пристань Херсонської області. Також підтверджено знищення складів з боєприпасами окупантів 5-6 листопада у населених пунктах Горлівка Донецької області та Сватове на Луганщині.

В місті Енергодар російські загарбники продовжують посилювати адміністративні та контррозвідувальні заходи. Окупанти збирають особисті дані місцевих мешканців, перевіряють смартфони, обходять приватні помешкання, незаконно затримують громадян України.

В районі населеного пункту Новософіївка Херсонської області угруповання окупаційних військ посилено підрозділом з території чеченської республіки, що долучився до пограбування місцевих жителів та їх помешкань.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала по ворогу 24 удари. Під ураження потрапили 17 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 7 позицій засобів протиповітряної оборони противника.

За минулу добу Сили оборони, на різних напрямках, збили ворожий літак Су-25, БпЛА «Ланцет-3» та чотири дрони «Орлан-10».

Воїни ракетних військ і артилерії за минулу добу уразили 5 пунктів управління, 2 райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, 2 склади боєприпасів, 2 зенітно-ракетні комплекси та район вогневих позицій артилерії окупантів.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024