стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 4 листопада

04 Листопада 2022, 22:20
Масові поховання мирних жителів після окупації рашистів 3810
Масові поховання мирних жителів після окупації рашистів

Хроніка 254-ої доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Підсумкове звернення Президента

Дві крилаті ракети збили увечері українські військові

Джерело: Бабель

Українські військові ввечері збили на півдні дві крилаті ракети «Калібр» — над Миколаївською та Херсонською областями.

Росіяни обстріляли Сумщину

Джерело: голова ОВА Дмитро Живицький

Ситуація на прикордонні станом на 21:00:

  • Миропільську громаду з території росії обстріляли з мінометів. Було 9 вибухів. Без руйнувань. 
  • По Хотінській громаді ворог теж вів спочатку мінометний обстріл (9 «прильотів»). А пообіді ще по двом прикордонним селам росіяни ударили із САУ. Загалом було 15 вибухів. Дивом обійшлося без руйнувань. 
  • Білопільська громада: майже годину ворог із САУ обстрілював прикордоння (28 «прильотів»). Пошкоджені щонайменше три житлові будинки та ще чотири господарські приміщення. Були прямі попадання в помешкання. На щастя, без загиблих. По іншому селу громади росіяни били із мінометів (чотири «прильоти»). 
  • Зноб-Новгородська громада: тут під російський обстріл потрапили два села. По одному ворог вів гранатометний обстріл (п′ять «черг» із АГС). По іншому - застосував стрілецьку зброю

Ситуація на фронті станом на вечір 4 листопада

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках. Водночас, веде наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

Ворог проводить обстріли підрозділів Сил оборони вздовж лінії зіткнення, здійснює фортифікаційне обладнання рубежів на окремих напрямках та веде повітряну розвідку. Продовжує завдавати ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Протягом доби російські окупанти завдали три ракетні та п′ять авіаційних ударів, здійснили два обстріли з реактивних систем залпового вогню. Від цих злочинних дій постраждали населені пункти Львівської, Харківської, Дніпропетровської та Запорізької областей. Зберігається загроза завдання нових ударів та задіяння ударних БпЛА, такі дії можливі і з території Білорусі.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Білорусь й надалі підтримує збройну агресію російської федерації проти України.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Сіверському напрямку – з мінометів, в районі Тимоновичів Чернігівської області;

на Слобожанському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, в районах населених пунктів Амбарне, Бологівка, Стельмахівка, Вовчанські Хутори, Глибоке, Дворічна, Зелене, Гатище та Чугунівка;

на Куп’янському та Лиманському напрямках – з артилерії різних типів, у районах населених пунктів Новоєгорівка, Сіверськ, Верхньокам’янське, Ведмеже та Білогорівка;

на Бахмутському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах Білогорівки, Бахмута, Андріївки, Кліщіївки та Іванграда;

на Авдіївському напрямку – з танків та всього спектру артилерії, в районах населених пунктів Авдіївка, Мар’їнка, Новомихайлівка та Парасковіївка;

на Новопавлівському напрямку – з різнокаліберної артилерії, в районах населених пунктів Водяне, Вугледар, Павлівка, Времівка та Велика Новосілка;

на Запорізькому напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах Полтавки, Гуляйполя, Залізничного, Гуляйпільського, Дорожнянки, Новоандріївки та Ольгівського.

На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів, що межують з лінією зіткнення. Безпосередньо від вогню російської реактивної та ствольної артилерії вчергове постраждали населені пункти Трифонівка Херсонської області та Нікополь.

Окупанти продовжують помирати в Україні. Підтверджено інформацію щодо втрат противника внаслідок вогневого ураження по адміністративній будівлі у Голій Пристані Херсонської області. За наявною інформацією 18 російських загарбників знищено та двох поранено.

Також 2 листопада у районі міста Енергодар Запорізької області, знищено зенітний ракетний комплекс С-300 та вантажівку з боєприпасами, а близько 20 військовослужбовців противника отримали поранення різного ступеня тяжкості.

3 листопада у місті Мелітополь було завдано вогневого ураження по пункту управління противника, розміщеному в будівлі промислової зони. Як результат, близько 50 загарбників поранено та знищено до 10 одиниць військової техніки. Окрім того, пошкоджено близько 80 одиниць військової техніки різного типу, які ворог розміщував в ангарах.

За наявною інформацією, в населеному пункті Кам’янка Запорізької області, противник перемістив особовий склад своїх підрозділів, згорнув блокпости та комендатуру. 

Відзначається низький рівень морально-психологічного стану особового складу ворожих підрозділів, що знаходяться у Запорізькій області. Це наслідки незадовільних умов утримання, поганого екіпірування, постійної затримки та неповних виплат грошового забезпечення, а також зневажливого ставлення військового керівництва до підлеглих.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала по ворогу чотири удари. Під ураження потрапили два райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також дві позиції засобів протиповітряної оборони противника. Українські підрозділи протиповітряної оборони збили два БпЛА Shahed-136.

Воїни ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили пункт управління ворога, п’ять районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки та низку інших важливих військових об’єктів противника.

Українські військові знищили два ворожі склади на Миколаївщині

Джерело: керівниця об'єднаного пресцентру Сил оборони ОК Південь Наталія Гуменюк

Майно президента «Мотор Січ» арештували на майже мільярд гривень

Джерело: СБУ

Арештоване на все майно президента АТ «Мотор Січ» і начальника Департаменту зовнішньо-економічної діяльності підприємства, які підозрюються в роботі на агресора. Це насамперед кошти у гривневому еквіваленті, а також транспортні засоби та нерухомість обох фігурантів.

Крім того, в ході розслідування співробітники СБУ встановили, що керівник Мотор Січі є акціонером банку, якому належить 100% корпоративних прав ще однієї фінустанови – ПАТ «Мотор Банк».

Також викрили причетність високопосадовця до комерційної діяльності декількох українських підприємств, в яких він володіє значним пакетом акцій.

У зв’язку з цим Служба безпеки здійснила комплексні заходи для накладення арешту на відповідні корпоративні права підозрюваного.

Нагадаємо, що обидва фігуранти були затримані контррозвідкою СБУ у жовтні цього року.

За даними слідства, керівництво заводу у Запоріжжі налагодило транснаціональні канали незаконного постачання оптових партій українських авіадвигунів до рф.

Посадовці діяли у змові з наближеними до кремля представниками російської корпорації «ростех», яка є одним із головних виробників озброєнь для зс рф.

Отриману продукцію окупанти використовували для виробництва та ремонту ударних вертольотів, які масово застосовували для повномасштабного вторгнення в Україну.

Суд обрав їм міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин злочинної діяльності та притягнення до відповідальності винних осіб.

В Миколаєві встановлюють четверте бетонне укриття

Джерело: голова ОВА Віталій Кім

Нове укриття для Миколаєва придбала компанія "Нова пошта" в рамках проєкту "SafePlace4UA" на запит Миколаївської обласної військової адміністрації.

 

Розвідка збирає докази причетності іноземних країн до постачання зброї та її комплектуючих Росії

Джерело: Міноборони

Фахівці воєнної розвідки України продовжують вивчення БПЛА, які країна терорист застосовує для нищення цивільної інфраструктури України.

 

 

рашисти підірвали ще 2 кораблі на куйбишево

Джерело: Братчук

В них був мазут та пальне, які тепер виливаються у Дніпро. Через це може бути екологічна катастрофа в плавнях.

В окупованому Скадовську на Херсонщині окупанти повісили на вулиці 56-річну медсестру Тетяну Мудренко за слова «Скадовськ — це Україна»

Джерело: Financial Times

За словами сестри загиблої Наталі Чорної, 15 жовтня ій зателефонувала жінка та повідомила, що окупанти публічно стратили Тетяну на вулиці.

«Вона мені сказала, що Таню повісили. Їй щось вилили в рот, а потім повісили перед будівлею суду», — розповіла Чорна журналістам.

Жінка зателефонувала в місцевий морг, щоб підтвердити смерть сестри, але співробітники відмовилися з нею говорити. Але врешті-решт Наталі надіслали свідоцтво про смерть, де причиною вказана «механічна асфіксія».

Російські окупанти намагаються прорвати оборону Збройних сил України біля населених пунктів Сватове та Кремінна на Луганщині

Джерело: голова Луганської ОВА Сергій Гайдай 

«Росіяни намагаються пробити нашу оборону біля Сватового-Кремінної. Луганська земля всипана тілами загиблих окупантів. Кожного разу при атаках росіяни відправляють на «розвідку», в якій не вижити, своїх солдатів кількістю до взводу. Вони гинуть, і йдуть наступні, далі ще і ще», – повідомив Гайдай.

«Ми замерзли. HELP!»

Джерело: 24 канал

Відчайдушний крик допомоги від мешканців: «Ми замерзли. HELP!» просто на балконі одного з уцілілих будинків та на стінах по всьому місті Маріуполь.

В Херсонській області Збройні сили України влучили в скупчення російських загарбників в Олешках

Джерело: депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань, передає Укрінформ.

«Наша артилерія продовжує відпрацювання по ворогу. Влучання в скупчення рашистів в Олешках», – написав Хлань.

У коментарі «Еспресо» Хлань зазначив, що вночі було накрите розташування військових рф в Олешках. У цьому місті ворог проводить примусове виселення населення – так звану «евакуацію», і розташовує там свої військові частини, військових розселяють у будинки.

РФ завдала ракетного удару по Запорізькій області, пошкоджено газову трубу

Джерело: голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух

У ніч на п’ятницю, 4 листопада, війська РФ завдали удару ракетами С-300 по населених пунктах Запорізької області.

За його словами, внаслідок влучення однієї з ракет пошкоджено газову трубу на відкритій території Запорізького району.

У ніч з 3 на 4 листопада російські окупанти атакували із східного напрямку іранськими дронами-камікадзе «Shahed-136»

Джерело: Повітряні Сили ЗС України

Вісім баражуючих боєприпасів знищено протиповітряною обороною повітряного командування «Схід».

Ще один дрон у зоні відповідальності повітряного командування "Захід» Повітряних Сил ЗС України.

Служба безпеки України затримала депутата сільради, який під час окупації Харківщини сплачував податки до бюджету Росії та вивозив до РФ українське зерно

Джерело: пресслужба СБУ 

За інформацією СБУ, депутат однієї із селищних рад Куп’янського району, будучи власником декількох сільгосппідприємств, одним з перших запропонував окупантам допомогу.

Цієї ночі над Львівщиною сили ППО збили іранський дрон-камікадзе «Шахід»

Джерело: голова ОВА Максим Козицький

Руйнувань та постраждалих в області немає.

В столиці без світла залишаються 450 тисяч споживачів, що в півтора рази більше, ніж у попередні дні

Джерело: Міський голова Віталій Кличко

Стабілізаційні вимкнення запровадили через перевантаження центрального вузла енергосистеми країни.

Вночі ворог обстріляв один із районів Миколаєва

Джерело: Віталій Кім, голова Миколаївської ОВА

Постраждала адміністративна будівля з автомобілями, що стояли поруч, а також два склади.

Попередньо обійшлося без жертв та постраждалих.

Втрати окупантів 

У Мар’їнці Донецької області, евакуація з якої тривала з початку повномасштабної війни, не залишилося цивільного населення

Джерело: Національна поліція

«Мар’їнка постійно перебуває під прямим ураженням ворога. В місті не вціліло жодної будівлі. Вісім місяців повномасштабної війни поліцейський екіпаж «Білий янгол» допомагав людям виїхати з-під обстрілів. Наразі в Мар’їнці не залишилося цивільного населення».

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що після висновків МАГАТЕ окупанти створюють умови для того, щоб негайно перевести ЗАЕС у російську електромережу

Джерело: ISW

Експерти припускають, що російська влада, можливо, створює умови для негайного переведення Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) в російську електромережу після заяви Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) від 3 листопада про те, що українська влада не використовує ядерні матеріали не за призначенням.

На південних рубежах захисту українські військові виконали 167 вогневих завдань по пунктах базування, логістичних об’єктах і транспортних артеріях на тимчасово окупованій території

Джерело: оперативне командування «Південь»

З метою уточнення положення наших військ та корегування вогню артилерії противник досить активно застосовує безпілотні літальні апарати-розвідники.

Українська авіація завдала 4 удари по системах протиповітряної оборони та скупченню ворожої техніки, зокрема у критому ангарі.

Військові з повітряного командування «Схід» знищили у Нікопольському районі на Дніпропетровщині 8 ворожих дронів-камікадзе

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко

«Наша ППО круто попрацювала цієї ночі. Приземлила 8 ворожих «Шахедів». Усі ці дрони-камікадзе військові з повітряного командування «Схід» знищили у Нікопольському районі. Класна робота», – написав він.

Ситуація на фронті станом на ранок 4 листопада

Джерело: Генштаб ЗСУ

Ворог намагається утримати тимчасово захоплені території, концентрує зусилля на стримуванні дій Сил оборони в окремих районах. Проводить наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

Ворог завдав 4 ракетних та 28 авіаційних ударів, завдав понад 45 ударів МЛРС з ракетних залпових систем. Від цих злочинних дій постраждали близько 30 населених пунктів Запорізької, Дніпропетровської, Донецької, Херсонської та інших областей.

Загроза нових ударів та використання ударних БПЛА залишається. Зокрема, з території Республіки Білорусь.

Ситуація на Волинському та Поліському напрямках суттєво не змінилася. Республіка Білорусь продовжує підтримувати збройну агресію російської федерації проти України.

Ворог обстрілював на інших напрямках:

  • на Сіверському напрямку - з мінометів та ствольної артилерії, в районі села Вольфине Сумської області. Окупанти також застосували ударні БПЛА;
  • на Слобожанському напрямку – з мінометів, ствольної та ракетної артилерії, в районах населених пунктів Стельмахівка, Берестовка, Білогорівка, Ветеринарне, Хатище, Чухунівка та Уди;
  • на Куп'янському та Лиманському напрямках – з танків і артилерії різних калібрів, в районах Мясожарівка, Званівка, Роздолівка, Сіверськ, Верхньокам'янське, Серебрянка, Новогоривка, Ямполівка;
  • на Бахмутському напрямку – з танків та артилерії різних типів, в районах населених пунктів Бахмут, Андріївка, Кліщівка, Озарянівка, Курдюмівка, Майорськ, Іванград, Соледар, Опитне, Зеленопілля;
  • на Авдіївському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Авдіївка, Олександропіль, Мар’їнка, Новомихайлівка, Вугледар, Невельське та Первомайське;
  • на Новопавлівському напрямку – з усього даного артилерії, в районах населених пунктів Пречистівка, Водяне, Павлівка, Времівка та Велика Новосілка;
  • та Запорізькому напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Гуляйполе, Дорожнянка, Новоандріївка, Ольхівське, Щербаки та Малі Щербаки.
  • На Південнобужщині від пожежі постраждали понад 25 населених пунктів уздовж лінії зіткнення. Крім того, ворог продовжив повітряну розвідку. Активно використовував БПЛА, здійснив до тридцяти вильотів.

Керівництво Приморського краю рф змушене запровадити додаткові заходи безпеки та посилити режим поліції. У місті владивосток влада готується до можливих протестів серед місцевого населення, яке висловлює невдоволення раніше проведеними мобілізаційними заходами та важкими втратами представників області в Україні.

На тимчасово окупованих територіях окупанти продовжують порушувати норми міжнародного гуманітарного права, норми та звичаї ведення війни. У селі Піски Старобільського району Луганської області представники так званого військового командувача провели фільтраційні заходи щодо місцевого населення. Близько 30 громадян викрали та доставлено до невідомого місця призначення. Аналогічні заходи проходять в населених пунктах вздовж траси ОлешкиНова Каховка Херсонської області.

Крім того, автошляхи Херсонської області позначаються збільшеним трафіком вантажів та легкових автомобілів з награбованим. Значні грабежі відбуваються у Бериславі та сусідніх населених пунктах. Зокрема, майно та ремонтну базу експортують з підприємств з обслуговування електромереж. У селі Тополівка російські окупанти використовують місцеву школу та дитячий садок, де знаходяться до трьохсот ворожих солдатів та техніка, як «живий щит».

Авіація Сил оборони протягом минулої доби вразила ворога 21 раз. Постраждали 20 областей концентрації озброєння та військової техніки, а також позиції протиповітряної оборони противника. Наші ППО збили 3 БПЛА «Шахед-136».

 

Коментар