стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 21 жовтня

21 Жовтня 2022, 21:37
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 21 жовтня 4370
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 21 жовтня

Хроніка 240 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Підсумкове звернення Президента

На Херсонщині від окупантів звільнили 88 населених пунктів

Джерело: Міноборони

На Херсонщині Сили оборони звільнили вже 88 населених пунктів, в яких мешкають близько 12 тисяч осіб.

Серед звільнених сіл, де проведено комплекс стабілізаційних заходів:

  • Новодмитрівка,
  • Костирка,
  • Черешневе,
  • Новомиколаївка,
  • Новопетрівка
  • Блакитне

Українська ППО збиває приблизно 60% ворожих повітряних цілей

Джерело: міністр оборони Олексій Рєзніков

За прогнозами Міноборони, у найближчі місяці Україна може мати повітряну оборону, яка буде здатна збивати до 80% цілей. При Рєзніков акцентує на тому, що на 100% закрити небо протиповітряними і протиракетними системами неможливо, навіть найсучаснішими.

 

Російське вторгнення: ситуація на фронті станом на вечір 21 жовтня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках, разом з тим не полишає спроб вести наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

За поточну добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Тернова Харківської області; Білогорівка та Золотарівка Луганської області; Лиман, Соледар, Озарянівка, Одрадівка та Первомайське на Донеччині.

Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення та веде повітряну розвідку. Противник продовжує завдавати ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Протягом доби окупанти завдали чотири ракетні та десять авіаційних ударів, здійснили понад 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. 

Ударів авіаційних та зенітних керованих ракет противника зазнали райони близько восьми населених пунктів. Серед них Харків, Запоріжжя та Нововоскресенське Херсонської області.

На Волинському напрямку обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Поліському напрямках ворог задіяв міномети та ствольну артилерію для обстрілів районів населених пунктів Українське та Гай Чернігівської області, а також Покровка на Сумщині.

Водночас, у Пінському та Столінському районах Білорусі спецслужби посилюють режимно-адміністративні заходи. Зокрема, заборонено вести будь-яку відеозйомку, включно з використанням автомобільних відеорегістраторів. 

У військових комісаріатах триває робота з уточнення особистих даних чоловіків призовного віку, наголошується на готовності до виклику.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Слобожанському напрямку – зі ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Берестове, Стрілеча, Дворічна та Чугунівка;

на Бахмутському напрямку – з танків та артилерії, в районах населених пунктів Соледар, Бахмут, Білогорівка, Кліщіївка та Опитне;

на Авдіївському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Водяне, Пречистівка, Первомайське та Велика Новосілка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних наступальних дій не вів. Завдав обстрілів у районах населених пунктів Времівка, Зелений Гай та Мала Токмачка.

На Південнобузькому напрямку противник здійснював обстріли військової та цивільної інфраструктури. Вогневого ураження зазнали райони населених пунктів, що неподалік лінії зіткнення. Серед них - Нововоскресенське, Мирне, Давидів Брід та Новогреднєве.

За наявною інформацією, у місті Берислав Херсонської області, з 19 жовтня цього року, припинили свою діяльність усі органи окупаційної влади. Також відомо, що місто продовжують залишати колаборанти, які співпрацювали з російськими окупантами, разом з родинами та майном.

На тимчасово окупованій території Луганської області противник вживає заходів щодо покращення телерадіомовлення. 

Підтверджено вогневе ураження Силами оборони України, 19 жовтня цього року, понтонної переправи під Антонівським мостом, що на Херсонщині.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 16 ударів. Підтверджено ураження трьох опорних пунктів і десяти районів зосередження озброєння та військової техніки, а також трьох позицій зенітних ракетних комплексів ворога.

Підрозділи ракетних військ і артилерії за добу уразили пункт управління, та зенітний ракетний комплекс С-300 противника.

На Миколаївщині збили російського штурмовика

Джерело: Міноборони

Близько 16:00 в Баштанському районі Миколаївщини підрозділ зенітної ракетної Одеської бригади Повітряне командування «Південь» збив російський штурмовик Су-25. 

В уряді хочуть заборонити громадську організацію Медведчука

Джерело: Рух ЧЕСНО

Окружний адмінсуд на початку жовтня відкрив провадження за позовом Мін'юсту про заборону громадської організації, яку очолює кум Путіна Віктор Медведчук, «Український вибір – право народу», зареєстровану у 2008 році, яка стала інструментом повернення Медведчука в медійне поле та політику.

Дату розгляду цієї справи ще не призначено.

На Донеччині частково відновили газопостачання

Джерело: голова ОВА Павло Кириленко

Централізоване опалення буде у 15 громадах Донеччини, у 10 громадах опалюватимуться об'єкти критичної інфраструктури та будуть облаштовані пункти обігріву. 

Лукашенко передав Росії вже близько ста танків

Джерело: Білоруський Гаюн

16 жовтня у Білорусі зняли зі зберігання та передали в напрямку Донецька ще 24 танки.

Це вже шоста відправка за останні тижні. Загалом мінімум 94 танки Лукашенко вже передав Росії.

Директора водоканалу на Харківщині підозрюють у колабораціонізмі

Джерело: Офіс Генпрокурора

За даними слідства, керівник комунального підприємства «Куп‘янський водоканал» під час окупації міста вирішив «перевзутись» та працювати на представників РФ. Нова псевдовлада провела «реорганізацію» українського комунального підприємства. 

За розпорядженням окупаційної адміністрації підозрюваного було призначено на псевдопосаду «исполняющего обязанности директора» вказаного підприємства.

Він брав участь у засіданнях та службових нарадах окупантів. Також агітував колишніх працівників водоканалу працювати в «реорганізованому» проросійському підприємстві.

Після деокупації Куп’янська правоохоронці викрили його та повідомили про підозру за фактом колабораційної діяльності.

На Харківщині відновлюють електропостачання

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Відновлення електропостачання громадам Харківщини триває.

Енергетики повернули електрику в селище Чкаловське, а також у села Артемівка та Новий Бурлук Чугуївського району. Там знову мають світло близько 5500 споживачів.

Через бойові дії смт Чкаловське залишалося знеструмленим півроку, а Артемівка і Новий Бурлук - 4 місяці.

Росіяни обстріляли житлові будинки в Запоріжжі

Джерело: голова Запорізької ОВА Олександр Старух

Ворог атакував місто ракетами С300. Руйнувань зазнали житловий будинок та об’єкти інфраструктури.  

За попередньою інформацією, загиблих немає. Є троє поранених. Дані уточнюються.   

В житловому багатоповерховому будинку внаслідок атаки пошкоджено газову систему, сталося загоряння, зруйнована стіна. На місті подій вже працюють профільні служби. 

Також окупант поцілив в школу в одному з районів Запоріжжя. В навчальному закладі пошкоджено дах та вибито шибки. 

Ще були влучання в об’єкти інфраструктури та на відкриті території. 

Станом на 13:00 загалом внаслідок ракетного обстрілу Запоріжжя поранення отримали п‘ятеро людей. Серед них — четверо правоохоронців та один цивільний.

Україна знайшла джерела фінансування Starlink

Джерело: Politico

Міністр оборони Олексій Резніков розповів, що cитуацію довкола оплати за супутниковий інтернет від Starlink для українських військових вдалося владнати. Україна знайшла щонайменше три джерела для фінансування послуг компанії Ілона Маска.

Окупанти обстрілювали Харківщину

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Сьогодні близько 8:00 ранку ворог здійснив ракетний обстріл міста Харків. Зафіксовані влучання в об'єкт промислової інфраструктури в Київському районі міста. На місці працюють усі екстрені служби. Попередньо, 6 людей зазнали поранення. Інформація про руйнування та постраждалих уточнюється.

Минулої доби російські окупанти обстрілювали міста Куп'янськ та Вовчанськ, а також населені пункти Куп'янського, Чугуївського, Харківського та Богодухівського районів.

За даними обласного Центру екстреної медичної допомоги, протягом доби в Богодухівському районі госпіталізовано 30-річного чоловіка з пораненням. В Куп'янському районі госпіталізовані 56-річна жінка та 58-річний чоловік. Також в Куп'янську по медичну допомогу звернувся 55-річний чоловік, що отримав поранення напередодні.

Триває розмінування звільнених територій. За добу піротехніки ДСНС знешкодили 657 вибухонебезпечних предметів.

Станом на 11:50 внаслідок повторного ракетного удару по Київському району Харкова 3 людей отримали поранення. Стан постраждалих - середній та легкий, загрози життю немає. 

Росіяни обстрілювали Донеччину: троє загиблих

Джерело: Донецька ОВА

Вночі росіяни вели обстріли на ділянках фронту від Селидівської до Лиманської громади.

На Донецькому напрямку під обстрілами — Селидівська, Мар'їнська та Авдіївська громади. Без жертв, але є руйнування.

У Селидівській громаді постраждав Українськ — росіяни влучили у район багатоповерхівок. У Мар'їнській громаді зафіксовано обстріли в Катеринівці, пошкоджено лінії електропередач. Авдіївка зранку зазнала артобстрілів: постраждали околиці АКХЗ і садове товариство.

На Горлівському напрямку потерпають Бахмутська, Торецька і Світлодарська громади.

У Бахмуті внаслідок удару по приватному сектору 2 людини загинули, 1 поранена. Пошкоджено 7 будинків. У Торецьку пошкоджено будинок і підприємство — без жертв. Гучно було також на станції Майорськ у Світлодарській громаді.

На Лисичанському напрямку росіяни активно обстрілювали Торське та Зарічне в Лиманській громаді. Щонайменше 1 людина загинула, ще 1 поранена.

У частині Житомира відсутнє електропостачання

Джерело: міський голова Сергій Сухомлин

У частині Житомира відсутнє електропостачання через перенапруження на одній із підстанцій, повідомив мер міста Сергій Сухомлин.

«Сьогодні зранку через перенапругу відключили частину міста. Перевантаження по одній із підстанцій. Тому дуже обережно на дорогах, частина світлофорів не працює, частина працює неякісно», — заявив Сухомлин.

Загальні втрати росіян станом на 21 жовтня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 21.10 орієнтовно склали:

  • особового складу ‒ близько 66750 (+100) осіб ліквідовано, 
  • танків ‒ 2573 (+6) од, 
  • бойових броньованих машин ‒ 5258 (+3) од, 
  • артилерійських систем – 1648 (+2) од, 
  • РСЗВ – 372 (+0) од, 
  • засоби ППО ‒ 189 (+0) од,
  • літаків – 269 (+0) од, 
  • гелікоптерів – 243 (+0) од, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1325 (+14),
  • крилаті ракети ‒ 329 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 16 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4006 (+1) од,
  • спеціальна техніка ‒ 147 (+0).

ЗСУ завдали удару по Антонівському мосту в Херсоні

Джерело: місцеве видання «Мост»

По Антонівському мосту в Херсоні й по переправі, збудованій біля нього російськими загарбниками, ввечері 20 жовтня було завдано чергового удару.

Удару було завдано в четвер близько 23:00. Пролунало шість вибухів.

Ймовірно, в той час по переправі пересувалася техніка і жива сила російських військових, які загарбники активно переміщують на лівобережну частину Херсонської області.

Росіяни обстріляли Харків

Джерело: голова Харківської ОВА Олег Синєгубов

Внаслідок ранкових ударів окупантів по Харкову пораненння отримали 5 людей. 

Є руйнування промислової інфраструктури. На місцях працюють усі профільні служби. Інформація доповнюється.

На південному напрямку ЗСУ знищили 28 росіян і два склади

Джерело: ОК «Південь»

На південному напрямку протягом минулої доби українські захисники знищили 28 загарбників, дві самохідні артсистеми «Мста-С», ворожий контрольно-спостережний пункт і два склади з боєприпасами.

У Бериславському районі ворог тричі атакував українські позиції армійською і штурмовою авіацією. Але отримав у відповідь вогневе ураження і ретирувався.

Загалом протягом бойового дня Сили оборони сім разів застосували авіацію: били по ворожих позиціях ППО, скупченню техніки, складах боєприпасів.

Ракетно-артилерійські підрозділи виконали майже 110 вогневих завдань.

На Донеччині за добу росіяни вбили двох цивільних

Джерело: Донецька ОВА

За 20 жовтня росіяни вбили 2 мирних жителів Донеччини — у Бахмуті.

Крім того, правоохоронці виявили тіла 9 цивільних, убитих росіянами під час окупації: 7 у Новоселівці і 2 у Лимані.

Ще 1 людина за вчора отримала поранення.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 21 жовтня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася двісті сорокова доба героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню.

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках. Разом з тим, не полишає спроб ведення наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках. 

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки російських окупантів в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Опитне, Бахмут, Побєда та Мар’їнка Донецької області.

Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення та веде повітряну розвідку. Порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, продовжує завдавати ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення. 

Протягом минулої доби противник завдав 3 ракетних та 24 авіаційних удари, здійснив понад 30 обстрілів з РСЗВ. 

Ворожих ударів зазнали райони понад 15 населених пунктів. Серед них - Миколаїв; Нова Кам’янка і Мала Сейдеминуха Херсонської області та Гатище на Харківщині.

Для своїх злочинів загарбники використали крилаті та зенітні керовані ракети. Крім того, ворог запустив понад 20 безпілотних літальних апаратів іранського виробництва “Shahed-136”.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін. 

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

  • на Слобожанському напрямку – з танків, мінометів і ствольної артилерії, в районах населених пунктів Стариця, Красне та Хатнє;
  • на Куп’янському та Лиманському напрямках – зі ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Берестове, Зарічне, Нове, Першотравневе Стельмахівка, Терни та Ямполівка;
  • на Бахмутському напрямку – з танків та артилерії, в районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Білогорівка, Зеленопілля, Спірне, Іванград та Яковлівка;
  • на Авдіївському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Водяне, Марʼїнка, Новомихайлівка, Первомайське та Семенівка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник здійснював обстріли у районах Времівки, Вугледара, Дорожнянки, Нескучного, Новоданилівки та Степової.

На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони до 20 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Для ведення повітряної розвідки окупанти здійснили більш як 20 вильотів БпЛА різних типів.

За наявною інформацією, на тимчасово захоплену територію Херсонської області, для поповнення втрат і посилення підрозділів на лінії зіткнення, прибуло до 2000 осіб з числа російських мобілізованих. Разом з тим, окупаційна влада видала розпорядження про підготовку евакуації для так званих “банківських установ”, підготовлено евакуаційні списки завезених російських медпрацівників і вчителів. Об’єкти гуманітарної сфери в Херсоні припиняють роботу. 

За уточненою інформацією, до лікарні населеного пункту Мелітополь Запорізької області, прибуло одночасно понад 30 поранених після вогневого ураження, завданого Силами оборони України.

Українська авіація протягом минулої доби завдала 5 ударів. Підтверджено ураження 3 опорних пунктів і районів зосередження озброєння та військової техніки і 2 позицій зенітних ракетних комплексів противника. Підрозділи протиповітряної оборони збили 15 БпЛА.

Воїни ракетних військ і артилерії уразили 4 пункти управління, 7 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, склад боєприпасів, засіб ППО, міст та понтонну переправу противника.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024