стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 5 жовтня

05 Жовтня 2022, 22:35
Понівечений будинок на Дніпропетровщині 4593
Понівечений будинок на Дніпропетровщині

Хроніка 224-ої доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події дня і ночі у цій публікації.

Підсумкове звернення Президента

Донецька прокуратура арештувала активи росіянина на 80 мільйонів гривень

Джерело: Офіс Генпрокурора

Заарештовали і передали до АРМА активи двох суб’єктів господарювання, кінцевим бенефіціаром яких є громадянин РФ, а також автотранспорт і ангар, що належать йому на праві власності. З урахуванням корпоративних прав загальна вартість переданих активів становить майже 80 мільйонів гривень.

За даними слідства, з початку повномасштабного військового вторгнення РФ на територію України два підприємства, власником яких є громадянин держави-агресора, продовжили свою діяльність з виробництва харчових продуктів та виробів із цегли на території м. Слов’янська, а також на тимчасово окупованій частині Луганщини. Зокрема, продукція поставлялась до РФ та РБ. 

 

На Луганщині з-під окупації звільнили шість населених пунктів

Джерело: голова ОВА Сергій Гайдай

Триває деокупація Луганщини.

«На даний момент звільнені шість невеликих населених пунктів на Луганщині. Завтра буде більше. Назви селищ поки не називаємо, бо росіяни тоді зі злоби починають потужно їх обстрілювати», – написав у своєму тг-каналі Гайдай.

 

На Херсонщині ЗСУ звільнили вісім населених пунктів

Джерело: ОК «Південь»

Вісім населених пунктів Херсонщини звільнили з-під окупації:

  • Любимівка;
  • Хрещенівка; 
  • Золота Балка;
  • Біляївка;
  • Українка;
  • Велика Олександрівка;
  • Мала Олександрівка;
  • Давидів Брід.

У звільненому Лимані виявили пів сотні захоронень цивільних жителів

Джерело: Громадське

У звільненому Лимані знайшли кладовище, де поховані понад 50 цивільних.

Росіяни виривали траншеї і змушували людей, яких вони підозрювали у співпраці з українськими військовими, збирати тіла загиблих для перепоховання.

Російське вторгнення: ситуація на фронті станом на вечір 5 жовтня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на спробах зриву активних дій Сил оборони на окремих напрямках, не припиняє спроб ведення наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Ворог здійснює перегрупування підрозділів своїх військ на окремих напрямках. 

Противник продовжує обстріли позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, здійснює дистанційне мінування території на окремих напрямках та веде повітряну розвідку. Завдає ударів по цивільній інфраструктурі та помешканнях мирних жителів, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. 

Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів на всій території України. Протягом поточної доби окупанти завдали три ракетні та два авіаційні удари, здійснили понад п’ятнадцять обстрілів з реактивних систем залпового вогню. 

Від ворожих ударів постраждали об’єкти та цивільне населення більш ніж 20 населених пунктів. Серед них - Біла Церква, Рідкодуб, Сіверськ, Соледар, Білогірка, Карлівка, Запоріжжя, Нікополь, Кривий Ріг та Мирне.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник здійснював обстріли:

на Сіверському напрямку – в районах населених пунктів Голишівське та Писарівка Сумської області;

на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Івашки, Гур’їв Козачок, Уди, Рідкодуб, Вовчанськ та Дворічна;

на Краматорському напрямку – в районах населених пунктів Ківшарівка, Кам’янка, Новолюбівка, Терни, Торське, Іванівка, Серебрянка, Спірне та Білогорівка;

на Бахмутському напрямку – в районах населених пунктів Роздолівка, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Іванград, Зайцеве, Одрадівка, Нью-Йорк та Юр’ївка;

на Авдіївському напрямку – в районах населених пунктів Авдіївка, Первомайське, Водяне, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активних наступальних дій не вів. Завдав обстрілів в районах населених пунктів Володимирівка, Новосілка, Времівка, Шахтарське, Золота Нива, Пречистівка, Павлівка, Веселе, Червоне, Дорожнянка та Мала Токмачка. 

На Південнобузькому напрямку противник продовжує здійснювати заходи з перегрупування та відведення своїх підрозділів. Обстріляв понад 25 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Зокрема, Велике Артакове, Білогірка, Благодатівка, Андріївка, Новогреднєве, Сухий Ставок, Луч, Степова Долина, Солдатське, Правдине та Мирне.

За поточну добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Виїмка, Бахмутське, Бахмут, Майорськ та Новомихайлівка.

В тимчасово захопленому місті Енергодар окупанти продовжують здійснювати морально-психологічний тиск на працівників Запорізької АЕС. Так, за наявною інформацією, працівників погрозами примушують отримувати російські паспорти та укладати трудові договори з державною корпорацією з атомної енергії Росатом. 

В результаті успішних дій Сил оборони на Херсонському напрямку, підрозділи противника зазнали втрат та намагаються евакуювати поранених та техніку до найближчих переправ через річку Дніпро. Зокрема, у населений пункт Веселе, біля Каховської ГЕС, ворог перемістив до 150 поранених військовослужбовців та близько 50 одиниць пошкодженої військової техніки. 

На тимчасово окупованій території Луганської області, через велику кількість поранених та перевантаження місцевих лікувальних закладів, противник облаштував та використовує школу як військовий шпиталь. За попередньою інформацією там перебуває до 200 поранених військовослужбовців.

Командування підрозділів російських окупаційних військ продовжує вербувати в’язнів з метою поповнення втрат особового складу. За попередньою інформацією, понад 650 в’язнів з виправних колоній суворого режиму Ставропольського краю погодилися взяти участь у бойових діях на території України.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала понад десять ударів. Підтверджено ураження дев’яти районів зосередження озброєння та військової техніки, а також двох зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили сім ворожих БпЛА. Шість із них – іранського виробництва.

Ракетні війська і артилерія за поточну добу уразили два пункти управління, дванадцять районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, а також десять інших важливих об’єктів ворога.

На Харківщині виявили тіла двох чоловіків зі слідами катувань

Джерело: Нацполіція

Тіла загиблих знайшли на базі відпочинку в селі Новоплатонівка Борівської громади. Їх руки були з’єднані кайданками. Також у загиблих наявні вогнепальні поранення голови.

Вік загиблих приблизно від 30 до 35 років. Вони були одягнуті в цивільний одяг. Тіла знаходилися у піщаній ямі розміром 2,5х2,5 метри і глибиною 4 метри. 

Богдана Львова відрахували зі штату Верховного суду

Джерело: Бабель

Голова Верховного суду Всеволод Князєв відрахував суддю Богдана Львова зі штату.

За Конституцією повноваження судді припиняються в разі втрати громадянства України або набуття суддею громадянства іншої держави.

«Це безпрецедентне рішення для судової системи, адже зазначені положення Конституції та закону застосовуються вперше», — зазначив голова Верховного суду Всеволод Князєв.

Сам Богдан Львов заперечує наявність у нього російського паспорта. Він заявив, що візьме відпустку і сподівається на те, що протягом цього часу будуть розставлені всі крапки над і.

Військовослужбовця РФ судитимуть за жорстокість в Україні

Джерело: Офіс Генпрокурора

У середині березня під час окупації села Лукашівка Чернігівського району обвинувачений разом з іншими військовими країни-агресора зайшли до приватного подвір’я, де проживала сім’я з трьома неповнолітніми дітьми. 

З метою отримання інформації про зброю та розташування українських військ обвинувачений застосував до цивільного чоловіка фізичну силу – бив прикладом автомата по голові, спині, погрожував вбивством. Також окупант дізнався про грошові заощадження, цінні речі сім’ї та заволодів ними.

Надалі обвинувачений з іншими військовослужбовцями РФ з метою особистого збагачення ще двічі заходили до будинку багатодітної сім’ї, влаштовували обшуки, вимагали віддати гроші та цінності. Знайдені кошти, дитячий одяг і речі домашнього вжитку забирали собі.

Колаборантка на Херсонщині здала ворогу щонайменше 23 українських патріотів

Джерело: СБУ

Служба безпеки України викрила «нову порцію» ворожих поплічників. Семеро із них отримали повідомлення про підозру у складі організованої злочинної групи, оскільки цілеспрямовано, та координуючись між собою, сприяли передачі Рф ресурсів Укрпошти. 

Окрему підозру отримала колишня співробітниця одного з правоохоронних органів Херсонщини. За завданням російських спецслужб вона передала ворогу дані про щонайменше 23 патріотично налаштованих херсонців. В обмін на лояльність зловмисниця отримала посаду у так званій «военно - гражданской администрации Херсонской области» і тепер намагається «виправдати виявлену їй довіру». 

Що стосується передачі окупантам майна Укрпошти, то у цьому провадженні нову підозру від СБУ отримав ексрегіонал Володимир Сальдо, який добровільно «очолив» окупаційний режим на Херсонщині, його заступниця Катерина Губарєва, а також колишній директор філії Херсонської дирекції «Укрпошти» Віктор Фірман. Після захоплення ворогом області він погодився керувати незаконним утворенням «государственное унитарное предприятие «почта Херсона». 

Співробітники СБУ зібрали докази добровільної співпраці з ворогом ще чотирьох «керівників філій»:

  •  «очільницю» так званого «федерального государственного унитарного предприятия «почта крыма»;
  •  «директорку» так званого департаменту з управління персоналом у «федеральном государственном унитарном предприятии «почта крыма»;
  • начальницю так званого «государственного унитарного предприятия «почта таврии»;
  • працівника так званого «государственного унитарного предприятия «почта Херсона».

Організатору схеми перевезення українського зерна через окупований Крим повідомили про підозру

Джерело: Офіс Генпрокурора

Генеральному директору російської компанії-власниці суден, які використовуються у перевезенні награбованого українського зерна через окупований Крим до третіх країн, повідомили про підозру.

За даними слідства, він організовував схеми маршрутів суден, які систематично здійснювали незаконні заходи до закритого Севастопольського морського торговельного порту та виходи з нього. Встановлено, що за такою схемою судна «Матрос Позиніч», «Михаил Ненашев» та «Матрос Кошка», які знаходяться у власності компанії, з лютого по червень 2022 року здійснювали перевезення награбованого українського зерна до третіх країн.

Підозрюваний, усвідомлюючи протиправність своїх дій, керував процесом приховування маршрутів суден. Для цього капітани суден вимикали Автоматичну ідентифікаційну систему «AIS» та вносити до неї фіктивні відомості щодо курсу суден, які прямували нібито в порти РФ, а не в закриті морські порти окупованого Криму.

Нардепу Кузьміну повідомили про підозру у держзраді

Джерело: ДБР

Відомо, що депутат напередодні та після початку повномасштабного вторгнення РФ розміщував у ЗМІ пропагандистські матеріали на шкоду Україні.

Зокрема, починаючи з березня 2021 року Ренат Кузьмін озвучував у своїх виступах, повідомленнях у соціальних мережах та на власному сайті інформацію, яка мала пропагандистський характер, маючи на меті формувати у суспільстві антиукраїнський настрій та чинячи інформаційний вплив на шкоду суверенітету, територіальній цілісності, недоторканості та безпеці держави.

Наразі місцеперебування Рената Кузьміна встановлюється. Понад десять одночасних обшуків за місцями його можливого перебування результатів поки не дали.

Деокупація Луганщини почалася

Джерело: голова Луганської ОВА Сергій Гайдай

Глава Луганської ОВА Сергій Гайдай підтвердив деокупацію Збройними силами України кількох населених пунктів Луганщини.

На відео - деокупована Білогорівка на Луганщині.

«окупанти, щасливих вам Голодних Ігор, і нехай фортуна повернеться до вас іншим боком», – йдеться у повідомленні.

Внаслідок ракетного обстрілу міста Гуляйполе Запорізької області загинуло двоє місцевих лідерів

Джерело: Олександр Старух / Запорізька ОДА (ОВА)

Олександр Анатолійович Савицкий, заступник голови місцевої громади та керівник КП «Благоустрійсервіс» Олександр Анатолійович Косаренко. Світла пам’ять. Наші співчуття всім рідним та близьким загиблих.

Ці люди нікуди не тікали, до останнього були на своїх робочих місцях. Захищали та підтримували нескорене місто-герой Гуляйполе.

Помстимося за всіх та кожного. Ворог відповість за все! Розплата неминуча.

Протягом минулої доби рятувальники ДСНС підвозили воду у містах Мирноград, Костянтинівка, Торецьк, Часів Яр, Білозерське та села Опитне

Джерело: ДСНС України

Загалом було підвезено 87,7 куб. м технічної води та 36 куб. м питної води.

Мінометники 30 окремої механізованої бригади ім. князя Костянтина Острозького «повертають» загарбникам міни, які ті «забули», тікаючи на Ізюмському напрямку

Фото: Сухопутні війська ЗС України

Ворог здійснив терористичний обстріл Запоріжжя: є постраждалі

Джерело: голова місцевої ОВА Олександр Старух

Ворог випустив ракети по обласному центру та околицях міста. Руйнувань зазнали об’єкти інфраструктури. Інформація щодо постраждалих уточнюється. Відпрацювали сили протиповітряної оборони.

Пізніше секретар міської ради Анатолій Куртєв додав, що «за попередньою інформацією є постраждалі» і на місцях працюють відповідні служби.

Минулої доби в Ізюмі рятувальники Зведеного загону ДСНС розібрали близько 20 тонн залишків будівельних конструкцій

 Джерело: ДСНС України

Під час розбору завалів одного з приватних будинків виявлено тіло 1 особи.

Піротехніками ДСНС проведено обстеження понад 11 га території, 15,8 км ЛЕП в Ізюмському та Чугуївському районах та 10,7 км газопроводів. Виявлено та знешкоджено 408 вибухонебезпечних предметів.

Українські війська досягають значних успіхів у Херсонській області, водночас продовжуючи просування в Харківській і Луганській областях

Джерело: американський Інститут дослідження війни (ISW)

ЗСУ звільнили кілька населених пунктів на східному березі річки Інгулець, змусивши російські сили відступити у напрямку Херсона. ЗСУ також продовжували просуватися на південь уздовж Дніпра і розірвали дві російські наземні лінії зв'язку на півночі Херсонської області, змусивши росіян відступити на південь від кордону Херсонсько-Дніпропетровської області в напрямку району Берислава.

Звільнений із полону генеральний директор Запорізької АЕС Ігор Мурашов не працюватиме на станції

Джерело: МАГАТЕ

«Нині Мурашов перебуває зі своєю родиною і не продовжуватиме роботу на Запорізькій АЕС. Хто займе його місце – невідомо», – йдеться у повідомленні.

Росія вбиває цивільних!

Джерело: Керівник Донецької ОДА (ОВА) Павло Кириленко

За 4 жовтня росіяни вбили 1 мирного жителя Донеччини – на станції Майорськ у Зайцевому. Ще 6 людей отримали поранення.

Крім того, у Святогірську в ході ексгумації було виявлено тіла 4 убитих цивільних.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

За кожен злочин буде кара!

ЗСУ знищили у вересні 97 складів БК та 62 бази російських окупантів на тимчасово окупованих територіях України

Біла Церква на Київщині атакована дронами-камікадзе

Джерело: Голова Київської ОВА Олексій Кулеба

Повторна серія ударів дронами-камікадзе по інфраструктурі Білої Церкви. 

Усі екстрені служби працюють. 

«Маємо інформацію про декілька вибухів у Білій Церкві. За попередніми даними, місто атаковане дронами-камікадзе. Через це – пожежі на об’єктах інфраструктури. Є один постраждалий. Екстрені служби вже на місці, працюють. Інформацію про руйнування та потерпілих з’ясовуємо. Не нехтуйте сигналом тривоги – відразу переходьте в укриття. Бережіть себе та своїх близьких», – йдеться у повідомленні.

Російське вторгнення: ситуація станом на вечір 5 жовтня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів на всій території України. Так, протягом минулої доби окупанти завдали 9 ракетних та 6 авіаційних ударів, здійснили понад 56 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Від ворожих ударів постраждали об’єкти та цивільне населення понад 27 населених пунктів: Харків, Шипувате, Краматорськ, Бахмут, Майорськ, Гуляйполе, Залізничне, Андріївка, Білогірка, Вознесенськ, Придніпровське.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник здійснював обстріли:

  • на Сіверському напрямку – зі ствольної артилерії, в районах населених пунктів Писарівка та Голишівське Сумської області;
  • на Слобожанському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Гранів, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ та Білий Колодязь;
  • на Краматорському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Білогорівка, Серебрянка та Спірне.
  • На Бахмутському напрямку противник обстріляв райони населених пунктів Соледар, Бахмут, Бахмутське, Одрадівка, Зайцеве, Опитне, Яковлівка та Юр’ївка.
  • На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках від ворожих обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії постраждала інфраструктура понад 24 населених пунктів, в тому числі: Авдіївка, Водяне, Мар’їнка, Новопіль, Ольгівське, Первомайське.
  • На Південнобузькому напрямку обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони населених пунктів Вищетарасівка, Добра Надія, Іллінка, Марганець, Червоногригорівка, Нікополь, Покровське, Велике Артакове, Андріївка, Степова Долина, Безіменне, Мирне, Луч, Широке, Білогірка та Лозове.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стрілеча, Зелене, Майорськ, Спірне, Зайцеве, Бахмутське, Бахмут, Курдюмівка, Новомихайлівка та Вугледар.

Під час залишення противником населених пунктів Херсонської області ворог мінує об’єкти інфраструктури та приватні помешкання, забороняє будь-яке переміщення місцевих жителів.

За наявною інформацією, на тимчасово окупованій території АР Крим, в медичних закладах Євпаторії, бракує медичних засобів для лікування поранених окупантів.

Противник має проблеми з окремими видами забезпечення під час проведення так званої «часткової мобілізації». Так, було відправлено мобілізований особовий склад з навчального центру молькино краснодарського краю назад до приморсько-ахтарська, у зв’язку з неспроможністю розмістити, одягнути та забезпечити харчуванням зазначену категорію військовослужбовців.

Російська окупаційна влада намагається компенсувати втрати особового складу за рахунок призову місцевого населення тимчасово зайнятих та окупованих територій України. Так, за наявною інформацією, чоловіків з Луганська, без проведення медичної комісії та підготовки, після мобілізації одразу направляють на доукомплектування підрозділів, що зазнали найбільших втрат.

Увечері, 3 жовтня поточного року, Сили оборони України завдали ударів по понтонній та паромній переправах противника через річку Дніпро в Херсонській області. Загальні втрати ворога уточнюються.

Підтверджено знищення зенітного ракетного комплексу С-300 в районі міста Токмак, а також ураження ворожих позицій в районах населених пунктів Гуляйполе та Оріхів Запорізької області.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 17 ударів. Підтверджено ураження 4 опорних пунктів, 11 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також 2 зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони на різних напрямках збили один гелікоптер та 2 БпЛА ворога.

Ракетні війська і артилерія уразили 2 пункти управління, 4 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, один зенітний ракетний комплекс, а також мостову та понтонну переправу ворога.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024