стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 4 жовтня

04 Жовтня 2022, 22:01
Ворожий танк 3926
Ворожий танк

Хроніка 223-ої доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події дня і ночі у цій публікації.

ЗСУ звільнили Малу Олександрівку на Херсонщині

Джерело: Десантно-штурмові війська ЗС України

Підрозділи однієї з бригад Десантно-штурмових військ Збройних Сил України звільнили від російських окупантів населений пункт Мала Олександрівка на Херсонщині.

За добу росіяни двічі обстріляли Сумщину

Джерело: Сумська ОВА

За звітній період росіяни двічі обстрілювали території Юнаківської, Хотінської та Білопільської громад. Всього 25 приходів з САУ.

Без жертв та руйнувань.

Російське вторгнення: ситуація станом на вечір 4 жовтня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває двісті двадцять третя доба героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню.

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на спробах зриву активних дій Сил оборони на окремих напрямках, але, разом з тим, веде наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках, здійснює перегрупування. 

Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж усієї лінії зіткнення, веде повітряну розвідку. Завдає ударів по цивільній інфраструктурі та помешканнях мирних жителів, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. 

Залишається загроза завдання противником авіаційних та ракетних ударів на всій території України. Так, протягом доби, окупанти завдали 5 ракетних та 1 авіаційний удар, здійснили понад 15 обстрілів з РСЗВ. 

Від ворожих ударів постраждали об’єкти та цивільне населення більш ніж 12 населених пунктів. Серед них - Харків, Краматорськ, Андріївка (Дніпропетровської області), Бахмут, Залізничне, Вознесенськ та Придніпровське.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник здійснював обстріли з танків, мінометів та ствольної артилерії:

  • на Сіверському напрямку – в районі населеного пункту Писарівка Сумської області;
  • на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Стрілеча, Вовчанськ, Варварівка, Вільхуватка та Дворічна.

На Краматорському напрямку – ворог здійснює перегрупування своїх підрозділів.

На Бахмутському напрямку противник обстріляв з мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони понад десяти населених пунктів.  Зокрема Білогорівки, Соледара, Бахмута, Бахмутського, Майорська, Зайцевого та Яковлівки.

На Авдіївському напрямку від ворожих обстрілів постраждала інфраструктура населених пунктів Авдіївка, Опитне, Первомайське, Красногорівка, Мар’їнка, Костянтинівка та Новомихайлівка. 

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник наступальних дій не проводив. Обстрілів зазнали райони двадцяти п’яти населених пунктів. Серед них - Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Мала Токмачка та Оріхів.

На Південнобузькому напрямку артилерійських обстрілів зазнали райони понад 20 населених пунктів вздовж лінії зіткнення.

В російській федерації тривають заходи так званої “часткової мобілізації”. За наявною інформацією, казанський центр комплектування проводить формування та комплектування трьох мотострілецьких та двох артилерійських полків на фондах казанського вищого танкового командного училища. 

Не зважаючи на заходи мобілізації, що тривають, російська сторона не припиняє практику застосування на території України приватних військових кампаній, укомплектованих особами, завербованими в місцях позбавлення волі. Так, на тимчасово окупованій території Луганської області, в так званих “центрах підготовки”, триває навчання зазначеної категорії осіб для подальшого направлення їх на лінію зіткнення.

За уточненою інформацією, 3 жовтня поточного року, на півдні України підтверджено ураження Силами оборони до тридцяти обʼєктів противника. Ворог деморалізований, залишає позиції, відходить на безпечну відстань, знищує запаси боєприпасів, намагається знищити мости та переправи. Все це - з метою уповільнення темпів наступу наших військ.

За поточну добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Майорськ, Виїмка, Спірне, Озерянівка, Зайцеве, Бахмут, Бахмутське, Веселе, Первомайське та Новомихайлівка.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 12 ударів. Підтверджено ураження 2 опорних пунктів, 8 місць зосередження озброєння та військової техніки, а також 2 зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили 2 БпЛА ворога.

Ракетні війська і артилерія за поточну добу уразили пункт управління, а також 2 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки окупантів.

Деокуповано 1 534 населені пункти

На брифінгу в Офісі Президента повідомили, що українські військові загалом деокупували понад півтори тисячі населених пунктів.

Результати відновлення інфраструктури в деокупованих містах та селищах:

  • Розміновано - 502 населених пункти
  • Національна поліція відновила роботу у 1 200 населених пунктах
  • Організовано - 1 445 гуманітарних штабів
  • Органи місцевого самоврядування запрацювали у 1 508 населених пунктах

Критична інфраструктура:

  • Газопостачання - 1 026 населених пунктів 
  • Електроенергія - 976 населених пунктів
  • Водопостачання та водовідведення - 966 населених пунктів
  • Послуги мобільного зв’язку та інтернету - 950 населених пунктів

Зеленський визнав нікчемними укази путіна про анексію українських територій

Президент України Володимир Зеленський офіційно визнав нікчемними укази російського диктатора путіна про анексію українських територій.

Відповідний указ № 687/2022 про нікчемність актів, що порушують суверенітет та територіальну цілісність України, опубліковано на сайті президента.

Офіційно підняли український прапор над звільненим Лиманом

Джерело: Донецька ОВА

Командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський передав від військових до Донецької обласної військової адміністрації повноваження з налагодження подальшого життя у звільнених населених пунктах. 

Починають з налагодження логістики, завезення гуманітарної допомоги, видачі пенсій. 

Нагадують тим, хто евакуювався, повертатися до звільнених населених пунктів ще зарано.

Триває масштабна робота з розмінування, попереду непроста зима, пережити яку буде вкрай важко. 

ЗСУ звільнили село Борівська Андріївка на Харківщині

Про це повідомили у Борівській селищній раді і показали, як українські військові вивішують державний прапор на будівлі.

ЗСУ звільняють Херсонщину

У соцмережах з’явилася низка відео з нових звільнених населених пунктів у Херсонській області.

Захисники повідомляють про деокупацію Давидового Броду, Старосілля, Архангельського, Великої Олександрівки.

Лукашенко підтвердив свою участь у «спецоперації»

Джерело: Білоруський Гаюн

На сьомий місяць війни в Україні самопроголошений президент Білорусі, який надав свою територію для обстрілу України російськими ракетами, публічно визнав, що бере участь у цій кривавій псевдоспецоперації.

Відповідні репліки він проголосив сьогодні під час наради з питань воєнної безпеки.

ДБР розслідує майже тисячу проваджень щодо зрадників та колаборантів

Джерело: Державне бюро розслідувань

З 24 лютого 2022 року ДБР розслідує 976 злочинів проти основ національної безпеки:

  • 809 кримінальних проваджень за фактом державної зради
  • 128 кримінальних проваджень за фактом колабораційної діяльності
  • 10 кримінальних проваджень щодо пособників державі-агресору та інші.

За результатами роботи ДБР 373 фігурантам уже повідомлено про підозру, 268 осіб оголошено у розшук, 1 176 осіб перевіряються на причетність до державної зради та колабораційної діяльності. До суду за цими статтями вже направлено 55 проваджень.

Найбільшу кількість проваджень відкрито у Донецькій, Луганській, Херсонській, Запорізькій областях. Зокрема:

  • Завершене спеціальне розслідування стосовно колишнього заступника начальника розвідувального управління командування штабу Військово-Морських Сил ЗСУ Ігоря Татарченка, який у 2014 році перейшов на бік ворога. Він обіймає посаду командира 155 окремої бригади морської піхоти рф. Це угруповання брало участь в бойових діях у Бучі та Ірпені.
  • Повідомлено про підозру ексголовному державному інспектору юридичного сектору Луганської митниці та колишній працівниці правоохоронного органу з Харківської області, які після збройного нападу рф та захоплення територій почали працювати на окупантів.
  • Завершене спеціальне досудове розслідування стосовно 12 суддів Апеляційного суду і місцевих судів, чотирьох прокурорів та трьох військовослужбовців з Криму за фактом державної зради.
  • Затримали головного державного інспектора Куп’янського відділу ГУ ДПС у Харківській області, яка під час тимчасової окупації міста почала працювати у псевдоподатковому органі загарбників.
  • В Балаклії Харківської області затримали колишнього лісничого, якого окупанти призначили директором місцевого лісгоспу. Зрадник допомагав організовувати рубку дерев для укріплення позицій загарбників.
  • Повідомили про підозру у державній зраді колишньому командиру протичовнового корвету «Луцьк», який у 2014 році після окупації росією АР Крим перейшов на службу до загарбників.
  • Судитимуть матроса-зрадника з АР Крим, який пішов воювати проти України та потрапив у полон на Херсонщині.
  • Повідомили про підозру двом військовослужбовцям та чотирьом керівникам каральних органів на півострові, які сприяли окупації Криму
  • Викрили колаборантів у Вовчанську та Куп’янську, які допомагали окупантам будувати бліндажі та патрулювати міста

 

Лукашенко зібрав нараду з питань воєнної безпеки

Джерело: Українська правда

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко зібрав нараду з питань воєнної безпеки, щоб «проаналізувати воєнно-політичну обстановку і напрацювати заходи реагування».

«Ми сьогодні зібрали керівників силових відомств для того, щоб спільно проаналізувати воєнно-політичну обстановку, яка динамічно розвивається, і, звісно ж, напрацювати заходи реагування на ситуацію, що складається», – заявив Лукашенко.

До Казахстану в′їхали вже понад 200 тисяч росіян

Джерело: Українська правда

З 21 вересня, коли Путін оголосив про часткову мобілізацію в Росії, до Казахстану в'їхали понад 200 тисяч росіян, виїхало – 147 тисяч.

Ситуація на пунктах пропуску нині стабільна та перебуває під контролем, – зауважують у МВС республіки.

Переговори з Путіним – неможливі

Джерело: Секретар РНБО Олексій Данілов

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про неможливість проведення переговорів з Путіним.

 

П’ятьом захисникам «Азовсталі» вручили ордени «Золота Зірка»

Джерело: Президент України Володимир Зеленський

Під час візиту до Туреччини керівник Офісу Глави держави Андрій Єрмак за дорученням Президента Володимира Зеленського вручив ордени «Золота Зірка» п’ятьом військовослужбовцям – захисникам Маріуполя та «Азовсталі», яким присвоєно звання Героя України.

Президент відзначив найвищою державною нагородою командира окремого загону спеціального призначення Національної гвардії «Азов» Дениса Прокопенка (позивний Редіс), його заступника Святослава Паламаря, в. о. командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергія Волинського (позивний Волина), старшого офіцера «Азова» Олега Хоменка і командира 12-ї бригади НГУ Дениса Шлегу.

Росія розгорнула мобільні військкомати на кордоні з Естонією і Латвією

Джерело: Українська правда

У Псковській області Росії, де на виїзді з РФ стоять багатокілометрові черги, розгорнули мобільні військкомати.

За словами губернатора Псковської області Михайла Ведернікова, ситуація на кордоні є непростою – дуже великий наплив людей, зокрема українців, які намагаються виїхати через Псковську область. Однак є й росіяни призовного віку, тому на місці розгорнули мобільні призовні пункти.

Окупанти вдарили по Краматорську

Ракета влучила у приватний сектор. Відомо про двох поранених.

Уночі росіяни обстріляли два райони Харкова

Джерело: голова ОВА Олег Синєгубов

Холодногірський і Новобаварський райони Харкова після півночі обстріляли рашисти. Під ударами опинились промисловий та інфраструктурний об'єкти.

Загинула 46-річна жінка, яка працювала сторожкою.

На місцях влучань працюють правоохоронці та фіксують злочини окупантів.

За попередньою інформацією, окупанти обстріляли Харків ракетами С-300, випущеними з території Бєлгородської області РФ.

 

 

Нічні обстріли Миколаївщини: що відомо станом на ранок

Джерело: голова ОВА Віталій Кім

Уночі ворог обстрілював Баштанський район.

Так, під постійним вогнем залишаються села Березнегуватської громади, що знаходяться на лінії розмежування.

О 00:45 під час обстрілів селища Березнегувате пошкоджені об'єкти торгівлі та адміністративні будівлі.

Обстріли продовжились о 01:03 та 01:07. Постраждалих немає.

Детальна інформація щодо руйнувань уточнюється.

З 01:00 до 02:00 село Новоолександрівка Інгульської громади зазнало обстрілів.

Інформація щодо постраждалих та руйнувань уточнюється.

О 04:00 знову були вибухи біля села Широке. Постраждалих та руйнувань немає.

Уночі ворог шість разів обстріляв Дніпропетровщину, є поранені

Джерело: голова ОВА Валентин Резніченко

Вночі росіяни ударили по Нікопольському та Синельниківському районах. 

Найбільше постраждав Нікополь.Туди прилетіли близько 30 снарядів з російських «Градів» та важкої артилерії.

Поранені четверо чоловіків - 28, 48, 50 та 66 років. Двоє з них у лікарні. 

Понівечені понад 30 багатоповерхових та приватних будинків. В одній з багатоповерхівок зруйновані чотири квартири. 

Місто лишилося без води – пошкоджені електромережі насосної станції водоканалу. Понад 7 000 родин – без світла. Половину енергетики уже підключили. Роботи з відновлення ліній тривають.

Обстріли пошкодили і школу, аптеку, промислове підприємство, зерновий елеватор, крамниці та адмінбудівлі. 

У Марганецькій та Червоногригорівській громадах масштаби руйнацій з’ясовуються. Попередньо, без постраждалих. 

 

У Покровській громаді Синельниківського району через атаку загорілися склади сільгосппідприємства. Вогнеборці полум’я загасили. Люди неушкоджені.

Втрати Росії у збройній агресії

Джерело: Генштаб ЗСУ

 

Внаслідок збройної агресії Росії загинули щонайменше 418 українських дітей

Джерело: Офіс Генпрокурора

Станом на ранок 4 жовтня більше ніж 1 204 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 418 дітей загинуло та понад 786 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 404, Харківській – 251, Київській – 116, Миколаївській – 75, Чернігівській – 68, Луганській – 64, Херсонській – 57, Запорізькій – 50, Дніпропетровській – 30.

Росія заробила не менш як $530 мільйонів на продажі краденого з України зерна

Джерело: розслідування AP та PBS

За допомогою підставної компанії та приховування геолокації суден Росія продає українське зерно.

Один із прикладів — судно «Міхаїл Нєнашев», яке вирушило із Севастополя із вимкненим транспондером і розвантажило зерно у турецькому порту Дьортіол.

Причал, куди прибуло судно, належить турецькій компанії, якою володіє наближений до Путіна російський олігарх Віктор Рашніков. За документами «Міхаїл Нєнашев» завантажився зерном у Кавказі.

Згідно з розслідуванням, імовірно, покупцем краденого українського зерна могла бути Туреччина.

Російське вторгнення: ситуація на фронті станом на ранок 4 жовтня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на спробах зриву активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, веде повітряну розвідку. Завдає ударів по цивільній інфраструктурі та помешканнях мирного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Залишається загроза завдання противником авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

За минулу добу окупанти завдали три ракетні та 12 авіаційних ударів, здійснили понад 100 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. 

Від ворожих ударів постраждало більш ніж 20 населених пунктів. Зокрема, Білогорівка, Зайцеве, Мар’їнка та Бахмут.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник здійснював обстріли з танків та артилерійських систем різних типів:

на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Стрілеча і Дворічна;

на Краматорському напрямку – Білогорівка, Верхньокам’янське, Серебрянка. Також здійснював мінування на маршрутах можливого висування підрозділів Сил оборони;

на Бахмутському напрямку – в районах населених пунктів Соледар, Бахмут, Майорськ, Зайцеве, Яковлівка;

на Авдіївському напрямку – Авдіївка, Мар’їнка, Новоукраїнка, Новомихайлівка, Суха Балка. 

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстрілів з танків, мінометів та ствольної артилерії зазнали райони понад 20 населених пунктів вздовж лінії зіткнення.  Серед них - Новояковлівка, Гуляйпільське, Новосілка, Новопіль, Залізничне та Богоявленка.

На Південнобузькому напрямку обстрілів зазнали райони понад 25 населених пунктів вздовж лінії зіткнення.

За наявною інформацією, підрозділи нещодавно сформованого та переміщеного на територію України 3 армійського корпусу не в змозі ефективно виконувати завдання за призначенням. Застаріле і непридатне до використання озброєння та військова техніка, самовільне залишення позицій та відмови від виконання бойових завдань особовим складом, вживання алкогольних напоїв, систематичні порушення військової дисципліни є основними причинами деморалізації військовослужбовців підрозділів зазначеного з’єднання противника.

У місті Твер, через відсутність викладацького складу та технічних спеціалістів, які залучені до війни в Україні, у військовій академії повітряно-космічної оборони призупинено навчання на окремих курсах. 

За наявною інформацією, військовим керівництвом збройних сил російської федерації було прийнято рішення про переміщення в район ведення бойових дій підрозділів військ Росгвардії, що базуються в адміністративних межах сибірського військового округу та контингенту російських військ в Сирії. 

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Виїмка, Майорськ, Спірне, Озерянівка, Бахмутське, Кам’янка та Тернові Поди.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 22 удари. Підтверджено ураження трьох опорних пунктів, 16 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також 3 зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони знищили два БпЛА ворога.

Ракетні війська і артилерія за минулу добу уразили два пункти управління, 12 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, два склади з боєприпасами, об’єкт протиповітряної оборони, а також п'ять інших важливих об’єктів противника.

Росія вбиває цивільних

Джерело: Донецька ОВА

За минулу добу росіяни вбили одного мирного жителя Донеччини — у Красногорівці.

Ще дві людини отримали поранення.

 

 

Коментар