стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 30 вересня

30 Вересня 2022, 22:05
Війна в Україні 5567
Війна в Україні

Хроніка 219-ої доби героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події дня і ночі у цій публікації.

Звернення Президента на 219-ий день війни

Головне:

Ворог розпочав цей день зі свідомого й абсолютно прорахованого вбивства українців у Запоріжжі. Ракетний удар по цивільній автоколоні. Станом на цей час – 30 загиблих. Майже сто поранених і травмованих. Російські військові знали, куди влучать їхні ракети. Це зробили нелюди. Від першого до останнього. Від того, хто віддав цей наказ, і до всіх, хто цей наказ виконав. Вони відповідатимуть. Обов’язково. Перед законом і перед людьми. Людьми!

Саме тому ми впевнені в нашій перемозі. Саме тому ми перебрали ініціативу у війні. Саме тому ми зараз досягаємо відчутних результатів на полі битви... і це дуже важливо. Вітаю героїв! Бо ми залишаємося людьми й здобуваємо підтримку від людей – від усіх людей світу. Від кожного й кожної, хто відчуває біль, коли дізнається про свідоме вбивство ні в чому не винних людей.

У Москві сьогодні відбувся якийсь там черговий фарс. Щось там відзначали. Щось там скандували. Співали на площі. Говорили про Запоріжжя... Коли вони самі ж у Запоріжжі влаштували таке. Нелюди. Вічна пам’ять усім загиблим від російських терактів!

Україна сьогодні ухвалила рішення на свій захист. Усі вони будуть реалізовані. Рішення РНБО і Ставки.

Я вже детально прозвітував сьогодні вдень про нашу заявку на вступ до НАТО за пришвидшеною процедурою. Та про очевидну готовність України до переговорів з Російською Федерацією – але вже з іншим Президентом Росії, який розумітиме, що відбувається.

Зараз же хочу додати дещо про рішення РНБО щодо санкцій проти російських фізичних і юридичних осіб. Там дійсно великий перелік, доволі гучні прізвища. Але все ж ми орієнтуємося не на гучність, а на те, щоб реально демонтувати російський вплив і при цьому вплинути на стан справ у самій Російській Федерації. Тож запроваджуються обмеження проти кількох тисяч субʼєктів. 

Синхронізуються санкції України і наших партнерів. Впроваджуються нові санкції проти ключових персоналій, проти значущих російських підприємств. Звичайно, санкції будуть застосовані й до тих громадян інших держав, які взяли участь у російському фарсі на окупованій території нашої держави. 

Псевдореферендуми – це елементи агресії проти суверенної держави, і кожен, хто причетний до організації чи проведення цього фарсу, буде притягнутий до відповідальності.

Сьогодні я говорив з прем’єр-міністрами Японії та Данії. Звичайно, вони засудили чергові російські кроки до ескалації. Дякую їм за підтримку! 

Дякую особисто Президенту Байдену, Конгресу, нашим друзям у Європі й усім, хто вже посилює санкції проти Росії і вже робить потужні кроки для збільшення оборонної та фінансової підтримки України!

Ми маємо звільнити всю нашу землю, і це буде найкращий доказ того, що міжнародне право й людські цінності не зламати жодній державі-терористу, навіть такій знахабнілій, як Росія. Ми маємо суттєві результати на сході нашої країни. Всі чули, що відбувається в Лимані Донецької області.

І я дякую всім нашим бійцям за реалізацію цього елемента нашого оборонного задуму! Особливо хочу сьогодні відзначити бійців 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади і 54-ї окремої механізованої бригади за незмінну хоробрість і героїзм на Сіверському та Бахмутському напрямках. А також наших військовослужбовців 214-го окремого стрілецького батальйону, ССО і 103-ї окремої бригади тероборони за звільнення Ямполя. Дякую й підрозділам нашої розвідки – ГУР МО, а також СБУ.

Шлях нашої держави складний. Шлях зрозумілий. Це шлях незалежності, територіальної цілісності, інтеграції з цивілізованим світом і соціального розвитку. Шлях нашого ворога також абсолютно зрозумілий – поразка, ганьба й засудження.

Щороку в останній день вересня Україна відзначає День усиновлення. Це важливий день. Це день особливої шани до тих, чиї серця достатньо великі, щоб дати родинне тепло дітям, які залишилися без батьківського піклування. Я дякую сьогодні всім таким українцям і українкам! Я мрію, що ми прийдемо до такого результату, коли кожна дитина України відчуватиме родинне тепло, хоч би якими були обставини життя.

 

Росіяни двічі обстріляли Сумщину

Джерело: голова Сумської ОВА Дмитро Живицький

За день ворог двічі обстрілював територію Великописарівської громади. Бив з «Градів» і мінометів.

Усього 12 прильотів.

На щастя, обійшлося без втрат та руйнувань.

ЗСУ звільнили селище Дробишеве

Джерело: Бабель

Українська армія звільнила селище Дробишеве Донецької області. Воно розташоване за чотири кілометри від міста Лиман.

Ракетний удар по Запоріжжю

Джерело: голова ОВА Олександр Старух

Росія близько 07:30 вдарила 16 ракетами по Запоріжжю, три з них влучили в  автоколону на виїзді із міста. Люди стояли в черзі для виїзду на тимчасово окуповану територію, щоб забрати своїх родичів, відвезти допомогу.

Станом на 09:25 відомо про щонайменше 23 загиблих осіб та ще 28 поранених.

За повідомленням заступника голови Офісу Президента Кирила Тимошенка, Росія випустила по Запоріжжю 16 ракет із комплексу С-300.

Чотири ракетні удари були в районі авторинку. Решта ударів завдані по пункту для виїзду з тимчасово окупованої території України.

Станом на 11:30 в Офісі Генпрокурора повідомили про 25 загиблих та близько 50 поранених.

Станом на 12:00 25 людей загинуло, 62 – поранені. Серед них жінки та діти. Зокрема 5-річній дитині осколок потрапив в живіт, лікарі боряться за її життя. Чудом вижила 3-річна дитина, але залишилась сиротою. Постраждали й волонтери, які перевозять ліки на ТОТ і евакуюють звідти людей, – повідомляє мер Мелітополя Іван Федоров.

Станом на 20:10 кількість загиблих внаслідок ракетних ударів по гуманітарній колоні в Запоріжжі зросла до 30. Також збільшилось число поранених — 88, серед них — 27 правоохоронців.

Україна повернула тіла 564 військових

Джерело: Українська правда

З травня з тимчасово окупованих територій повернули 564 тіла загиблих військовослужбовців та 2026 тіл героїв, загиблих на полі бою, понад 4,3 тисячі людей перебувають у розшуку як зниклі безвісти.

Вторгнення росії: ситуація станом на вечір 30 вересня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває двісті дев’ятнадцята доба героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню.

Противник продовжує зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області та утриманні тимчасово захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, веде повітряну розвідку. Завдає ударів по цивільній інфраструктурі та помешканнях мирного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. 

Противник завдав 3 ракетних та 5 авіаційних ударів, здійснив понад 15 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по військових та цивільних об’єктах на території України. 

Вранці, 30 вересня, російські окупанти скоїли черговий акт тероризму, завдали ракетного удару по колоні цивільного автотранспорту, що з гуманітарною метою пересувалась по території Запорізької області. Удари було завдано ракетами ЗРК “С-300”. За попередньою інформацією, загинуло щонайменше 25 людей, значно більше - зазнали поранень. 

Крім того, для руйнування цивільної інфраструктури міст, ворог продовжує використовувати ударні БпЛА “Shahed-136” іранського виробництва.

Від ворожих ударів постраждало понад 25 населених пунктів. Зокрема, Костянтинівка, Запоріжжя, Миколаїв, Гуляйполе, Рідкодуб, Білогорівка, Новоандріївка, Благодатівка та Миролюбівка. 

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. 

На інших напрямках противник продовжує обстріли населених пунктів з танків та артилерії різних типів:

  • на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Уди, Стрілеча, Зелене, Нескучне, Пристін та Куп’янськ;
  • на Краматорському напрямку – в районах населених пунктів Білогорівка, Верхньокам’янське, Блакитні Озера;
  • на Бахмутському напрямку – Соледар, Спірне, Бахмутське, Бахмут, Зайцеве та Нью-Йорк;
  • на Авдіївському напрямку – Авдіївка, Красногорівка, Водяне, Карлівка, Первомайське, Тоненьке, Мар’їнка та Новомихайлівка;
  • на Новопавлівському напрямку – в районах населених пунктів Новоукраїнка, Вугледар, Пречистівка, Павлівка, Времівка, Нескучне та Шевченко.

На Запорізькому напрямку активних наступальних дій противник не вів. Вогневого ураження завдано в районах населених пунктів Залізничне, Дорожнянка, Новопіль, Темирівка, Білогір’я, Гуляйполе, Мала Токмачка та Кам’янське.

На Південнобузькому напрямку обстрілів з танків, мінометів та ствольної артилерії зазнали райони понад тридцяти населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Серед них - Новогригорівка, Партизанське, Киселівка, Благодатівка, Калинівка, Високопілля, Архангельське, Осокорівка та Біла Криниця.

В російській федерації триває часткова мобілізація. У Хабаровському краї посадові особи, відповідальні за відбір та підготовку мобілізаційного ресурсу, встановили нові корупційні “тарифи”. Так, відстрочка від мобілізації коштує 100 тисяч рублів, що є практично недосяжною сумою для більшості місцевого населення.

Окупаційне командування намагається впровадити заходи примусової мобілізації на тимчасово захоплених територіях України. У Херсоні почастішали випадки затримання місцевих чоловіків призовного віку. Після поверхневого визначення придатності до військової служби, їх направляють на комплектування підрозділів, що планується задіяти в районі проведення бойових дій. У Бердянську примусово відмобілізували працівників деяких підприємств, які залишились працювати на окупованій території. Крім того, в місто прибули посилені підрозділи росгвардії з метою придушення ймовірного спротиву місцевого населення. 

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Майорськ, Зайцеве, Одрадівка та Бахмутське.

Авіація Сил оборони завдала 9 ударів. Підтверджено ураження одного опорного пункту, трьох районів зосередження озброєння та військової техніки, а також п’яти зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, українські підрозділи протиповітряної оборони збили один БпЛА.

Ракетні війська і артилерія уразили шість командних пунктів, тринадцять районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, два склади з боєприпасами, один зенітний ракетний комплекс та чотири засоби ракетних військ і артилерії ворога.

Уночі ворог обстріляв Дніпро і Нікополь

Джерело: голова ОВА Валентин Резніченко

Російські військові завдали ракетного удару по цивільній інфраструктурі міста Дніпро.

Загинув один місцевий мешканець, ще п’ятеро містян отримали поранення.

Пошкоджено транспортне підприємство, близько 150 автобусів, адміністративні будівлі, багатоповерхівки, гімназію, магазини, автівки.

Станом на 15:30 тіло другого загиблого знайшли під завалами на транспортному підприємстві у Дніпрі. На цей час ворожа атака забрала два життя, п’ятеро людей поранені. 

Рятувальники продовжують шукати ще одного зниклого з ночі співробітника АТП.

Станом на 17:21 рятувальники знайшли тіло третього загиблого під час атаки на транспортне підприємство Дніпра. 

Пошукова операція завершена. 

Також під ворожим вогнем опинився Нікопольський район.

Внаслідок артобстрілу в Нікополі пошкоджені приватні оселі.

В Червоногригорівській громаді пошкоджені промислове підприємство, приватні будинки, господарчі споруди, автівку, водопровід, лінії електропередач. Потерпілих серед мирного населення немає.

ЗСУ оточили росіян у Лимані

Джерело: Михайло Подоляк

Радник керівника ОП Михайло Подоляк підтверджує інформацію про оточення російських військ в районі Лиману.

путін заявив про анексію частини території України

Джерело: Суспільне

Президент рф путін оголосив про анексію територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей та закликав Київ «припинити вогонь і сісти за стіл перемовин».

Станом на 16:00 путін підписав «договір про вступ до складу Росії» українських територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

 

Ямпіль – наш!

Джерело: Бабель

Українські військові зайняли селище Ямпіль Донецької області та фактично оточили місто Лиман, взявши в кільце російські підрозділи.

Про це повідомили низка пабліків і ресурсів окупантів.

У соцмережах зʼявилося відео з українським військовим у селищі Ямпіль.

У Херсоні загинув заступник гауляйтера

Джерело: Українська правда

Внаслідок ракетного обстрілу центру Херсона загинув Олексій Катериничев, який називав себе «першим заступником з безпеки голови військово-цивільної адміністрації Херсонщини» та був ексспівробітником ФСБ. Окупант загинув, не пропрацювавши на своїй «посаді» і двох місяців.

РосЗМІ тим часом припусують вину у цій смерті ЗСУ.

Командиру-зраднику корвету «Луцьк» повідомили про підозру

Джерело: ДБР

Державне бюро розслідувань повідомили про підозру у державній зраді колишньому командиру протичовнового корвету «Луцьк», який у 2014 році після окупації росією АР Крим, перейшов на службу до загарбників.

Капітан ІІІ рангу після захоплення збройними формуваннями рф його частини в Севастополі добровільно присягнув на вірність агресору.

На сьогодні він командує російським протичовновим кораблем «Суздалець», який бере участь у російській збройній агресії проти України.

Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.

На Хмельниччині викрили «розконсервованого» агента ФСБ

Джерело: СБУ

Йдеться про громадянина рф, який прибув в Україну у січні 2022 року. 

Його «легендою» було нібито відвідування родичів. А справжнім завданням – створення розгалуженої агентурної мережі для збору розвідданих і проведення диверсій у західних регіонах нашої держави.

Агент приїхав в Україну за особистою вказівкою колишнього керівника загону спецпризначення росгвардії «Вітязь» полковника Сєргєя Лисюка. Цей екскомандир російського спецназу входить до найближчого оточення Кремля.

У разі наближення лінії фронту до Хмельниччини він обіцяв російському агенту «вивести» його на окуповану територію через «спецкоридор».

За даними слідства, шпигуном є колишній спецпризначинець внутрішніх військ РФ, який неодноразово брав участь у бойових діях, у тому числі на північному Кавказі. Там він перебував на агентурному зв’язку з фсб, але після виходу у відставку його перевели у «режим очікування», а «розконсервували», перевівши в Україну.

Оперативники Служби безпеки встановили, що діяльність шпигуна координував кадровий співробітник ФСБ, полковник Євгєній Пєтрушін з позивним «Гестапо».

У минулому він займався підготовкою спецпідрозділів, а також обіймав посади заступника начальника управління фсб по Дагестану і «першого заступника голови кдб» самопроголошеного Придністров’я.

Координуючись з Пєтрушіним, агент розвідував місця дислокації й переміщення підрозділів ЗСУ та збирав інформацію щодо стану мобілізації та особливостей функціонування стратегічно важливих об’єктів критичної інфраструктури в регіоні.

Для цього зловмисник здійснював приховане спостереження і намагався встановлювати «потрібні» зв’язки з місцевими жителями.

На проведення розвідувально-підривної діяльності він отримував гроші від своїх «кураторів» з рф. Для комунікації між собою використовували закриті канали електронного зв’язку.

Ситуація на Харківщині станом на 30 вересня

Джерело: голова ОВА Олег Синєгубов

Протягом минулої доби ворог продовжував обстрілювати населені пункти Куп'янського, Богодухівського, Ізюмського, Харківського та Чугуївського районів Харківської області. 

Найбільше від ворожих обстрілів потерпає Куп'янськ та Куп'янський район. Протягом доби в Куп'янському районі госпіталізовано з пораненнями шістьох мирних мешканців. Ще один поранений госпіталізований в Ізюмському районі.

В області триває процес розмінування. За добу піротехнічні підрозділи ДСНС знешкодили 1378 вибухонебезпечних пристроїв.

 

Втрати ворога

Джерело: Генштаб ЗСУ

 

Росія вбила вісім мирних жителів Донеччини

Джерело: Донецька ОВА

За минулу добу росіяни вбили чотирьох цивільних осіб у Долині та по одній у Богородичному, Слов'янську, Водяному, Шевченко.

Ще 17 людей отримали поранення.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Путін анексує окуповані території України

Джерело: Бабель

Путін підписав накази про те, щоб визнати Херсонську та Запорізьку області «незалежними територіями».

 

Росіяни вдарили по Миколаївщині та Одещині

Джерело: ОК «Південь»

Ворог атакував південні області, застосувавши сім БПЛА.

По Миколаївській області росіяни випустили п'ять дронів: три вдалося збити, один атакував адмінбудівлю в обласному центрі, ще один – об’єкт критичної інфраструктури у районі.

Російські військові обстріляли житловий квартал Миколаєва. Внаслідок влучення ракети сталось руйнування верхнього поверху десятиповерхового житлового будинку. В усіх поруч розташованих будівлях повилітали вікна, знищена численна кількість балконів. Також пошкоджено автомобілі, які знаходились у дворі будинку, який потрапив під обстріл.

Триває розбір завалів будинку. Кількість постраждалих уточнюється.  

Над Одеською затокою наші сили ППО збили два летючих камікадзе на підльоті до міста.

Вторгнення Росії: ситуація станом на ранок 30 вересня

Джерело: Генштаб

Противник продовжує зосереджувати зусилля на повній окупації Донецької області та утриманні захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, веде повітряну розвідку. Завдає ударів по цивільній інфраструктурі та помешканнях мирного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. 

За минулу добу російські окупанти завдали п'ять ракетних та 11 авіаційних ударів, здійснили понад 100 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по військових та цивільних об’єктах на території нашої держави. 

Від ворожих ударів постраждали майже 50 населених пунктів. Серед них - Слов’янськ, Краматорськ, Бахмут, Дніпро, Кривий Ріг, Миколаїв, Нікополь, Вознесенськ, Павлівка, Високопілля, Білогірка та Мирне. 

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Водночас у республіці Білорусь, з 21 вересня розпочалася перевірка засобів радіотехнічного забезпечення аеродромної мережі, що опосередковано може свідчити про можливість використання білоруських аеродромів збройними силами російської федерації. Також, відбулася ротація авіаційних підрозділів спільного навчального центру підготовки військово-повітряних сил і військ протиповітряної оборони збройних сил республіки Білорусь та російської федерації із заміною трьох з чотирьох наявних багатоцільових винищувачів Су-30М. Зберігається загроза завдання ракетних та авіаційних ударів з території та повітряного простору республіки Білорусь.

На інших напрямках противник здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, а саме:

на Сіверському напрямку – в районах населених пунктів Сеньківка і Соснівка Чернігівської області та Нововасилівка і Павлівка Сумської області;

на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Петропавлівка та Курилівка;

на Краматорському напрямку – в районах населених пунктів Богородичне, Блакитні Озера, Щурове, Діброва та Озерне;

на Бахмутському напрямку – в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Виїмка, Спірне, Веселе, Білогорівка, Яковліка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Одрадівка, Зайцеве, Північне та Майорськ;

на Авдіївському напрямку – в районах населених пунктів Тоненьке, Авдіївка, Нетайлове, Первомайське, Опитне, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних наступальних дій противник не вів. Обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зафіксовано в районах населених пунктів Новопіль, Пречистівка, Вугледар, Павлівка, Микільське, Залізничне, Зелений Гай, Дорожнянка та Новоукраїнка.

На Південнобузькому напрямку обстрілів зазнали райони понад п’ятдесяти населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Зокрема, Архангельське, Білоусове, Сухий Ставок, Широке, Безіменне, Квітневе, Іванівка, Зоря, Ольгине, Лимани, Благодатне, Правдине, Мирне та Олександрівка. 

Окупаційне керівництво тимчасово зайнятих територій примушує місцевих жителів отримувати громадянство та паспорти російської федерації. Так, в місті Маріуполь, вчителям навчальних закладів погрожують звільненням у разі відмови обмінювати український паспорт на російський, іншим жителям дозволяють не здавати український паспорт при отриманні російського. В населеному пункті Токарівка Херсонської області окупанти попередили, що у разі неотримання паспортів російської федерації до 1 жовтня, жителі підлягають виселенню та вивезенню за межі окупованих територій. 

В Херсоні окупанти виселили мешканців кількох гуртожитків, для подальшого заселення військовослужбовців російських окупаційних військ, які прибули на посилення підрозділів на цьому напрямку.

За уточненою інформацією, протягом останніх днів підтверджено втрати противника на окремих напрямках:

  • в населеному пункті Бахмутівка Луганської області, в результаті удару по району зосередження противника понад п’ятдесят військовослужбовців загинули, знищено сімнадцять одиниць ворожої техніки; 
  • в населеному пункті Токмак Запорізької області до п’ятдесяти військовослужбовців противника зазнали поранення, знищено десять одиниць озброєння та військової техніки; 
  • в Гуляйпільському районі Запорізької області до сорока військовослужбовців противника зазнали поранення;
  • в місті Мелітополь Запорізької області знищено пункт управління, зенітний ракетний комплекс С-300 та поранено понад п’ятдесят окупантів.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки противника в районах населених пунктів Зайцеве, Майорськ, Весела Долина, Бахмутське, Одрадівка, Курдюмівка, Нью-Йорк, Первомайське та Безіменне.

Для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони протягом доби завдала 29 ударів. Підтверджено ураження шести опорних пунктів, двадцяти районів зосередження озброєння та військової техніки, а також трьох зенітних ракетних комплексів ворога. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили сім БпЛА, зокрема, п’ять - іранського виробництва, один гелікоптер Мі-8 та штурмовик Су-25.

Ракетні війська і артилерія за минулу добу уразили п’ять командних пунктів, п’ятнадцять районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, шість складів з боєприпасами та паливо-мастильними матеріалами, один зенітний ракетний комплекс та вісім інших важливих об’єктів противника.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024