стрічка

Чим відрізняється ринок репетиторів України від ринку Казахстану та Польщі

27 Вересня 2022, 15:49
Ринок репетиторів України від ринку Казахстану та Польщі відрізняється Реклама 728
Ринок репетиторів України від ринку Казахстану та Польщі відрізняється

Степінь залучення репетиторів до навчального процесу в Україні, Казахстані та Польщі з кожним роком все більше зростає. Поштовхом для цього слугувала всесвітня пандемія COVID-19, внаслідок якої заклади освіти призупинили свою діяльність та перейшли на дистанційний формат навчання.

Іншим чинником постало поступове ускладнення навчальної програми та системи оцінювання якості знань учнів. Щороку вводяться нові навчальні дисципліни, видозмінюються категорії знань та практики. З огляду на це, багатьом учням не вистачає додаткових пояснень, прикладів та розуміння, а вчителям нерідко на це бракує часу.

Саме тому батьки почали звертатись до репетиторів, котрі в індивідуальній роботі з дитиною роз’яснюють всю цінну та необхідну інформацію. І хоч ринок праці репетиторів у Казахстані, Польщі та Україні є подібним, та все ж таки країнам притаманні певні особливості. 

Репетиторство в Казахстані

Для роботи репетитором в Казахстані не потрібно отримувати дозвільні документи, сертифікати чи ліцензію. Репетитором може бути кожна особа з фаховою освітою. Найбільшою популярністю в країні користуються репетитори молодшої та середньої школи, а також вчителі для абітурієнтів. Подібно українському ЗНО, в Казахстані проводять ЄНТ (єдине національне тестування). Обговорюючи сезонність роботи репетитора, слід виділити наступні проміжки часу, як: 

  1. Період березень – серпень кожного року.

Популярними предметами для роботи з персональним викладачем в Казахстані є: 

  • математика;
  • казахська мова;
  • англійська мова;
  • історія Казахстану.

Освітлюючи погодинний заробіток репетиторів, в першу чергу він різниться від відгуків про роботу, наукового ступеня викладача та його досвіду. 

Вартість індивідуальної роботи з репетитором має наступний вигляд: 

  1. Точні науки: 155- 310 грн/год;
  2. Гуманітарні науки: 230 – 350 грн/год;
  3. Іноземні мови: 270 – 385 грн/год.

Популярний формат навчання: онлайн.

 

Репетиторство в Польщі

На відмінно від Казахстану та України, в Польщі відсутня система незалежного оцінювання якості знань по завершенню навчальних закладів. Абітурієнти вступають до ВНЗ виключно на основі балів атестата, при цьому лиш в небагатьох закладах вимагається проходження додаткових вступних екзаменів. Через це сезонність роботи репетиторів в Польщі досить рівномірна. До них звертаються як і до початку навчального року, так і під час здобуття освіти учнями. 

Найбільш розповсюдженими дисциплінами для викладання постають: 

  • математика;
  • польська мова;
  • англійська мова;
  • фізика;
  • музика

Щодо оцінки репетиторів, батьки в Польщі найбільше цінують досвід викладача та його наукові досягнення. Відтак за оплатою занять можна виділити категорії репетиторів як початківець, досвідчений та фахівець: 

  1. Точні науки: 500 – 900 – 1500 грн/год, 
  2. Гуманітарні науки: 480 – 830 – 1330 грн/год,
  3. Іноземні мови: 550 – 830 – 1250 грн/год. 

  Популярний формат навчання: онлайн. 

 

Репетиторство в Україні

Українська біржа репетиторства увібрала у себе ознаки казахстанського та польського ринків праці. На відмінно від Казахстану, окрім екзаменів із ЗНО в українських школах практикують проведення ДПА (державна підсумкова атестація). Внаслідок чого попит на репетиторів в Україні рівномірний в усі періоди року, а під час складання екзаменів він особливо високий. 

Як і Польщі, українські батьки в першу чергу звертають увагу на фахові здібності викладача та його досвід. Саме тому диференціація показника оплати залежить від професійних та наукових досягнень репетитора. 

Найбільш популярними предметами в Україні є: 

  • іноземні мови;
  • математика;
  • програмування;
  • історія України. 

Погодинна оплата праці:

  1. Точні науки: 250 – 550 грн/год,
  2. Гуманітарні науки: 200 - 450 грн/год,
  3. Іноземні мови: 250 - 600 грн/год.

Популярний формат навчання: онлайн

 

Таким чином хороший викладач завжди матиме змогу використовувати репетиторство як основне чи додаткове джерело доходу в Україні, Польщі та Казахстані. А любов до вченого предмета тільки сприятиме зростанню! 

Підготовлено за підтримки сервісу BUKI

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024