стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 27 вересня

27 Вересня 2022, 21:14
Ворожа колона техніки. Була колись 3470
Ворожа колона техніки. Була колись

Хроніка 216-ої доби героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події дня і ночі у цій публікації.

По Харкову – чотири «прильоти». росіяни завдали терористичного удару по Холодногірському району

Джерело: Міськголова Харкова   

За попередньою інформацією, пошкоджено інфраструктурний об'єкт. У деяких районах міста немає світла, повідомив мер Терехов.

Міськголова Харкова повідомив про повторний обстріл.

Спецпідрозділом ГУР МО KRAKEN звільнив чергове місто, Куп'янськ-Вузловий (Харківщина)

Джерело: Головне управління розвідки МО України

«Нарешті ми можемо верифікувати дану подію», – йдеться у повідомленні.

Україна повністю заборонила експорт товарів до Росії

Джерело: Міністерство економіки України

Відповідну постанову Про заборону вивезення товарів з України на митну територію Російської Федерації Уряд прийняв на засіданні сьогодні. Вона діятиме до дня припинення або скасування військового стану в Україні.

Лідер «Гонора» Сергій Філімонов опублікував фото зі звільненого Купянська-Вузлового в Харківській області

Російське вторгнення: ситуація на фронті станом на вечір 27 вересня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник продовжує зосереджувати зусилля на утриманні захоплених територій, спробах повної окупації Донецької області, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, веде повітряну розвідку, в окремих районах намагається відновити втрачені позиції.

Ворог продовжує нищити цивільну інфраструктуру та мирні житлові будинки. Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

За добу противник завдав 2 ракетних та 6 авіаційних ударів, здійснив понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по військових та цивільних об’єктах, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.
Від ворожого вогневого ураження постраждали понад 15 населених пунктів. Зокрема, Запоріжжя, Миколаїв, Очаків, Авдіївка, Красногорівка, Полтавка та Мар’їнка.
На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.
На інших напрямках противник здійснив обстріли з танків, мінометів та ствольної артилерії:
  • на Сіверському – в районах населених пунктів Гута-Студенецька, Михайлове, Соснівка і Старосілля Чернігівської області та Проходи і Нова Гута Сумської області;
  • на Слобожанському напрямку – Ветеринарне, Уди, Вовчанськ, Гоптівка та Стрілеча;
  • на Краматорському напрямку – Голубі Озера, Сіверськ, Верхньокам’янське, Дворічне, Дронівка, Закітне та Міньківка;
  • на Бахмутському напрямку – Бахмут, Бахмутське, Весела Долина, Соледар, Яковлівка, Нью-Йорк і Роздолівка;
  • на Авдіївському напрямку – Авдіївка, Бердичі, Опитне, Водяне, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка;
  • на Новопавлівському напрямку – Єгорівка, Вугледар, Пречистівка, Богоявленка та Павлівка.
  • На Запорізькому напрямку обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів: Новосілка, Степногірськ, Шевченко, Новопіль, Времівка, Полтавка та Успенівка.
На Південнобузькому напрямку вогневого ураження з танків, мінометів та ствольної артилерії зазнали понад 35 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. З метою ведення розвідки, коригування вогню та ударів по об’єктах цивільної інфраструктури ворог здійснив понад 50 вильотів БпЛА, зокрема, іранського виробництва “Shahed-136”.
Для поповнення втрат особового складу військово-політичне керівництво російської федерації намагається організувати примусову мобілізацію громадян України на тимчасово захоплених територіях.
За поточну добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Соледар, Майорськ, Курдюмівка, Зайцеве, Бахмут, Бахмутське, Виїмка, Спірне, Первомайське та Кам’янка.
Для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони завдала 10 ударів. Підтверджено ураження 7 районів зосередження живої сили і військової техніки противника та 3 позицій зенітних ракетних комплексів.
Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони знищили 1 літак Су-25 та 5 БпЛА різного типу.

Ракетні війська і артилерія уразили 5 пунктів управління, до 15 районів зосередження живої сили та техніки противника, 2 позиції протиповітряної оборони та 3 склади з боєприпасами. Втрати уточнюються.

Нацгвардійці під час контрнаступу на Ізюмському напрямку взяли в полон 15 росіян

Джерело: Нацгвардія

Серед полонених – двоє майорів.

Окупанти тиснуть на мешканців Енергодара псевдореферендумом і погрожують «мобілізацією»

Джерело: ГУР

Загарбники заборонили енергодарцям виїжджати на підконтрольну Україні територію та за межі міста, а також прискіпливо контролюють працівників оперативних змін Запорізької АЕС.

На вулицях присутні патрулі військових зс рф з анкетами голосування так званого псевдореферендуму.

На всіх зустрічних наводять зброю, видають «бюлетені для голосування» та вказують де саме треба поставити «галочку».

Зазначається, що зафіксовано непоодинокі випадки примусу голосувати за давно померлих родичів.

На Миколаївщині українські захисники збили російський штурмовик Су-25

Джерело: командування Повітряних сил ЗСУ.

Також за сьогодні підрозділами ППО Повітряних сил знищено три безпілотники.

Судили чотирьох бойовиків л/днр

Джерело: СБУ

Чотирьох бойовиків терористичних організацій «л/днр» засудили до реальних строків ув’язнення терміном від 10 до 15 років. Зловмисники у складі російських окупаційних військ воювали на Харківському, Луганському та Донецькому напрямках.

Зокрема, вирок 14 років позбавлення волі отримав ворожий «снайпер-радіотелефоніст», якого бійці ЗСУ взяли в полон у Момотовому на Харківщині.

Встановлено, що 23-річний громадянин рф, мобілізований із Донецька, воював проти українського війська в окремому стрілецько-снайперському взводі 3 батальйону 115 полку так званого «днр» зс рф.

У полон бойовик потрапив разом зі своїм взводом під час звільнення селища Момотове.  

Іншого бойовика, уродженця Антрациту, стрільця 208 полку так званої «народної міліції лнр», бійці ЗСУ взяли у полон під час боїв у районі міста Рубіжне на Луганщині.

Враховуючи той факт, що бойовик є громадянином України, за перехід на бік ворога в період збройного конфлікту йому інкриміновано державну зраду. Таким чином, його засуджено до 15 років позбавлення волі за трьома статтями Кримінального кодексу України.

Двом іншим захопленим у полон бойовикам судді винесли вирок 10 років позбавлення волі.

Один із них – «старший стрілок» гранатометного взводу незаконного воєнного формування «лнр», який потрапив у полон під час боїв за Сєвєродонецьк

Інший – житель селища Зимогір’я Луганської області. Воював у складі так званого «2 армійського корпусу» російських окупаційних військ на території Луганської та Донецької областей.

Обох бойовиків суд визнав винним за двома статтями Кримінального кодексу України.

Затримали агента, що корегував обстріл Одещини

Джерело: СБУ

СБУ затримала російського агента, який «наводив» удари дронів-камікадзе на півдні Одещини. Він розвідував місця дислокації та переміщення Сил оборони України на півдні, збираючи інформацію про місця базування підрозділів ЗСУ, силових і правоохоронних структур, кількість особового складу та військової техніки.

Крім цього, він встановлював точні координати блок-постів і об’єктів критичної інфраструктури, особливо у сфері тепло- та енергопостачання.

Ці дані ворог планував використати для підготовки диверсій і здійснення повітряних ударів, у тому числі крилатими ракетами та дронами-камікадзе.

За даними слідства, зрадник – житель міста Рені, якого завербували спецслужби рф після початку повномасштабного вторгнення. 

Він передавав окупантам розвіддані через анонімний Телеграм-канал, у вигляді «фотозвіту» та позначок на електронній карті з детальним описом «спостережень».

Зловмисника затримали на спробі передачі закритих відомостей до рф.

Триває розмінування деокупованих територій Харківщини

Джерело: Нацгвардія України

Сапери Національної гвардії знешкодили вже більше тисячі одиниць вибухонебезпечних предметів на півночі Харківщини. Там ворог замінував будинки та школи.

Серед найбільш замінованих населених пунктів — Макарове, Турове, Дементіївка, Уди та Гоптівка.

Зазначається, що наразі сапери зосередились на розмінуванні доріг, узбіч, житлових будинків, державних та громадських установ, шкіл та дитячих садків.

Окупанти широко застосовують різноманітні боєприпаси та способи мінування, зневажаючи положення Женевської конвенції.

Так, у Козачій Лопані противник замінував цивільні житлові будинки та вулиці. Майже під кожною подушкою були знайдені закладені ручні гранати, зазначають гвардійці.

«Під час розмінування Макарівської школи загинув сапер. Вона була замінована повністю – двері, вікна, навчальні класи, дитячий майданчик», – пояснює командир групи розмінування, нацгвардієць з позивним «Тротил».

За словами саперів, один день активних бойових дій дорівнює місяцю розмінування.

Росія готується до примусового призову українців на війну

Джерело: американський Інститут дослідження війни (ISW)

Росія може оголосити про анексію окупованих територій України приблизно 1 жовтня, щоб примусово мобілізувати українців в рамках осінньої призовної кампанії воювати проти України.

Створити Кримський округ – плани Росії на анексію окупованих територій України

Джерело: Українська правда

У Російській Федерації під нову анексію територій України можуть створити «Кримський федеральний округ», у який хочуть ввести і сам півострів, і захоплені території Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей після незаконних та фіктивних референдумів про приєднання до Росії, які окупанти завершать на захоплених територіях України 27 вересня.

Очолить цей псевдоокруг, як подейкують, колишній гендиректор «Роскосмосу» Дмитро Рогозін.

Росія розгорне мобілізаційний пункт на кордоні з Грузією

Джерело: Українська правда

Російські військові найближчим часом розгорнуть мобілізаційний пункт на ділянці російсько-грузинського кордону в Північній Осетії, повістки вручатимуть прямо на КПП «Верхній Ларс».

При цьому дозволений піший перехід через цей контрольно-пропускний пункт.

26 вересня ФСБ відправила БТР на кордон із Грузією, аби стежитиме за тим, щоб резервісти не виїхали за кордон.

Російському військовому-ґвалтівнику повідомили про підозру

Джерело: ДБР

Працівники ДБР повідомили про підозру військовослужбовцю 37 окремої гвардійської мотострілецької бригади з російської Бурятії. Він обвинувачується у сексуальному насильстві та інших порушеннях законів та звичаїв війни, передбачених міжнародними договорами.

Встановлено, що у березні 2022 року під час окупації Київської області військовослужбовець вчинив сексуальне насильство над 50-річною місцевою мешканкою.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до 12 років.

Вранці над Одещиною збили три ворожі безпілотники

Джерело: Бабель

В Одеській області близько 08:00 протиповітряна оборона збила три безпілотники-камікадзе Shahed-136.

Ракетний ворожий терор на Харківщині

Джерело: голова ОВА Олег Синєгубов

У Куп'янську 26 вересня внаслідок обстрілів горіли церковна школа, господарча споруда та крамниця. З пораненнями від ворожих обстрілів госпіталізовані п'ятеро людей. 

У Первомайському росіяни ракетою вдарили по житлових будинках, господарчих спорудах, горіли автомобілі. На місці знайшли уламки «Іскандеру». Росіяни забрали життя 15-річної дитини, під завалами знайшли сімох загиблих людей. 

 

А вранці 27 вересня у Дворічній під час обстрілу загинув водій Центру екстреної медичної допомоги.

Бойові втрати Росії

Джерело: Генштаб ЗСУ

 

Миколаїв двічі за ніч зазнав потужних обстрілів

Джерело: міський голова Олександр Сєнкевич

Уночі окупанти обстріли Миколаїв. Ворог цілив у різні райони міста орієнтовно о 01:04 та 04:02. Попередньо, з РСЗВ «Торнадо-С».

Наразі відомо про пошкодження низки цивільних об’єктів, зокрема житлових будинків та магазинів, а також мережі водопроводу.

Станом на 08:30 пресофіцер Миколаївської ОВА Дмитро Плетенчук повідомив, що одна з ракет впала у Манганаріївському сквері.

Інформація щодо постраждалих не надходила.

Також внаслідок обстрілу сталося руйнування складського приміщення з подальшим горінням, – повідомив голова ОВА Віталій Кім.

Уночі ворог обстріляв Запоріжжя

Джерело: голова ОВА Олександр Старух

Уночі ворог атакував обласний центр десятьма ракетами С300, які поцілили в об’єкти інфраструктури.

Дані щодо постраждалих та руйнування уточнюються.

У Нікополі та трьох громадах ніч минула під обстрілами

Джерело: міський голова Олександр Саюк

Ніч у місті минула тривогах і з обстрілами.

Станом на 08:00 відомо про пошкодження близько 20 приватних будинків та споруд. Пошкоджені електричні мережі.

Попередньо – обійшлося без постраждалих.

Крім того, під вогонь з майже 90 снарядів потрапили Нікопольська, Марганецька та Червоногригорівська громади.

Російське вторгнення: ситуація на фронті станом на ранок 27 вересня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник продовжує зосереджувати зусилля на повній окупації Донецької області  та утриманні захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Тривають обстріли позицій наших військ вздовж лінії зіткнення, в окремих районах окупанти намагаються відновити втрачені позиції, ведуть повітряну розвідку. Ворог завдає ударів по цивільній інфраструктурі та житлу мирного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів на всій території України. Так, за минулу добу противник завдав дев'ять ракетних та 22 авіаційних удари, здійснив понад 90 обстрілів з РСЗВ. Протягом минулої доби ворог залучив ударні БпЛА в районі населеного пункту Біленьке Одеської області.

Від вогневого впливу постраждали понад 50 населених пунктів. Серед них Слов’янськ, Краматорськ, Соледар, Авдіївка, Новопіль, Запоріжжя, Марганець, Мусіївка, Кривий Ріг, Нікополь, Потьомкине, Осокорівка, Миколаїв, Очаків та Біленьке.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник продовжив обстріли з танків, мінометів та артилерії, а саме:

на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Баранівка, Уди, Гатище, Вовчанськ, Дворічне, Кучерівка, Петропавлівка та Сенькове;

на Краматорському напрямку – Старий Караван, Озерне, Сіверськ, Спірне, Роздолівка та Веселе;

на Бахмутському напрямку – Соледар, Бахмутське, Григорівка, Бахмут, Весела Долина, Зайцеве, Майорськ та Юр’ївка;

на Авдіївському напрямку – Авдіївка, Водяне, Опитне, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка;

на Новопавлівському напрямку – Золота Нива, Вугледар, Павлівка та Єгорівка;

на Запорізькому напрямку – Новопіль, Новосілка та Времівка.

На Південнобузькому напрямку від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 25 населених пунктів, що неподалік з лінією зіткнення. Зокрема, Червона Долина, Широке, Андріївка, Білогірка, Тернові Поди, Лимани та Мирне.

На Запорізькій АЕС ситуація залишається напруженою. Співробітники станції не бажають співпрацювати з ворогом та намагаються виїхати з тимчасово зайнятих окупантами територій. Окупована частина Херсонської області повністю закрита на в’їзд та виїзд.

Підтверджено успішне ураження особового складу та техніки противника за попередні дні. Так, в Херсоні знищили та вивели з ладу сім вантажівок Урал, в Мелітополі знищили до десяти одиниць озброєння та військової техніки та понад 20 окупантів. В районах населених пунктів Токмак та Чернігівка Запорізької області знищено ворожий комплекс С-300, п'ять одиниць військової техніки та поранено понад 50 окупантів.

Протягом доби підрозділи Сил оборони відбили атаки противника в районах населених пунктів Соледар, Курдюмівка, Зайцеве, Майорськ, Бахмут, Кам’янка, Первомайське. 

Авіація Сил оборони завдала 28 ударів. Підтверджено ураження понад 20 районів зосередження живої сили і військової техніки противника та сім позицій зенітних ракетних комплексів. Втрати ворога уточнюються. 

 

Ракетні війська і артилерія уразили п'ять пунктів управління, 12 районів зосередження живої сили та техніки противника, дві позиції зенітних ракетних комплексів, три склади з боєприпасами, а також понад десять окремих важливих цілей.

Росіяни вбили трьох мирних жителів Донеччини

Джерело: Донецька ОВА

За 26 вересня росіяни вбили трьох мирних жителів у Бахмуті та у Хромовому. Ще 13 людей отримали поранення. 

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

 

 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024