стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 19 вересня

19 Вересня 2022, 21:24
Війна в Україні триває 208 добу 4182
Війна в Україні триває 208 добу

Хроніка 208-ої доби героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події дня і ночі у цій публікації, оновлення з'являються вгорі із зазначенням часу публікації.

21:20

росіяни тікали з позицій на Харківщині пішки - перехоплення розвідки.

Зокрема, у перехопленні військовий із «л/днр» розповідає, що російські війська тікали пішки, тоді як офіційно повідомлялось про організоване «вивезення з позицій».

20:30

Вечірнє звернення Володимира Зеленського

Харківська область – стабілізуємо ситуацію, тримаємо позиції. Міцно. Настільки міцно, що окупанти відчутно панікують. Зараз маємо впевненість, що в окупантів не буде жодної опори на українській землі.

Зараз дуже важливо – це темп. Темп у стабілізації у звільнених районах. Темп у русі наших військ. Темп у відновленні нормального життя на звільненій території.

Цими днями в Лондоні відбувалася церемонія прощання з Королевою Єлизаветою ІІ. Україна вшанувала її пам’ять на високому рівні – були присутні Прем’єр-міністр України та перша леді.

Серед мільйонів людей, які прийшли попрощатися з Її Величністю, було й багато українців. Я дякую всім українцям у Сполученому Королівстві, хто показав у цей скорботний момент нашим британським друзям, що Україна – поруч із ними.

20:10

Зеленський показав кадри зі звільненого Куп'янська на Харківщині

Джерело: телеграм Володимира Зеленського

20:04

У російському полоні наразі перебувають близько 50 жінок, які вийшли з «Азовсталі». Двоє з них вагітні — одна ось-ось має народити, а інша на 4-му місяці вагітності.

Окупанти зруйнували статуї половецьких баб на Харківщині, датовані IX-XIII століттям

Джерело: уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець

Кам’яні половецькі баби знаходяться на горі Крем’янець, недалеко від Ізюму.

«Своїми діями рф порушує норми міжнародного права, а саме Гаазьку конвенцію про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту 1954 року, якою заборонено "будь-яке захоплення, знищення або навмисне пошкодження" установ, присвячених релігії, благодійності, освіті, мистецтву та наукам, історичним пам’яткам, творам мистецтва та науки», – додав він.

19:00

На Харківщині війська рф обстріляли звільнений Вовчанськ: ворожий вогонь прийшовся на багатоповерховий будинок.

18:00

Оперативна інформація щодо російського вторгнення станом на вечір 19 вересня

Джерело: Генштаб ЗСУ 

Противник продовжує зосереджувати зусилля на організації оборони та утриманні захоплених територій, спробах повної окупації Донецької області, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках.

Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України.
За добу противник завдав 4 ракетні та 9 авіаційних ударів, здійснив понад 11 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по військових та цивільних об’єктах на території України, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.
Постраждала інфраструктура понад 24 населених пунктів – це Сіверськ, Краматорськ, Серебрянка, Білогорівка, Спірне, Красногорівка, Авдіївка, Новомихайлівка, Степове, Запоріжжя, Миколаїв, Олександрівка, Ольгівське, Сухий Ставок, Миролюбівка та Петрівка.
На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.
На інших напрямках противник завдає вогневого впливу з танків, мінометів та артилерії, а саме:
на Сіверському напрямку – в районі населеного пункту Миколаївка Чернігівської області;
на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Івашки, Гоптівка, Гур’їв, Козачок, Козача Лопань, Кудіївка, Кам’янка, Стрілеча, Глибоке, Куп’янськ та Голубівка;
на Краматорському напрямку – Святогірськ, Райгородок, Серебрянка, Білогорівка, Соснове, Миколаївка, Богородичне, Пришиб та Григорівка;
на Бахмутському напрямку – Сіверськ, Верхньокам’янське, Роздолівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Весела Долина, Одрадівка, Веселе, Виїмка, Миколаївка Друга, Нью-Йорк, Олександропіль, Юр’ївка, Розівка, Зайцеве та Яковлівка;
на Авдіївському напрямку – Красногорівка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Костянтинівка, Авдіївка, Семенівка, Опитне, Карлівка та Первомайське;
на Новопавлівському та Запорізькому напрямках – Вугледар, Велика Новосілка, Білогірʼя, Новоандріївка, Малі Щербаки, Пречистівка, Новомайорське, Мирне, Дорожнянка, Нове, Вільне Поле, Степове, Мала Токмачка, Новояковлівка, Червоне, Залізничне, Малинівка, Павлівка, Гуляйпільське, Гуляйполе, Новопіль та Времівка.
На Південнобузькому напрямку противник здійснював обстріли по всій лінії зіткнення. Вогневого ураження зазнали понад 30 населених пунктів: Снігурівка, Широке, Благодатівка, Нововознесенське, Сухий Ставок, Миролюбівка та Ольгине.
На полігоні поблизу міста Торез на Донеччині, окупанти розгорнули тренувальний табір для підготовки особового складу, що прибув з місць позбавлення волі на доукомплектування підрозділів 1 армійського корпусу, що зазнали втрат під час бойових дій.
На тимчасово захопленій території Луганської області колаборанти та лояльні до окупантів місцеві жителі Білокуракінського та Троїцького районів, які активно співпрацювали з окупаційною владою, виїжджають на територію російської федерації. З собою вони намагаються вивезти документи, що підтверджують їх протиправну діяльність у складі самопроголошених органів влади.
За поточну добу підрозділи Сил оборони відбили атаки противника в районах населених пунктів Миколаївка Друга, Курдюмівка та Зайцеве.
Протягом доби авіація Сил оборони уразила 11 районів зосередження живої сили і військової техніки противника, одну позицію зенітного ракетного комплексу та один склад боєприпасів.
Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони, на різних напрямках знищили літак Су-25, керовану авіаційну ракету та три БпЛА противника.
Ракетні війська і артилерія завдали вогневого ураження по 5 опорних пунктах і районах зосередження особового складу та військової техніки, а також 3 складах боєприпасів окупантів. Загальні втрати ворога уточнюються.

Підтверджено факти ураження живої сили та об’єктів противника за 18 вересня поточного року у Запорізькій області. На зазначеному напрямку було знищено 10 артилерійських систем, 5 одиниць військової техніки та особовий склад противника. За наявною інформацією, втрати пораненими склали понад сто військовослужбовців.

17:50

Триває ексгумація тіл загиблих з місця масового поховання в Ізюмі на Харківщині

Джерело: голова Харківської ОДА Олег Синєгубов.

За цей час ексгумовано 146 тіл, переважна більшість з яких – це цивільні особи, в тому числі двоє дітей.

У частини загиблих є ознаки насильницької смерті, є тіла зі зв'язаними руками та слідами катувань. У померлих також виявлені мінно-вибухові травми, осколкові та колото-різані поранення.

Усі тіла направляються на судово-медичну експертизу для остаточного з'ясування причин смерті.

«Хочу подякувати за посилену роботу нашим поліцейським, працівникам прокуратури, службовцям ДСНС, фахівцям СБУ, судмедекспертам, лікарям та усім, хто задіяний в проведенні цієї ексгумації. Окремо дякую представникам національних та міжнародних засобів масової інформації. Про жахливі злочини російських окупантів на Харківщині має знати увесь світ. А зібрані нами докази обов'язково будуть використані в міжнародних судах, щоб покарати військових злочинців!», – голова Харківської ОДА Олег Синєгубов.

17:20

Окупаційні підрозділи на півдні шукають можливість здатися – їхнє положення безнадійне

Збройні сили й природні перешкоди примушують загарбників скласти зброю і здатися в полон, повідомила керівниця об'єднаного пресцентру ОК «Південь» Наталя Гуменюк.

Вогневий контроль, який ми тримаємо над переправами і транспортними артеріями через Дніпро, змушує їх зрозуміти, що вони затиснуті між силами оборони та правим берегом – підрозділи, які в цій частині Херсонщини перебувають.

Кожне звернення керівництва російських підрозділів, яке виходить на зв'язок із представниками ЗСУ щоб скласти зброю, підляга.

16:50

П'ять випадків сексуальних злочинів проти дітей віком від 4 до 16 років з боку російських окупантів встановили правоохоронці – генпрокурор Андрій Костін.

«Є випадки, встановлені в кримінальних провадженнях, сексуального насильства проти дітей. Встановлено п’ятьох дітей у віці від 4 до 16 років, які стали жертвами цієї категорії воєнних злочинів. Але ми всі розуміємо, що таких злочинів набагато більше, ніж я вже зазначив», – заявив Костін в інтерв’ю Lb.ua.

16:30

Російські підрозділи на півдні затиснуті між силами оборони України та правим берегом, деякі командири окупантів намагають вийти на зв'язок із представниками ЗСУ щоб скласти зброю і здатися в полон — речниця пресцентру ОК «Південь» Гуменюк.

Нічний обстріл Південноукраїнської АЕС – росіяни випустили «Іскандер»

«Минулої ночі по Миколаєву ворог випустив 6 ракет зенітно-ракетної системи С-300 та 3 реактивних снаряди РСЗВ «Смерч». Пошкоджено кілька приватних будинків та складське приміщення промислового підприємства. Перед світанком двома крилатими ракетами Х-59 з літаків-винищувачів Су-35, ворог атакував Миколаївський район. Одна ракета знищена у повітрі, друга впала в приватний гараж. Постраждалих нема», – Оперативне командування «Південь».

16:10 

На звільненій від російських загарбників території Харківської області розчищено 92 км доріг державного значення.

16:00

Білогорівка, що на Луганщині – це Україна: Сили оборони зачистили містечко від загарбників

Про повний контроль ЗСУ над цим населеним пунктом на Луганщині повідомив голова місцевої ОВА Сергій Гайдай:

«Нам всім варто запастися терпінням у передчутті масштабної деокупації Луганщини. Цей процес буде значно важчим, ніж на Харківщині. За кожен сантиметр луганської землі буде тяжка боротьба. Люди нас чекають. Ми готуємося. Українська влада одразу почне працювати в деокупованих громадах».

14:18

Росіяни обстріляли Донецьк. Відомо про щонайменше 13 загиблих цивільних. Тепер окупаційна влада міста намагається приписати цей злочин ЗСУ.

13:15

У Яровій на Донеччині замайорів український стяг:

12:34

На Чернігівщині СБУ затримала російську агентку, яка передавала розвіддані про переміщення підрозділів ЗСУ.

Слідство встановило, що 32-річна жінка після початку повномасштабного вторгнення налагодила зв'язки з російськими окупантами. 

Після звільнення території вона продовжила співпрацю з ворогом, здійснюючи збір даних про розташування сил оборони, місць зберігання озброєння та військової техніки, розміщення блокпостів, руху військових колон. 

Зібрані відомості зловмисниця за грошову винагороду передавала окупантам за допомогою одного з месенджерів. 

10:40

Окупанти залишили на Харківщині арсенал боєприпасів і техніки. Запасний командний пункт російських військових знайшли на околиці Балаклії, – повідомили у ДБР. 

В одному з будинків у замаскованому підвалі окупанти зберігали арсенал боєприпасів, зокрема постріли для гармат та танків різних калібрів, міни, гранати, метальні порохові заряди.

У підвалі був запас харчів, які окупанти вилучали у місцевих мешканців.

Крім того, ДБР знайшло дві бойові машини піхоти з боєкомплектами.

Вилучені боєприпаси і техніку передали ЗСУ.

10:00

Війська Росії спробували провести «контратаку» на позиції українських оборонців, що дислокуються в Бахмутському районі, завдавши удару силами розрахунків ствольної та реактивної артилерії.

Втім, після відповіді та висунення вперед українських сил оборони, розпочався самовільний відхід підрозділів окупантів з вогневих позицій, – зауважують у Головному управлінні розвідки.

«Щоб зупинити втечу, командири підрозділів були вимушені вчергове нагадати підлеглим про заборону самовільного залишення позицій, а також про можливе відкриття по них вогню з боку тилових «загороджувальних загонів»», – йдеться у повідомленні.

09:30

СБУ затримала на Донеччині «законсервованих» диверсантів рф з угруповання «Мотороли».

Зловмисників затримали у Покровську на Донеччині, куди вони приховано прибули для проведення розвідувально-підривної діяльності проти Сил оборони України.

У затриманих вилучили посвідчення учасників незаконних збройних формувань та арсенал автоматичної зброї і боєприпасів, замаскованих у спеціально облаштованих схронах.

За даними слідства, зловмисниками виявились двоє місцевих жителів, які у 2014 році приєднались до лав терористичних угруповань «Восток» і «Славянская брігада». Під керівництвом ватажка з позивним «Моторола» вони брали активну участь у бойових діях проти українських військ поблизу Краматорська.

08:00

На Херсонщині зенітний ракетний підрозділ Повітряних сил Збройних сил України знищив штурмовик Су-25 російських окупаційних військ. Про це повідомляють у Генштабі ЗСУ.

Окупанти пробують відбудувати переправу в районі Каховської ГЕС

Джерело: Схеми

Супутникові знімки Planet Labs демонструють спроби російських окупантів відбудувати переправу через пошкоджений ракетними ударами міст в районі Каховської гідроелектростанції.

На знімках за 18 вересня під пошкодженою частиною моста видно насип та затоплені раніше вагони. На супутниковому фото за 16 вересня можна побачити місце, де були затоплені вагони — саме там з’явився насип.

Загальні бойові втрати противника станом на 19 вересня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Миколаїв і область зазнали ворожих обстрілів

Джерело: голова ОВА Віталій Кім.

Миколаїв

Одна з ракет, які вночі ворог запустив по Миколаєву, поцілила у подвір'я приватного будинку, внаслідок чого повністю зруйновано господарську будівлю. Окрім цього, у декількох житлових будинках вибиті вікна, двері, пошкоджено покрівлю. За попередньою інформацією без постраждалих.

Результати – на фото:

 

Також на одній з ділянок пошкоджено близько 300 метрів контактного дроту трамвайної мережі. Ремонтна бригада «Миколаївелектротрансу» вже працює на місці.

Миколаївський район:

О 04:10 зафіксовано ворожий обстріл в центрі міста Нова Одеса Новоодеської громади. Пошкоджено приватні будинки, торгові кіоски, аптеку, магазин. Також внаслідок обстрілу зайнявся гараж на території приватного домоволодіння.

Постраждалих немає.

Вознесенський район:

О 00:20 ворог здійснив ракетний обстріл промислової зони Південноукраїнської АЕС.

Потужний вибух стався всього за 300 метрів від реакторів ПАЕС.

Ударна хвиля пошкодила будівлі АЕС, розбила понад 100 вікон. Відключився один з гідроагрегатів Олександрівської ГЕС, яка входить до складу Південноукраїнського енергокомплексу. Відключилися також три високовольтні лінії електропередачі.

Станом на ранок всі три енергоблоки ПАЕС працюють у штатному режимі.

Потерпілих серед персоналу станції немає.

Вирва від вибуху ворожої ракети має діаметр чотири метри, глибину – два метри.

Український контрнаступ у Херсонській області прогресує

Джерело: ISW.

Росіяни намагаються сповільнити український контрнаступ і відступити на більш захищені позиції, а не зупинити його або відкинути, що свідчить про прогрес української армії.

Війна Росії проти України перебуває в новій фазі

Джерело: генерал США Марк Міллі

Українські сили захопили стратегічну ініціативу у війні, — стверджує американський генерал

Росія вбила трьох цивільних у Донецький області

Джерело:  голова ОВА Павло Кириленко

За минулу добу росіяни вбили мирних жителів у Торецьку, Ягідному та Богородичному.

Ще восьмеро людей отримали поранення.

Росіяни тричі ударили з важкої артилерії та «Градів» по Дніпропетровщині

Джерело: голова ОВА Валентин Резніченко

Ворог випустив уночі по Нікопольській та Марганецькій громадах понад 40 снарядів.

У Нікополі та на його околицях російські снаряди понівечили до десяти будинків, кілька господарських споруд, автівки, водогін та лінію електропередач. 

Оперативна інформація щодо російського вторгнення станом на ранок 19 вересня

Джерело: Генштаб ЗСУ 

Противник і далі зосереджує зусилля на спробах повної окупації Донецької області, організації оборони та утриманні захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, проводить заходи щодо перегрупування своїх підрозділів на окремих напрямках, вводить резерви та не припиняє ведення повітряної розвідки. 

Ворог продовжує обстрілювати будинки мирних жителів та об’єкти цивільної інфраструктури, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. 

За минулу добу противник завдав три ракетні та 22 авіаційні удари, здійснив понад 90 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по об’єктах на території України. З початком цієї доби ворог провів ще три ракетних удари.

Постраждала інфраструктура понад 30 населених пунктів. Це, зокрема, Миколаїв, Запоріжжя, Соледар, Білогір’я, Новопіль, Першотравневе, Темирівка,  Сухий Ставок, Миролюбівка, Петрівка, Березнегувате, Білогорівка, Спірне, Красногорівка, Степове та Ольгівське. 

Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник здійснив обстріли з танків, мінометів та артилерії, а саме: 

на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Гоптівка, Гур’їв Козачок, Кам’янка та Куп’янськ;

на Краматорському напрямку – Святогірськ, Райгородок, Серебрянка та Білогорівка;

на Бахмутському напрямку – Сіверськ, Роздолівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Весела Долина, Нью-Йорк, Юр’ївка, Розівка та Зайцеве;

на Авдіївському напрямку – Авдіївка, Опитне, Карлівка, Костянтинівка, Мар’їнка і Первомайське;

на Новопавлівському та Запорізькому напрямках – Вугледар, Велика Новосілка, Малі Щербаки, Мирне, Вільне Поле та Времівка.

На Південнобузькому напрямку противник здійснював обстріли по всій лінії зіткнення. Вогневого впливу зазнали понад 18 населених пунктів. Серед них Біла Криниця, Миролюбівка, Високопілля та Андріївка.

У зв’язку з суттєвою нестачею як людських, так і матеріальних ресурсів, російські окупанти продовжують вдаватись до нестандартних способів їх поповнення. Так, на посилення воюючих в Україні підрозділів, з російського міста Тамбов направлено 400 осіб, які відбувають покарання за кримінальні злочини. У краснодарському краї громадські організації «воїнів-афганців» отримали завдання щодо збору від місцевого населення грошей для закупівлі теплих речей регіональному добровольчому батальйону. 

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки противника в районах населених пунктів Миколаївка Друга, Весела Долина та Бахмут.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 21 удар – підтверджено ураження 16 районів зосередження живої сили противника та опорних пунктів і п'яти позицій зенітних ракетних комплексів.

Ракетні війська і артилерія за минулу добу завдали вогневого впливу по понад 14 об’єктах противника.  Зокрема по шести пунктах управління, трьох опорних пунктах і районах зосередження особового складу та військової техніки. В зону ураження потрапили об’єкти протиповітряної оборони, радіоелектронної боротьби та три склади боєприпасів. 

Загальні втрати ворога уточнюються.

ЗСУ нищать склади запасів російської армії

Джерело: Оперативне командування «Південь».

Збройні сили України вдарили по складах ворожих запасів у Баштанському районі Миколаївщини, по двох пунктах управління військами та позиціях сил ППО окупантів у Бериславському і Каховському районах.

Також українські військові завдали удару по станції радіоелектронної боротьби неподалік Херсону і по понтонній переправі в Новій Каховці.

 

Росія нищить інфраструктуру Запоріжжя

Джерело: голова Запорізької ОВА Олександр Старух

Уночі місто зазнало ворожої атаки.

За попередньою інформацією, окупанти вдарили по двох об‘єктах інфраструктури. Відомо про вісім прильотів.

Зранку ворог здійснив ще один ракетний удар. За попередньою інформацією, одна ракета попала в обласний центр, біля річки Дніпро. Інформація щодо постраждалих уточнюється. 

Також окупанти здійснили обстріл неподалік обласного центру й поцілили в одне з сіл Запорізького району.

Станом на ранок відомо про одну постраждалу людину.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024