стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 1 вересня

01 Вересня 2022, 23:07
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 1 вересня 4016
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 1 вересня

Сто дев'яносту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

Новина оновлюється зазначеним часом.

21:50

Сьогодні місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку АЕС. Добре, що це відбулося, сам факт, попри всі провокації російських військових і цинічні обстріли Енергодара й території станції. Україна зробила все для того, щоб ця місія відбулася. Але погано, що окупанти намагаються перетворити цю місію МАГАТЕ – справді необхідну – на безплідну екскурсію по станції. Вірю, що цього вдасться не допустити.

Коли ми бачилися з паном Гроссі та членами місії в Києві, ми домовилися про те, що місію обов’язково супроводжуватимуть журналісти з українських і міжнародних ЗМІ. Незалежні журналісти. Щоб світ бачив правду. Бачив, що насправді відбувається. На жаль, цього не зроблено. Хоча обіцяно. На жаль, окупанти не пустили журналістів, але організували масовку своїх пропагандистів. На жаль, представники МАГАТЕ не захистили представників незалежних ЗМІ.

Сподіваємося, що місія все ж зробить об’єктивні висновки з обставин на станції. І головне, що має відбутися, – це демілітаризація території станції. Саме це є метою українських і міжнародних зусиль. І погано, що ми поки не почули відповідних закликів від МАГАТЕ. Хоча й говорили про це з паном Гроссі на нашій зустрічі в Києві. Це був ключовий – ключовий! – безпековий пункт наших домовленостей: демілітаризація і повний контроль з боку наших атомників.

Коли нарешті з території Запорізької АЕС вийдуть російські військові, коли вони заберуть свою зброю й боєприпаси, коли вони припинять обстріли Енергодара та сусідніх районів і свої провокації, Запорізька станція зможе повернутися до цілком безпечної роботи, яка під контролем України була завжди.

21:00

Співробітники Запорізької АЕС почуваються заручниками російських окупантів, зазнають психологічного тиску і жорстокого поводження з боку військових країни-агресора.

Про це одна із співробітниць Ольга (ім'я змінено з міркувань безпеки) розповіла CNN у четвер, 1 вересня.

Ольга заявила, що умови роботи співробітників ЗАЕС є дуже напруженими, а російські окупанти часто демонструють насильство.

19:00

Оперативна інформація щодо російського вторгнення від Генштабу ЗСУ.

Противник намагається встановити повний контроль над територією Донецької області та утримати захоплені райони Херсонської, Харківської, Запорізької та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін. Підрозділи збройних сил республіки білорусь виконують завдання з посилення охорони ділянки білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях.

Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території і повітряного простору республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник утримує окремі підрозділи збройних сил російської федерації у прикордонних районах брянської і курської областей. Ворог здійснив обстріли з мінометів та ствольної артилерії районів населених пунктів Кам’янська Слобода, Залізний міст, Сеньківка Чернігівської області та Старикове Сумської області.

На Слобожанському напрямку противник продовжує ведення бойових дій з метою утримання раніше зайнятих районів.

На Харківському напрямку ворог здійснив обстріли із застосуванням озброєння танків, ствольної та реактивної артилерії обʼєктів у районах населених пунктів.

На Слов’янському напрямку підрозділи ворога обстріляли із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів Грушуваха, Велика Комишуваха, Вернопілля, Долина, Краснопілля, Дібрівне та Нова Дмитрівка.

Застосував авіацію для нанесення удару по районах населених пунктів Нова Дмитрівка та Богородичне.

Здійснив спробу наступу у напрямку населеного пункту Долина, успіху не мав, відійшов.

На Краматорському напрямку противник обстріляв із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Райгородок, Піскунівка, Сіверськ, Верхньокам’янське, Івано-Дар’ївка, Спірне та Роздолівка.

На Бахмутському напрямку ворог здійснював обстріли із застосуванням танків, ствольної та реактивної артилерії районів населених пунктів Веселе, Яковлівка, Виїмка, Білогорівка, Краснополівка, Званівка, Соледар, Бахмут, Бахмутське, Майорськ, Весела Долина.

На Авдіївському напрямку противник здійснював обстріли із застосуванням танків, мінометів та ствольної артилерії районів населених пунктів Олександропіль, Розівка, Тоненьке, Авдіївка, Карлівка, Водяне, Опитне, Первомайське, Піски.

Наніс авіаудар по районах населених пунктів Времівка, Нескучне та Олександропіль.

На Новопавлівському напрямку здійснював обстріли районів населених пунктів Красногорівка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Велика Новосілка, Пречистівка. Наніс авіаційний удар в районі населеного пункту Мар’їнка.

На Запорізькому напрямку ворог здійснював обстріли обʼєктів в районах населених пунктів Новопіль, Ольгівське, Гуляйполе, Лугівське.
На Південнобузькому напрямку противник танками, мінометами та ствольною артилерією намагався уразити важливі обʼєкти в районах кілької населених пунктів.
Корабельне угруповання противника в акваторіях Чорного та Азовського морів продовжує ведення розвідки, виконання завдання з підтримки дій наземного угруповання та блокування цивільного судноплавства.

Зберігається загроза нанесення ракетних ударів по об’єктах та елементах інфраструктури в глибині території України.

18:15

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі залишив Запорізьку АЕС. Разом з ним зі станції поїхали більшість членів делегації.

Наразі на ЗАЕС залишились п'ять представників місії МАГАТЕ, які розвантажують привезене ними обладнання та продовжать роботу на станції.

18:00

З 1 вересня комендантська година на Донеччині починається о 21:00 і закінчується о 05:00 наступного дня.

У цей час заборонено перебувати на вулиці, а також необхідно дотримуватися спеціального режиму світломаскування.

Прошу всіх: будьте відповідальними! Дотримуйтесь встановлених правил – це питання вашої особистої та громадської безпеки!

17:25

Збройні сили України завадили окупантам будувати нову понтонну переправу поблизу Дар’ївки, а також завдали нових ударів по Каховському мосту на Херсонщині — ОК «Південь»

14:45

Місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку АЕС, повідомляє Енергоатом.

14:22

СБУ блокувала роботу мережі агітаторів, які зі Львова працювали на бойовиків «лнр».

Пропагандисти виконували чіткі інструкції кураторів із так званого «управління гуманітарних операцій лнр», яке підконтрольне російським спецслужбам. 

Зловмисники намагалися максимально широко розганяти фейковий та деструктивний контент через інтернет-спільноти виключно Львівського регіону. Їхньою основною метою було охопити якомога більше місцевої аудиторії. 

Використовуючи фейкові профілі у соцмережах та на афілійованих сайтах, вони виправдовували злочини рф, поширювали пропагандистські матеріали та проросійські наративи.

За матеріалами СБУ фігуранту повідомлено про підозру за 5 статтями Кримінального кодексу України. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

14:05

Місія МАГАТЕ проїхала в «сіру» зону в напрямку Енергодару, повідомляє Інтерфакс-Україна. На відео – місія МАГАТЕ на КПП «Василівка» на шляху до АЕС, пише Бабель.

13:18

СБУ знешкодила ще одного «законсервованого» агента рф: розвідував прикордонні укріплення на Сумщині

Мешканець Шосткинського району збирав також розвіддані про дислокацію, переміщення та озброєння Сил оборони України.  Отриману інформацію агресор використовував для планування диверсій і прицільних обстрілів прикордоння. 

Контррозвідники встановили, що українського підприємця завербував представник спецслужби рф під час комерційних поїздок до росії. Після широкомасштабного вторгнення рф в Україну за завданням куратора агент приступив до систематичного інформування ворога.

Під час обшуків помешкання агента правоохоронці виявили та вилучили:

  • мобільні телефони із доказами розвідувальної діяльності; 
  • понад 500 г вибухівки.

 

Затриманому оголошено про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу. 

11:53

Члени місії МАГАТЕ зупинилися на блокпості в Новоолександрівці (приблизно за 20 км від лінії фронту) та чекають на безпечний момент, щоб проїхати на Запорізьку АЕС.

Про це повідомляє Бабель.

Місія виїхала із Запоріжжя до Енергодару, попри повідомлення про обстріл. Тим часом запорізький колаборант євген балицький повідомив, що пʼятий енергоблок Запорізької АЕС відключили через обстріли.

11:07

За матеріалами СБУ суд покарав агента фсб, який скоригував ракетний удар по аеродрому «Краматорськ».

За матеріалами військової контррозвідки Служби безпеки до 9 років ув’язнення засуджено російського агента, який збирав інформацію про місця дислокації та переміщення підрозділів ЗСУ на східному напрямку. СБУ затримала зловмисника у Донецькій області наприкінці травня.

Під час досудового розслідування встановлено особу його російського «куратора». Ним виявився кадровий співробітник 9 управління 5 служби фсб Алєксєй Шингірьов.

За його завданням, агент розвідував позиції командних пунктів та логістичних складів українських військ, здійснюючи приховане спостереження за об’єктами.

Отримані відомості загарбники використали для здійснення ракетних ударів по інфраструктурних об’єктах аеродрому «Краматорськ».

09:42

Місія МАГАТЕ вирушила із Запоріжжя до Енергодара, повідомляє Суспільне. Очільник агенції Гроссі заявив, що знаючи про «посилення військової активності у цьому районі», вони планують продовжити місію на станцію.

09:41

Вночі російська армія атакувала Одеську область двома ракетами типу «Онікс», повідомляє Бабель. Росіяни випустили ракети з берегового ракетного комплексу «Бастіон» із тимчасово окупованого Криму. Одну ракету знищила українська ППО, друга влучила по відкритій місцевості. Люди не постраждали, руйнувань немає.

09:13

Унаслідок ранкового мінометного обстрілу майданчика Запорізької АЕС спрацював аварійний захист та відключився працюючий 5-й енергоблок, повідомляє Суспільне.

09:12

Втрати окупантів:

08:44

Інформація щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на 08:00 ранку 1 вересня.

Про це повідомив голова ОВА Віталій Кім.

Миколаївський район:

Вчора, 31 серпня, протягом дня відбувалися постійні ворожі обстріли Первомайської громади.  У с. Новомиколаївка попадання переважно по відкритим територіям. Постраждалих немає. З 08:30 до 16:00 під ворожими обстрілами перебувало смт Первомайське. Внаслідок чого частково зруйновані житлові будинки та господарські споруди. Постраждалих немає.

Також вчора, 31 серпня, протягом дня під ворожими обстрілами перебувала Шевченківська громада. У с-щі Любомирівка частково зруйновано адміністративну будівлю, школу, складські приміщення, пошкоджено біля 40 житлових будівель. У с. Вавилове пошкоджено господарські споруди, житлові будинки. Інформація про постраждалих не надходила.

Вдень, 31 серпня, об 11:30 зафіксовані обстріли Куцурубської громади. Попадання по відкритій териториторії, на поля, між населеними пунктами с. Дмитрівка та с. Солончаки. Постраждалих немає.

Баштанський район:

За інформацією ОК «Південь», вчора, 31 серпня, ворог наніс авіаційний удар парою гелікоптерів Ка-52 по Березнегуватській громаді. Без жертв. Також протягом минулої доби були обстріли прилеглих територій смт Березнегувате, сіл Висунськ та Кавказ. Інформація щодо наслідків обстрілів уточнюється.

Вчора, 31 серпня, близько 15:30 та 00:00 були обстріли за межами с. Широке Широківської громади. Пошкоджені сільгоспбудівлі та житловий будинок. Сьогодні, 1 вересня, близько 02:30 обстрілів зазнало с. Червона Долина. Влучання було по відкритим територіям. Постраждалих немає.

У Вознесенському та Первомайському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

08:41

За минулу добу українські військові знищили на Південному напрямку 201 російського загарбника, 12 танків Т-72 і 18 одиниць автобронетехніки, а також шість складів боєприпасів.

Про це повідомляє оперативне командування «Південь».

По Березнегуватській громаді ворог наніс авіаційний удар парою гелікоптерів Ка-52. Без людських втрат. Протягом дня ворог завдав вогневого удару з важкої ствольної артилерії по Криворізькому та Нікопольському районах. В результаті обстрілу пошкоджено житлові будинки. Потерпілих серед цивільного населення нема.
 
«Нашою авіацією нанесено 24 удари по місцям зосередження противника, його сил та засобів, командним та опорним пунктам, логістичним центрам, транспортним шляхам та бойовим позиціям. Також ракетно-артилерійськими підрозділами в рамках виконання вогневих завдань нанесено удари по пунктах управління безпілотними літальними апаратами, станціям радіоелектронної боротьби і радіолокаційним, реактивним системам залпового вогню та засобам протиповітряної оборони ворога. 
 
Утримування Каховського і Дар’ївського мостів під щільним вогневим контролем виключило їх використання ворогом для підтягування техніки та боєприпасів. Влучання результативні, пошкодження суттєві. Налагоджену окупантами понтонну переправу в районі Дар’ївки знищено», – йдеться у повідомленні.
 
Внаслідок вогневих зусиль ворог зменшив свою присутність на 201 рашиста, 12 танків Т-72 та 18 одиниць авто-бронетехніки. Влучно знищені важка вогнеметна система «Сонцепьок», зенітно-ракетний комплекс «Бук-М3», 5 гаубиць «Мста-Б», самохідна гаубиця «Акація», 2 самохідні артустановки, 3 мобільних міномети. 
 
Крім того, ліквідовано 6  складів ворожих боєприпасів в Бериславському, Генічеському та Херсонському районах, а також командні пункти 331-го парашутно-десантного і 56-го десантно-штурмового полків. Остаточні втрати ворога дорозвідуються. 
 
В Чорному морі корабельне угруповання ворога без змін складу, задач та загроз.
 

08:36

Цієї ночі Штаб оборони Харкова після 22 години зафіксував виліт 5 ракет із російського Бєлгорода. Частина – «самоліквідувалася» не на території України. Місця влучань інших ракет встановлюють правоохоронці. Попередньо – постраждалих немає. 

Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

За добу по області окупанти завдавали ударів по Ізюмському, Харківському, Богодухівському та Чугуївському районах. 

На Ізюмщині через інтенсивні обстріли постраждали приватні домоволодіння. За даними обласного Центру екстреної медичної допомоги, у Балаклії поранення отримали 4 мирних мешканців, в тому числі 13-річний хлопчик. Чоловік 50 років у Балаклії, на жаль, загинув. 

У Богодухівському районі внаслідок обстрілів пошкоджена одна з будівель агропідприємства. 

Вночі окупанти завдали ударів по Чугуївському району. У Печенігах виникла пожежа у 5-поверховому житлову будинку. Рятувальники евакуювали 10 людей. З пораненням госпіталізований 30-річний чоловік.

Близько 3 ночі росіяни знову вдарили по Печенігах. Пошкоджені приватні домоволодіння, будівля амбулаторії.

Російські окупанти на Харківщині завдають постійних ударів та ведуть розвідку.

08:33

Ворог обстріляв Нікопольський та Криворізький райони Дніпропетровської області.

Про це повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

Нікопольський район російські війська атакували чотири рази - стріляли по чотирьох громадах.  По Нікополю та Червоногригорівській громаді били російські «Гради».  У Червоногригорівці ворог поцілив по центру селища. Попередньо, поранена одна людина. Це 70-річний чоловік. Він у лікарні у важкому стані. 

У селищі пошкоджені 12 будинків, ліцей, селищна рада. Снаряди зачепили і лінію електропередач. 

У Нікополі минулося без руйнувань та постраждалих.

По Мирівській  та Марганецькій громадах гатила ворожа важка артилерія. Є руйнації, люди цілі. У Марганецькій громаді виведена з ладу  лінія електропередач. 3 000 сімей лишилися без світла.  Половину з них електрики уже підключили. Роботи тривають. 

У Криворізькому районі росіяни вкотре ударили  по Зеленодольській громаді. Понівечені господарчі споруди. Люди неушкоджені. 

08:26

Росіяни ведуть артобстріл заздалегідь погодженого маршруту слідування місії МАГАТЕ із Запоріжжя до ЗАЕС.

Про це повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

Передова група ООН не може продовжити рух з міркувань безпеки. Україна продовжує докладати зусиль для організації безпечного доступу міжнародної місії МАГАТЕ до ЗАЕС. 

«Вимагаємо від рф припинити провокації і надати безперешкодний доступ МАГАТЕ до українського ядерного об'єкту», – йдеться у повідомленні.

08:19

За 31 серпня росіяни вбили 5 мирних жителів Донеччини: у Роздольному, Північному, Георгіївці, Бахмуті та Слов'янську. Ще 12 людей отримали поранення.

Про це повідомив голова ОВА Павло Кириленко.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

08:14

З  п’ятої години ранку не припиняються постійні мінометні обстріли міста Енергодар. Чутно автоматні черги.

Про це повідомив міський голова Дмитро Орлов.

Відомо про влучання в декілька цивільних об’єктів. Є постраждалі. 

«Самі ж вбивці цивільного населення, які обстрілюють зранку Енергодар з мінометів, автоматів і гатять снарядами, задіяли авіацію (над містом кружляють гелікоптери) вже повідомили про загиблих та поранених внаслідок їхніх обстрілів‼️ Надходить інформація про влучення в житлові будинки по вулиці Центральна, Воїнів-Інтернаціоналістів, Курчатова. В приватні присадибні будинки в кооперативах в передмісті. В приймальний покій СМСЧ, магазин, дитячі садочки», – написав він.

08:07

Оперативна інформація щодо російського вторгнення від Генштабу ЗСУ.
 
Противник зосереджує зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області, а також утриманні захоплених районів Луганської, Донецької, Херсонської, Харківської, Запорізької та Миколаївської областей.
Ворог продовжує завдавати авіаційні та ракетні удари по військових та цивільних об’єктах на території нашої Держави.
 
На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без змін. Підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з посилення охорони ділянки білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях. Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території і повітряного простору республіки білорусь.
 
На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати окремі підрозділи збройних сил російської федерації у прикордонних районах Брянської і Курської областей. Ворог із застосуванням ствольної артилерії здійснював обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Кам’янська Слобода та Залізний Міст Чернігівської області.
 
На Харківському напрямку із застосуванням танків, бойових машин, ствольної та реактивної артилерії противник здійснив обстріли позицій наших військ та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Кленове, Дементіївка, Руські Тишки, Великі Проходи, Петрівка, Перемога, Байрак, Шевелівка. Продовжує ведення повітряної розвідки із застосуванням безпілотних літальних апаратів.
 
На Слов’янському напрямку здійснив обстріли з застосуванням танків, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Краснопілля, Вірнопілля, Грушуваха. Вів повітряну розвідку із застосуванням БпЛА.
 
На Донецькому напрямку противник продовжує ведення активних бойових дій, зосереджуючи основні зусилля на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Здійснює вогневий вплив та намагається покращити тактичне положення, активно веде повітряну розвідку.
 
На Краматорському напрямку здійснював обстріли із застосуванням ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Райгородок, Берестове, Роздолівка, Тетянівка, Мала Піскунівка, Верхньокам’янське, Івано-Дар’ївка, Сіверськ.
 
На Бахмутському напрямку здійснив обстріли військової та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Бахмутське, Соледар, Яковлівка, Майорськ, Диліївка. Підрозділи противника намагалися вести наступальні бої у районах населених пунктів Весела Долина, Зайцеве.
 
На Авдіївському напрямку здійснював обстріли із застосуванням ствольної, реактивної артилерії, танків в районах населених пунктів Опитне, Первомайське, Нью-Йорк. Наніс авіаційні удари по районах населених пунктів Времівка, Нескучне, Олександропіль.
 
На Новопавлівському напрямку здійснював обстріли позицій наших військ із застосуванням танків, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районі населеного пункту Золота Нива. Завдав авіаційний удар у районі населеного пункту Мар’їнка. Вів наступальний бій у районі населеного пункту Водяне, успіху не мав.
 
На Запорізькому напрямку здійснював обстріли позицій захисників України із застосуванням ствольної та реактивної артилерії, танків в районах населених пунктів Новопіль, Ольгівське, Гуляйполе, Новоданилівка, Новояковлівка, Дорожнянка, Зелене Поле, Чарівне, Білогір’я.
 
На Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні займаних позицій. Ворог вживає заходів з поповнення втрат. Здійснював обстріли із застосуванням танків, ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення. 
 
Обстріляв об’єкти цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Степова Долина, Новомиколаївка, Степове, Партизанське, Андріївка, Мирне, Прибузьке, Миколаївка, Зоря, Луч, Іванівка, Князівка. З метою ведення повітряної розвідки активно застосовував БпЛА на зазначеному напрямку. Противник намагається відновити логістичне забезпечення своїх військ.
 
Корабельне угруповання противника продовжує зосереджувати зусилля на веденні розвідки та блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024