стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 23 серпня

23 Серпня 2022, 22:45
Ситуація на фронті 5403
Ситуація на фронті

Сто вісімдесят першу добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

Новина оновлюється зазначеним часом.

22:45

23 серпня підрозділами зенітних ракетних військ ЗСУ знищено п’ять БпЛА оперативно-тактичного рівня та вертоліт Ка-52, повідомляє керівництво ПСУ.

21:50

Харків знову обстріляли: про вечірній обстріл Шевченківського району міста повідомив міськголова Терехов. За попередніми даними, постраждалих немає

20:25

У Бєлгородській області росії горять боєприпаси. Місцева влада говорить про самозаймання і пояснює це «ефектом лінзи» у спекотну погоду, повідомляє Радіо Свобода.

18 серпня, у Бєлгородській області росії вже відбувалося подібне горіння боєприпасів. Тоді губернатор області зазначав, що причина невідома. Українське командування наразі не коментувало повідомлення про вибухи в прикордонній області росії. 

18:56

Оперативна інформація щодо російського вторгнення станом 18.00 23 серпня від Генштабу ЗСУ.

Триває сто вісімдесята перша доба героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню.

Противник продовжує зосереджувати зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області, утриманні захоплених районів Херсонської, частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей, відновленні боєздатності підрозділів, що зазнали втрат.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін. Окупанти задіяли ствольну артилерію для обстрілів неподалік Миколаївки та Залізного Мосту Чернігівської області.

На Харківському напрямку ворог обстрілював із ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Уди, Соснівка, Протопопівка, Слатине, Циркуни, Харків, Петрівка, Великі Проходи, Руські Тишки, Питомник та Коробочкине. Завдав авіаударів біля Питомника, Костянтинівки та Верхнього Салтова. З метою виконання завдань розвідки та коригування вогню артилерії задіяв БпЛА.

На Слов’янському напрямку зафіксовано обстріли неподалік Норцівки, Долини та Дібрівного. Завдав авіаційних ударів біля Богородичного. В районі Нової Дмитрівки вів повітряну розвідку БпЛА.

На Краматорському напрямку вогневого впливу з артилерії різних типів зазнали райони населених пунктів Сіверськ, Григорівка та Біленьке. Ворог задіяв авіацію для ударів біля Тетянівки та Пришиба. Здійснював розвідку позицій наших військ БпЛА.

На Бахмутському напрямку зафіксовано вогневе ураження територій в районах Бахмута, Бахмутського і Кодеми. Завдав авіаційних ударів неподалік Соледара та Бахмута.

Окупанти здійснили невдалу спробу розвідки боєм у напрямку населеного пункту Зайцеве, відійшли.

Наступальними та штурмовими діями противник намагався просунутися у напрямках населених пунктів Соледар, Кодема, Бахмут, Зайцеве та Курдюмівка, успіху не мав, відійшов.

На Авдіївському напрямку противник продовжив обстріли із всього спектру артилерійського озброєння  поблизу Авдіївки, Опитного, Водяного, Новобахмутівки та Невельського. Завдав авіаударів неподалік Мар’їнки і Красногорівки.

Наступальними діями намагався прорвати оборону наших військ та просунутися у напрямках населених пунктів Красногорівка, Первомайське і Невельське, успіху не мав, хаотично відступив.

На Новопавлівському напрямку ворог здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії біля Павлівки та Великої Новосілки. Невдало намагався покращити тактичне положення у напрямках Новомихайлівки та Золотої Ниви. 

На Запорізькому напрямку зафіксовано ворожий вогневий вплив у районах населених пунктів Щербаки, Новоданилівка, Гуляйпільське, Чарівне, Новосілка, Зелене Поле, Новопіль та Вишневе. Противник завдав авіаційних ударів біля Малинівки, Залізничного та Времівка.

На Південнобузькому напрямку ворог задіяв танки, ствольну артилерію та РСЗВ для обстрілів районів населених пунктів Посад-Покровське, Олександрівка, Прибузьке, Лупареве, Мирне, Новогригорівка, Червона Долина, Первомайське, Киселівка, Любомирівка, Андріївка, Новоолександрівка, Миколаївка, Князівка та Іванівка.

Завдав авіаударів біля Трудолюбівки, Андріївки та Новогригорівки. Для розвідки позицій наших військ та корегування вогню артилерії противник активно задіював БпЛА. 

Корабельне угруповання окупантів в акваторіях Чорного та Азовського морів продовжує виконувати завдання з блокування цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря та ураження військових об’єктів і елементів інфраструктури в глибині території України.

18:30

Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що судилище у Маріуполі над захисниками «Азовсталі» поставить крапку у переговорах з Росією, повідомила пресслужба Офісу президента. 

«Це зрозумілі людські умови. Якщо до наших полонених ставитимуться саме так, як ви сказали, то це не про «червоні лінії». Про які переговори, про що взагалі говорити? На цьому – крапка. Мені нічого додати», – сказав Зеленський.

18:10

Українські розвідники повідомляють, що російські окупанти обстрілюють золовідвали Запорізької ТЕС, щоб підняти хмари радіоактивного пилу, повідомляє пресслужба ГУР.

Окупанти використовують новий метод створення потрібної картинки на Запорізькій атомній станції для маніпуляції думкою громадськості та впливу на світове співтовариство.

Мінометні обстріли передмість Енергодару віднедавна мають конкретну ціль: золовідвали Запорізької ТЕС.

Це місця складування золи, яка утворюється в процесі роботи теплових електростанцій. Ці відходи мають високу концентрацію отруйних речовин та рівень радіації, що мінімум в 2,5 рази перевищує природний фон.

При висиханні утворюють пил, який здатен переміщуватися на значні відстані.

Внаслідок мінометних ударів по золовідвалах утворюються хмари пилу, які розносяться вітром по околицях Енергодара.

Моніторинг радіаційного фону, який здійснюється поблизу атомної станції, вказує на підвищення рівня радіації.

Російські загарбники намагаються представити ці дані як результати міфічних «обстрілів з боку ЗСУ».

17:55

Росіяни вдарили по приватних будинках у Дніпрі, повідомив мер міста Борис Філатов.

Окупанти завдали ракетного удару по приватних будинках на вулиці Томській. В ОВА додали, що по Дніпру вдарили ракетою Іскандер.

17:09

Українські військові на сході підбили ворожий гелікоптер К-52, повідомили на фейсбук-сторінці Об'єднаних сил.

«В День Державного Прапора України підрозділи зенітно-ракетних військ Сил оборони сходу знищили вертоліт К-52», – йдеться у повідомленні.

15:06

Збройні сили України знищили два склади з боєприпасами та два командні пункти у Херсонській області – у Чорнобаївці, Благодатному та Нововоскресенському, повідомили в оперативному командуванні «Південь».

«Нашими ракетно-артилерійськими підрозділами в рамках виконання вогневих завдань знищено склад з боєприпасами та командний пункт 247-го десантно-штурмового полку в Чорнобаївці, а також командний пункт 331 парашутно-десантного полку в Нововоскресенському і ще один склад з боєприпасами в Благодатному», – йдетьс у повідомленні.

Підтвердили втрати ворога в кількості 23 росіян, одного танка Т-72 та легкого броньованого тягача. 

В ОК «Південь» зазначили, що обстановка в операційній зоні на південнобузькому напрямку стабільно напружена, але контрольована.

14:31

На тимчасово окупованій території Херсонської області підірвали колаборанта, який займав посаду «заступника» так званого «глави департаменту внутрішньої політики», Ігоря Телегіна. Про це повідомили російські ЗМІ.

На жаль, так звані ЗМІ стверджують, що колаборант живий.

Херсонські видання називають Телегіна приятелем гауляйтера Володимира Сальдо та «фейковим афганцем».

14:23

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія отримає потужну відповідь у разі збільшення кількості обстрілів 23-24 серпня.

Про це він  сказав на спільній з президентом Польщі Анджеєм Дудою зустрічі зі ЗМІ в Києві, пише УП.

 

«Будуть бити нас – будуть отримувати відповідь, потужну відповідь. Хочу сказати, що з кожним днем – думаю, ви це бачите в інформаційному просторі, – з кожним днем ця відповідь буде наростати. Буде все сильніше та сильніше», – сказав Зеленський.

Він зазначив, що має інформацію від української розвідки та іноземних партнерів щодо планів Росії, і що загроза збільшення кількості обстрілів 23-24 серпня є. Водночас президент сказав, що така загроза з боку Росії є щоденною і постійною.

Зеленський також підкреслив, що Україна не розрізняє, завдає РФ ударів по Києву чи по Донбасу, і відповідатиме на всі обстріли.

«Для мене, як для президента, упевнений, як для кожного українця, Київ, Чернігів, Донбас – усе це однакове. Там усі наші українці живуть. У Харкові, Запоріжжі. Відповідь така сама буде і в цих містах», – підсумував президент.  

13:47

Працівники ДБР повідомили про підозру двом військовослужбовцям 37-ї окремої гвардійської мотострілецької Донської Будапештської Червоного прапора ордена Червоної зірки бригади, 36-ї загальновійськової армії Східного військового округу ЗС РФ (військова частина 69647 с. Кяхта, Бурятія).

Російські військові, які зайшли на територію Київщини, не лише використовували цивільне населення для прикриття «живим щитом», а й застосовували проти нього тортури, інші види насильства.

Крім того, військові РФ обстрілювали житлові та інфраструктурні будинки, займалися мародерством.

В ДБР зазначили, що ідентифікація інших військових злочинців армії РФ та документування їхніх злочинів триває.

13:45

Російські війська обстріляли Шевченківський район Харкова з артилерії, повідомив мер міста Ігор Терехов.

13:37

Окупаційна влада та російські пропагандисти заявили про пряме влучання в будівлю «адміністрації» ватажка так званої «ДНР» Дениса Пушиліна в центрі Донецька. 

Пропагандисти повідомили, що у будівлю влучив снаряд. Там буцімто почалася пожежа.

Російський «Интерфакс» пише, що сам Пушилін не постраждав.

13:34

Українська розвідка оприлюднила «методичні рекомендації», які розробили окупанти для пропаганди у Запорізькій та Херсонській областях, повідомила пресслужба ГУР.

З документа випливає, що єдиним органом, який курує роботу окупаційних адміністрацій на захоплених українських територіях визначено кремлівську партію «Единая Россия». Будь-які інші організації можуть з’являтися з погодження і жорсткого контролю путінської партії.

У преамбулі зазначено, що «документ розповсюджується виключно для інструкторів, афільованих керівництвом партії і не може бути переданий на ознайомлення третім особам».

Згідно з опублікованим розвідкою документом, окупантам дозволений «збір матеріальних коштів у населення», однак заборонено брати харчові продукти та медикаменти через часті випадки отруєння.

Документ також містить перелік питань, які найчастіше ставлять окупантам:

  • Я не хочу жити в РФ – Ви просто боїтеся. РФ країна великих можливостей (повідомити органам військової поліції);
  • Чому ви це робите, вам платять? – Ні, ми добровольці (не члени партії);
  • Кажуть, що в РФ злидні – Це брехня, в РФ майже кожен може дозволити собі особистий автомобіль;
  • Чому військова техніка знаходиться поруч з будинками? – З метою вашого захисту і безпеки. Невже Зеленський нас ненавидить? – Зеленський нічого не вирішує, все вирішують куратори зі США (згадати, що він "наркоман");
  • В Криму все спокійно?  – Так, завдяки армії РФ кримчани давно не чули звуки стрілянини.

13:11

Через обстріли Енергодару 22 серпня було поранено працівника Запорізької АЕС, який згодом помер у реанімації, повідомив мер Енергодару Дмитро Орлов.

Поранень зазнав працівник Запорізької АЕС – слюсар цеху теплової автоматики та вимірювань Владислав Мітін, 1996 року народження.

11:35

Міський голова Дніпра Філатов підтвердив обстріл міста та закликав містян залишатись в укриттях. Попередньо відомо про падіння уламків ракет на приватні будинки

10:46

Окупанти завезли на ЗАЕС ще більше військових і техніки.

22 серпня росіяни завезли ще два БТР і шість спецвантажівок до ремонтної зони станції. Крім того, на Запорізькій АЕС стало більше військових, повідомили у Енергоатомі.

Загалом на території станції тепер дислоковано понад 40 одиниць військової техніки.

Біля першого енергоблоку – 16 військових машин, біля другого – сім. Ще 12 одиниць техніки окупанти загнали під естакаду.

09:08

Окупанти вночі знову обстріляли два райони Дніпропетровської області: Криворізький та Нікопольський.

Криворізький район: росіяни вдарили «Ураганами» по Зеленодольській громаді, загинула 45-річна жінка, її чоловіка госпіталізували. Будинок родини понівечений.

Нікопольський район: по Марганецькій громаді росіяни двічі стріляли з важкої артилерії, 13 «прильотів». У Марганці постраждали дві жінки — 61 та 63 років, одна з них госпіталізована. У місті пошкоджені шість будинків, газогін та водогін.

По Червоногригорівській громаді росіяни також били з артилерії, понівечені з десяток будинків та лінія електропередач. Без світла до тисячі людей.

08:52

08:47

Розвідка США підтвердила плани Росії вдарити по інфраструктурі України

Американська розвідка повідомляє, що Росія активно нарощує спроможності для завдання ракетного удару

08:03

Мер Харкова Ігор Терехов повідомив, що День міста розпочався із чергових російських обстрілів. Уранці окупанти вдарили по Київському району. Снаряд влучив у приватний будинок, ніхто не постраждав.

07:00

Оперативна інформація станом 06.00 23.08.2022 щодо російського вторгнення

Слава Україні! Розпочалася сто вісімдесят перша доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

На Волинському та Поліському напрямках у прикордонних районах противник активно застосовує засоби радіоелектронної боротьби.

Зберігається загроза завдання ракетних та авіаційних ударів з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник із ствольної артилерії здійснював обстріли цивільної та військової інфраструктури населених пунктів Чернігівської та Сумської областей.

На Слобожанському напрямку ворог веде бойові дії з метою утримання раніше зайнятих районів та рубежів, намагається покращити тактичне положення.

На Харківському напрямку ворог обстрілював із ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Одноробівка, Соснівка, Цупівка, Нове, Замулівка, Докучаєвське, Питомник, Старий Салтів, Велика Рогань та Івашки. Завдав авіаударів біля Питомника та Мосьпанового. Для розвідки позицій наших військ та коригування вогню артилерії задіяв БпЛА.

На Слов’янському напрямку противник здійснював вогневе ураження із танків, ствольної артилерії та РСЗВ неподалік Норцівки, Краснопілля та Долини. Завдав авіаудару неподплік Богородичного.

На Донецькому напрямку зусилля ворога зосереджуються на веденні активних дій на Бахмутському і Авдіївському напрямках.

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли неподалік Григорівки, Роздолівки, Біленького та Спірного.

На Бахмутському напрямку окупанти здійснювали вогневе ураження неподалік Бахмута, Майорська, Соледара, Зайцевого, Шумів та Кодеми. Противник намагався провести розвідку боєм у районі населеного пункту Зайцеве, а також вести штурмові дії поблизу Соледара та Кодеми, успіху не мав, відійшов.

На Авдіївському напрямку ворог задіяв танки, ствольну артилерію та реактивні системи залпового вогню в районах Водяного, Новобахмутівки, Красногорівки, Опитного і Невельського. Завдавав авіаудару біля Мар’їнки. Вів наступ біля Красногорівки і Первомайського, успіху не мав.

На Новопавлівському напрямку здійснив обстріли районів населених пунктів Павлівка, Пречистівка, Вугледар. Вів наступальні бої в районах населених пунктів Новомихайлівка, Золота Нива, успіху не мав.

На Запорізькому напрямку зафіксовано вогневий вплив неподалік Залізничного, Оріхова, Червоного, Бурлацького, Зеленого Поля, Степового, Новопавлівки та Новоандріївки. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Малинівка, Ольгівське, Залізничне та Новопіль.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні займаних позицій та недопущенні просування наших військ. Вживає заходів з поповнення втрат. Здійснював обстріли із танків та артилерії різних типів в районах населених пунктів Парутине, Лимани, Лозове, Шевченкове, Мирне, Українка, Киселівка, Потьомкине, Широке, Іванівка, Осокорівка, Добрянка, Пришиб, Квітневе. Завдав авіаційних ударів поблизу Трудолюбівки, Потьомкиного та Андріївки. З метою ведення повітряної розвідки активно задіяв БпЛА.

Корабельне угруповання противника в акваторіях Чорного та Азовського морів основні зусилля зосереджує на блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря та ураженні військових об’єктів і елементів інфраструктури в глибині території України.

 

 

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024