стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 15 серпня

15 Серпня 2022, 23:30
Війна в Україні 4614
Війна в Україні

Сто сімдесят третю добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:30

Харків під артилерійським обстрілом. Орки гатять по Київському району, – повідомив міський голова Ігор Терехов

21:10

Проросійська окупаційна влада Донецької області «судить» ще п’ятьох іноземців, які, ймовірно, воювали на боці України. Про це інформує «Бабель».

Так звану «участь найманця у військових діях та підготовку для насильницького захоплення влади» закидають британцю Джону Хардінгу, шведу Матіасу Густавссону та хорвату Векославу Пребегу. Для них вимагають смертну кару. 

Британцію Ендрю Хіллу закидають «участь у бойових діях», а британцю Ділану Хілу — «вербування найманців».

20:50

На Запорізькому напрямку Зенітно-ракетні підрозділи Повітряних сил ЗСУ збили два російські безпілотники та ворожу ракету «повітря-поверхня» Х-59. Крім того, вранці повітряні сили збили гвинтокрил Ка-52.

20:01

ЗСУ знищили ворожий склад і контрольно-спостережний пункт у східній частині селища Тернова Харківської області. Відео показав командир загону сил спеціальних операцій «Азов Харків» Анатолій Сидоренко, – пише Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Воїнам вдалося знищити 2 автомобілі; 2 БМП; контрольно-спостережний пункт; склад із боєприпасами; 7 окупантів.

19:30

Президент Володимир Зеленський підписав указ про створення консультативної ради з питань деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території АР Крим та міста Севастополя. Про це йдеться в указі президента №579

19:04

Російські війська завдали понад 22 тисячі ударів по цивільних обʼєктах в Україні. І тільки 300 ударів були по військових, – повідомляє радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

18:57

Внаслідок ранкового обстрілу Харкова постраждали загалом девятеро людей: пятеро отримали медичну допомогу одразу, ще четверо звернулися до медиків пізніше.

На жаль, одна жінка 75 років внаслідок отриманих поранень померла. Стан ще одного пораненого оцінюють як важкий, – повідомляє голова ОВА Олег Синєгубов.

18:37

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення:

На Волинському та Поліському напрямках підрозділи збройних сил республіки білорусь виконують завдання з посилення охорони ділянки білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях.  Тривають заходи перевірки бойової готовності збройних сил білорусі. Орієнтовно це продовжиться до 20 серпня цього року. Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території і повітряного простору республіки білорусь.

На Сіверському напрямку з метою демонстрації своєї присутності та сковування підрозділів Сил оборони ворог обстріляв із ствольної артилерії райони населених пунктів Басівка, Могриця, Голишівське та Будки Сумської області.

На Харківському напрямку противник з метою недопущення створення Силами оборони сприятливих умов для переходу у наступ продовжує знищення військових та цивільних обʼєктів із усіх наявних засобів вогневого ураження. Вогнем танків, ствольної та реактивної артилерії робить це у районах населених пунктів Слобожанське, Пʼятихатки, Ртищівка, Одноробівка, Соснівка, Слатине, Світличне, Шевелівка, Нове, Дементіївка, Питомник, Руська Лозова, Руські Тишки, Коробочкине та Протопопівка. Окупанти задіяли авіацію для ударів біля Верхнього Салтова, Соснівки і Ртищівки. Ворог спробував прорвати оборону наших військ на напрямку Козача Лопань – Уди. Українські воїни жорстко зустріли загарбників та відкинули назад.

На Слов’янському напрямку ворог концентрованим вогнем артилерії безуспішно намагався відтіснити наших захисників в районах Грушувахи, Краснопілля, Асіївки та Мазанівки. Потім штурмовими діями намагався покращити тактичне положення на напрямку Довгеньке - Мазанівка, успіху не мав, відійшов.

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли противника біля Спірного, Івано-Дар’ївки і Райгородка. Ворожа авіація діяла неподалік Спірного та Пришиба. Наступальними та штурмовими діями окупанти намагалися просунутися у напрямках Івано-Дарʼївки, Виїмки і Веселого. Зазнали повної невдачі та хаотично відійшли на раніше зайняті позиції.

На Бахмутському напрямку противник, застосуванням наявних засобів вогневого ураження по районах населених пунктів Костянтинівка, Бахмут, Весела Долина, Васюківка, Бахмутське, Соледар, Шуми, Північне, Білогорівка, Яковлівка, Федорівка, Зайцеве і Вершина, намагався створити сприятливі умови для подальшого наступу на окремих ділянках. Завдав авіаударів поблизу Соледара та Яковлівки. Здійснив спробу штурмових дій з району Вуглегірської ТЕС у напрямку населеного пункту Вершина. Зазнав втрат та відійшов.

На Авдіївському напрямку зафіксовано обстріли районів Красногорівки, Пісків, Опитного, Водяного і Мар’їнки. Також окупанти завдали авіаційних ударів біля Нью-Йорка, Водяного та Новобахмутівки. Ворог безуспішно намагався покращити тактичне положення у напрямку Старомихайлівки і Невельського.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник обстрілював із танків, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів по лінії зіткнення. Задіяв авіацію для ударів неподалік Новомихайлівки, Єлизаветівки, Щербаків та Чарівного. Окупанти спробували наступати на напрямках Славне – Новомихайлівка, Солодке – Водяне, Солодке – Володимирівка, Єгорівка – Павлівка.  Отримали жорстку відсіч, зазнали втрат та відкотилися назад.

На Південнобузькому напрямку противник здійснював обстріли із танків та артилерії різних типів по лінії зіткнення та в глибині оборони з метою недопущення перегрупування українських підрозділів та створення ними сприятливих умов для проведення контрнаступу. Ворог завдав авіаційних ударів неподалік Андріївки,  Мирного, Благодатного і Лозового.

В Чорноморській та Азовській морських операційних зонах корабельне угруповання противника основні зусилля зосереджує на веденні розвідки, блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря та ураженні військових об’єктів і елементів інфраструктури в глибині території України. В готовності до застосування високоточної зброї перебувають три носії крилатих ракет морського базування типу Калібр.

17:57

Окупанти продовжують захоплювати в Енергодарі об’єкти та підприємства, встановлювати там свої порядки і чинити тиск на працівників.

Так, за словами мера міста Дмитра Орлова, військові рф захопили Енергодарське відділення «ВП Василівський відділ «ДУ Запорізький ОЦ КПХ МОЗ» (лабораторний центр), штат якого 33 особи. 

Працівники відмовились від співпраці з окупантами і відзавтра на роботу не виходитимуть.

17:21

В окупованій Донецькій області загинув заступник очільника ради Алтайського краю євген новіков. Його смерть підтверджують ТАСС і «Тайга.инфо». За даними російських волонтерів, він потрапив під ракетний обстріл 10 липня і відтоді вважався зниклим безвісти, але тепер його впізнали серед загиблих, – пише Бабель.

16:42

СБУ повідомила про підозру ще двом «високопосадовцям» окупаційної влади рф на тимчасово захоплених територіях сходу України, зібравши докази їхньої добровільної співпраці з ворогом.

Йдеться про «голову» так званої «тимчасової цивільної адміністрації Куп’янського району Харківської області» та «очільницю» відділу агропромислового розвитку «адміністрації Новопсковського району лнр», незаконно створеного окупантами на території Старобільського району Луганщини.

16:29

Оперативне командування «Південь» звітує про завдані окупантам втрати:

  • мінус 31 особа живої сили ворога
  • 1 танк Т-72
  • 2 самохідні гармати «Піон»,
  • 1 самохідна артустановка,
  • 1 мінометний комплекс «Сані» 
  • 2 одиниці автомобільної техніки
  • 2 склади з ворожими боєприпасами в Благодатівці та Новопетрівці.

16:27

У Сумській області на міні підірвався комбайн, який працював на полі в селі Грабовське. Водій у лікарні, – пише Бабель.

16:19

Енергодар – під обстрілом, – повідомляє міський голова Дмитро Орлов.

15:54

Укрзалізниця посилює заходи безпеки на залізничному вокзалі Харкова.

Відзавтра на вокзалі запрацює встановлена комплексна система огляду багажу пасажирів, яка містить два стаціонарні металошукачі («рамка»), два рентгенотелевізійні інтроскопи, ручні металодетектори.

Потрапити до вокзалу Харкова буде можливо лише через центральний вхід, відправка поїздів здійснюватиметься з першої платформи.

15:35

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай підтвердив удар ЗСУ по штабу російської «ПВК Вагнера» у Попасній Луганської області.

Він заявив, що там могли загинути «понад 100 «вагнерівців» з керівного складу», – пише Бабель.

Гайдай додав, що серед загиблих так званого «кухаря путіна» євгена пригожина, найімовірніше, не було, проте могли загинути його заступники.

14:35

Верховна Рада продовжила воєнний стан в Україні на 90 днів.

Він триватиме до 21 листопада 2022 року. Також парламент проголосував за затвердження Указу про «Про продовження строку проведення загальної мобілізації». 

Обидва голосування «За» – 328 депутатів.

14:26

В Івано-Франківській області арештовано та передано в АРМА активи двох російських компаній на понад 200 мільйонів гривень, – повідомляють у СБУ.

Кінцевим бенефіціаром 100% статутного капіталу в одній із них є російський уряд, в іншому йому належить 75%, а решта – Україні. 

Встановлено, що рф володіє підприємствами через ланцюжок пов’язаних між собою установ – два російські банки та одне ТОВ.

14:23

Спільний координаційний центр в рамках Чорноморської зернової ініціативи ООН дозволив ще шести суднам, що прибули для перевірки, прохід через морський гуманітарний коридор в Чорному морі, – повідомляє речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

14:18

Внаслідок підриву на міні у Затоці Одеської області 14 серпня загинули троє людей, ще двоє перебувають у лікарні.

14:07

російські військові почали вивозити сім'ї з Мелітополя, – повідомляє мер міста Іван Федоров.

13:56

Уранці окупанти двічі обстріляли Новгород-Сіверську громаду на Чернігівщині. Про це повідомляє голова ОВА В'ячеслав Чаус.

Загалом повідомляється про понад 130 вибухів. Попередньо, без жертв.

13:34

Керівництво рф продовжує агітувати російських держслужбовців до роботи на тимчасово окупованих територіях України.

Згідно з рішенням адміністрації Бєлгорода співробітникам мерії, керівникам та працівникам муніципальних закладів в період їхньої можливої роботи у «ДНР» та «ЛНР» обіцяють виплачувати подвійний оклад у рублях, – повідомляє ГУР Міноборони.

12:42

Зеленський звільнив начальників управлінь СБУ у Київській, Львівській та Тернопільській областях.

Новим начальником СБУ столиці став звільнений очільник СБУ Львівщини.

12:41

Кількість поранених внаслідок ранкового обстрілу Салтівського району Харкова зросла до п’яти

11:21

СБУ затримала медика, який коригував ракетні удари по Одеській області.

11:18
Мер Харкова повідомив, що окупанти знову влучили поряд із зупинкою громадського транспорту. Внаслідок обстрілу двоє людей поранено.

Також, за повідомлення, внаслідок обстрілу Салтівського району горить гаражний кооператив, пошкоджень зазнав дев'ятиповерховий будинок.

10:54

Третій збитий «Алігатор» за 2 доби: Повітряні сили влучили у ворожий Ка-52 на Донбасі

"15 серпня, на Донеччині, близько 8:00 знищено черговий вертоліт Ка-52 російських окупаційних військ. Це вже третій Ка-52 рашистів, приземлений Силами оборони за дві доби!" – написали у Повітряних силах

09:35

Голова Луганської ОВА Гайдай підтвердив удар ЗСУ по базі ПВК Вагнера у Попасній.

«ЗСУ знову вдало відпрацювали по ворожому штабу, на який привів один із представників ЗМІ Росії. Цього разу вчора в Попасній, де влучним ударом розбито штаб ПВК Вагнера», - зазначив він.

09:11

Загальні втрати росіян за час повномасштабного вторгнення в Україну:

  • особового складу – близько 43 750 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1876 (+12) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 4141 (+15) од,
  • артилерійських систем – 985 (+5) од,
  • РСЗВ – 261 од,
  • засобів ППО – 136 од,
  • літаків – 233 од,
  • гелікоптерів – 195 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 787 (+3),
  • крилатих ракет – 187 од,
  • кораблів / катерів – 15 од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3044 (+5) од,
  •  
  • спеціальної техніки – 92 (+1) од.

08:50

Цієї ночі росія завдала інтенсивних ракетних ударів по Харкову та області. Близько третьої ночі був пуск понад 10 ракет з російського Бєлгорода.

Попередньо кілька ракет влучили в місто Мерефа, пошкоджено об'єкт інфраструктури та промислову будівлю. Ще один «приліт» зафіксували в Чугуєві. Решта ракет до цілей не долетіла.

08:10

Обстріли Сумщини та прильоти у Харкові

• Вночі Харків обстріляли. Постраждав Слобідський район міста. Є влучання на територію одного з підприємств міста.

• Упродовж минулої доби на Сумщині було більше як 100 прильотів.За день росіяни здійснили 11 обстрілів прикордонних громад області − Білопольської, Есманської, Юнаківської, Хотіньської

• Кабмін хоче повернути акцизний збір для всіх видів палива. Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкт про скасування пільгового оподаткування на пальне. 

07:12

Голова Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко повідомив, що російські війська вночі знову обстріляли Нікополь.

Для обстрілу міста окупанти використали РСЗВ. Інші подробиці не повідомляються. Євтушенко закликав мешканців міста перебувати у укриттях

7:00

Оперативна інформація станом 06.00 15.08.2022 щодо російського вторгнення

Слава Україні! Розпочалася сто сімдесят третя доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала.

Ворог здійснив обстріли із ствольної артилерії в районах населених пунктів Люте, Іскрисківщина та Біловоди Сумської області.

На Харківському напрямку противник обстріляв із танків та реактивної артилерії райони населених пунктів Світличне, Шаповалівка, Прудянка, Дементіївка, Питомник, Великі Проходи, Руські Тишки, Перемога, Верхній Салтів, Гусарівка, Базаліївка, Стара Гнилиця та Протопопівка. Завдав авіаційних ударів біля Ртищівки та Верхнього Салтова.

На Слов’янському напрямку ворог здійснював вогневе ураження із артилерії різних типів неподалік Великої Комишувахи, Бражівки, Залимана, Вірнопілля, Мазанівки та Богородичного.

Вів штурмові дії у напрямку Тихоцьке - Долина, успіху не мав, зазнав втрат, відійшов.

На Краматорському напрямку противник намагається вести наступальні дії. Активно задіює штурмову та армійську авіацію. Зафіксовано обстріли неподалік Білогорівки, Григорівки, Стародубівки, Веселого, Федорівки та Сіверська.

На Бахмутському напрямку ворог активізував розвідку переднього краю нашої оборони, здійснював обстріли із артилерії та танків біля Торецька, Бахмутського, Білогорівки, Курдюмівки, Василівки, Зайцевого і Залізного. Завдав авіаційних ударів в районі населеного пункту Соледар. Вів наступальні бої в напрямках Соледара та Кодеми, успіху не мав, відійшов.

На Авдіївському напрямку зафіксовано обстріли поблизу Срібного, Красногорівки, Опитного, Первомайського, Новобахмутівки та Мар’їнки, а також авіаудар біля Красногорівки.

З метою покращення тактичного положення окупанти вели наступальні бої у напрямку Пісків та Первомайського, успіху не мали, відійшли.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог здійснював обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Вугледар, Велика Новосілка, Новомихайлівка, Новоданилівка, Тернувате, Бурлацьке, Чарівне, Зелене Поле, Мала Токмачка, Полтавка, Новоандріївка та Привільне.

Вів повітряну розвідку БпЛА біля Степногірська, Щербаків, Степового і Гуляйполя.

У напрямку населеного пункту Времівка наші воїни знешкодили розвідгрупу окупантів. Ворог вів наступальні бої у напрямку Павлівки, успіху не мав, відійшов.

На Південнобузькому напрямку противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих районів. Здійснював обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Степова Долина, Лимани, Прибузьке, Новомиколаївка, Котляреве, Партизанське, Первомайське, Благодатне, Кобзарці, Веселий Кут, Тернівка, Андріївка, Лозове, Токарєве, Зарічне та Ольгине. Завдав авіаційних ударів поблизу Білогірка та Андріївки.

Вів повітряну розвідку БпЛА неподалік Снігурівки, Червоного Яру і Білої Криниці.

В готовності до застосування високоточної зброї перебувають два носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

Російська пропаганда продовжує брехати, вигадуючи неіснуючі перемоги і покриваючи злочини своєї армії та найманців. Тому закликаємо довіряти інформації тільки з перевірених джерел та не розповсюджувати російські фейки і дезінформацію.

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024