стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 13 серпня

13 Серпня 2022, 18:20
Війна в Україні 4951
Війна в Україні

Сто сімдесят першу добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

Новина оновлюється зазначеним часом.

18:20

Оперативна інформація Генштабу станом на 18:00:
На Волинському та Поліському напрямках підрозділи збройних сил республіки білорусь виконують завдання з посилення охорони ділянки білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях.
На Сіверському напрямку ворог здійснив обстріли із артилерії різних калібрів по районах населених пунктів Сеньківка, Грем’яч і Пушкарі на Чернігівщині та Басівка і Кіндратівка Сумської області. Провів повітряну розвідку прикордонних районів безпілотними літальними апаратами.
На Харківському напрямку ворог обстрілював цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Харків, Уди, Прудянка, Руська Лозова, Черкаські та Руські Тишки, Петрівка, Старий Салтів, Іванівка, Гусарівка, Леб’яже та Коробочкине. Завдав авіаударів біля Старого Салтова, Гусарівки та Мосьпанового. Підтримує високу інтенсивність ведення розвідки БпЛА.
Противник намагався покращити тактичне положення в районі населеного пункту Питомник. Наші воїни гідно зустріли окупантів - завдали втрат та змусили тікати.
На Слов’янському напрямку ворог здійснював вогневе ураження із танків, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню біля Вірнопілля, Богородичного, Великої Комишувахи, Довгенького, Краснопілля, Долини та Дібрівного. Завдав авіаудару в районі населеного пункту Залиман. Неподалік Нової Дмитрівки та Долини намагався прорвати оборону наших військ, успіху не мав, відійшов.
На Краматорському напрямку противник задіяв ствольну та реактивну артилерію для обстрілів районів Краматорська, Верхньокам’янського, Сіверська, Григорівки та Кривої Луки.
Штурмовими діями намагався покращити тактичне положення поблизу Івано-Дар’ївки та Виїмки. Отримав жорстку відсіч та відступив.
На Бахмутському напрямку зафіксовано обстріли військової та цивільної інфраструктури поблизу Часового Яру, Бахмута та ще семи населених пунктів. Ворог завдав авіаційних ударів неподалік Яковлівки, Спірного, Веселої Долини, Кодеми, Соледара, Бахмута, Зайцевого і Бахмутського.
Наступальними та штурмовими діями противник намагався просунутися біля Яковлівки, Бахмута, Вершини та Зайцевого, успіху не мав. В окремих районах ще тривають бойові дії.
На Авдіївському напрямку ворог обстрілював із танків та реактивної артилерії райони населених пунктів Курахове, Нью-Йорк, Мар’їнка, Красногорівка та Олександропіль. Завдав авіаудару біля Мар’їнки.
Наступальними діями окупанти намагаються прорвати оборону наших військ у напрямках Олександрополя, Красногорівки, Авдіївки, Мар’їнки та Пісків. Тривають жорсткі бої.
На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник здійснює вогневе ураження неподалік Володимирівки, Павлівки, Вугледара та низки інших населених пунктів. Завдав авіаційних ударів по районах Новосілки, Павлівки, Володимирівки та Червоного.
Спроби загарбників покращити тактичне положення у напрямках Павлівки та Новосілки зазнали краху.
На Південнобузькому напрямку ворог обстріляв цивільну інфраструктуру поблизу Степової Долини, Парутиного, Прибузького та інших. Авіація противника діяла біля Андріївки, Осокорівки, Білої Криниці та Лозового.
Окупанти безрезультатно спробували просунутися в районах населених пунктів Лозове та Широке. З втратами відступили.

17:53

У Херсонській області окупанти знищили автозаправні станції.

Про це повідомляється на сторінці Херсонської ОВА.

За повідомленням обласної держадміністрації, російські військові захопили та знищили 11 АЗС біля сіл Посад-Покровське, Петропавлівка, Чорнобаївка, Степанівка та у Херсоні, Новій Каховці та Бериславі. 

17:34

Керівний склад російської армії покинув своїх солдатів та переміщується за правий берег річки Дніпро у Херсонській області.

Про це повідомляє голова Миколаївської ОВА Віталій Кім у Telegram.

«Не дуже, але трохи жаль тупих орків, яких покинули на правому березі Дніпра. Весь керівний склад переміщується за Дніпро», – написав він.

16:50

У Маріуполі близько 15:40 було гучно. Радник мера міста натякнув на вдалу роботу українських захисників.

«Вибух, який чуло все місто. Всі райони. Подробиці – згодом. І так. Не без нас», – написав Андрющенко.

16:36

В окупованому Мелітополі повідомляють про вибухи. 

Про це написав у своєму телеграм-каналі міський голова Мелітополя Іван Федоров.

«Сьомий день поспіль наші сили супротиву не дають рашистам ні секунди спокою. Зафіксовано гучний вибух в північно-східній частині Мелітополя. Чули мешканці всіх навколишніх районів і навіть населених пунктів поблизу міста. Чекаємо на гарні новини про чергові втрати русні», – йдеться у дописі.

14:36

Російські окупанти вкотре вдалися до провокацій щодо Запорізької АЕС, знову ведуться обстріли, повідомив міський голова  Енергодара Дмитро Орлов.

«Надійшла інформація про чергові провокації з боку окупантів. За свідченнями місцевих мешканців, з району паркової зони в бік Запорізької АЕС та промислової території знову ведуться обстріли. Проміжок між вильотом та прильотом становить 3-5 секунд», –повідомив Орлов.

Він закликав жителів Енергодара бути обережними та за можливості обмежити перебування на вулицях міста.

14:15

Перше судно, яке з початку повномасштабного вторгнення рф зайшло в українські порти під завантаження агропродукцією, в вранці 13 серпня залишило порт «Чорноморськ» Одеської області, повідомили в Мінінфраструктури.

«Сьогодні вранці балкер FULMAR S (під прапором Барбадосу) вийшов у напрямку Туреччини. Судно об'єдналося в караван з балкером THOE. На борту двох суден – 14,5 тис. тонн агропродукції», – йдеться в повідомленні.

Під час реалізації ініціативи про безпечне транспортування агропродукції вже 16 суден вирушили з українських портів, на їх борту 450 тисяч тонн агропродукції.

13:40

Минулої доби внаслідок обстрілів населених пунктів Донецької області загинуло п'ятеро людей, ще 35 мирних жителів дістали поранень.

Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

«За 12 серпня росіяни вбили п'ятьох мирних жителів Донбасу: двох у Краматорську, одного в Бахмуті, одного в Кураховому й одного в Кодемі. Ще 35 людей дістали поранень», – написав Кириленко в телеграм-каналі в суботу.

За його словами, наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

13:30

Вранці 13 серпня російсько-окупаційні війська обстріляли Шосткинський район Сумської області.

Про це повідомив начальник Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Як зазначив очільник області, під вогонь потрапили природоохоронні території.

«Зранку росіяни почали гатити по Шосткинському району – з о пів на дев'яту з мінометів та артилерії. Під ворожим вогнем опинилися природоохоронні території», – написав очільник ОВА.

Він додав, що подробиці будуть повідомлені згодом.

12:51

За минулу добу ППО Сухопутних військ ЗС У на сході України знищили штурмовик Су-25 та 4 БПЛА типу Орлан-10

12:50

На Руську Лозову скинули фосфорні бомби, – глава громади

Дергачівщина на Харківщині під шквалом обстрілів. Проти цивільного населення Руської Лозової окупанти вкотре застосували заборонену Женевською конвенцією зброю. У селі спалахнули пожежі, згоріло декілька приватних будинків. Інформації про постраждалих поки немає

12:31

Окупанти готують провокації під українським прапором на ЗАЕС - ГУР

Російські загарбники обстрілюють Запорізьку АЕС із села Водяне. При цьому вони готуються продукувати нові фейки.

 «Окупанти активно створюють «картинку» для власної пропаганди. З цією метою на станцію нещодавно завезли два автобуси «масовки», яка має виконувати роль начебто «місцевих жителів та персоналу». Справжні місцеві мешканці та персонал відмовляються брати участь у подібних постановках», – зазначили в Головному управлінні розвідки (ГУР).

До стели «Енергодар» на в’їзді в місто рашисти підігнали самохідну артилерійську установку «Піон» із нанесеною білою фарбою літерою «Z». На САУ піднято синьо-жовтий український прапор.

Вочевидь, вона використовуватиметься для чергових провокацій з метою звинувачення ЗСУ

 

12:15

Ще два судна з українським збіжжям вийшли із порту Чорноморськ. Про це повідомляє в твіттері Міністерство оборони Туреччини.

Перше з них - Fulmar S під прапором Барбадосу з 12 тисяч тонн кукурудзи, пункт призначення - Іскендерун на півдні Туреччини.

Друге - Thoe під прапором Маршаллових островів з 3 тисячами тонн соняшникового насіння, воно йде в Текірдаг, порт в європейській частині Туреччини, на березі Мармурового моря.

Тим часом, до порту «Південний» прибув балкер Brave Commander, його мають завантажити зерном для Африки.

12:08

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім та генерал Дмитро Марченко, який займається обороною області, анонсували найближчим часом "певні результати" та пообіцяли розповісти про них

10:50

Британська розвідка назвала ключову вразливість ворога на Півдні

Війська окупантів значно послабились через роботу наших ЗСУ по мостах Херсону. Вони знищені й це не дозволяє окупантам суттєво поповнювати військові резерви.

Наразі наземне постачання на західному березі Дніпра залежить лише від двох понтонних переправ. Тож розмір будь-яких запасів, які росії вдасться тут створити, ймовірно, буде ключовим фактором витривалості їх сил

10:21

Вже понад 1072 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф

 За добу зросла кількість поранених – понад 711. Від дій рашистів загинули більше 360 діток

09:20

Загальні втрати росіян за час повномасштабного вторгнення в Україну:

  • особового складу / personnel - близько/ about 43400 (+200) осіб ліквідовано / persons were liquidated,
  • танків / tanks ‒ 1856 (+7) од,
  • бойових броньованих машин / APV ‒ 4115 (+7) од,
  • артилерійських систем / artillery systems – 978 (+3) од,
  • РСЗВ / MLRS - 261 (+0) од,
    засоби ППО / Anti-aircraft warfare systems - 136 (+0) од,
  • літаків – 233 (+0) од,
  • гелікоптерів – 193 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 779 (+1),
  • крилаті ракети - 187 (+2),
  • кораблі /катери - 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн - 3036 (+15) од,
  • спеціальна техніка - 91 (+1). 

08:41

Компанія Maxar оприлюднила супутникові знімки білоруського аеродрому біля села Зябровка, де місцеві ввечері 10 серпня чули звуки вибухів та спалахи світла. На фотографії видно сліди пожежі на злітно-посадковій смузі, які нагадують контури літака

08:15

ЗСУ знову вдарили по греблі Каховської ГЕС на Херсонщині. Тепер пересуватися нею неможливо

Про це повідомляє Оперативне командування «Південь».

За даними військових, використати греблю для пересування вже не вдасться.

08:11

Дніпропетровщина вночі знову була під вогнем окупантів 

Російська армія ударила по двох районах – Нікопольському та Криворізькому.

Нікополь ворог обстріляв з "Градів" – скерував по житлових кварталах 30 реактивних снарядів. У місті пошкоджено 11 багатоповерхових, 13 приватних будинків та дитячий садок.

Виведено з ладу газогін та лінію електропередач. На щастя, люди не постраждали.

07:32

Мер Харкова Терехов повідомляє про ще одну неспокійну ніч у місті:

"Там, куди потрапили ворожі ракети, немає нічого, що хоч би віддалено нагадувало військові об'єкти. Вони б'ють виключно по цивільній інфраструктурі, намагаючись позбавити нас навчальних закладів, транспорту, а людей їхнього житла".

Від обстрілу рашистів постраждав коледж, пошкоджено комунікації критичної інфраструктури, а також житлові будинки, осколками посічено кілька тролейбусів.

На щастя, ніхто не постраждав

07:00

Оперативна інформація станом 06.00 13.08.2022 щодо російського вторгнення

Противник зосереджує зусилля на встановленні повного контролю над територіями Луганської та Донецької областей, утриманні тимчасово захоплених районів Херсонської та частини Харківської, Запорізької і Миколаївської областей, створенні сприятливих умов для відновлення наступу на окремих напрямках, а також блокуванні морських комунікацій України у Чорному морі.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках без особливих змін. Ворог обстріляв із ствольної артилерії території біля Сеньківки і Грем’яча Чернігівської області та Басівки і Кіндратівки Сумської області.

На Харківському напрямку противник продовжив вогневе ураження із танків, ствольної та реактивної артилерії обʼєктів в районах населених пунктів Харків, Уди, Дементіївка, Руські Тишки, Черкаські Тишки, Великі Проходи, Прудянка, Протопопівка, Петрівка, Старий Салтів, Верхній Салтів, Мосьпанове та Коробочкине. Завдав авіаційних ударів біля Старого Салтова та Мосьпанового.

На Слов’янському напрямку зафіксовано обстріли неподалік Долини, Бражківки, Норцівки, Дібрівного, Мазанівки та Богородичного. Ворожа авіація знову діяла біля Залимана.

На Краматорському напрямку противник обстріляв із ствольної та реактивної артилерії райони Краматорська, Верхньокам’янського та Григорівки.

Наступальними та штурмовими діями підрозділи противника намагалися просунутися в напрямках Лисичанський НПЗ – Івано-Дар’ївка та Миколаївка – Виїмка. На напрямку Спірне – Івано-Дар’ївка бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку артилерія і танки ворога вражали райони Часового Яру, Берестового, Бахмута, Бахмутського, Переїзного, Соледара, Спірного, Роздолівки, Яковлівки, Вершини та Зайцевого. Авіаудари фіксувалися неподалік Яковлівки, Веселої Долини, Зайцевого, Бахмута та Соледара. Противник вів штурмові дії в напрямках Покровське – Бахмут, Відродження – Вершина, Вуглегірська ТЕС – Зайцеве, успіху не мав, відійшов.

На Авдіївському напрямку окупанти здійснювали обстріли із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Курахове, Нью-Йорк, Невельське, Первомайське, Опитне, Мар’їнка, Водяне, Красногорівка і Новобахмутівка. Літаки штурмової авіації вдарили біля Мар’їнки.

Загарбники вели наступальні бої в напрямках Новоселівка Друга – Красногорівка та Спартак - Авдіївка, успіху не мали та відкинуті назад. На напрямках Донецьк – Піски та Новоселівка – Олександропіль бойові дії тривають.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник обстрілював позиції із ствольної, реактивної артилерії і танків в районах населених пунктів Володимирівка, Павлівка, Пречистівка, Вугледар, Богоявленка, Новопіль, Залізничне, Гуляйпільське, Ольгівське, Шевченко, Бурлацьке, Новосілка, Дрожнянка, та Новоданилівка. Завдав авіаудару в районі Новосілки.

У напрямку Сторожове – Новосілка наші воїни успішно зупинили ворожий наступ та відкинули окупантів назад.

На Південнобузькому напрямку противник здійснював обстріли із танків та артилерії в районах Посад-Покровського, Степової Долини та ще 27 населених пунктів.

Ворог намагався вести наступальний бій в напрямку Сухий Ставок – Лозове, успіху не мав, відійшов.

Завдав авіаційних ударів біля Осокорівки та Андріївка.

Продовжував ведення повітряної розвідки БпЛА.

В акваторіях Чорного та Азовського морів в готовності до застосування перебувають два носії крилатих ракет морського базування.

Зберігається загроза завдання ракетних ударів по військових об’єктах та об’єктах критичної інфраструктури на території України. Не ігноруйте сигнали повітряних тривог та довіряйте тільки перевіреним джерелам інформації.

 

 

 

Коментар