стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 8 серпня

08 Серпня 2022, 23:18
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 8 серпня 4910
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 8 серпня

Сто шістдесят шосту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:17

Головне зі звернення Президента:

Цими днями згадують російську війну проти Грузії 2008 року. Багато розмов про передумови тієї війни, про її наслідки. Про те, як тогорічна відмова надати Україні та Грузії План дій щодо членства в НАТО збільшила зухвалість російського керівництва. 

Тодішні виклики й зараз дуже актуальні. Саме тому в міжнародних відносинах так потрібен принцип превентивності, на якому ми наполягали дуже довго ще до 24 лютого. Якщо вже зрозуміло, що якась держава готує агресію – несправедливу, неспровоковану, незаконну, то реагування світу на її підготовку має бути таким же, як на агресію, яка сталася. 

Після цієї російської війни проти України не має залишитись ані тліючого, ані замороженого конфлікту. Це важливий висновок. Україна має повернути все, що Росія тимчасово захопила, а держава-агресор повинна бути покараною за злочин агресії. І це важливо не лише для справедливості. Тільки очевидний програш агресора, втрата ним усього захопленого та його міжнародно-правова відповідальність за агресію є запобіжниками проти будь-якої війни.

Саме над цим працюють наші дипломати, Офіс, урядовці та абсолютно всі, хто залучений до організації глобальної політичної, економічної та юридичної відповіді на російську агресію. Захищаючи нашу державу, ми автоматично захищаємо й усіх, кому вже загрожувала чи ще може загрожувати держава-терорист.

Звичайно, найбільший внесок зараз роблять військові – всі українські герої, які ламають на полі бою російську терористичну машину. Особливо хочу сьогодні подякувати українським зенітникам повітряного командування «Центр» і повітряного командування «Південь» за успішне знищення російських ракет, які були вранці запущені з акваторії Чорного моря. Чотири збиті «Калібри» – це десятки врятованих життів українців. 

Активно інформуємо світ про російський ядерний шантаж – про обстріли та мінування об’єктів Запорізької АЕС. Вже є відповідні реакції міжнародної спільноти. Але потрібно пришвидшувати дії у відповідь. 

Провів переговори з Президентом Ботсвани – перші в історії наших двосторонніх відносин. Обговорили співпрацю в ООН та в інших міжнародних організаціях, подякував за засудження російської агресії. Запевнив пана Президента, що Україна готова й надалі бути гарантом світової продовольчої безпеки. 

Триває реалізація зернової експортної ініціативи – сьогодні вперше з 24 лютого вийшов завантажений корабель із порту «Південний». 

Сьогодні оголошено про новий пакет американської підтримки для України обсягом у мільярд доларів. Це, зокрема, ракети для «Хаймарсів», боєприпаси для артилерії та багато інших справді корисних речей. Дякую Президенту Байдену і всьому народу Сполучених Штатів за цю підтримку, 100% якої ми використовуємо для захисту свободи, нашої спільної свободи.

Підписав новий указ про нагородження учасників бойових дій. 183 наших захисники відзначені державними нагородами, четверо – посмертно.

18:38

Територія України знову під загрозою ракетних ударів:

18:33

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення:

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала. На останньому ворог здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Грем’яч і Сеньківка Чернігівської області та Суходіл, Манухівка, Нові Вирки і Павлівка Сумської області. Провів повітряну розвідку прикордонних районів безпілотними літальними апаратами.

На Харківському напрямку підрозділи ворога застосуванням танків, ствольної та реактивної артилерії намагаються стримати Сили оборони від просування вглиб тимчасово захопленої противником території. Обстріли зафіксовано в районах населених пунктів Уди, Світличне, Золочів, Слатине, Нове, Борщова, Руські Тишки, Циркуни, Перемога, Слобожанське, Червоне, Гусарівка та Асіївка. Окупанти завдали авіаударів біля Гусарівки, Верхнього Салтова та Байрака, а також задіяли БПЛА для розвідки неподалік Цупівки та Руських Тишків.

На Слов’янському напрямку противник здійснював вогневе ураження із артилерії поблизу Великої Комишувахи, Дмитрівки, Вірнопілля, Рідного, Дібрівного, Грушувахи, Богородичного, Норцівки, Краснопілля та Микільського. Завдав авіаційного удару біля Залимана. Окупанти безуспішно спробували покращити тактичне положення неподалік Богородичного.

На Донецькому напрямку ворог, застосуванням наявних засобів вогневого ураження по лінії зіткнення, намагається завдати максимальних втрат нашим підрозділам та не допустити їх перекидання на інші напрямки. 

На Краматорському напрямку противник обстрілював із танків, ствольної та реактивної артилерії райони Краматорська, Сіверська, Григорівки, Верхньокам’янського та Стародубівки. Завдав авіаударів біля Григорівки та Івано-Дар’ївки.

На Бахмутському напрямку ворог здійснював обстріли наших військ поблизу Бахмута, Зайцевого, Яковлівки, Краснополівки, Покровського і Вершини. Завдав авіаційних ударів в районах Бахмута, Соледара і Кодеми. Ворожі штурми в напрямках населених пунктів Бахмут, Зайцеве, Вершина і Кодема наші воїни відбили.

На Авдіївському напрямку артилерійські та танкові обстріли зафіксовано біля Авдіївки, Опитного, Новобахмутівки, Карлівки, Кераміка і Курахового. Ворожа авіація діяла неподалік Нью-Йорка, Красногорівки і Мар’їнки. Спробу наступу окупантів в напрямках Авдіївки та Пісків під вогнм українських воїнів захлинулася. Ворог відійшов.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник задіяв танки, ствольну та реактивну артилерію для обстрілів обʼєктів цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Новомихайлівка, Вугледар Шевченко, Гуляйпільське, Темирівка, Времівка, Гуляйполе, Малинівка та Новопіль. Завдав авіаційних ударів поблизу Пречистівки, Володимирівки та Полтавки. 

Ворог намагався прорвати оборону наших військ у напрямках населених пунктів Мар’їнка та Шевченко, успіху не мав, відійшов. Вів повітряну розвідку районів міст Запоріжжя та Павлоград.

На Південнобузькому напрямку противник здійснював обстріли із танкі та артилерії різних типів в районах населених пунктах Миколаїв, Таврійське, Лимани, Олександрівка, Котляреве, Новомиколаївка, Новогреднєве, Киселівка, Кобзарці, Квітневе, Зелений Гай, Андріївка, Іванівка, Новоолександрівка, Тополине та Потьомкине. Завдав авіаційних ударів неподалік Лозового, Ольгиного, Андріївки і Таврійського. Значну увагу зосереджує на повітряній розвідці безпілотними літальними апаратами.

В акваторії Чорного моря корабельне угруповання противника зосереджує основні зусилля на підтриманні дій сухопутного угруповання військ та ураженні об’єктів в глибині території України. В готовності до застосування високоточної зброї перебувають чотири носії крилатих ракет морського базування.

17:44

Росіяни завезли до Мелітополя близько 700 людей масовки, бо не змогли назбирати людей серед місцевого населення, щоб оформити «картинку» для росЗМІ. Про це повідомив мер міста Іван Федоров.

16:54

СБУ затримала кілерів спецслужб рф, які планували вбивства міністра оборони та керівника ГУР МО України, а також відомого українського активіста.

За вбивство кожного з них російські «куратори» обіцяли винагороду у розмірі від 100 до 150 тисяч доларів США. 

Затримали зловмисників у Ковелі.

16:51

Десять років проведе у в’язниці російський танкіст, який розстріляв багатоповерхівку у Чернігові, – повідомляють у СБУ.

16:30

Як повідомляє СБУ, внаслідок російської агресії на Чернігівщині зруйновані або пошкоджені понад сім тисяч будівель та споруд:

  • понад тисячу багатоповерхових житлових будинків;
  • майже 5,5 тисяч приватних будівель;
  • 216 закладів освіти; 
  • 74 заклади охорони здоров’я; 
  • 45 закладів культури;
  • 183 об’єкти життєзабезпечення.

15:04

У Миколаївській області відкрили понад 20 впроваджень, піймали п′ятьох осіб, які були у розшуку, одну контору, де реєстрували фейкові акаунти (ботоферму). Про успішну операцію з вилову корегувальників та зрадників повідомив голова ОВА Віталій Кім.

14:06

Ставленик окупаційної влади у Запорізькій області, колаборант євген балицький підписав розпорядження про початок підготовки до псевдореферендуму з «возз'єднання» з росією, – пишуть ЗМІ.

Тим часом у путіна брешуть, що не вони готують «референдуми» на Запоріжжі та Херсонщині.

Прес-секретар путіна пєсков зробив вигляд, що не Росія збирається проводити псевдореферендуми на окупованих територіях Запоріжжя та Херсонщини, а місцеве населення. Він також заявив, що передумов для переговорів з Україною, з точки зору Кремля, немає

13:23

Мапа повітряних тривог зараз:

13:20

​Для удару по військових об’єктах у Вінницькій області 7 серпня російські окупанти застосували гіперзвукові ракети повітряного базування Х-47М «Кинджал», – пише УП.

13:13

Частина областей під загрозою ракетного удару:

13:11

Повітряні сили ЗСУ знищили чотири крилаті ракети «Калібр», випущені росіянами сьогодні о 10:00. Одну – на Одещині, решту – в центральній Україні.

12:23

Росіяни продовжують інтенсивні обстріли в околицях Донецька: під вогнем Мар’їнська, Авдіївська та Очеретинська громади.

Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

У Мар’їнській громаді сьогодні зранку під обстрілами Красногорівка – пошкоджено 5 житлових будинків, комунальне підприємство та кондитерський цех. У Максимільянівці пошкоджено 1 будинок, у Мар’їнці – поранено 1 людину.

Вночі росіяни обстріляли Очеретине – пошкоджено 4 будинки та електропостачання. Також у громаді обстріляні Ласточкине, Піски та Первомайське. Інформацію щодо пошкоджень уточнюємо. Під ранок росіяни обстріляли стару частину Авдіївки з Градів, а пізніше – завдали авіаудару по місту. Обсяги руйнувань встановлюємо.

У Бахмутському районі гучно було в селах Світлодарської та Соледарської громад. Наразі відомо про 1 поранену людину у Яковлівці.

Також уночі росіяни ударили по Краматорську – інформації про постраждалих та пошкодження немає.

11:39

На Уманщині сили ППО збили ракету. Внаслідок падіння залишків ракети пошкоджено об’єкт цивільної інфраструктури. Двоє людей отримали поранення, їх оперативно госпіталізовано. 

Про це повідомив голова Черкаської ОВА Сергій Табурець.

На місці події працюють сили та засоби ДСНС.

11:19

Над Одещиною близько 10:00 сили ППО знищили крилату ракету типу «Калібр» випущену з підводного човна у Чорному морі.

Про це повідомляє повідомляє ОК Південь.

10:52

Російські окупанти наносять удари по Харкову. Внаслідок ранкового обстрілу 1 людина загинула, ще 1 – отримала поранення. Інформація оновлюється. 

Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

09:20

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 08.08 орієнтовно склали:

09:18

Українські військові знову завдали ударів по Антонівському та Каховському мостах.
 
Про це в ефірі телемарафону єдиних новин сказала керівниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони півдня Наталія Гуменюк, передає Укрінформ.
 

«Відпрацьовано той самий вогневий контроль, який ми тримали кілька діб на цьому напрямку, і він має свої результати, має влучення, достатньо поважні, як по Антонівському, так і по Каховському мосту», – сказала Гуменюк.

08:43

Зранку, 8 серпня, близько 04:30, ворог обстріляв околиці Миколаєва

Про це повідомив голова Миколаївської ОДА Віталій Кім.

Попередньо без жертв та постраждалих. Детальна інформація щодо наслідків обстрілів уточнюється.

08:39

Окупанти продовжують тероризувати мирне населення Харківщини. Близько 23 години внаслідок артобстрілів окупантів у кількох місцях горіла покрівля адміністративної будівлі в Київському районі Харкова. Без постраждалих.

Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Штаб оборони цієї ночі зафіксував понад 5 запусків ракет із території рф. Попередньо – РЗК С-300. Частина з них «здетонувала раніше пункту призначення».  

Одна з ракет після 01 години ночі влучила в смт Печеніги, Чугуївського району. На жаль, в приватному будинку, який зазнав руйнувань після удару, загинула 72 річна жінка. Протягом доби Чугуївщина також зазнавала обстрілів. Горіли дахи приватних будинків, прибудови та господарчі споруди мирних жителів.  

Протягом доби росіяни із артилерії обстрілювали Богодухівський, Ізюмський, Харківський, Чугуївський райони.  

У Богодухівському районі росіяни вогнем знищили 28 гектарів пшениці. Протягом доби було кілька обстрілів різних господарств. Це умисне знищення українського врожаю!  

В Ізюмському зафіксували влучання по відкритих територіях. Госпіталізована 72-річна жінка. 

У Харківькому районі через обстріли окупантів горіли дачні будинки кооперативу, господарчі споруди. Унаслідок обстрілів в Черкаських Тишках, на жаль, загинула 62-річна жінка. Ще 2 людей госпіталізовані: 84-річна жінка та 62-річний чоловік. 

08:28

Із Луганщини намагаються організувати депортацію дітей на рф.

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Із відповідними намірами в захоплені міста приїхала «уповноважена з прав дитини при президенті рф». Тож, вже днями понад 100 позбавлених батьківського піклування дітей та дітей-сиріт вивезуть на росію. Росіяни залишають окуповані міста без чоловіків, яких примусово мобілізують, тепер ще й вивозять дітей. 

«Крім цього, це ще один приклад неспроможності окупаційної влади налагодити навіть відпрацьовану роками роботу соціальної сфери – а саме фінансування інтернатів та санаторних шкіл. Вони віддають дітей, бо для них це – фінансовий тягар, а не покоління майбутнього», – написав він.

08:26

Лише за ніч, що минула, російські окупанти вдарили сімома ракетами Луганщину, завдали два авіаудари, 11 разів вели обстріли зі ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню, тричі застосовували міномети, чотири рази до штурму долучалися танкові війська. 

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Загалом упродовж 7 серпня окупанти атакували з повітря сім населених пунктів на межі Луганщини та Донеччини. Для покращення тактичного положення противник вчергове намагався організувати наступ в районі Верхньокам’янського, однак вкотре відійшов.

Як і ще за чотирма напрямками – кожна із цих спроб проломити оборону наших збройних сил була невдалою: росіяни вимушені були відступити зі значними втратами.

08:12

Окупаційна влада може перетворити «поквартирне голосування» на псевдореферендумі на операцію зі збору розвідданих, щоб знищити українську опозицію на окупованих територіях.

Про це пише американський Інститут дослідження війни (ISW), повідомляє Українська правда.

Зазначається, що також російська окупаційна влада розширює   можливості для прямого залякування українських мирних жителів та унеможливлює будь-який незалежний нагляд за ходом «голосування».

Скасування виборчих дільниць з особистою присутністю знімає багато вимог до бюрократів для укомплектування цих місць. Росіяни щосили намагалися набрати на ці посади людей. Голосування вдома також обмежує можливості партизанів для нападу.

Поблизу чотирьох населених пунктів також виявлені та знешкоджені розвідувальні групи ворога.

08:10

Окупанти хочуть «купити» голоси жителів Херсонщини перед проведенням фейкового референдуму. На території області відкривається все більше установ, де всім охочим обіцяють отримати матеріальну допомогу у розмірі 10 тисяч рублів. 
 
Про це повідомляє Херсонська ОДА.
 
Також, за інформацією центру протидії дезінформації, окупанти шукають приміщення для проведення псевдореферендуму та формують своїх представників ЗМІ для пропаганди.
 
На деокупованих територіях Херсонщини окупанти залишають замасковані підривні пристрої в найнеочікуваніших місцях – в житлових будинках, на дитячих майданчиках, в магазинах, у собачих вольєрах тощо. 
 
У Горностаївській тергромаді окупанти ходили по ринку та забирали банківські термінали. На будівлі селищної ради повісили прапор рф, на пам’ятнику зламали український національний символ – тризуб та повісили чорний мішок.
 
На Херсонщині окупанти продовжують нишпорити в приватних оселях. На жаль, продовжують надходити і нові повідомлення про викрадення людей. Також є інформація, що окупанти планують видавати нові автомобільні номери для жителів Херсонщини з кодом регіону 184.
 

08:08

За 7 серпня росіяни вбили 5 мирних жителів Донеччини: 2 в Соледарі, 1 у Бахмуті, 1 у Мар'їнці та 1 у Селидовому. Ще 17 людей отримали поранення.

Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

08:06

Увечері 7 серпня  російські ракети влучили по військових об'єктах Вінницької області.

Про це повідомив голова Вінницької ОВА Сергій Борзов.

Є постраждалі. 

«Тип ракет встановлюють відповідні служби. З’ясовуються причини збою системи оповіщення про ракетну небезпеку», – написав він.

08:02

Російська армія вдарила по двох районах Дніпропетровської області – Нікопольському та Криворізькому.  

Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Нікопольський атакувала тричі. Під вогонь потрапили чотири села у двох громадах. По Марганецькій громаді стріляли з «Градів». 20 прильотів ворожих реактивних снарядів. На щастя, минулося без постраждалих.  По Червоногригорівській громаді ворог поцілив двома ракетами Х-59.

У селі Кам’янське вибухи знищили два приміщення аграрної компанії, пошкодили чотири її  склади, обладнання та транспорт. У селі понівечені 9 житлових будинків. Попередньо, люди не постраждали.

У Криворізькому районі ворог зі ствольної артилерії обстріляв Зеленодольську громаду.  Люди неушкоджені. 

07:52

Вночі високоточними ракетами HIMARS ЗСУ нанесли вогневе ураження по пунктах тимчасової дислокації окупаційних військ на промислових майданчиках в різних районах Мелітополя

Про це повідомив мер Мелітополя Іван Федоров.

За попередніми підрахунками знищена значна кількість військової техніки. 

«Понад 100 російських солдатів, які в цю ніч знаходилися в тимчасових казармах, отримали квитки на концерт Кобзону, а їх батьки вже обирають модель та колір автомобілю Lada. 

На минулому тижні значну частину ПВО окупанти передислокували з Мелітополя до Херсону. Сьогоднішня ніч найбільш результативна та свідчить, що існуючі ворожі підрозділи ПВО вже не спроможні чинити опір HIMARS. Послаблення системи ПВО створює необхідні передумови для успішного контрнаступу на мелітопольському напрямку», – йдеться у дописі.

07:32

Оперативна інформація станом 06.00 08 серпня щодо російського вторгнення від Генштабу ЗСУ.
 
На Волинському та Поліському напрямках у положенні та діях противника без суттєвих змін. Відзначається нарощування системи протиповітряної оборони.
 
На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати в прикордонних районах Брянської та Курської областей окремі підрозділи військ Західного військового округу.
 
На Харківському напрямку ворог здійснював вогневе ураження із ствольної та реактивної артилерії по лінії зіткнення. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Золочів, Прудянка, Дементіївка, Питомник, Руська Лозова, Руські та Черкаські Тишки, Кутузівка, Старий Салтів, Чугуїв та Асіївка. Завдав авіаційних ударів неподалік Гусарівки та Верхнього Салтова. Активно вів повітряну розвідку БпЛА оперативно-тактичного рівня.
 
На Слов’янському напрямку противник обстрілював райони Великої Комишувахи, Вірнопілля, Сулигівки, Рідного, Дібрівного, Грушувахи, Богородичного, Норцівки та Долини. Завдав авіаударів біля Залиману.
 
На Краматорському напрямку зафіксовано ворожі обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії поблизу Краматорська, Сіверська, Серебрянки, Григорівки та Спірного. Окупанти завдали авіаційних ударів біля Григорівки та Івано-Дар’ївки. З метою покращення тактичного положення противник вів наступальний бій в районі Верхньокам’янського. Вже традиційно зазнав втрат та відійшов.
 
На Бахмутському напрямку ворог здійснював обстріли військової та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Бахмут, Часів Яр, Соледар, Зайцеве, Яковлівка, Білогорівка та Бахмутське. Задіяв авіацію неподалік Бахмута, Яковлівки та Зайцевого.
 
Ворог продовжує ведення розвідки, не жаліючи особового складу. Розвідувальні групи противника були виявлені та знешкоджені в районах населених пунктів Бахмутське, Бахмут та Яковлівка. Противник намагався вести штурмові дії неподалік Бахмута, Зайцевого, Яковлівки та Вершини, успіху не мав, відійшов.
 
На Авдіївському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли поблизу Авдіївки, Пісків, Невельського, Красногорівки та Курахового. Окупанти завдали авіаударів біля Нью-Йорка, Красногорівки, Мар’їнки та Юр’ївки.
Ворог вів наступальні дії у напрямках Пісків, Невельського та Авдіївки, успіху не мав, відійшов.
 
На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник продовжує обстріли військової та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Новомихайлівка, Костянтинівка, Шевченко, Оріхів, Мала Токмачка, Новоданилівка, Времівка, Новосілка, Білогір’я, Степове і Полтавка. Задіяв авіацію для ударів поблизу Новомихайлівки, Пречистівки, Володимирівки та Новосілки. Вів наступальні дії у напрямках Мар’їнки та Шевченко. Українські воїни зустріли окупантів точним вогнем та відкинули назад.
 
На Південнобузькому напрямку основні зусилля противника продовжують зосереджуватися на утриманні займаних позицій і недопущенні просування наших військ. Ворог активно веде розвідку БпЛА. Здійснював обстріли із ствольної, реактивної артилерії та танків вздовж всієї лінії зіткнення. Завдав авіаційних ударів в районах Ольгиного, Новогригорівки та Андріївки.
 
В акваторії Чорного моря корабельне угруповання противника продовжує виконувати визначені завдання. Зберігається загроза завдання ракетних ударів по військових об’єктах і елементах інфраструктури на всій території України.
 
Українські воїни стійко тримають оборону, завдають ворогу втрат та готові до будь-яких змін у оперативній обстановці.
 

07:21

Вночі російські окупанти обстріляли територію Марганецької територіальної громади Дніпропетровської області.
 
Про це повідомив очільник Нікопольської РВА Євген Євтушенко.
 

07:12

На півдні українські захисники за минулу добу знищили 24 російських військових, шість одиниць техніки та склад боєприпасів.
 

Про це повідомляє оперативне командування «Південь».

«Обстановка на південнобузькому напрямку стабільно напружена, але контролюється силами оборони. Ворог основні зусилля зосереджує на недопущенні просування наших військ та утриманні власних рубежів оборони. Намагається проводити розвідку за допомогою БпЛА, продовжує обстріли із ствольної, реактивної артилерії та танків вздовж всієї  лінії зіткнення», – йдеться у повідомленні.
 
Штурмовою авіацією та гелікоптерною парою завдано три удари по скупченню ворожого озброєння та техніки й опорному пункту в Херсонському районі, та ще одному опорному пункту в Бериславському. 
 
За їх результатами та роботою ракетно-артилерійських підрозділів з виконання вогневих завдань, підтверджені втрати ворога в кількості 24 окупантів, 1 танка Т-62 та ще 5 одиниць іншої броньованої і автомобільної техніки. В районі Чарівного, в Бериславському районі Херсонщини знищено склад боєприпасів.
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024