стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 1 серпня

01 Серпня 2022, 22:41
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 1 серпня 4623
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 1 серпня

Сто п'ятдесят дев'яту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

22:41

Головне зі звернення Президента:

Сьогодні почалося виконання ініціативи щодо експорту українського зерна та іншої агропродукції з наших портів на Чорному морі. Перше судно, яке перевозить 26 тисяч тонн кукурудзи, вийшло з порту Одеси.

Станом на зараз іще не час робити будь-які висновки та прогнозувати подальші події. Але порт запрацював, експортний рух почався, і це можна назвати першим позитивним сигналом того, що є шанс зупинити розгортання продовольчої кризи у світі.

Наразі все залежить від виконання безпекових параметрів ініціативи, а це – відповідальність партнерів, насамперед Організації Об’єднаних Націй і Туреччини.

У нас не може бути ілюзії, що Росія просто утримається від спроб зірвати український експорт. Росія послідовно провокувала голод в країнах Африки та Азії, які традиційно імпортували значні обсяги українського продовольства. А зараз, в умовах надзвичайної спеки цьогоріч у Європі, загроза цінової кризи та певного продовольчого дефіциту є також і для частини європейських країн.

Своєї черги на відправлення вже чекають 16 суден, і ми готові зробити належний внесок у стабілізацію світового ринку продовольства.

Для нашої держави це теж має значну користь, і питання не лише в мільярдах доларів валютної виручки. До вирощування експортних аграрних культур залучені близько півмільйона українців, а якщо додати суміжні галузі, то це плюс мільйон робочих місць. Звідси й відповідна державна увага до виконання експортної ініціативи. Це справді потрібно нашим людям.

Говорив сьогодні з Президентом Франції Еммануелем Макроном, зокрема й про відновлення нашого аграрного експорту морем. Загалом переговори тривали півтори години й були дуже змістовними: передусім відносини в оборонній сфері, широкий спектр безпекових питань – дякую за вже передану Україні допомогу, яка ефективно захищає нас на полі бою.

Також обговорили макрофінансову підтримку для нашої держави. Я попросив пана Президента допомогти нам розблокувати макрофін, який загальмувався у Європі. Хочу нагадати всім лідерам, що це 9 мільярдів євро. Це не дрібниці для нас, а важливі соціальні речі – це наші пенсії, це наші заробітні плати, підтримка для переселенців, і тому ми очікуємо відповідних рішень конкретних державних діячів.

Пан Президент Франції поінформував мене про результати свого турне країнами Африки – ми зараз посилюємо цей напрямок нашої зовнішньої політики. Я запросив Президента Макрона взяти участь в онлайн-саміті Кримської платформи, який відбудеться незабаром. Торік ми створили Кримську платформу й розвиваємо цей формат – попри всі загрози та відчутну дипломатичну протидію Росії.

За роки окупації Росія перетворила Крим на великий військово-тюремний табір, і десятки тисяч людей стали його жертвами. Крим став плацдармом для ударів по вільній території нашої країни... Слабка й недостатньо принципова реакція на окупацію Криму в 14-му році й у наступні роки стала однією з передумов того, що російська агресія змогла розростися до таких масштабів. Поступово відновимо справедливість і щодо нашого Криму.

Ситуація на полі бою за минулу добу не зазнала суттєвих змін. Тривають жорстокі бої на Донбасі, на Харківщині, триває боротьба за південь нашої держави...

Українська артилерія та розвідка вже зробили багато для того, щоб знизити вогневий потенціал окупантів, і це відчувається. Хочу сьогодні подякувати всім нашим воїнам, які руйнують російську логістику, які знищують боєзапас окупантів і які не залишають окупантам жодного безпечного місця на нашій землі.

Також хочу подякувати зараз партнерам – усім, хто постачає Україні сучасну й ефективну артилерію, ракетні системи. Сила демократичного світу добре відчувається на полі бою в Україні цими тижнями.

Сьогодні ж відбулася чергова розмова у форматі Україна – Сполучені Штати три на три: Андрій Єрмак та Джейк Салліван, Дмитро Кулеба та Ентоні Блінкен, Валерій Залужний та Марк Міллі. Це наш постійний формат, який вже дав змогу зробити фундаментальний внесок у захист усього вільного світу. Скоординували наступні кроки в підтримці України.

21:59

Росіяни розстріляли евакуаційний мікроавтобус із цивільними біля селища Довгове на Херсонщині, двоє людей загинуло — голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

20:44

Попередні висновки міжнародних експертів свідчать, що вибухи в колонії в окупованій Оленівці спричинила термобарична зброя, а не ракетний удар, заявив генпрокурор Костін.

20:25

Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець заявляє, що росіяни досі не надали доступ до місця вбивства українських полонених в Оленівці представникам Міжнародного комітету Червоного хреста, а ООН не реагує на запити омбудсмена щодо цієї ситуації.

18:51

Частина областей України під загрозою ракетного удару:

18:42

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення:

На Волинському та Поліському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала.

На Сіверському напрямку ворог із ствольної і реактивної артилерії обстріляв цивільну інфраструктуру в районах Сеньківки і Липківки Чернігівської області та Старої Гути, Павлівки, Покровки і Білопілля на Сумщині. Вів повітряну розвідку БпЛА біля Грем’яча та Глухова. З метою протидії технічним засобам розвідки розгорнув комплекси радіоелектронної боротьби.

На Харківському напрямку ворог здійснив артилерійські обстріли районів Харкова, Прудянки, Нового та ще чотирнадцяти населених пунктів. Силами розвідувальної групи намагався викрити вогневі позиції наших військ, успіху не мав, відійшов.

На Слов’янському напрямку противник із танків та артилерії різних калібрів обстріляв райони населених пунктів Норцівка, Чепіль, Грушуваха, Рідне, Вірнопілля, Гусарівка, Дібрівне, Долина та Адамівка. Неподалік Мазанівки Сили оборони викрито і знешкоджено розвідувальну групу противника.

На Краматорському напрямку у зв’язку зі значними втратами живої сили, військової техніки та низьким рівнем морально-психологічного стану особового складу противник активних наступальних дій не вів. Обстрілював із танків, ствольної та реактивної артилерії позиції наших військ і цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Сіверськ, Крива Лука, Серебрянка, Івано-Дар’ївка, Григорівка, Званівка, Верхньокам’янське та Спірне. Завдав авіаударів біля Серебрянки та Григорівки. З метою розвідки маршрутів логістичного забезпечення та об’єктів критичної інфраструктури вів повітряну розвідку БпЛА.

На Бахмутському напрямку противник задіяв для обстрілів танки та артилерію неподалік Берестового, Соледара, Бахмута, Костянтинівки, Веселої Долини, Зайцевого, Вершини, Кодеми, Веселого та Травневого. Цинічно завдав авіаударів по населених пунктах Покровське, Новолуганське, Соледар, Вершина, Яковлівка, Бахмут та Кодема. В районі Яковлівки ворог намагався вести розвідку силами розвідувальної групи. Окупантів виявили, ті зазнали втрат. Залишки групи втекли.

Штурмовими діями ворог намагався покращити тактичне положення в районах Соледара, Вершини та Бахмута, успіху не мав, відійшов.

На Авдіївському напрямку противник здійснював обстріли неподалік Новокалинового, Новобахмутівки, Пісків та Красногорівки. Завдав авіаційного удару біля Нью-Йорка. Вів штурмові дії у напрямках Авдіївки та Пісків, успіху не має, бойові дії тривають.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активних наступальних дій не вів. Здійснював систематичні обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Мар’їнка, Павлівка, Новосілка, Новопіль, Малинівка, Гуляйполе, Гуляйпільське, Оріхів та Кам’янське. 

Українські воїни звели нанівець всі спроби окупантів просунутися в напрямку Мар’їнки. Ворог, з метою виявлення наших військ та корегування вогню, вів повітряну розвідку. Продовжує перегрупування, намагаючись посилити свої війська на півдні України. 

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противника зосереджені на утриманні раніше зайнятих позицій і недопущенні просування наших підрозділів. Здійснював обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення. Завдав авіаційних ударів біля Білої Криниці та Андріївки. Вів повітряну розвідку БпЛА.

Силами інженерних підрозділів противник намагається відновити зруйновані та пошкоджені мости та мостові переправи через річку Дніпро.

18:22

Головнокомандувач ЗСУ, генерал Валерій Залужний, керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак та міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провели телефонну розмову з державним секретарем США Ентоні Блінкеном, радником Президента США з питань національної безпеки Джейкобом Салліваном і головою Об'єднаного комітету начальників штабів генералом Марком Міллі.

Представники України проінформували американську сторону про оперативну обстановку та потреби нашої армії, – інформують у Генштабі ЗСУ.

17:52

Військова інженерна техніка та жива сила окупантів рухається з Маріуполя на Запорізький напрямок, – повідомляє радник мера Маріуполя Петро Адрющенко.

17:32

рф використовує мобільні ігрові застосунки для збору даних в Україні.

Через російські застосунки ворог у формі гри отримує від користувачів інформацію про розташування військових об’єктів, критичної інфраструктури або схиляє громадян несвідомо допомагати окупантам, тому Міністерство внутрішніх справ України попереджає про небезпеку використання мобільних застосунків, розроблених спецслужбами рф.

Користувача має насторожити, якщо у додатку пропонується здійснювати фотофіксацію місцевості, ділитися геолокацією чи нанести малюнок на асфальті.

16:41

ЗМІ повідомляють про вибухи у Миколаєві. Наразі в області – повітряна тривога.

16:22

В Україні запрацював державний портал для розшуку дітей – інформаційна платформа «Діти війни». Про це повідомляють в Офісі Президента.

16:02

Ще чотири додаткові системи HIMARS прибули в Україну, — повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

15:59

Минулої доби морські піхотинці ВМС ЗСУ в бою на Херсонщині захопили у полон 11 російських окупантів, зокрема офіцера, прапорщика та дев'ятьох мобілізованих ДНРівців.

15:55

ЗСУ деокупували 46 населених пунктів на Херсонщині. Більшість – на півночі області, деякі – на півдні. Про це повідомив виконувач обов'язків голови Херсонської обласної військової адміністрації Дмитро Бутрій.

«На деокупованій території є села, зруйновані на 90%. Вони досі перебувають під обстрілами», – йдеться у повідомленні.

14:52

СБУ викрила ще шістьох колаборантів, які допомагають ворогу на тимчасово окупованих територіях України.

Мова йде про двох «топчиновників» фейкової влади Маріуполя, трьох «посадовців» з так званої ЛНР і колишнього керівника об’єктів критичної інфраструктури Херсона.

Щодо всіх цих «чиновників» триває досудове розслідування.

14:42

Окупанти відкрили в Запорізькій області рекрутинговий центр для колаборантів. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

14:24

Понад 50 тисяч дітей і 200 тисяч дорослих планують евакуювати з Донеччини, – повідомляє віцепрем'єрка Ірина Верещук.

14:00

В Україну прибули німецькі РСЗВ MARS II, — повідомляє міністр оборони Олексій Резніков.

13:59

На Херсонщині біля мостів через Дніпро росіяни встановили відбивачі, щоб захиститися від ракетних ударів.

Відбивачі виявили також біля Антонівського автомобільного та залізничного мосту, проте їхня ефективність – нульова, – запевняють фахівці.

13:19

За останні тижні ЗСУ знищили близько 15 складів боєприпасів військ РФ на півдні України, – повідомляє начальниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк.

11:09

Окупанти з території РФ продовжують обстрілювати Сумську та Чернігівську області.

31 липня, під ворожим вогнем опинилися три громади Сумщини, а також Семенівська громада на Чернігівщини.

9:34

Перше судно з українським зерном відправляється з порту Одеси.

Повідомило Міністерство оборони Туреччини

9:19

Сьогодні вночі росіяни обстріляли низку цивільних об’єктів у Миколаєві. Серед них – новий травмпункт. 

Цей травмпункт відкрити наприкінці 2019 року. Його зводили з нуля. Фактично, це була перша будівля лікувального закладу, побудована за останні 20 років у Миколаєві. І це був один із найсучасніших травмпунктів України.

Від ударної хвилі та уламків вікна вилетіли і в сусідніх лікувальних відділеннях. На щастя, персонал та пацієнти не постраждали.

8:48

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 01.08 орієнтовно склали:

  • особового складу - близько 41030 (+200) осіб ліквідовано, 
  • танків ‒ 1768 (+5) од, 
  • бойових броньованих машин ‒ 4011 (+7) од, 
  • артилерійських систем – 932 (+16) од, 
  • РСЗВ - 259 (+0) од, 
  • засоби ППО  - 117 (+0) од,
  • літаків – 223 (+0) од, 
  • гелікоптерів – 190 (+0) од, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 736 (+1),
  • крилаті ракети - 174 (+0),
  • кораблі /катери - 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн - 2912 (+10) од,
  • спеціальна техніка - 82 (+2).

Найбільших втрат противник зазнав на Донецькому та Криворізькому напрямках. 

7:35

Росіяни завдали низку ударів по Салтівському району Харкова.

Глава ОВА просить людей не покидати укриття. 

За попередніми даними Обласного центру екстреної медичної допомоги, внаслідок обстрілу постраждало щонайменше двоє цивільних.

7:12

Окупанти обстріляли території Марганецької і Червоногригорівської територіальних громад Нікопольського району на Дніпропетровщині. 

7:03

Оперативна інформація станом 06.00 01.08.2022 щодо російського вторгнення.

Розпочалася сто п’ятдесят девʼята доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

На Волинському та Поліському напрямках, у прикордонних з нашою державою районах, відзначається додаткове розгортання комплексів радіоелектронної боротьби збройними силами республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати в прикордонних районах Брянської та Курської областей окремі підрозділи збройних сил російської федерації. Здійснив артилерійський обстріл біля Павлівки Сумської області.

На Харківському напрямку противник обстріляв із танків, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Новомиколаївка, Прудянка, Нове, Дементіївка, Питомник, Борщова, Руська Лозова, Руські Тишки, Петрівка, Базаліївка, Коробочкине, Стара Гнилиця, Іванівка. Завдав авіаційного удару біля Мосьпанового.

На Слов’янському напрямку ворог здійснював вогневе ураження поблизу Чепіля, Протопопівки, Грушувахи, Гусарівки, Дібрівного, Мазанівки, Краснопілля, Долини та Барвінкового. Силами розвідувальної групи намагався уточнити розміщення позицій наших військ в напрямку Мазанівки, успіху не мав, група відійшла.

На Краматорському напрямку ворог активних дій не вів. Здійснював обстріли із ствольної, реактивної артилерії та озброєння танків неподалік Сіверська, Серебрянки, Григорівки, Верхньокам’янського, Званівки, Івано-Дар’ївки та Спірного.  Завдав авіаударів біля Григорівки та Спірного.  

На Бахмутському напрямку зафіксовано обстріли поблизу Берестового, Соледара, Бахмута, Костянтинівки, Веселої Долини, Зайцевого, Вершини, Кодеми, Семигір’я та Травневого. Завдав авіаційного удару неподалік Кодеми. 

Намагався здійснити розвідку позицій наших військ в напрямку Яковлівки, розвідувальна група противника знешкоджена. Також противник намагався вести штурмові дії у напрямках Вершина та Соледара, успіху не мав, відійшов. Веде наступ у напрямку Бахмута, бойові дії тривають.

На Авдіївському напрямку окупанти здійснювали обстріли в районах населених пунктів Новокалинове, Новоселівка, Авдіївка, Нетайлове, Піски та Красногорівка.  Завдав авіаударів біля Веселого. Вів штурмові дії у напрямку Пісків, успіху не мав, відійшов. 

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках здійснює обстріли із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Мар’їнка, Новомихайлівка, Павлівка, Шевченко, Новосілка, Новопіль, Малинівка, Чарівне, Гуляйпільське, Оріхів та Кам’янське. Завдав авіаційних ударів неподалік Мар’їнки, Новомихайлівки, Вугледара, Щербаків, Малих Щербаків та Новоандріївки. Провів розвідку боєм у напрямку Мар’їнки, успіху не мав, відійшов. Йде перегрупування ворожих військ на Запорізькому напрямку.

На Південнобузькому напрямку окупанти обстрілювали із ствольної, реактивної артилерії та танків райони Миролюбівки, Нововознесенського, Високопілля, Миколаєва та ще понад 25 населених пунктів. Завдав авіаційного удару неподалік Ольгиного. Продовжує ведення повітряної розвідки БпЛА. 

Відзначається посилення противником угруповання військ на Криворізькому напрямку.

Фіксується активне залучення противником авіації для контролю надводної та повітряної обстановки у північно-західній частині акваторії Чорного моря.

Зберігається загроза завдання ракетних ударів по військових об’єктах та об’єктах критичної інфраструктури на території України. В акваторії Чорного моря перебувають шість носіїв крилатих ракет морського базування типу «Калібр».

5:18

В Чорному морі  вздовж кримського узбережжя в напрямку Новоросійська маневрують 18  бойових кораблів та катерів.

Як повідомляється, п’ять кораблів та один  підводний човен РФ, споряджені 44 ракетами типу «Калібр» перебувають в готовності до ракетних ударів.

Додатково на чергуванні ще п’ять десантних кораблів.

3:40

ЗСУ влучили по ешелону з військовою технікою, боєприпасами й живою силою в районі  залізничної станції Брилівка на Херсонщині.

Наразі відомо, що за добу на півдні ЗСУ знищили 52 росіян, чотири танки, дві  самохідні артилерійсько-мінометні установки «Нона-С», самохідну артуствновку, вісім  одиниць броньованої та автомобільної техніки, чотири  склади з боєприпасами в Бериславському й Баштанському районах.

Зазначається, що наша авіація завдала два удари по ворожих опорних пунктах у районах Олександрівки та Благодатного. Ракетно-артилерійські  підрозділи вдарили по ворожим станціях радіоелектронної боротьби в районі Біляєвки.

1:38

Обстріл Миколаєва підтвердив міський голова Сєнкевич. У різних районах містах прогриміли потужні вибухи, додав він.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024