стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 22 липня

22 Липня 2022, 22:12
149 добу українці героїчно протистоять рашизму 3953
149 добу українці героїчно протистоять рашизму

Сто сорок дев'яту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

22:40

Головне зі звернення Президента Володимира Зеленського

Сьогодні наша держава й увесь цивілізований світ досягли важливої домовленості – є угода, яка дає змогу розблокувати українські порти й відновити український аграрний експорт.

З першого дня повномасштабного вторгнення Росія робила все, щоб не просто закрити для України доступ до моря, а знищити сам потенціал нашого експорту – портову інфраструктуру, нашу залізницю, склади та елеватори. Ми цього не дозволили.

І зараз не тільки можемо відновити роботу наших портів на Чорному морі, але й зберігаємо для них потрібний захист. Це відпрацьовано з нашими військовими і з нашою розвідкою. Військові запевнили мене у стовідсотковому контролі підходів до наших портів.

Довгий час усі деталі підписаної сьогодні в Стамбулі ініціативи обговорювалися з нашими ключовими міжнародними партнерами й Організацією Обʼєднаних Націй. Багато лідерів були залучені до того, щоб вдалося відновити наш морський експорт. І я вдячний Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу та Президенту Туреччини Ердогану за їхні зусилля. 

Текст підписаного сьогодні документа опублікований, і кожен може ознайомитися з його пунктами. Вони цілком відповідають інтересам України.

Перше. Близько 20 мільйонів тонн торішнього врожаю зернових підуть на експорт. Цьогорічний врожай – а він вже збирається – також можна буде реалізувати. Це доходи фермерів, усього аграрного сектору й державного бюджету. Це робочі місця. Це кошти для посівної наступного року. У нас зараз уже в наявності зерна приблизно на 10 мільярдів доларів.

Друге. Нарешті є шанс знизити гостроту продовольчої кризи, яку спровокувала Росія. Є шанс не допустити глобальної катастрофи – голоду, який міг призвести до політичного хаосу в багатьох країнах світу, зокрема в країнах, які нам допомагають.

І третє. Це чергова демонстрація того, що Україна здатна вистояти в цій війні. Важливо, що в територіальних водах України все буде контролюватися саме нашою державою.

І для всіх зрозуміло, що з боку Росії можуть бути якісь там провокації, якісь намагання дискредитувати українські та міжнародні зусилля. Але ми довіряємо ООН. Тепер це їхня відповідальність і наших міжнародних партнерів – гарантувати дотримання домовленостей.

І я хочу подякувати всім нашим воїнам, які очистили від ворога Зміїний, захищають Одесу й Миколаїв, поступово просуваються в Херсонській області, звільняючи нашу територію. Дякую кожному й кожній, хто щоденно доводить: Росія не виграє в цій війні.

Готуємося до старту вже завтра другого київського Саміту перших леді та джентльменів. Ця ініціатива першої леді України була заснована минулого року й довела, що може спрямувати м’яку силу дружин і чоловіків лідерів держав для розв’язання різних проблем національного та глобального масштабу.

Цьогоріч саміт буде присвячений темі післявоєнного відновлення України. І це не просто про відбудову. Це про повернення людей, тобто про переселенців, які не мають стати біженцями. Про всю необхідну допомогу й реабілітацію для тих, хто постраждав від війни. І про відродження соціального життя в громадах і містах, які були розбиті окупантами.

Зокрема, в межах Саміту й на основі нашої державної благодійної платформи United24 уже почався збір коштів на спеціальні реанімаційні автомобілі для України.

Говорив сьогодні з великим другом України Борисом Джонсоном. Передусім про безпеку й оборонну співпрацю. Очікуємо на новий пакет військової підтримки. Відносини між Україною та Британією побудовані на спільних цінностях. І хоч би що відбувалося в політиці, зв’язки між нашими країнами й суспільствами будуть лише посилюватися.

Увечері підписав черговий указ про нагородження наших воїнів. 180 учасників бойових дій відзначені державними нагородами, з них 100 – посмертно. Вічна памʼять усім, хто віддав життя за незалежність України! Вічна слава всім, хто воює за нашу державу!

 

 

22:31

Зараз на фронті гине близько 30 українських військовослужбовців на день, близько 250 дістають поранення, заявив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю The Wall Street Journal

За словами президента, на піку бойових дій у травні та червні Україна втрачала від 100 до 200 військовослужбовців на день, а тепер це число скоротилося до 30 загиблих та близько 250 поранених на день.

Зеленський відмовився розкрити загальні воєнні втрати України з початку війни, але сказав, що вони у кілька разів нижчі, ніж у Росії.

22:28

З полону російських окупантів визволили 32 волонтерів-водіїв, які доставляли мирним жителям гуманітарну допомогу.

22:14

Увечері 22 липня російські окупанти випустили близько 20 ракет, більшість з яких втопилася у річці Дніпро поблизу селищ Малоєкатеринівка та Канівське Запорізької області. 

22:08

Росіяни вкотре обстріляли житлові квартали Словянська. На даний час відомо про щонайменше трьох поранених людей, шість пошкоджених п'ятиповерхівок та кілька приватних будинків. За попередньою інформацією, обстріл міста окупанти здійснили касетними боєприпасами. 

21:27

Над Одеською областю 22 липня збили російський безпілотник. Ворог намагався проводити повітряну розвідку.

21:12

Запорізька ОВА повідомляє, що сьогодні ввечері в обласному центрі було чутно гучні вибухи – це результат ворожої атаки з системи «Град». 

«За попередньою інформацією, загарбники випустили близько 20 ракет, що впали в річку Дніпро поблизу селищ Малокатеринівка та Канівське», – повідомили в ОВА.

20:50

Мешканці Херсонщини повідомляють, що росіяни завдали ракетного удару по Аджигольському маяку. Загарбники запустили в нього 3 ракети.

Про це розповів радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань. росіяни запустили в маяк 3 ракети.

Аджигольський маяк – найвища подібна споруда в Україні, зображення якої свого часу навіть прикрашало марку "Укрпошти". Маяк розташований поблизу села Рибальче.

Місцеві мешканці повідомляють, до 2 російські ракети влучили в основу маяка, ще 1 в конструкцію.

19:20

Місцеві жителі провідомляють про вибухи в Одесі.

18:48

Оперативна інформація станом на 18:00 22 липня щодо російського вторгнення, – Генштаб ЗСУ.

Триває сто сорок дев’ята доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишилась без змін.

На Сіверському напрямку ворог, з метою сковування дій підрозділів Сил оборони та демонстрації присутності, обстріляв із ствольної артилерії райони Кам’янської Слободи і Миколаївки Чернігівської області та Волфиного на Сумщині.

На Харківському напрямку противник задіяв ствольну та реактивну артилерію для обстрілів в районах населених пунктів Харків, Прудянка, Золочів, Дементіївка, Уди, Іванівка, Старий Салтів, Борщова, Руські Тишки, Питомник, Кутузівка, Чугуїв, Петрівка, Руська Лозова, Слатине, Черкаські Тишки, Базаліївка, Дуванка, Мосьпанове, Лебʼяже, Перемога та Ртищівка. Авіаудари зафіксовано поблизу Верхнього Салтова.

На Словʼянському напрямку ворог обстрілював райони 18 населених пунктів: зокрема Долини, Дібровного, Богородичного та Норцівки. Провів повітряну розвідку безпілотним літальним апаратом біля Великої Комишувахи.

На Краматорському напрямку противник застосував ствольну та реактивну артилерію в районах населених пунктів Донецьке, Стародубівка, Закітне, Сіверськ, Григорівка, Краматорськ, Званівка, Івано-Дар’ївка, Виїмка та Спірне. Поблизу останнього окупанти завдали ще й авіаудару.

Усі намагання ворога просунутися в напрямках Верхньокамʼянське та Івано-Дарʼївка наші воїни звели нанівець. Окупанти відійшли.

На Бахмутському напрямку противник здійснив обстріли із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Берестове, Білогорівка, Роздолівка, Веселе, Яковлівка, Соледар, Бахмут, Нью-Йорк та інші. Завдав авіаційних ударів біля Берестового, Білогорівки, Покровського і Веселої Долини.

Штурмовими діями ворог намагався просунутись в напрямку Покровського, успіху не має, відійшов. Здійснив чергову невдалу спробу встановлення контролю над територією Вуглегірської ТЕС.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала. Противник завдав авіаударів біля Камʼянського та Червоного.

Штурм в напрямках сіл Веселе та Водяне українські воїни успішно відбили та відігнали ворога на раніше зайняті позиції.

На Південнобузькому напрямку противник завдав авіаційного удару неподалік Потьомкиного. Спробував просуватися у напрямках Андріївки та Білогорівки. Отримав жорстку відсіч та відійшов.

В акваторії Чорного моря ворог утримує в готовності два носії високоточної зброї сумарним залпом до 16 крилатих ракет типу «Калібр».

Зберігається загроза завдання ракетних ударів по військових об’єктах та об’єктах критичної інфраструктури на території України.

 

Морально-психологічний стан окупантів залишається низьким, відзначається системне вживання алкогольних напоїв та непокора офіцерам. Особовий склад ворога скаржиться на неефективність своїх атак на позиції Сил оборони України. Збільшується кількість солдатів, які вдаються до саботажу та навмисне виводять з ладу бойову техніку.

18:26

Голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко закликає та вчить містян виявляти зрадників та прихильників росіян, обіцяючи за це гроші.

18:00

У Стамбулі відбулося підписання угоди про розблокування українських портів для вивезення зерна.

Про це пише Українська Правда.

Документ має назву «Ініціатива щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів». Україна при цьому, не підписувала жодних документів із Росією.

Ініціатива, підписана представниками Туреччини, ООН та України, має бути затверджена Кабміном та оприлюднена у повному обсязі. Такий же документ окремо підписали представники Туреччини, ООН та Росії. З українського боку документ підписав міністр Інфраструктури Олександр Кубраков. З російської сторони Ініціативу підписав міністр оборони Росії Сергій Шойгу.

Угода передбачає, що контроль за портами «Одеса», «Чорноморськ» і «Южний» повністю залишається за українською стороною. Перебування у цих портах жодних інших суден, окрім тих, які мають забезпечувати експорт зерна та пов’язаних з ним харчових продуктів і добрив не передбачається.

Документ не передбачає послаблення санкцій по відношенню до Росії. А також жодного транспортного супроводу російськими кораблями українських суден.

У Стамбулі під егідою ООН буде створено Спільний координаційний центр (СКЦ), до якого увійдуть представники України, Росії, Туреччини і ООН. Цей центр буде здійснювати загальний нагляд за дотриманням Ініціативи.

Ним буде створено інспекційні групи.

Усі торговельні судна, які беруть участь у цій Ініціативі, будуть підлягати інспекції, яку проводить інспекційна група в гаванях, визначених Туреччиною, на вході/виході до/з Турецької протоки.

Уся діяльність в українських територіальних водах здійснюватиметься під владою та відповідальністю України.

Жодні військові кораблі, літаки, безпілотні літальні апарати (БПЛА) не можуть наближатися до морського гуманітарного коридору ближче, ніж на відстань, узгоджену СКЦ.

 

Договір діятиме 120 днів із дати підписання і буде автоматично продовжений, якщо ні одна із сторін не повідомить, що хоче його припинити.

16:55

Американський чиновник на умовах анонімності повідомив ЗМІ, що у війні з Україною, крім убитих російських лейтенантів і капітанів, було вбито сотні полковників і «багато» російських генералів.

Росія класифікує загибель військових як державну таємницю та не оновлювала свої офіційні дані про втрати від весни. 

США також вважають, що Україна знищила понад 100 «високоцінних» російських цілей на території України, включаючи командні пункти, склади боєприпасів та об'єкти ППО.

16:53

«З 16:00 п’ятниці до 6:00 понеділка окупанти зачиняють місто Маріуполь на в’їзд та на виїзд. Будуть проводитись посилені фільтраційні та антипартизанські заходи. Будьте насторожі. Не наражайте себе на небезпеку. Вичистіть телефони. Без зайвої необхідності не відходьте від домівок. Оминайте блокпости. Допомагайте один одному», – радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

16:52

Внаслідок російського обстрілу вранці 22 липня у Бахмуті загорілася будівля індустріального коледжу.

За даними рятувальників, внаслідок влучання снаряда зазнала пошкодження покрівля та виникла пожежа у двох навчальних аудиторіях Бахмутського індустріального коледжу на площі 100 м.кв. Загиблих та травмованих на місці події немає.

16:50

Окупанти в Херсонській області розглядають можливість встановити понтонну переправу через Дніпро після ударів по Антонівському мосту біля Херсону. Вони також шукають проєктну документацію цього мосту.

Про це пише Бабель.

За словами першого заступника голови Херсонської облради Юрія Соболевського, росіяни зараз шукають у московських архівах документацію щодо Антонівського мосту, щоб швидко його відремонтувати. Без неї підготувати план робіт і оперативно відремонтувати міст буде неможливо.

16:01

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що в російських окупантів проблеми з підвезенням боєприпасів та з особовим складом через вдалу роботу українських артилеристів. Про це пише УП.

«Зараз здебільшого росіяни кидають в атаку найманців приватних військових компаній. Орки перегруповуються через свої значні втрати», – сказав він.

За словами Гайдая, у Білогорівці більш складна ситуація, ніж у Верхньокам‘янці, тривають бої.

Глава ОВА додав, що через занадто щільні бої немає можливості допомогти тамтешньому місцевому населенню.

15:07

За ініціативи СБУ арештовано додаткові активи Медведчука та Марченко, якими управляли з рф.

Про це інформує пресслужба СБУ.

Рішенням суду накладено арешт, зокрема на: 

  • корпоративні права ТОВ зі статутним капіталом 38 мільйонів гривень;
  • банківські рахунки на 1,3 мільйона гривень;
  • дві земельні ділянки площею 3 і 5 га;
  • приміщення двох готельних комплексів площею 4,5 та 2,4 тисяч квадратних метрів. 

За даними СБУ, бенефіціарними власниками цих активів є громадянин рф, Віктор Медведчук, і його дружина Оксана Марченко.

Відповідне рішення суду прийняте за матеріалами Служби безпеки, яка документує і викриває схеми легалізації в Україні російських грошей, спрямованих на фінансування антиукраїнської діяльності. Схема полягала у заведенні коштів з російських банків на зареєстроване в Україні ТОВ, власником якого є громадянин рф. Ці гроші надходили під виглядом потреб на утримання та оплату оренди двох готельних комплексів у Івано-Франківській та Закарпатській областях, котрі через низку українських компаній належать Оксані Марченко.

  У ході досудового розслідування СБУ отримала беззаперечні докази, що управління ними здійснювалося безпосередньо з росії, і встановила весь перелік цих російських суб’єктів.

15:03

Російські окупанти від початку повномасштабної війни вивезли до РФ 5100 дітей.

Такі дані озвучила уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук, пише УП.

За словами Герасимчук, у цьому списку усі діти є ідентифікованими, з іменами і прізвищами. Зібрані дані Україна передає Червоному хресту та іншим міжнародним організаціям, які допомагають встановити місцезнаходження дітей.

«Усього до України 46 дітей вдалось повернути, кожного разу це окрема спецоперація, єдиного алгоритму немає і скоріше за все не буде», – зазначила Герасимчук.

13:55

«На Маріупольському металургійному комбінаті імені Ілліча робітники влаштували свій «тихий бунт», відмовившись бігти на міни. Росіяни повернули саперів, робота по розчистці майже зупинилась», – радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

За його словами, на деяких виробництвах Маріуполя люди працюють з 8:00 до 20:00 без води і на сонці. Він додав, що ситуацію не рятує навіть анонсована зарплата в 45 тисяч рублів.

13:33

Артилерійські підрозділи Десантно-штурмових та Сухопутних військ ЗСУ знищили артдивізіон російських гаубиць разом з особовим складом, технікою та боєкомплектом.

12:20

Маріонетковий ватажок так званої «ДНР» Денис Пушилін заявив, що роботу Google на території псевдореспубліки заблокували.

Раніше таке ж рішення ухвалили окупанти Луганської області, – пише УП.

12:07

рашисти на тимчасово окупованих територіях намагаються залучити українську молодь до новостворених проросійських організацій, – інформує ГУР Міноборони України.

12:03

СБУ затримала агента воєнної розвідки рф, який здавав ворогу інформацію для обстрілів Житомирщини і планував вступити до «розстрільних груп» окупантів.

Зловмисник надавав своєму російському куратору карти з прив‘язкою до місцевості щодо розташування військових об’єктів ЗСУ та підприємства-виробника оборонної продукції на території регіону.

Отриману інформацію агресори планували використати для проведення масованих ракетних ударів по стратегічно важливій інфраструктурі.

Встановлено, що зрадником є жителем Коростеня. Раніше працював на одному зі стратегічно важливих заводів.

11:19

​Під завалами школи у Краматорську Донецької області, яку 21 липня зруйнували російські війська, рятувальники виявили тіла трьох загиблих, – пише УП.

10:28

Протягом минулої доби ворог обстрілював с РСЗВ Салтівський та Київський райони Харкова. Внаслідок обстрілу загинули троє людей, – повідомляє голова ОВА Олег Синєгубов.

Наразі 16 поранених перебувають в лікарні, де отримують усю необхідну допомогу. Двоє людей залишаються у вкрай важкому стані. Стан ще трьох людей лікарі оцінюють як тяжкий. Вони перебувають в реанімації. 

10:09

росія збільшила використання ракет протиповітряної оборони для наземних атак через гостру нестачу спеціалізованих ракет для ударів по наземних цілях. Про це свідчать дані Британської розвідки.

10:05

СБУ ліквідувала у Києві схему розкрадання захисного спорядження Національної гвардії на понад вісім мільйонів гривень.

Організатори оборудки намагались нелегально реалізувати майже дві тисячі пластин для бронежилетів, шоломів та іншої військової амуніції.

10:03

Внаслідок масової ворожої атаки на Дніпропетровщину загинула 60-річна жінка, ще дев'ятеро людей поранені.

Зруйновані три школи та житлові будинки, – повідомляють у ДСНС.

09:52

Уночі росіяни обстріляли територію Есманської громади на Сумщині. Голова ОВА Дмитро Живицький повідомляє зокрема про шість прильотів з артилерії.

Жертв та руйнувань немає.

09:50

За інформацією ВМС ЗС України, в акваторії Чорного моря на бойовому чергуванні перебувають:

  • в Чорному морі три ворожі носії оперативно-тактичних ракет Калібр,
  • в Середземному морі п'ять ворожих носіїв ОТР Калібр та два ракетні крейсери, 
  • в Азовському морі шість ворожих кораблів та катерів.

09:40

Під обстріли на Миколаївщині потрапили населені пункти Баштанського і Миколаївського районів. Прильоти зафіксовані у Воскресенській, Галіцинівській, Первомайській, Широківській, Баштанській та Березнегуватській громадах. Горіли поля з зерновими, – повідомляє очільниця облради Ганна Замазєєва.

Загалом в миколаївських лікарнях перебувають 321 громадянин, що постраждали від атак окупантів на Миколаївщину. Ще 115 постраждалих отримали допомогу амбулаторно.

08:40

Загальні орієнтовні бойові втрати противника:

08:15

Вночі росіяни випустили по Нікополю, що на Дніпропетровщині, з РСЗВ 100 снарядів. Одна людина загинула, – повідомляє голова ОВА Валентин Резніченко.

07:17

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення:

На Волинському та Поліському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала. Терміни перевірки бойової готовності збройних сил республіки  білорусь продовжено до 31 липня поточного року.

На Сіверському напрямку, з метою демонстрації присутності, ворог обстрілює позиції наших підрозділів та цивільну інфраструктуру у районах населених пунктів Кам’янська Слобода і Миколаївка Чернігівської області та Волфине і Павлівка Сумської області. Вів повітряну розвідку БпЛА тактичного рівня.

На Харківському напрямку ворог обстріляв із артилерії райони населених пунктів Мосьпанове, Руські Тишки, Дементіївка, Золочів, Стара Гнилиця, Рідне, Ртищівка, Пушкарне, Велика Бабка, Петрівка, Слатине та Леб’яже.

На Слов’янському напрямку окупанти здійснили артилерійські обстріли неподалік Дібровного, Чепіля, Адамівки, Карнаухівки, Микільського, Курульки, Хрестища і Мазанівки.

На Донецькому напрямку основні зусилля противника зосереджуються на Краматорському та Бахмутському напрямках. Здійснює систематичні обстріли позицій наших військ вздовж лінії зіткнення для запобігання перекидання резервів на інші напрямки. Намагається поповнити запаси боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів.

На Краматорському напрямку противник із танків ствольної та реактивної артилерії гатив поблизу Донецького, Серебрянки, Верхньокам’янського, Спірного та Івано-Дар’ївки. Біля останнього завдав авіаційного удару. Веде штурмові дії в напрямку Верхньокам’янка - Верхньокам’янське, бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку ворог обстрілював наших військ з наявних вогневих засобів в районах населених пунктів Берестове, Бахмут, Костянтинівка, Білогорівка, Покровське, Кодема, Весела Долина, Нью-Йорк, Яковлівка, Васюківка, Кліщіївка та території Вуглегірської ТЕС. Завдав авіаудару неподалік Стряпівки.

Втратами для ворога завершились штурмові дії для ворога у напрямках Доломітне – Новолуганське та Стряпівка – Соледар. Дезорганізовані підрозділи окупантів наші воїни відігнали назад. Противник продовжує спроби штурму у напрямку Вуглегірської ТЕС та поблизу Покровського, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник обстріляв з артилерії населені пункти Піски, Авдіївка, Новомихайлівка, Пречистівка, Залізничне, Павлівка, Времівка, Новоандріївка, Шевченко, Тернувате, Володимирівка, Новояковлівка, Малі Щербаки, Кам’янське та Полтавка. Авіаудар зафіксовано біля Пречистівки.

На Південнобузькому напрямку противник обороняє зайняті раніше позиції, зосереджує зусилля на недопущенні наступу Сил оборони, увів резервні підрозділи.

Відомо про артилерійські обстріли в районах населених пунктів Іванівка, Токареве, Трудолюбівка, Партизанське, Кобзарці, Посад-Покровське, Андріївка, Степова Долина, Таврійське, Оленівка, Шевченкове, Прибузьке, Лимани, Киселівка, Новомиколаївка, Велике Артакове, Миколаїв та Тетянівка.

Усі спроби ворожих штурмових дій у напрямках Мала Семейдинуха – Андріївка та Давидів Брід – Білогірка  наші воїни одразу придушили. Окупанти відійшли.

Поза пунктами базування перебувають три носії крилатих ракет морського базування типу «Калібр».

Українська авіація та ракетно-артилерійські підрозділи продовжують успішне вогневе ураження скупчень живої сили, військової техніки російських окупантів та складів з боєприпасами. Внаслідок втрат особовий склад ворога на багатьох напрямках відмовляється йти в бій та вдається до саботажу.

07:07

У Миколаєві пролунали вибухи, – повідомляє Суспільне.

06:49

Збройні сили України за минулу добу знищили чотири склади з боєприпасами росіян та одну з баз самих рашистів в місті Скадовськ Херсонської області. 

Про це повідомив речник голови Одеської ОВА Сергій Братчук.

02:04

Харків під ворожим обстрілом, – пишуть ЗМІ.

00:28

Нікополь, що на Дніпропетровщині, – під ворожим обстрілом, – повідомляють ЗМІ.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024