стрічка

На Волині поширюють фейк про продовження виплат коштів з «єПідтримки»

21 Липня 2022, 15:03
На Волині поширюють фейк про продовження виплат коштів з «єПідтримки» 4287
На Волині поширюють фейк про продовження виплат коштів з «єПідтримки»

У волинському сегменті Facebook поширюють повідомлення про начебто відновлення виплат 6 500 гривень з державної підтримки.

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію і з'ясували, що це ФЕЙК!

МЕСЕДЖ

Поширюють у соцмережах такий меседж: «!!ТЕРМІНОВО!! НБУ назвав причину, чому НЕ прийшли кошти 6 500 грн тим, хто залишився без роботи через війну, або сплатили податок за 4 квартал. ПриватБанк, ОщадБанк, Монобанк та інші будуть сплачувати кошти. Як тепер подати заяву та коли будуть сплачувати, дізнавайтеся за посиланням».

СПРОСТУВАННЯ

Насправді  Кабінет міністрів України завершив усі виплати у 6500 гривень у рамках програми «єПідтримка», яка стартувала у березні 2022 року. Про це повідомив прем'єр-міністр України  Денис Шмигаль під час засідання уряду ще 7 липня:

«Програма «єПідтримка», яку ми запустили ще в березні, повністю реалізована. Всі, хто подавався на виплату в розмірі 6500 гривень, – її отримали. Це майже 5 мільйонів громадян. Фінальна сума всіх виплат склала 30 мільярдів 900 мільйонів гривень», – сказав прем’єр.

Не рекомендують переходити за сумнівними посиланнями і в пресслужбі ПриватБанку. Та застерігають, що інформацію про виплати від державних органів необхідно перевіряти на сайтах або за телефонами гарячих ліній цих установ. Також гарячі лінії банків можуть надати консультацію, які саме виплати здійснюють на цей час.

ВИСНОВОК

Телеграм-канали вкотре використали суспільно-важливу тему, аби збільшити свою читацьку аудиторію. Інформація про відновлення виплати 6 500 гривень за державною програмою «єПідтримка» – ФЕЙК. Адже вона завершилася, а усім, хто подався, уряд виплатив 30,9 мільярда гривень.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024