стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 19 липня

19 Липня 2022, 23:25
Хроніка війни 5723
Хроніка війни

Сто сорок шосту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

23:25

Лише у Краматорську і Слов’янську сьогодні загинули троє людей, ще десятеро отримали поранення. Окупанти нанесли удари по цим містам керованими авіаційними ракетами повітря-повітря та реактивними системами залпового вогню, - повідомив Павло Кириленко, голова Донецької ОВА в ефірі телемарафону "Єдині новини".

23:18

До України їдуть шість додаткових САУ CAESAR, повідомила міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна. 

12 таких самохідних артилерійських установок вже є у ЗСУ.

21:45

Повноваження нардепа Миколи Тищенка як голови Закарпатської обласної організації «Слуги народу» достроково припинені

«Сьогодні в умовах повномасштабної війни з росією, партія має асоціюватися зі щоденною кропіткою роботою по допомозі фронту і укріпленню тилу, яку проводять тисячі членів нашої політичної команди, а не із публічними скандалами, сумнівними піар-акціями та сварками», — зазначила голова партії Олена Шуляк, підписавши відповідне розпорядження. 

Його місце зайняв Віктор Микита.

21:35

 Близько 20.00 19 липня підрозділом зенітних ракетних військ Повітряних Сил Збройних Сил України, в районі Нової Каховки, збито російський винищувач, імовірно Су-35.

Винищувач намагався атакувати штурмовики Повітряних Сил ЗС України, інформують у Генштабі ЗСУ.

Є візуальне підтвердження збиття літака, пілот катапультувався.

Крім того, за поточну добу підрозділами зенітних ракетних військ Повітряних Сил уражено 5 ворожих безпілотних літальних апаратів оперативно-тактичного рівня.

20:25

Контрнаступ ЗСУ в Херсонській області триває та проходить успішно, — ОК «Південь»

Оскільки військова операція ще триває, то гучних заяв до її завершення ніхто не робитиме.

20:15

Українські сили збили російську ракету на Харківщині, повідомив заступник начальника Нацполіції області Сергій Болвінов.

19:25

Місто Буча на Київщині внаслідок дій російських окупантів зазнало інфраструктурних збитків на суму 5,1 млрд грн, найбільше постраждав житловий фонд.

Про це йдеться в звіті KSE Institute за результатами оцінки в рамках спільного з SmartFarming та Vkursi Zemli проєкту Rebuildua.

Загальна площа міста становить 26,7 квадратних кілометрів, до великої війни в Бучі проживали понад 42 тисячі осіб.

18:50

Триває 146 доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню. Генштаб оприлюднив оперативну інформацію станом на 18:00.

На Волинському та Поліському напрямках суттєвих змін у діяльності збройних сил республіки білорусь не відзначається. Завершується ротація підрозділів, які задіяні до прикриття ділянки білорусько-українського кордону.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв зі ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню з території російської федерації Миколаївку Чернігівської області та Заруцьке, Журавку, Білопілля,  Іскрисківщину, Миропілля, Есмань і Вовківку на Сумщині.

На Харківському напрямку ворог продовжив вогневе ураження із артилерії населених пунктів в районах на північ, схід та південний-схід від міста Харкова. Здійснював невдалі спроби ведення наступальних дій в напрямках сіл Уди та Гусарівка. Поблизу останнього завдав авіаційного удару.

На Слов’янському напрямку противник обстрілював із ствольної, реактивної артилерії та танків райони населених пунктів Дібровне, Новомиколаївка, Велика Комишуваха, Долина, Чепіль, Семиланне, Грушуваха, Адамівка, Барвінкове, Богородичне, Архангелівка та Нова Дмитрівка. Ворожа спроба розвідки боєм у напрямку Дмитрівка завершилась невдало. Окупанти з втратами відійшли.

На Донецькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на спробах просування в напрямках Сіверська та Бахмута.

Ворог здійснював артилерійські обстріли поблизу Краматорська, Райгородка, Донецького, Верхньокам’янського, Спірного, Стародубівки, Сіверська, Дронівки та Івано-Дар’ївки. Завдав авіаудару неподалік Верхньокам’янського.

Українські воїни завдали окупантам значних втрат, коли ті намагалися просунутися в напрямках Григорівки, Спірного та  Івано-Дар’ївки. Ворог безладно відступив.

На Бахмутському напрямку загарбники обстріляли райони населених пунктів Бахмут, Новолуганське, Покровське, Вершина, Весела Долина, Яковлівка, Берестове та Зайцеве. Завдали авіаційних ударів біля Вуглегірської ТЕС, Покровського, Майорська, Торецька, Берестового і Вершини.

Ворог вів штурмові дії у напрямку Покровського, має частковий успіх, закріплюється на південній околиці населеного пункту.

Спроби противника просунутись у напрямках Берестового, Білогорівки,  Вершини та території Вуглегірської ТЕС успіху не мали.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активних дій не вів. Здійснив обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Володимирівка, Авдіївка, Пречистівка, Новомихайлівка, Павлівка, Вугледар, Мар’їнка, Тоненьке, Велика Михайлівка, Январське, Кам’янське, Чарівне, Малі Щербаки, Новоандріївка та Новопіль. Завдав авіаудару неподалік Кам’янки.

На Південнобузькому напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала. Тривають обопільні обстріли зі ствольної та реактивної артилерії і танків уздовж всієї лінії зіткнення.

В акваторіях Чорного та Азовського морів корабельне угруповання противника продовжує виконання завдань з підтримки дій наземних військ та блокування північно-західної частини Чорного моря.

У готовності до ракетних ударів по об’єктах на території України перебувають три носії високоточної зброї.

Противник продовжує зазнавати втрат у живій силі та техніці. Тривають підриви складів боєприпасів ворога. Фіксується збільшення випадків дезертирства російських окупантів, які у будь-який спосіб намагаються потрапити на територію рф.

18:21

Росіяни по полудні обстріляли Краматорськ, використавши  авіаційну крилату ракету Р-37. За повідомленням голови Донецької обласної військової адміністрації Павла Кириленка у фейсбуці, одна людина загинула, ще шість поранені.

Унаслідок обстрілу пошкоджено 10 багатоповерхівок у центральній частині міста.

17:45

Двічі за день російські війська вдарили по Дніпропетровській області. Про це повідомив голова ОВА Валентин Резніченко

У Нікополі загарбники поцілили з «Градів» по базі відпочинку. Людей не зачепило. У Зеленодольській громаді обстріляли зі ствольної артилерії тракторну бригаду. Там пошкоджені приміщення та сільгосптехніка. Без постраждалих.

17:25

 У селі Мосьпанове Малинівської громади на Харківщині внаслідок російського обстрілу загинули двоє людей. Про це, цитуючи голову громади, повідомляє «Суспільне Харків».

17:20

Бійці окремого загону спеціального призначення Нацгвардії в співпраці з десантниками знищили групу російських військових поблизу Слов'янська на Донеччині.

За інформацією пресслужби НГУ, попрацювали бійці 81-ї десантно-штурмової бригади та ОЗСП «Омега» Національної гвардії України

16:56

Миколаїв можуть закрити на кілька днів, щоб провести спецоперацію з виявлення колаборантів. Про це повідомив очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім.

Деталей спецоперації не розголошують.

16:22

У тимчасово окупованому Маріуполі і на околицях міста діють чотири фільтраційні центри, де росіяни утримують вже понад 10 тисяч людей.  Про це інформував мер Маріуполя Вадим Бойченко на брифінгу

16:10

Російська окупаційна армія 19 липня обстріляла комбайн у полі Золочівської громади. Про це повідомив голова громади Віктор Коваленко. Комбайнери уціліли, поле згоріло

14:51

19 липня о 12:55 у Краматорську внаслідок обстрілу у п’ятиповерховому багатоквартирному житловому будинку виникла пожежа балконів на третьому та четвертому поверхах. О 13:15 пожежу балконів локалізували, а через 20 хвилин повністю ліквідували. Про це повідомляє пресслужба ДСНС України.

Унаслідок обстрілу постраждало 10 осіб, п'ятеро з яких госпіталізовані до лікарні.

Від ДСНС до ліквідації наслідків ворожого обстрілу було залучено 19 осіб та 4 од. техніки.

 

14:35

19 липня російські військові обстріляли Слов'янськ. Голова Слов'янської ВЦА Вадим Лях у фейсбуці повідомив, що пошкоджені приватні будинки, є поранені, під завалами залишаються люди.

 

13:49

За попередньою інформацією окупанти вдарили по Краматорську авіаційними ракетами.

Голова Донецької ОВА Павло Кириленко повідомляє про мінімум одного загиблого цивільного.

13:30

Російські війська 19 липня завдали удару по центральній частині Краматорська. Зі слів міського голови Олександра Гончаренка, є загиблі, кількість  поки невідома.  

 

На місці працюють спеціалісти вибухотехнічних служб, рятувальники.

13:04

Верховна Рада звільнила Ірину Венедіктову з посади генпрокурора. Рішення підтримали 264 народних депутати, – пише УП.

12:34

​Верховна Рада проголосувала за звільнення Івана Баканова з посади голови Служби безпеки України. «За» проголосували 265 народних обранців.

12:33

Зеленський звільнив заступника голови СБУ Володимира Горбенка та змінив декількох голів обласних управлінь СБУ, – пише УП.

12:14

На Донеччині за минулу добу зареєстрували 26 ворожих обстрілів.

Окупанти накрили вогнем дев'ять населених пунктів, вбили та поранили мирних жителів, – повідомляють у Нацполіції.

Росіяни били по житлових кварталах з авіації, ракетних установок, артилерії, РСЗВ «Град» і «Ураган».

Ворог вдарив по містах Бахмут, Авдіївка, Краматорськ, Костянтинівка, Соледар, Селидове, селище Нью-Йорк, селах Іванівське, Покровське.

Руйнувань зазнали 22 цивільні об’єкти: 15 приватних будинків, два заводи, молочна ферма, технікум. 

 

12:12

На окупованих територіях Херсонської області посилюють поліцейський режим, – інформує Головне управління розвідки Міноборони України.

Маріонетковий голова «воєнно-цивільної адміністрації Херсонської області», колаборант Володимир Сальдо видав наказ «Про заходи відповідальності за здійснення окремих правопорушень, що зазіхають на громадський порядок і громадську безпеку».

Зокрема, забороняється діяльність, яка перешкоджає роботі окупаційних адміністрацій, «виборчих комісій» та інших псевдоорганів.

Заборонена «дискредитація органів влади рф» і будь-яка інформаційна пропаганда, спрямована проти окупаційної влади.

Посилюється пропускний контроль у Каховському районі – окупанти на власний розсуд проводитимуть несанкціоновані обшуки, затримання і застосовуватимуть обмеження волі.

Херсонцям погрожують розстрілом на місці у разі порушення комендантської години.

12:10

Україна повернула тіла ще 45 загиблих військовослужбовців, – повідомили у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

11:38

Підпільна криптоферма викрадала електроенергію на прифронтових територіях Харківщини. Про це повідомляють у СБУ.

За даними слідства, до створення нелегального майнінг-центру причетні декілька місцевих жителів. Технологічне обладнання встановили в орендованому складському приміщенні поблизу Харкова.

Щомісяця ділки викрадали промислові об’єми державної електроенергії на сотні тисяч гривень.

11:16

Росія стикається з серйозним браком особового складу у війні проти України і розривається між Донбасом та Херсоном, що уповільнює її просування. Про це йдеться у звіті британської розвідки.

10:21

У Вінниці померла лікарка-неврологиня Наталя Фальштинська, яка працювала у клініці «Нейромед» і стала жертвою ракетного удару, завданого росіянами 14 липня.

Таким чином кількість загиблих від ракетного удару по центру Вінниці зросла до 25, – пише УП.

10:16

Протягом доби піротехніки виявили, вилучили і знешкодили 713 вибухонебезпечних предметів, обстежили територію площею 440 гектарів. Про це повідомляють у ДСНС.

Найчастіше піротехніки працювали в Харківській та Київській областях.

10:04

Ще один російський агент отримав тюремний строк – сім років позбавлення волі, – повідомляє СБУ.

Свалявський районний суд Закарпатської області виніс обвинувальний вирок агенту рф, який збирав для фсб суспільно-політичну інформацію в Україні.

Цього агента фсб контррозвідники СБУ викрили на Закарпатті у березні.

09:53

Зеленський вніс до Верховної Ради подання на звільнення Ірини Венедіктової з посади генерального прокурора, – пише УП,

09:48

З 01:30 і майже до 03:00 по Краснопільській громаді на Сумщині росіяни вели обстріл з мінометів. Голова ОВА Дмитро Живицький повідомляє про 16 прильотів.

09:45

На Харківщині тривають активні бойові дії на лінії зіткнення. Про це повідомляє голова ОВА Олег Синєгубов.

Протягом минулої доби з пораненнями госпіталізували п'ятьох мирних жителів. Через отримані травми 75-річний загинув чоловік у Харківському районі.

09:04

Загальні бойові орієнтовні втрати ворога:

 

08:48

Лінія фронту, яку утримують ЗСУ, дорівнює шляху від Варшави у Польщі до Барселони в Іспанії – це 2 450 кілометрів. Якби лінія фронту пройшла по Європі, вона зайняла б чотири країни, – пише Інсайдер.

 

Цю графіку створили, щоб показати європейцям масштаб героїзму українських захисників, які стримують російську агресію одразу з двох країн – Росії та Білорусі.

08:17

Зі ствольної та з реактивної артилерії майже безперервно росіяни обстрілюють Луганщину та населені пункти Донеччини, розташовані неподалік, – повідомляє голова ОВА Сергій Гайдай.

Так, частину Луганщини, де ЗСУ тримали оборону 18 липня, росіяни продовжили масово обстрілювати з авіації, артилерії та крилатими ракетами.

Ворог завдав чотири ракетні та два авіаудари по населених пунктах на межі двох областей. Крім того, 11 разів окупанти обстрілювали мирні помешкання артилерією.

 

08:14

Орієнтовно з 6:50 тривають обстріли села Широке на Миколаївщині. Інформація щодо постраждалих і пошкоджень уточнюється, – зауважують в ОВА.

Крім того, ворог продовжує обстрілювати села по лінії розмежування у Березнегуватській громаді. За попередньою інформацією є пошкоджені житлові будинки, об‘єкти інфраструктури та господарські об‘єкти. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

07:32

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення:

На Волинському та Поліському напрямках триває ротація підрозділів збройних сил республіки білорусь, які залучені до прикриття ділянки білорусько-українського кордону. У прикордонних районах ведеться повітряна розвідка БпЛА. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів з території і повітряного простору республіки білорусь.

На Сіверському напрямку підрозділи збройних сил російської федерації продовжують здійснювати посилену охорону ділянки українсько-російського кордону. Ворог обстріляв із мінометів та артилерії райони населених пунктів Миколаївка Чернігівської області та населених пунктів Заруцьке, Журавка, Білопілля, Іскрисківщина Сумської області. Підрозділи противника продовжують ведення повітряної розвідки.

На Харківському напрямку ворог веде бойові дії з метою утримання зайнятих рубежів. Противник здійснював обстріли із артилерії різних калібрів зокрема неподалік Руських та Черкаських Тишків, Питомника, Борщової, Руської Лозової, Чугуєва.

Ворожа розвідка боєм в районі населеного пункту Уди повністю провалилася. Окупанти зазнали втрат та відійшли.

На Слов’янському напрямку противник намагається створити умови для відновлення наступу в напрямку Слов’янська. Здійснював вогневе ураження із танків, ствольної та реактивної артилерії біля Великої Комишувахи, Долини, Чепіля, Дібровного, Новомиколаївки та інших.

Після авіаційного удару неподалік Гусарівки, окупанти спробували піти у наступ на цей населений пункт. Наші воїни зустріли ворога щільним вогнем та відкинули загарбників назад.

На Краматорському напрямку противник здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Білогорівка, Богородичне, Краматорськ, Райгородок, Донецьке, Верхньокам’янське, Спірне, Стародубівка, Сіверськ, Дронівка та Івано-Дар’ївка. Завдав авіаудару поблизу Верхньокам’янського.

Ворог вів штурмові дії поблизу Спірного, успіху не мав, відійшов. Намагається вести наступ в напрямку Григорівки, бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку противник обстріляв райони населених пунктів Бахмут, Новолуганське, Покровське, Вуглегірська ТЕС, Вершина, Весела Долина, Яковлівка, Берестове та Зайцеве. Авіаційні удари зафіксовано поблизу Вуглегірської ТЕС, Майорська, Торецька, Берестового, Соледара, Вершини, Шумів та Покровського.

Всі спроби штурмових дій у напрямках населених пунктів Семигір’я, Вершина, Покровське та території Вуглегірської ТЕС українські воїни успішно відбили.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій противник не вів. Завдав авіаудару поблизу Кам’янки.

На Південнобузькому напрямку противник здалеку веде обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення, здійснює повітряну розвідку БпЛА. Продовжує облаштовувати додаткові рубежі оборони.

У зв’язку з великими санітарними і безповоротними втратами продовжуються заходи з примусової мобілізації на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Зростає невдоволення діями російського командування серед військовослужбовців неслов'янських національностей, яких без жалю кидають у найризикованіші атаки на території України.

06:42

По Одещині ворог вдарив ракетами вночі. Сім крилатих ракет типу «Калібр» ворог випустив з акваторії Чорного моря. Одну ракету збили сили протиповітряної оборони, решта – влучили по мирному селу, – повідомляє голова Одеської ОВА Сергій Братчук.

Внаслідок влучання сталося руйнування і загоряння трьох приватних будинків і двох надвірних споруд. Пошкодження отримали ще кілька приватних садиб, автівки, школа, будинок культури.

Постраждали шестеро людей, серед яких одна дитина. Пожежу на площі 300 м2 ліквідували.

 

01:14

На Одещині виникла пожежа внаслідок ракетного удару. Четверо людей отримали поранення. Горять два будинки, ще два – вщент зруйновані, – повідомляє заступник начальника Одеської РВА Олексій Мацулевич.

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024